Nötrino - Frank Close Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Nötrino kimin eseri? Nötrino kitabının yazarı kimdir? Nötrino konusu ve anafikri nedir? Nötrino kitabı ne anlatıyor? Nötrino PDF indirme linki var mı? Nötrino kitabının yazarı Frank Close kimdir? İşte Nötrino kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Frank Close

Çevirmen: Zeynep Alpar

Orijinal Adı: Neutrino

Yayın Evi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

İSBN: 6054787555

Sayfa Sayısı: 176

Nötrino Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sisin içinden geçen kurşun misali dünyanın içinden geçip gidebilen nötrinolar öyle çekingendir ki keşfedileli yarım asır olmasına rağmen, haklarında pek az bilgiye sahibiz. Nötrinolar öyle ele avuca gelmez şeylerdir ki, görünmez sayılırlar. Nötrinoların hiç kütlesi olmadığı ve uzayda ışık hızıyla, tirbuşon gibi dönerek dolaştıkları sanılıyordu. Fakat son beş yılda bunun doğru olmadığı anlaşıldı. Klasik radyoaktiviteyle ya da Güneş’in kalbinde cereyan eden füzyon olaylarında yayılan nötrinoların mini minnacık bir kütlesi var. Öyle küçük bir kütle ki bu, ne kadar olduğunu henüz hiç kimse ölçemedi, ama elimizde atomaltı boyutunda bir terazimiz olsaydı, bir elektronu dengelemek için en az on bin nötrino gerekirdi.

Nötrino Alıntıları - Sözleri

  • "Sıradan ışıktan çok daha derinlere işleyen X ışınlarıyla elinizin içini görebilirsiniz. X ışınlarından da daha derinlere işleyen nötrinolarla Güneş'in içini görebilirsiniz. " Nötrino, Frank Close (Sayfa 6)
  • "Doğa sırlarını iyi saklar, ama ipuçları vardır; mesele o ipuçlarını fark etmeye ve takip etmeye hazır olmaktır." Nötrino, Frank Close (Sayfa 15)
  • Doğa sırlarını iyi saklar, ama ipuçları vardır; mesele o ipuçlarını fark etmeye ve takip etmeye hazır olmaktır.
  • Sıradan ışıktan çok daha derinlere işleyen X ışınlarıyla elinizin içini görebilirsiniz. X ışınlarından da daha derinlere işleyen nötrinolarla Güneş'in içini görebilirsiniz. (Nobel Ödül Töreni, 2002)

Nötrino İncelemesi - Şahsi Yorumlar

#okudumbitti #kitaptanıtım Nötrino Frank Close BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ Sayfa Sayısı: 176 Sisin içinden geçen kurşun misali dünyanın içinden geçip gidebilen nötrinolar öyle çekingendir ki keşfedileli yarım asır olmasına rağmen, haklarında pek az bilgiye sahibiz. Nötrinolar öyle ele avuca gelmez şeylerdir ki, görünmez sayılırlar. Nötrinoların hiç kütlesi olmadığı ve uzayda ışık hızıyla, tirbuşon gibi dönerek dolaştıkları sanılıyordu. Fakat son beş yılda bunun doğru olmadığı anlaşıldı. Klasik radyoaktiviteyle ya da Güneş’in kalbinde cereyan eden füzyon olaylarında yayılan nötrinoların mini minnacık bir kütlesi var. Öyle küçük bir kütle ki bu, ne kadar olduğunu henüz hiç kimse ölçemedi, ama elimizde atomaltı boyutunda bir terazimiz olsaydı, bir elektronu dengelemek için en az on bin nötrino gerekirdi. Herkesin rahatça anlayabileceği bir dil kullanılmış. Bilim insanlarının mücadele etmek zorunda kaldıkları zorluklara da değiniyor. Etrafınızdakilere yeni ve değişik bir gözle bakmak için birebir. https://www.facebook.com/groups/2073632296251282/?ref=bookmarks https://zebramo.com/users/323273809 https://tr.letgo.com/tr/u/seda-firat-belli_29fff2ac-b9fb-48cf-ae68-907bd57c8ca5 (SihirliFlut)

Sisin içinden geçen kurşun misali dünyanın içinden geçip gidebilen nötrinolar öyle çekingendir ki keşfedileli yarım asır olmasına rağmen, haklarında pek az bilgiye sahibiz. Nötrinolar öyle ele avuca gelmez şeylerdir ki, görünmez sayılırlar. Nötrinoların hiç kütlesi olmadığı ve uzayda ışık hızıyla, tirbuşon gibi dönerek dolaştıkları sanılıyordu. Fakat son beş yılda bunun doğru olmadığı anlaşıldı.  Gerçekten okunması tavsiye edilir kitaplardan herkesin rahatça anlayabileceği bir dil kullanılmış (Hiram abif)

Nötrino PDF indirme linki var mı?

Frank Close - Nötrino kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Nötrino PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Frank Close Kimdir?

Frank Close (1945), parçacık fizikçisi ve bilim yazarıdır. Oxford Üniversitesi’nde fizik profesörüdür. Ayrıca Oxford’daki Exeter Kolej’de öğretim üyesidir. Başlıca kitapları arasında şunlar sayılabilir: Lucifer's Legacy: The Meaning of Asymmetry (2000); Particle Physics: A Very Short Introduction (2004); The Void (2007); Nothing: A Very Short Introduction (2009); Nötrino (2010; Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2015); The Infinity Puzzle (2011).

Frank Close Kitapları - Eserleri

  • Her Şeyin Teorisi
  • Antimadde
  • Nötrino
  • Sonsuzluk Yapbozu
  • Lucifer'in Mirası

Frank Close Alıntıları - Sözleri

  • Alışıldık roketler ve hatta en büyük kimyasal patlamalar etkileyici görünseler de, atomlarda kilit altında bulunan enerjinin ancak milyarda birini açığa çıkarabiliyorlar.Atom enerjisinin çoğu çekirdeğinde depolanıyor...Füzyon reaksiyonlarında (Güneş'in ve hidrojen bombasının gücü bunlardan gelir, bilinen en kuvvetli patlamalar bunlardır) dahi, maddenin içindeki enerjinin sadece yüzde biri kadarı kullanılır.Hepsini açığa çıkarıvermek için, o enerjinin çok zaman önce maddenin içinde katılaştıran süreçleri tersine çevirmemiz gerekir.Antimaddenin yapabileceği şey işte budur. (Antimadde)
  • Feynman olmasaydı QED ve kuramsal fizikteki kalan çoğu konuda ilerleme çok daha yavaş, hatta bazı durumlarda daha olanaksız olacaktı. Günümüzde Feynman'ın teknikleri ve diyagramları bütün öğrenciler için esas teşkil ederken, profesyoneller için, problem çözümünde pratik bir yol görevi üstlenirler. Feynman kurallarını bir öğrenciyken öğrendim ve kuramcı olarak kırk yılımı onları kullanarak geçirdim. (Sonsuzluk Yapbozu)
  • Protonların protonlara çarpması karmaşıklığı iki kat arttırır. Bununla beraber elektron, protona kıyasla daha basit bir varlıktır. Bir elektron ve bir protonun çarpışması sonucunda ortaya çıkacak enkaz saçılmış bir elektron ve tek bir protondan saçılan partonlardan oluşur. Bu şekilde ölçümün değerlendirilmesi çok daha kolaylaşır. Buna karşın Feynman SLAC ziyaretinden önce bunun gerçek bir ihtimal olduğunu fark edememişti ve bu nedenle "aptallık etmek" yorumunda bulundu. (Sonsuzluk Yapbozu)
  • Mevcut ufuklarımızın ötesinde nelerin olduğunu sadece doğa biliyor ve hayal gücünüzün sınırları yüzümüze vurup duruyor . (Her Şeyin Teorisi)
  • Bir gramcık antimaddeyi yok edin, iki düzine uzay mekiğinin yakıt depolarını dolduracak kadar enerji elde edersiniz. (Antimadde)
  • Doğa uzun zaman önce, yani Büyük Patlamanın ilk anında bu süreci gerçekleştirdi. Parçacıklar o anda ortaya çıkan büyük sıcaklıklarla, en güçlü hızlandırıcılarla bile çıkamadığımız kadar yüksek enerjilerle birbirlerine çarptılar. Böylelikle evrenin ilk zamanları temel yasaları oluşturan simetrinin ortaya çıktığı çok yüksek enerjili bir duruma kavuştu. (Sonsuzluk Yapbozu)
  • Küstahça fiziğin sonunu ilan ettiğine dair efsanelerin aksine , aslında Lord Kelvin’in yaptığı , iki önemli muammaya dikkat çekmekti.Yanıldığı bir şey varsa o da “ iki bulutun” normalde masmavi ve tertemiz olan gökyüzündeki küçük birer lekeden ibaret olduğu umuduydu.Oysa onlar , gerçekte fırtına habercileriydi.Ortadan kaldırılmaları , yirminci yüzyıl fiziğinin iki büyük sütununun inşa edilmesini gerektirecekti:Einstein’ın görelik teorisi ve kuantum teorisi. (Her Şeyin Teorisi)
  • Alman fizikçi Rudolf Clausius, ısı kaybının geriye döndürülemez olduğunu keşfeden ilk kişiydi. Zaman oku algımızın kökeninde onun 1850'deki bu kavrayışı vardır: "Doğanın doğası" tek yönlüdür. Bu daha sonra Lord Kelvin adını alacak William Thomson'ın, termodinamiğin ikinci kanununu ortaya atmasına yol açtı: Mekanik iş kaçınılmaz olarak ısıya dönüşür ama tersi geçerli değildir. (Her Şeyin Teorisi)
  • Teori oluşturmaktan kolay şey yoktur. Ne var ki bu, her teorinin bilimin işine yaradığı anlamına gelmez. Bilim, kanıtlanabilir ve yeniden üretilebilir veriler üzerine inşa edilmiş bir bilgi bütünüdür. Eğer veriler teorinizle uyuşmazsa bilim sizden teorinizi gözden geçirmenizi talep eder. (Her Şeyin Teorisi)
  • esasen hepimiz yıldız tozuyuz, ya da eğer o kadar romantik değilseniz, nükleer artığız (Antimadde)
  • Kuantum Elektrodinamiği'nin (QED) güzelliği ışığın ve maddenin doğasını birleştirmesinden gelir. QED'de ışık dalgaları parçacık davranışı gösterirken, elektron gibi madde parçacıkları da uzayda belli bir alana yayılmış bir dalga gibi davranırlar: Bohr ve Einstein'ın oluşturduğu resimlerin temelleri ortaya çıkıyor. Ben ve çoğu fizikçi yayılan dalgalar yerine minyatür bilardo toplarını gözümüzün önüne getirmeyi daha kolay buluyoruz; bu yüzden parçacık fiziği deniyor. Elektron ve fotonları atom-altı boyutlarda kuantum mekaniğini kurallarına göre bilardo oynayan küçük parçacıklar olarak düşünürseniz QED'nin temelini anlamış olursunuz. (Sonsuzluk Yapbozu)
  • Apollo astronotlarının Ay yüzeyine bıraktığı lazer mesafe buluculu ayna, Ay'ın bizden ağır ağır uzaklaştığını kanıtlamaktadır. Değişmeyen, tıkır tıkır işleyen bir evren söz konusu değildir. Dini bakımdan tutucu ön yargılara karşı gelse de, Newton'ın teorisinin ima ettiği "sabit olmayan kozmos"un gerçekle tutarlı olduğu ortaya çıkmıştır. (Her Şeyin Teorisi)
  • Kütleçekimsel alandaki dalgalara ve bu dalgaların hızının ışık hızıyla uyumlu olduğuna ilişkin ilk kanıtların bulunması içinse yüz yıl daha geçmesi gerekecekti. Bu ocak 2016’da Lazer Girişimölçerleri Kütleçekimsel Dalga Gözlemevi’nin (LIGO) kütleçekimsel dalgaları ilk defa gözlemlemesiyle gerçekleşti. (Her Şeyin Teorisi)
  • Eğer veriler teorilerinizle uyuşmazsa bilim sizden teorinizi gözden geçirmenizi talep eder. (Her Şeyin Teorisi)
  • Evren en başta mükemmel bir durumda olacak biçimde yaratıldı denilir. Tek bir süper kuvvet hakimdi. Sonra matematiksel hesaplara göre, milyarın milyar katı sıcaklıklarda her şey değişti: buzlu cam üzerinde donan buharın en güzel desenler oluşturması gibi kozmos soğumaya başladıkça Büyük Patlamanın yarattığı ilkel bir bütünlüğe sahip sıcak çorbadan düzen ve yapı çıkmaya başladı. Bugün yeğin, elektromanyetik ve zayıf ( ve kütleçekim) kuvvetleri olarak algıladığımız farklı kuvvetler ortaya çıktı. Elektronlar ve kuarklar gibi parçacıkların farklı çeşitleri doğdu. Orijinal simetri gizlendiği için değişik yapılar evrimleşen bir evrene ihtiyaç duydu. Bu hayatın ortaya çıkmasına yol açtı. (Sonsuzluk Yapbozu)
  • "Sıradan ışıktan çok daha derinlere işleyen X ışınlarıyla elinizin içini görebilirsiniz. X ışınlarından da daha derinlere işleyen nötrinolarla Güneş'in içini görebilirsiniz. " Nötrino, Frank Close (Sayfa 6) (Nötrino)
  • Bir cismin etrafındaki uzay bölgesi, o cismin kütleçekim alanıyla doludur ve cisim o alanda yer alan her nesneye kuvvet uygular. Gök dalışı yapanları yeryüzüne çeken Dünya'nın kütleçekimsel alanıyken, Dünya'yı yıllık yörüngesinde tutan, Güneş'in kütleçekim alanıdır. (Her Şeyin Teorisi)
  • Denklemleri belirlemiş olabilirsiniz ancak bu , onları tam olarak çözebileceğimiz anlamına gelmez. (Her Şeyin Teorisi)
  • Zaman geri alınamaz. (Antimadde)
  • Doğa sırlarını iyi saklar, ama ipuçları vardır; mesele o ipuçlarını fark etmeye ve takip etmeye hazır olmaktır. (Nötrino)