Oidipus Kolonos’ta - Sophokles Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Oidipus Kolonos’ta kimin eseri? Oidipus Kolonos’ta kitabının yazarı kimdir? Oidipus Kolonos’ta konusu ve anafikri nedir? Oidipus Kolonos’ta kitabı ne anlatıyor? Oidipus Kolonos’ta PDF indirme linki var mı? Oidipus Kolonos’ta kitabının yazarı Sophokles kimdir? İşte Oidipus Kolonos’ta kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Sophokles
Çevirmen: Ari Çokona
Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786053327332
Sayfa Sayısı: 112
Oidipus Kolonos’ta Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sophokles (MÖ 495-406): Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında adı ilkönce hatırlanan Sophokles, konuları işleyişi ve oyundaki karakterleri canlandırmakta ustalığıyla ayrı bir yere sahiptir. Tiyatro tekniğini geliştirmiş, diyaloglara, dekor ve kostüme önem vermiştir. Tragedyalarında dönemin yazarlarında rastlanmayan derli toplu bir içyapı görülür. Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutar. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül almıştır. Yüz yirmi üç tragedya yazan Sophokles'in eserlerinden sadece Aias, Antigone, Kral Oidipus, Elektra, Trakhisli Kadınlar, Philoktetes, Oidipus Kolonos'ta günümüze ulaşabilmiştir. Oidipus Kolonos'ta eseriyle Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi'nde Sophokles'in tüm eserleri tamamlanıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Oidipus Kolonos’ta Alıntıları - Sözleri
- "Çünkü siz de bilirsiniz, hiçbir ölümlü kendini kurtaramaz tanrıların başına sarmak istediği belalardan."
- Az isteyip azdan daha da azını alarak onunla yetiniyorum.
- Zordur gençliğinde düşeni, yaşlılığında kaldırmak.
- Acıları da özlüyorum bir yandan, Çünkü tatsız durumlar bile Bana hoş görünüyordu Onun elini tutarken.
- "Zaman sınırsız gücüyle boyun eğdirir başka her şeye."
- Yeni bir şans tanıyacak mı bize peşimizi bırakmayan kader?
- "Haksızlık edenin yanına kâr kalmaz yaptığı kötülükler."
- "Acıları da özlüyorum bir yandan çünkü tatsız durumlar bile bana hoş görünüyordu onun elini tutarken."
- "Çünkü siz de bilirsiniz, hiçbir ölümlü kendini kurtaramaz tanrıların başına sarmak istediği belalardan."
- Akılsız adam, felaket anında öfkelenmek zarar verir.
- Ben artık insanlara fazla güvenmiyorum,
- Hiç doğmamaksa en iyi kader, mümkün olduğunca erken ölmektir kaderlerin ikincisi en iyisi. Delişmen çılgınlıklarla dolu gençlik tükenince; haset, isyan, kavga, savaş ve cinayet gibi başa gelmeyen dert, yaşanmayan zahmet mi kalır? Sonunda teslim alır bizi bütün kötülükleri barındıran güçsüz, iğrenç, dostsuz ve münzevi yaşlılık."
- Konuşmaya gelince senden iyisi yok, ama hiç görmedim haklı olanların her konuda güzel konuştuğunu.
- Çünkü hiddet ancak ölümle durulur ve acılar sadece ölülere ulaşmaz.
Oidipus Kolonos’ta İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sophokles Okunma Sırası: Sophokles, antik Yunan'ın Aiskhylos(Eshilos) ve Euripides(Evripides) ile beraber 3 büyük tragedya yazarlarından biridir. Sofokles,123 oyun yazmış ancak 7 tanesi tam şekliyle günümüze ulaşmıştır ve bu eserler Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisinde bulunmaktadır. (Kitapları okumak isteyenlere şiddetle İş bankasından öneririm. Kitap içerisinde sık sık notlar eklenmiş bu da kitabı daha iyi anlamamızı sağlıyor.) Antik Yunana, Yunan mitolojisine ilgi duyanlar için bu kitapları okuma sırasına göre listeleyeceğim. Öncelikle bu kitapların bir kısmının Homeros'un İlyada ve Odysseia kitaplarındaki karakterler olduğunu belirtmek isterim. Homeros okuyan birinin Sophokles'in kitaplarını okurken keyif alacağının garantisini verebilirim. Daha önce Homeros'un kitaplarını okumayanlara ise kitabın giriş kısmındaki karakterlerine bakıp, kitabı okumadan önce küçük bir araştırma yapmasını öneririm. (Kitaplarda zaten max 5 karakter oluyor.) Karakterler hoşunuza gidip keyif aldığınız vakit zaten Homeros'u da okumak istersiniz :) Listenin başındaki ilk 3 kitap bir seri şeklinde ve Sigmund Freud'un Oidipus Kompleksine ilham aldığı tragedyadır. ( Sigmund Freud'un kurucusu olduğu Psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı. Freud'a göre her çocuğun ilk aşkı karşı cinsteki ebeveynidir.) Sophokles Okuma Sırası; 1- Kral Oidipus 2- Oidipus Kolonos’ta 3- Antigone 4- Trakhisli Kadınlar 5- Aias 6- Philoktetes 7- Elektra (Marsu)
Kral Oidipus'ta Oidipus karakteri üzerinden kader yazgısının işlendiğini okumuştuk. Toplum karşısında yücelen bu kişinin yerin dibine girmesi son sayfalarda bizi şoka uğratmıştı. Oidipus, Yunan mitolojisinde en trajik kahramandır. Doğumundan ölümüne kadar hem kendisini hem de ülkesinin kaderini etkileyen önemli kehanetlere neden olmuştur. Laios, Thebai Kralıdır. Eşi İokaste gebeyken bir düş görüyor. Doğacak olan bu çocuk babasını öldürecek, kral olacak ve annesiyle evlenecektir. Bu laneti yaşamamak için bebeği dağa bırakırlar. Ayak bilekleri delinmiş ve şişmiştir ayrıca. Oidipus adı da buradan geliyor. Çoban dağda bir çocuk bulur ve Korinthos kralı Polybos'a götürür. Polybos'un çocuğu olmadığı için seve seve bakar Oidipus'a. Ama çocuk büyüdüğünde dedikodular duyar ve orayı terk eder. Babasını öldürüp annesiyle evlenmek istemez çünkü. Ama olanlar olur... Thebai kentini Sfenks'in bilmecelerinden ve ölümlerinden kurtaran bu delikanlı oranın kralı olur. Felaketler, hastalıklar ve aile gerçekleri de bu olaylardan sonra gün yüzüne çıkacaktır... Oidipus Kolonos'ta da artık yaşlanmış ve kaderini kabullenmiş kör bir adamın hayatını okuyoruz. Ölümü yaklaşırken Atina kralı Theseus ile konuşmaları ve verdikleri kararlar Thebai için de önem arz etmekte. Oidipus kızları Antigone ve İsmene ile çıktıkları bu yolda başlarına gelen olayları Sophokles tragedya örneğiyle okuyoruz. Thebai'den sürülmesinin detayları çarpıcı bir şekilde yanstılmış ayrıca. Sophokles'in Yunan tiyatrosu için yaptıkları ve eserde heyecanı hep diri tutması çok büyük çalışmalar bence. Toplum karşısındaki bireyin incelenmesi ve halk görüşleri gibi özellikler kitaplarını okunası kılıyor. (Sultan)
Yunan tragedyasının önemli yazarlarından Sophokles'in, Oidipus Kolonos'ta tragedyası. Mitolojiye meraklıysanız, tanrıların lanetine kurban giden Kral Oidipus'un bilmeden işlediği günahlarından ( Babasını öldürmesi ve annesiyle evlenerek çocuklar yapması) sonraki süreçte kör ve ülkesinden oğulları tarafından sürgün edilmiş halde ki kendini cezalandırma süreci ve Atina kralı Theseus'a kızlarıyla birlikte sığınma hikayesini keyifle okuyacaksınızdır. (Murat)
Oidipus Kolonos’ta PDF indirme linki var mı?
Sophokles - Oidipus Kolonos’ta kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Oidipus Kolonos’ta PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Sophokles Kimdir?
Sofokles (Grekçe: Σοφοκλῆς) (d. MÖ 495 - ö. MÖ 406), Antik Yunan'ın Eshilos ve Evripides ile beraber 3 büyük tragedya yazarlarından biridir.
Sofokles, Atina dışında bulunan Kolonos'ta doğdu. Babası Sophillos zengin bir silah üreticisiydi. Atina şehir-devletinin hem gelişimini hem de çöküşünü gördü. Birçok resmi ve askeri görevlerde bulundu. MÖ 441'de birliğe bağlı site devletlerine katkıları yöneten Kolegiumun üyesiydi. MÖ 441-440'ta Perikles ile Sisam'da baş gösteren ayaklanmayı bastırmak üzere görev aldı. Salamis deniz zaferini kutlamak üzere düzenlenen gençler korosunu yönetti. Kendisinden 16-17 yaş küçük olan Euripides'in ölüm haberi üzerine tragedyalarına yas giysileriyle gelerek meslektaşına duyduğu saygıyı gösterdi.
Sofokles'in ilk birinciliği MÖ 468 yılındadır. İlk ödülünü Dionysia şenliğindeki (Dionysian Yonder) tiyatro oyunu yarışmalarında aldı. Yaşamı boyunca eserler yazmaya devam etti. Filoktetes adlı oyununu 88 yaşında kendisi sahneye koydu. MÖ 420 yılında Asklepios'un heykelini tapınağa yerleşinceye kadar evinde tuttu. Bu davranışıyla ölümünden sonra da Atinalılar tarafından onurlandırıldı. MÖ 413'te Peloponez Savaşı boyunca Sicilya'daki Atinalı kuvvetin yıkımına karşılık veren komutanlardan biri oldu.
Tragedyalarında bir yazarın seyircilerine söylediklerinden çok bir yurttaş olarak diğer yurttaşa söylemek istediklerini yazdı. Seyircileri düşünmeye yönelten bir uyarıcı ve danışmandı. Suda'ya göre Sofokles 123 oyun yazmış ancak 7 tanesi tam şekliyle günümüze ulaşmıştır. Bunlar Troyalı Kadınlar, Aias, Kral Oidipus, Oidipus Kolonos'ta, Antigone, Elektra, ve Filoktetes'tir.
Sofokles'in sahneye getirdiği yenilik korodakilerin sayısını 12'den 15'e çıkarmıştır. Sanat yapıtının temel koşutu Şehir-devlet ilişkileri olmuştur.
Sofokles'in eserlerinin bize en iyi ulaşanları MS 950'de Bizans'taki el yazmalarıdır. Aiskhylos, Sofokles ve Rodoslu Apollonios'un Argonauticası'ndan meydana gelen bir metin destesi Giovanni Aurispa tarafından 1453'te İstanbul'dan İtalya'daki Floransa Medici kitaplığına getirildi. Bu elyazmalarının yanında Sofokles'e ait olduğu kesin olmayan elyazmaları vardır.
Eserleri ve konuları
Aias ve Antigone'yi, Oidipus Kolonos'ta ile Filoktetes'ten önce sahneye koydu. Aias adlı eserinde Arkaizm izlerine rastlanır. Bu eserde Truva Savaşı'ndaki bir olayı ele alır. Sofokles bu oyununda karakterden çok konuya ağırlık vermiştir. Antigone ile dünya edebiyatında ilk direniş oyununu yazdı. Antigone'nin yanında İsmene ve Kreon karakterleri de belirgin olarak gösterildi. Trakhisli Kadınlar'ın temelini oluşturan mitos Herakles'in mitosudur. Kral Oidipus Sophokles'in başyapıtı olarak görülür. Aristoteles'in Poetika adlı eserinde tragedya hakkında bilgi verirken özellikle Kral Oidipus üzerinde durmuştur.
Aristoteles ideal tragedyanın birincil etkisi olarak belirlediği birlikte acı çekme ve dehşete uğramanın ilk kez Sofokles ile tam anlamıyla biçimlendiği görülür. Kral Oidipus MÖ 430'lu yıllarda, Yunan aydınlanma hareketinin sofizm akımına doğru eriştiği dönemde ortaya gelmiştir. Elektra, Filoktetes ve Oidipus Kolonos'ta adlı oyunlarda ana karakterler baştan sona oyunu tek başına belirler. Aias, Antigone ve Deianeira intihar etmiş; Herakles öldürülmüş; Kreon ile Oidipus acı bir sonla tükenirken, Elektra, Filoktetes ve Oidipus yüceltilmiştir.
Elektra mitosunu daha önce Aiskhylos da işlemiştir. Aiskhylos'ta olayların akışı doğrusaldır. Sofokles'te ise olay akışı daha karmaşık bir haldedir. Filoktetes Sofokles'in sanatsal olarak en olgun oyunu ve dönemindeki akılcılık ve bilgicilikle olan kesin bir hesaplaşmadır. Bu oyunda ahlakı vurgulayarak kanıtlamıştır. Oidipus Kolonos'ta adlı eserinde insan aklını, kendini her değerin üstünde ve kendini sınırsız ve güçlü gören yapısıyla hesaplaşmadır. Sofokles'in asıl dile getirmek istediği akıl üstü değerlerin geçerliliğini kanıtlamak için kendi üstün aklını ortaya koymasıdır.
Oyunlar
- Ajaks
- Antigone
- Kral Oidipus
- Trakhisli Kadınlar
- Elektra
- Filoktetes
- Oidipus Kolonos'ta
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sofokles
Sophokles Kitapları - Eserleri
- Kral Oidipus
- Antigone
- Elektra
- Oidipus Kolonos’ta
- Aias
- Trakhisli Kadınlar
- Philoktetes
- Oidipus Kolonos'ta - Trakhisli Kadınlar
- Aias-Elektra (Eski Yunan Tragedyaları-8)
- The Three Theban Plays
- The Complete Plays of Sophocles
Sophokles Alıntıları - Sözleri
- Aias: Artık benim ışığım olan karanlık! Benim için gün ışığından daha parlak olan yeraltı gölgeleri. Artık beni yanınıza alın. (Aias-Elektra (Eski Yunan Tragedyaları-8))
- Zira doğru söz iki insan arasında tartışma konusu olmaz, aksine hızla harekete teşvik eder. (Elektra)
- Ben artık insanlara fazla güvenmiyorum, (Oidipus Kolonos’ta)
- ...En iyi seçenek korkuya neden olmayandır. (Philoktetes)
- It is impossible to know a man, his character and mind, until he proves himself in action, through rule and customary law. (The Three Theban Plays)
- SÜTNİNE. Bir insan yarını ya da bir kaçgün sonrasını hesaplıyorsa aptaldır. Bugünümüz mutlu bir şekilde geçmiyorsa geleceği düşünmenin bir anlamı yoktur. (Oidipus Kolonos'ta - Trakhisli Kadınlar)
- Hiç doğmamaksa en iyi kader, mümkün olduğunca erken ölmektir kaderlerin ikincisi en iyisi. Delişmen çılgınlıklarla dolu gençlik tükenince; haset, isyan, kavga, savaş ve cinayet gibi başa gelmeyen dert, yaşanmayan zahmet mi kalır? Sonunda teslim alır bizi bütün kötülükleri barındıran güçsüz, iğrenç, dostsuz ve münzevi yaşlılık." (Oidipus Kolonos’ta)
- "Ömrüm oldukça, çılgın gözyaşlarım dinmeyecek." (Elektra)
- ODÜSSEUS İşe tanrılar karıştığında en olmayacak şeyler oluverir. (Aias-Elektra (Eski Yunan Tragedyaları-8))
- Hiçbir şeyin farkına varmazsan, mutluluk içinde geçer günlerin, neşeyle hüznü öğrenene kadar. (Aias)
- İnsanlar için kaderin zorlamalarından kötüsü yoktur. (Aias)
- Elektra: Ey kutsal ışık! Ey dünyayı çevreleyen hava! Kaç defa çığlıklarımı duydunuz! Kaç defa kanlı göğsümü yumrukladığımı işittiniz? Bu evdeki odalar acılarla dolu. (Aias-Elektra (Eski Yunan Tragedyaları-8))
- Bir insan yarını ya da bir kaç gün sonrasını hesaplıyorsa aptaldır. Bugünümüz mutlu bir şekilde geçmiyorsa geleceği düşünmenin bir anlamı yoktur. (Oidipus Kolonos'ta - Trakhisli Kadınlar)
- OIDIPUS : Benim için hayatımın kalanıyla sonu aynı şey. (Oidipus Kolonos'ta - Trakhisli Kadınlar)
- Öbür dünyada kim bilir nasıldır "iyi"nin tanımı! (Antigone)
- Az isteyip azdan daha da azını alarak onunla yetiniyorum. (Oidipus Kolonos’ta)
- "Vicdanımı sızlatmamak benim yegane gıdam olsun." (Elektra)
- Zavallı hayvancağızlara elimi kaldırdım. Ne kadar da rezil bir duruma düştüm. (Aias-Elektra (Eski Yunan Tragedyaları-8))
- Surely there is no strength in wall or ship, Where men are lacking and no life breathes within them. (The Three Theban Plays)
- "Çünkü bir gün bile sürmez ölümlülerin yükseklerden düşüp dibe vurması." (Aias)