Outliers - Malcolm Gladwell Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Outliers kimin eseri? Outliers kitabının yazarı kimdir? Outliers konusu ve anafikri nedir? Outliers kitabı ne anlatıyor? Outliers PDF indirme linki var mı? Outliers kitabının yazarı Malcolm Gladwell kimdir? İşte Outliers kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Malcolm Gladwell

Çevirmen: Aytül Özer

Yayın Evi: MediaCat Yayınları

İSBN: 9786055755300

Sayfa Sayısı: 244

Outliers Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikâye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers'te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri... Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici...

Outliers, Beatles ve Bill Gates'in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını ve tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor. Gladwell'in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli.

Çizginin dışındakilerin -yani normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin- hayatları tuhaf ve alışılmadık bir mantık izliyor. Gladwell bu mantığı basitleştirirken insanın kendi potansiyelinden en yüksek seviyede nasıl yararlanacağı konusunda heyecan verici bir plan sunuyor. Malcolm Gladwell, Tipping Point kitabında dünyayı anlama şeklimizi değiştirmişti Blink'te düşünme hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. Outliers'taysa başarı konusundaki anlayışımızı değiştiriyor.

Outliers Alıntıları - Sözleri

  • Başarılı olanlara aşşırı derecede hayranlık duyuyoruz ve başarısız olanları aşırı derecede göz ardı ediyoruz. Ve en önemlisi, fazlasıyla pasif hale geliyoruz. Bizler kimin başarılı olup kimin başarılı olmadığını belirlemekte her birimizin ne kadar büyük bir rol oynadığını gözden kaçırıyoruz; "biz" derken toplumu kastediyorum.
  • “Nerede ve ne zaman doğduğunuz, anne babanızın ne iş yaptığı ve yetişme koşullarınızın nasıl olduğu, bütün bunlar dünyada ne kadar başarılı olacağınızı etkiliyor.”
  • Yeterince çalışır, kendinizi ortaya koyar ve beyninizi ve hayal gücünüzü kullanırsanız, dünyayı istediğiniz gibi biçimlendirebilirsiniz
  • “Kendi yolunu kendi çizmek zorunda kalmıştı ve hiç kimse - ne rock yıldızları, ne profesyonel sporcular, ne yazılım milyarderleri ne de dahiler - hiçbir zaman bunu tek başına başarmıyordu.
  • Yılda 360 gün yataktan güneş doğmadan kalkabilen hiç kimse ailesini zengin etmekte başarısız olmaz.
  • Ormandaki en uzun meşe sadece en sert palamuttan yetiştiği için en uzun meşe olmamıştır; diğer ağaçlar onun aldığı güneş ışığını kesmediği, çevresindeki toprak derin ve zengin olduğu, fidanken hiçbir tavşan onun kabuğunu kemirmediği ve hiçbir oduncu onu vakti gelmeden kesmediği için de en uzun meşe o olmuştur.
  • Çok çalışmak, ancak hiçbir anlam taşımadığında bir hapis cezasıdır.
  • “Bu bir yenilgi itirafıydı. Kendi zihni dışında yaşadığı her deneyim düşkırıklığıyla sona ermişti. Dünyada yolunu bulup ilerlemek konusunda daha iyi bir iş çıkarmış olması gerektiğini biliyordu, ancak bunu nasıl yapacağını bilmiyordu.
  • “Yirminci yüzyılın en yıkıcı olayları sizi en yanlış zamanda yakalamıştı.”
  • Başarı tesadüf değildir. Öngörülebilir ve güçlü bir dizi koşul ve fırsatlardan ortaya çıkar
  • “Çizginin dışındakiler kendilerine fırsat verilenler ve bu fırsatları değerlendirecek güç ve soğukkanlılığa sahip olanlar.”
  • “Bunlar en üst düzeyde başarının öğeleriydi: Tutku, yetenek ve çok çalışmak.”
  • IQ, bir ölçüde, doğuştan gelen yetenektir. Oysa bilgi sosyal ustalıktır. Öğrenilmesi gereken bir dizi beceridir.

Outliers İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Araştırma bakımından yeterli bulduğum, anlatım ile birlikte çizginin dışındakileri anlatan farklı bakış açılarıyla başarı kavramına yaklaşan bir kitap. Gelin biraz inceleyelim çizginin dışındakileri. Kanada'daki hokey oyuncu gruplarının incelendiğinde aynı yılın ilk aylarında doğanların sivrilip başarılı olduğuna değiniyor önce kitap. Yani başarılı olmak için şanslı doğmak gerekiyor. Yapılan araştırmalar sonucu Kanada'da amatör ligden yükselen ve öne çıkan tüm oyuncuların yaşıtlarına kıyasla yılın ilk aylarında doğmuş kişiler olduğu meydana çıkıyor. Ocak, Şubat, Mart doğumluların yaşıtlarına göre fazla büyüklük ve deneyimden gelen fiziksel ve zihinsel adaptasyonun getirilerine yer veriliyor. Daha sonra bilgisayar programcılığında çağımızı etkimemiş insanlarin belirli şanslarının olduğu gibi konulara değiniliyor... Eğer 1950'ler gibi gelişmelerin birbirini izlediği bir dönemde doğmuşsanız değişim yaratma şansınızın çok büyük olduğundan bahsediyor ki bu konuda hiç de haksız sayılmaz yazarımız. Bu konuda tanıdığımız bazı kişiler ve doğum tarihleri: 1. Steve Jobs: 24 Şubat 1955 2. Bill Gates: 28 Ekim 1955 3. Paul Allen: 21 Ocak 1953 4. Steve Palmer: 24 Mart 1956 5. Eric Schmidt: 27 Nisan 1955 6. Bill Joy: 8 Kasım1954 Yazarımız şanslı doğmamız, doğru zamanda dünyaya gelmemizin önemini vurguluyor tabi ama bu insanların ne kadar çalıştığını da eklemeyi unutmuyor. Çünkü pratiğin de ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkaran bir araştırmayla geliyor sonrasında 10 bin saat kuralından bahsediyor. Uzmanlar gerçek uzmanlık için sihirli sayının 10 bin saat olduğuna inanıyor. Yani bir konuda uzmanlaşmanın kabaca 10 yıl alması öne sürülüyor araştırmacılar tarafından. Tabi daha başka konulara da değiniyor kitapta. Fakat kitapta az başarı hikayesi yer alması ve bazı konuların biraz uzatılmış olması bir yerde eksik bir izlenim bıraktı. Ama farklı bir perspektif için okuyun derim. Neticede başarı herkesin biyografisinde yer alan fakirlikten yükselerek zengin olma sonucuna dayanmıyor. Malcolm'a göre çevre, kültürel miras, doğum yılınız, aileniz, fırsatlar ve çokça pratik sizi çizginin dışına çıkarabiliyor. Mesela yazara göre Çinlilerin pirinç topladığı için matematikte daha başarılı ve şanslı olduğu gösteriliyor. Bu incelemeden sizi "Coğrafya kaderdir." klişesi ile uğurlamak istemiyorum ama Malcolm bu konua çok ısrarcı. Sizin de şartlarınız ve zekanız uygunsa eğer, başarıya giden yolda sizi de çizginin dışına alalım :) Keyifli okumalar. (Burak Sabancı)

8.3 lük puanini haketmeyen bombos bir kitap. icerik olarak 1 sayfa yeterli olurmus bu kitap için. Toplumun küçücük kesitlerinde küçücük gözlemler yapilarak genellemeye ulasmasi, hele ki fakir göçmen çocuklarin Amerikanin saçma sapan egitim sisteminde var olabilmesi için, bütün günlerini sadece okul ve ödeve ayirmalarindan övgü ile bahsedilmesi kitabin ne kadar eski kafali çikarimlari oldugunun kaniti. (Dino)

Umutla elime aldığım bir kitap daha benim için hayal kırıklığı oldu. Çizginin dışı deyince çok beklentiye girmiş de olabilirim. Belki de artık hiç bir kitaptan o kadar fazla şey beklememeliyim. Bazı insanlar neden daha başarılı olur kısmı için değil hakikaten sadece çizginin dışında olmak nasıl bir şey diye elime aldım. Çünkü benim için çizginin dışı diye bir yer var. Ben genelde öyle yaşamaya çalışıyorum yani iç tarafta. Daha doğrusu hep söylediğim bir şey var, ben "yolun altına" düşmeden yaşamaya çalışıyorum. Bu da beni çoğu zaman kendini baskılayan biri yapıyor. Ve insan eğer düşüncelerini baskılayamıyor ama hareketlerini, davranışlarını baskılıyorsa bu onu hem mutsuz biri hem de dengesiz biri gibi gösterebiliyor. Hayatımdaki herkes farklı bir seren tanıyor. Eskiden ben kendimi iyi bilirdim ama artık ben de çok iyi bilmiyorum. Çizgi denilen şey doğru demek değil, düzen demek. İnsanların düzeni. Toplumun. İçtimai hayatın. NE DENİRSE İSTE O. Birileri bir çizgi çekmiş yaşayıp gidiyoruz... Kitap kötü demedim sadece farklı değil. Çalışmak çalışmak çalışmak. Başarının tek sırrı bu. Ha bir de Coğrafya kaderdir o. (Seren ÖZDEMİR)

Outliers PDF indirme linki var mı?

Malcolm Gladwell - Outliers kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Outliers PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Malcolm Gladwell Kimdir?

Malcolm Gladwell, 1963 İngiltere doğumludur. İnşaat profesörü İngiliz bir baba ile Jamaikalı psikoterapist bir annenin oğlu olarak Kanada'da büyümüştür. Tarih öğrenimini tamamlayıp New York'a yerleşen yazar 1987-1996 yılları Washington Post'ta ekonomi, ve bilim konularında yazdı, bir süre de bu gazetenin New York Bürosu'nu yönetmiştir. 1996'dan bu yana The New Yorker dergisinin yazarları arasında yer alan Gladwell 2000'de yayınladığı Kıvılcım Ânı (The Tipping Point) ile çok büyük bir başarı yakalamış ve 2005'te yayınlanan Göz Açıp Kapayıncaya Dek (Blink) ile başarısını katlayıp İş Dünyasının itibar edilen bir gurusu haline gelerek 'Pazarlamanın Yeni Tanrısı' olarak anılmaktadır. Akademisyen değil gazeteci kökenli olan yazar işletmecilikte bilimsel devrimlere yol açan bakışıyla Peter Drucker'ı anımsatmaktadır.

Malcolm Gladwell Kitapları - Eserleri

  • Outliers
  • Blink
  • Davut ve Golyat
  • What The Dog Saw (Köpeğin Gördüğü)
  • The Tipping Point - Kıvılcım Anı
  • Gelecek Daha Güzel Günler Mi Getirecek?
  • Talking to Strangers
  • The Tipping Point - Kıvılcım Anı
  • The Bomber Mafia

Malcolm Gladwell Alıntıları - Sözleri

  • The conviction that we know others better than they know us-and that we may have insights about them they lack (but not vice versa) - leads us to talk when we would do well to listen and to be less patient than we ought to be when others express the conviction that they are the ones who are being misunderstood or judged unfairly. (Talking to Strangers)
  • “Kıl payı kurtulmak sizi travmatize eder,ucuz atlatmak yenilmez olduğunuzu düşünmenize neden olur..” (Davut ve Golyat)
  • Kendimize ve davranışlarımıza anlam kazandırma işinin, göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede elde edeceğimiz bilginin aylar sürecek mantıksal analiz kadar değerli olabileceğini kabul etmemizi gerektirdiğine inanıyorum. (Blink)
  • Cesaret halihazırda sahip olduğunuz ve zorlu zamanlar başladığında sizi cesur kılan bir şey değildir. Cesaret zorlu zamanlardan geçtikten ve o zamanların aslında o kadar da zorlu olmadığını keşfettikten sonra kazandığınız bir şeydir. (Davut ve Golyat)
  • Başarılı olanlara aşşırı derecede hayranlık duyuyoruz ve başarısız olanları aşırı derecede göz ardı ediyoruz. Ve en önemlisi, fazlasıyla pasif hale geliyoruz. Bizler kimin başarılı olup kimin başarılı olmadığını belirlemekte her birimizin ne kadar büyük bir rol oynadığını gözden kaçırıyoruz; "biz" derken toplumu kastediyorum. (Outliers)
  • My father read Charles Dickens 's A TALE OF TWO CITIES to me and my brothers when we were children, and at the very end, when Sydney Carton dies in Charles Darney' s place, my father wept. My father was not a weeper. He was not someone whose emotions bubbled over in every emotionally meaningful moment. He didn't cry in sad movies. He didn't cry when his children left for college. Maybe he got stealthily misty-eyed from time to time, but not so anyone other than maybe my mother would notice. In order to cry, he needed his children on the sofa listening, and he needed one of history's most sentimental novelists. Take away either of those two factors and no one would ever have seen his tears. That's coupling. If suicide is coupled, then it isn't simply the act of depressed people. It's the act of depressed people at a particular moment of extreme vulnerability and in combination with a particular, readily available lethal means. (Talking to Strangers)
  • Uyarılma bizi akıl körü kılar. (Blink)
  • Prestij ve seçkinlik hakkında düşünmekle çok zaman harcıyoruz. O tür maddi avantajların seçeneklerimizi nasıl sınırlandırdığı üzerinde ise yeterince düşünmüyoruz. (Davut ve Golyat)
  • Granovetter’a göre yeni bir iş - hatta yeni bir bilgi ya da yeni fikirler - bulmak söz konusu olunca “zayıf bağlar” her zaman güçlü bağlardan daha önemlidir. (The Tipping Point - Kıvılcım Anı)
  • ”..... kuşkular inanmanın düşmanı değil, yoldaşıdır.” (Talking to Strangers)
  • Ayrıca günümüzde bir avuç kötü kalpli insanın hayatlarımızı mahvetme gücünü elinde bulundurabileceği gerçeğini değiştirmiyor. Sonuçta yüzde 99,9'umuz geçmişteki insanlardan ahlaken daha iyi olabilir, ama geri kalan yüzde 0,1'lik kesim hayatlarımızı dayanılmaz hale getirebiliyor. Sovyetler Birliği'nde 20 milyon insanı yok etmek için bir Stalin yetti. Sovyetler'de yaşayan geri kalan herkes melek dahi olsa, bu tek bir diktatörün elinde korkunç bir yazgının kurbanı oldukları gerçeğini değiştirmeye yetmiyor. (Gelecek Daha Güzel Günler Mi Getirecek?)
  • “Birine inanma sebebiniz, onun hakkında hiç kuşkunuz olmaması değildir. İnanç hiç kuşku bulunmaması hali değildir.Birine, onun hakkında yeterince kuşkunuz olmadığı için inanırsınız.” (Talking to Strangers)
  • "Topluluğun morali hayatta kalanların tepkisine bağlıdır …" (Davut ve Golyat)
  • Kişisel bir bağlantı aracılığıyla işe girmiş olanların sadece yüzde 16,7’si söz konusu bağlantı ile “sık sık”, yani iyi bir arkadaşla görüşebilecek sıklıkta görüşüyordu. Yüzde 55,6’sı bağlantıları olan kişiyle sadece “ara sıra” görüşüyordu, yüzde 28’i ise “nadiren”. Yani insanlar arkadaşları aracılığıyla değil tanıdıkları aracılığıyla iş buluyorlardı. (The Tipping Point - Kıvılcım Anı)
  • Ormandaki en uzun meşe sadece en sert palamuttan yetiştiği için en uzun meşe olmamıştır; diğer ağaçlar onun aldığı güneş ışığını kesmediği, çevresindeki toprak derin ve zengin olduğu, fidanken hiçbir tavşan onun kabuğunu kemirmediği ve hiçbir oduncu onu vakti gelmeden kesmediği için de en uzun meşe o olmuştur. (Outliers)
  • İntihar haberleri sorunlarınıza özel bir çözüm öneren bir tür doğal reklamdır . Bunalımda olduğu için karar vermekte güçlük çeken insanlar vardır. Bu acıyla yaşamaktadırlar. Bu soruna farklı türde çözümler sunan birçok haber vardır. ... İntihar haberleri de başka bir alternatif sunar. (The Tipping Point - Kıvılcım Anı)
  • “Yirminci yüzyılın en yıkıcı olayları sizi en yanlış zamanda yakalamıştı.” (Outliers)
  • Ayrıntılar mühimdir. Küçücük kibrit çöpü tüm ormanı yakabilir. Bir atom zincirleme reaksiyonu başlatır. Söz milyonların kaderini değiştirme yeteneğine sahiptir. (The Tipping Point - Kıvılcım Anı)
  • Çok çalışmak, ancak hiçbir anlam taşımadığında bir hapis cezasıdır. (Outliers)
  • Psikolog Norman R.F.Maier uzun yıllar önce, içi her çeşit alet edevat, nesne ve mobilyayla dolu bir odanın tavanından iki uzun halat sarkıttı. Halatlar birbirinden, birinin ucunu tuttuğunuzda öbürünü tutmak için yeterince yaklaşamayacağınız kadar uzakta duruyordu. Odaya gelen herkese aynı soru yöneltildi: “İki halatın ucunu birbirine nasıl bağlardınız?” (Not: Bu problemin 4 uygulanabilir çözümü bulunuyor. 95% insan ilk üç yolu, 5% insansa son yolu denedi. Peki siz hangisiniz?) (Blink)