Psikolog ve Filozof - Julian Baggini Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Psikolog ve Filozof kimin eseri? Psikolog ve Filozof kitabının yazarı kimdir? Psikolog ve Filozof konusu ve anafikri nedir? Psikolog ve Filozof kitabı ne anlatıyor? Psikolog ve Filozof PDF indirme linki var mı? Psikolog ve Filozof kitabının yazarı Julian Baggini kimdir? İşte Psikolog ve Filozof kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Julian Baggini
Çevirmen: Özgü Çelik
Yayın Evi: Pegasus Yayınları
İSBN: 9786053434221
Sayfa Sayısı: 240
Psikolog ve Filozof Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sezgilerimizi izlemeye değer mi? Pişmanlıklar bize ne söyler? Görünüşümüzü ne kadar önemsemeliyiz? Duygularımızı nasıl ele almalıyız?
Filozof Julian Baggini ve psikolog Antonia Macaro hayat boyunca karşımıza çıkan sorulara ilginç cevaplar veriyor. Aristoteles'ten Kierkegaard'a, Seneca'dan Daniel Kahneman'a birçok önemli ismin gündelik hayat üzerine düşüncelerini analiz ederek son derece yararlı öğütler veriyorlar.Eğlenceli, neşeli ve kışkırtıcı… İki entelektüel Güzin Abla, felsefenin ve psikolojinin sezgilerini birleştirip iyi bir hayatın nasıl yaşanacağının rehberini oluşturuyor.Okuduktan sonra aynı insan olmayacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)
Psikolog ve Filozof Alıntıları - Sözleri
- "Akıl ancak arzuların kölesidir ve öyle olmak zorundadır."
- "Ölmeden önce ne yapacağınızı düşünürken sadece olumlu tecrübeler biriktirmeyi değil, daha tatmin edici bir hayat hikâyesine katkıda bulunacak şeyler yapmayı düşünün."
- "Evren insanların rahatlığı düşünülerek yaratılmamıştır."
- Düşündüğümüz gibi düşünmeseydik hissettiğimiz gibi hissetmezdik de. Keza öfke de bize haksızlık edilmediğine inanırsak diner.
- "Bir yenilgi yeni fırsatlara, bir başarı gelecekte bir kedere yol açabilir. Bunu çok güzel ifade eden bir Çin hikayesi vardır: Fakir bir köyde yaşlı bir çiftçi yaşamaktadır. Bu yaşlı çiftçi varlıklı sayılmaktadır. Çünkü bir atı vardır. Bir gün at kaçar. Komşuları çiftçiye acıyarak, bunun bir felaket olduğunu söylerler, çiftçi ise sadece, 'belki' diye cevap verir. Birkaç gün sonra at, yanında birkaç vahşi atla döner. Komşular sevinerek onun ne kadar şanslı olduğunu söylerler ama çiftçi sadece 'belki' der. Ertesi gün çiftçinin oğlu vahşi atlardan birine binmeye çalışır ama düşüp bacağını kırar. Komşular geçmiş olsun demek için geldiklerinde bunun çok büyük bir şanssızlık olduğunu söylerler ama ihtiyar adam sadece 'belki' der. Ertesi hafta subaylar gençleri askere almak için köye gelirler ama çiftçinin oğlu kırık bacağı yüzünden seçilmez. Komşular çiftçiyi kutlarlar ama çiftçinin cevabı yine aynıdır. 'Belki'..."
- "Ölüm, bizi nerede beklediğini bilemeyeceğimiz bir şeydir, bunun için kendi adınıza onu her yerde bekleyin."
- İnsanların fiziksel çekiciliğe sahip olanların kabiliyetlerini abartma eğiliminde olduklarını bilmek sizi iş görüşmesi yaptığınız birinin görünüşünün aklınızı çelmesine karşı dikkatli olmaya sevk edebilir.
- Güzel,tatminkâr bir hayat yaşamanın bir sırrı, sihirli bir formülü, sistemi yok.
- "Geçmişi hatırlamayanlar onu tekrar etmeye mahkûmdurlar."
- Filozof: - Ölümden daha çok korkulması gereken bir şeydir gerçekten yaşamamak! Psikolog: - Bazen yapmak düşünmekten daha kolaydır.
Psikolog ve Filozof İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda bazı konular üzerinde hem psikolog hem de filozof ayrı ayrı olarak kendi görüşünü belirtmektedir. İkinci kısımda ise ‘filozoflar için psikoloji’ ve ‘psikoterapi için felsefe konulu’ iki ayrı konu başlığı ele alınmıştır. Peki kitapta ne var? Gerçekten olduğumuzdan farklı bir kişi miyiz daha doğrusu daha fazla mıyız yani potansiyel. Mutluluğun ne olduğunu biliyor muyuz ya da bizi neyin mutlu ettiğini. Aynanın karşına geçmekten çekiniyor musun yani kendini kabul. İrade, sorumluluk, pişmanlık, maneviyat, sezgi, akıl… gibi hem felsefe hem de psikoloji zemininde çok rahat ele alınabilecek konular üzerine farklı iki bakış açısı fakat birbirinden çok da farklı olmayan. Genel kanının tek doğru yargının olmadığı uç ve katılı yargılardan uzak durmamız gerektiği mesajını veren bir çalışma olmuş Açıkçası ikinci kısmı daha çok beğendim çünkü bu bölümde biraz daha belirgin çıkarımlarda bulunulmuş ve beni tatmin eden açıklamalar yapılmıştı eğer denk gelirseniz okuyabileceğiniz bir kitap. (m.salih)
Hayal Kırıklığı,: Kişisel gelişim kitaplarına bir önyargım olduğundan ötürü kitaba büyük bir motivasyonla başlayamadım fakat yine de direnmeye çalıştım. Lakin bildiklerimden fazlasını söylemedi bana bu kitap. Kitabın isminden ötürü fazlaca beklentiye de girdim sanırım, hem felsefe hem psikoloji sever biri olarak... fakat hayal kırıklığından ötesi yoktu. Kitabı bir psikoloğun tavsiyesi üzerine almıştım kütüphaneden, iyi ki kendi kitaplığıma alma gafletine girmemişim çok daha fazla hayal kırıklığına uğrardım yoksa. 'Okuduktan sonra aynı insan olmayacaksınız.' arka kapak yazısı fazla iddialı benim için, içini dolduracak mahiyette bir şey göremedim ben ne yazık ki. İyi okumalar. 1 Şubat 2021. (hâle)
Duygular tanımsızlaştıkça insan ruhu göçebeleşir.: Genellikle bazı kişisel gelişim kitapları, insan duygularını oldukça üstünkörü, ısmarlama biçimde yazıyor. Daha doğrusu pazarlıyor. Açıkçası bu kitabın farklı yönü şöyle; aynı olayları "Psikolog ve Filozof" kendilerine özgü bakış açılarıyla yorumluyorlar. Net bir yargıdan ziyade, insanın da yorumda bulunmasına fırsat tanınıyor. Bu da okuyucu ile kitap arasında bir dostluk oluşturuyor. Binevi insan, kendi içindeki Psikolog ve Filozof ile de tanışıyor. Olaylar için verdikleri tanımlar, bazen beni tatmin etmedi. Fakat bu olumlu bir tatminsizlikti. Çünkü, yine bazı kişisel gelişim kitapları: yalnızca okuyucuyu tatmin edici cevaplar yazma peşinde. Bu yaklaşımında kitabı bakkal defterine dönüştürdüğünü düşünüyorum. Burada ise asla o yöne kaymamaları ve savundukları yaklaşımları tutarlı bir biçimde okuyucuyla buluşturduklarını görüyoruz. Mutluluk nedir? Bu sorunun net bir cevabı elbette olamaz. Kitapta da net bir doğru sonuç bulunmadığını düşünüyorum. Yine bazı sorular gibi, bu soruda yüzyıllar boyu cevaplanmaya devam edilecektir. Ve yine kitapta bazı sorulara bir cevap bulabilmekten ziyade, döngüsel bir anlatım görüyoruz. Bu da bence olması gereken yaklaşımlardan birisi. Giriş, gelişme ve sonuç: kesinlikle doğrusal düzlemde ilerliyor. Bu tarz kitapların sonunda, nötr olmamızın da doğal olduğundan yanayım. Roman, şiir, öykü gibi bakmamalıyız. Gerçeklik her zaman buzdur. Burada da, iki düşünce biçimiyle pekişen bir bilimsellik mevcut. Bu sebepten dolayı da, o soğukluğu derin hissetmeniz gayet normal. Nasıl kendi cevaplarımız, yorumlarımız herkesi tatmin edemiyor, çözümcü olamıyorsak: bu yaklaşımlar da tıpatıp aynısıdır. Tek farkı, bilimsellikten oluşan bir havuzun içinde kulaç atmamızdır. Böyle kitapların, insanın kendini yorumlama biçimini arttırdığını düşünüyorum. Genellikle bir kitaptan tatmin olmuyorsak, okurken kendimizle fazla yüzleşmişizdir. Hep böyle düşünürüm. (Laforêt)
Psikolog ve Filozof PDF indirme linki var mı?
Julian Baggini - Psikolog ve Filozof kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Psikolog ve Filozof PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Julian Baggini Kimdir?
Julian Baggini Kitapları - Eserleri
- Psikolog ve Filozof
- Ateizm
- Salam Olmak İsteyen Domuz
- Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir
- Ego Aldatmacası
- Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor?
- Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?
- A Short History of Truth
Julian Baggini Alıntıları - Sözleri
- Eger dunyayi daha iyiye giden yolda degistirmek istiyorsak yapabilecegimiz en iyi sey cahilligin degil hakikatin bize rehberlik etmesine izin vermektir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
- Yaşamımız sonsuz olsaydı, herhangi bir şey yapmanın anlamı kalır mıydı? (Ateizm)
- ben ilkokuldayken “ateist” sözcüğünün kendisi uğursuz, kötü ve korkutucu bir şeye ait karanlık imgeleri çağrıştırırdı. iyilik anlayışımızın temeli tanrı’ya inanç ve onun iradesine itaatti; bu nedenle de tanrı’yı reddeden her inanç doğası gereği iyinin karşısındaydı. ateistler yalnızca karanlık tarafa ait olabilirlerdi (Ateizm)
- Güzel,tatminkâr bir hayat yaşamanın bir sırrı, sihirli bir formülü, sistemi yok. (Psikolog ve Filozof)
- Düşündüğümüz gibi düşünmeseydik hissettiğimiz gibi hissetmezdik de. Keza öfke de bize haksızlık edilmediğine inanırsak diner. (Psikolog ve Filozof)
- ''Bütün bunlar ne anlama geliyor?'' sorusu, ''Niçin buradayız?'' şeklinde anlaşılabilirdi. Ancak bu, muğlak bir sorudur ve çok farklı türden iki yanıta davetiye çıkarır. Bunlardan biri, burada oluşumuzun nedenlerini açıklar; bu geçmişe yönelik ve kökenlere ilişkindir. Diğeri, varoluşumuzun ereğini açıklar; bu ise, geleceğe yönelik ve erimlere ilişkindir. (Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor?)
- "Ölmeden önce ne yapacağınızı düşünürken sadece olumlu tecrübeler biriktirmeyi değil, daha tatmin edici bir hayat hikâyesine katkıda bulunacak şeyler yapmayı düşünün." (Psikolog ve Filozof)
- "İnsan, sistemleri ve soyut türetmeleri tercih etmeye o kadar meyillidir ki , kasıtlı olarak gerçeği çarpıtmaya ve yalnızca mantığını haklı çıkarmak için duyularının kanıtını inkar etmeye hazırdır." (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
- Eğer herhangi bir görüş için bir savunma yapacaksak, bunu yapmanın en iyi yolu her zaman mümkün olan en geniş desteği alabilecek gerekçelere ve argümanlara başvurmaktır. (Ateizm)
- Carpe Diem.. “Günü Yakala” (Ateizm)
- Tanrı'nın iyiliği ile dünyanın zalimliği arasındaki bu aşikar çelişkiye genellikle kötülük problemi adı veriliyor. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
- Eğitimsizleri, halka, kitlelere hitap ederken eğitimlilerden daha etkili kılan, basitliktir. Aristoteles (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
- Benlik, yanilsamadan ibarettir, gercekte sadece beyin ve kimyasallar vardir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
- Tüm erkekler alçaktır. Bazı alçaklar çekicidir. O halde, bazı erkekler çekicidir. Artık tekrar tekrar söylemek gerekmiyordur tabii ama aşağıdaki de aynı formdadır: Tüm inekler dört bacaklı hayvanlardır. Bazı dört bacaklı hayvanlar fildir. O halde, bazı inekler fildir. Anlamlı olmuyor, değil mi? (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
- "Bilinemezciler Tanrı'nın var olup olmadığını bilemeyeceğimizi, bu nedenle de akılcı tek seçeneğin yargıda bulunmayı ertelemek olduğunu öne sürerler. Bilinemezcilere göre, hem tanrıcı hem de ateist, sırasıyla, Tanrı'nın varlığını olumlayarak ya da inkar ederek aşırıya kaçarlar - her iki tutumu da gerekçelendirecek yeterli kanıtımız yoktur sadece." (Ateizm)
- …söylediğimiz şeyden kuşku duyulamaz derken çok dikkatli olmalıyız. “Kuşku duyulamaz” demek, aslında kuşku duymayı istememek ya da kuşkulanılan şeyin doğru olmadığını hayal edememek anlamına gelebilir. (Ateizm)
- Toplumun nasil sekillenmesi gerektigine dair fikirleri olan herhangi biri eger insan dogasinin Darwinci cercevesini anlarsa, toplumu sekillendirmek icin daha iyi bir sansa sahip olacaktir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
- Mantığı doğru temellendirilen argümanların anlaşılması genelde zorken, kötü temellendirilen argümanlar, duygusal olup insanların önyargılarına hitap ettiği için genelde etkili olur. (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
- Filozof: - Ölümden daha çok korkulması gereken bir şeydir gerçekten yaşamamak! Psikolog: - Bazen yapmak düşünmekten daha kolaydır. (Psikolog ve Filozof)
- "Mantık, düşüncenin anatomisidir." (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)