Rahip C. - Georges Bataille Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Rahip C. kimin eseri? Rahip C. kitabının yazarı kimdir? Rahip C. konusu ve anafikri nedir? Rahip C. kitabı ne anlatıyor? Rahip C. PDF indirme linki var mı? Rahip C. kitabının yazarı Georges Bataille kimdir? İşte Rahip C. kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Georges Bataille

Çevirmen: Didem Eryar

Orijinal Adı: I’Abbé C.

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755708546

Sayfa Sayısı: 151

Rahip C. Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Georges Bataille’ın önemli eserlerinden Rahip C., İkinci Dünya Savaşı’nın altüst olmuş karanlığında din, ahlak ve etik değerler üzerinden dönemin bütün paradoksunu gözler önüne seriyor.

Rahip C.’de tinin tenle mücadelesi, dindarlık, sapkınlık, sefihlik ve suç gibi temaları işleyen Bataille, Direniş Hareketi’ne ve ihanete dek uzanan izleklerin peşinde koşuyor.

Bataille’ın siyasal görüşlerinin çevresinde şiddetli tartışmaların sürdüğü bir dönemde yazılan bu eser, hem erotik ve mistik, hem de siyasal bir roman olarak değerlendirilmiştir. Sayısız yoruma yol açan Rahip C., Bataille’ın Sade’la derinden kurduğu bağa, Nietzsche’ye ve Zerdüşt’ün kahkahasına, Puşkin öykülerine, Kafka ve Rimbaud’ya göndermelerle örülü, ürkütücü bir anlatı.

Rahip C. Alıntıları - Sözleri

  • Uykuya yenik düştüm: Tahammül edebilmemin tek yolu buydu.
  • Benimle gel. Bu gece sonsuzluğa susadım.
  • Rastgele bağıran, kendi mut­suzluğunun nedenini başkalarının üzerine atan bir kız nefret uyandırmaya çok yakındır.
  • Olasılıklar içinde kaybolmuştuk.
  • Aniden gecenin içinden gün doğdu. Karanlık aydınlanmıştı, gözyaşları gülüyordu...
  • Ağlamıyorsam da ağlayacağımdan emindim.

Rahip C. İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Öyle derin, anlamlı cümleler ki bazen kaçırmamak ve iyice sindirmek için ikişer kere okudum. Hani bazı kitaplar bittiğinde tok hissedersiniz. Bu da bende o etkiyi yaptı. Kısacık bir kitap tıka basa doyurdu. 2. Dünya Savaşı dönemine politik, felsefik, mistik ve erotik açıdan kısa bir ziyaretti. İyi ile kötü, ahlaksızlık ve erdem gibi birbirine zıt kavramlar tek bir kişi üzerinden ele alınmış. Kendini dine adamış bir rahibin içinden çıkamadığı ahlaksız fikirlerinin gün yüzüne çıkması anlatılmış. Kimileri için çok kolay bir okuma olmayabilir, yalnız biraz emek verilirse de okuduğunuza pişman olmazsınız. (Thekingisnakedd)

... ✍DİPÇE: Rahip C, ikiz erkek kardeşin ( Robert ve Charles) ve çocukluk arkadaşları Eponine'nin arasında geçen olayların anlatıldığı bir kitap.Robert, içsel arayışları sonucu rahip olmayı seçer; Charles ise kardeşinin yaşam tarzı dışında bohem bir hayat sürdürür. Eponine gelince, o, kasabanın fahişesi, Charles'in metresidir fakat Robert'e (rahip olana) aşıktır ve tüm arzusu onu elde etmektir.Bunun dışında kasap(kötücül güç) ve Eponine'nin annesi (!) karakter olarak karşımıza çıkar.Az sayıda karakterden oluşan akıcı anlatımlı bir roman olsa da söz konusu Bataille olunca iç içe geçmiş olgular, derin bir felsefe ve son kertede olayların asıl bağlanmak istendiği fon bambaşkadır.Bataille' de hiçbir karakter yazardan bağımsız hareket edemez hepsi yazarın irdelediği kavramlara hizmet eder bu nedenle onun kitaplarını anlamlandırmada yazarı bilmek, felsefesini az da olsa kavramak gerekir desem de bu kavrama da başlı başına zahmetlidir. Rahip C' de, Bataille, kötülük kavramını ele alır.İnsanın hatta kardeşlerin ve birbirini seven insanların dahi sınırları aşımında kötülük etme derecelerini gözden geçirir ve birey üzerinden topluma tuttuğu projektörde, okuru; insanın insana kötülüğüne dahası Gestapo gerçeğindeki kötülüğe vardırır.Kötülük kavramını irdelerken, insanın bilincinden sıyrıldığı anlar olarak nitelediği, cinsellik ve ölüm kıyılarında gezdirir.Bataille gerçekten bu kavramları uçlarda ele alır çünkü onun standartla işi yoktur,gerçekliği belki dürüstlüğü hudut aşımlarında arar. Elbette vazgeçilmez konularından biri de inanç kavramıdır. İnanç potasında da ahlak ve ahlak dışı olanı iç içe geçirir, harmanlar, sahteliğini değerlendirir, velhasıl Rahip C kolay okunan zor anlamlandırılan yapıtlardan biri.Gözün Hikayesi'ndeki gibi erotizim sereserpeliğinden uzak ama bu kez de farklı metaforların ağırlığında olan bu kitabı ve yazarı yine herkese değil, Bataille'nin felsefesini aralayabilecek okurlara öneriyorum.Esen kalın #1001kitap (Gncokuyor)

Kitapta tinin tenle mücadelesi, dindarlık, sapkınlık, sefihlik ve suç gibi temaları işleyen yazar, Direniş Hareketi'ne ve ihanete dek uzayan izleklerin peşinde koşuyor. Yazarın siyasal görüşlerinin çerçevesinde şiddetli tartışmaların sürdüğü bir dönemde yazılan bu eser, hem erotik ve mistik, hem de siyasal bir roman olarak değerlendirilmiştir. Sayısız yoruma yol açan kitap, yazarın #sade 'la derinden kurduğu bağa, #nietzsche 'ye ve Zerdüştün kahkahasına, #puşkin öykülerine, #kafka ve #rimbaud 'ya göndermelerle örülü, ürkütücü bir anlatı.(Arka kapaktan) Bataille merakımdan ve kısa oluşundan okumaya başladığım, hemen bitirdiğim bir eser oldu. Düz anlatımla; ikiz kardeşler Robert (rahip) ve Charles (direnişçi) özelinde kurgulanan aşk (Eponine), dindarlık, Tanrı sorgusu, sadist eğilimler, ihanet ve saplantı yumağı. Metni çekici kılan ise, süre giden hikayeden çok (Robert'ın çocukluk aşkı hayat kadını Eponine ve rahipligi arasında bocalaması, kardeşi dahil onunla birlikte olanlara kızgınlığı, sonunda Gestapo'nun elinde işkencede onları ifşa edip ölmesi) aralara serpiştirilen yaşama dair yazarın tümceleri. Söylendiği gibi, siyasal tarafını çözememekle beraber, karakterler üzerinden verilen özellikle Kafka ve Puşkin dokunuşları güzeldi doğrusu. Yazarın başyapıtları #göğünmavisi ile #gözünhikayesi 'ne geçeceğim. #foucault 'un 'çağın en önemli yazarlarından biri' kabul ettiği Bataille'ı okumak, belli bir altyapı gerektiriyor. (Hayat Bu)

Rahip C. PDF indirme linki var mı?

Georges Bataille - Rahip C. kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Rahip C. PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Georges Bataille Kimdir?

Bataille 1897'de Billom'da doğdu. 1900'de ailesiyle birlikte Reims'e taşındı. 1917'den itibaren Paris'te "Ecole des Chartes"de okudu ve ardından meslek eğitimini yaparken Bibliothèque Nationale de France'de kütüphaneci olarak çalıştı. 1942'ye kadar burada çalışan Bataille, bu tarihten sonra yakalandığı tüberküloz nedeniyle kütüphanecilik görevini bıraktı. 1949'da yeniden Carpentras'da kütüphaneci olarak göreve başladı. Daha sonra aynı göreve Orléans'ta devam etti.Documents (1928), Acéphale (1937), Critique (1936) gibi etkili dergiler çıkardı. "Collége de sociologie"nin çalışmalarını yönetti. Kimi zaman siyasal kimliğiyle öne çıktı, aydınlarla çeşitli gruplar oluşturdu, etkinliklerde bulundu. Andre Breton veSartre ile sert polemikleri oldu. 1962'de Paris'te öldü. Kitaplarının tüm basımı 1972'de Foucault'nun desteğiyle gerçekleşti.

Georges Bataille Kitapları - Eserleri

  • Gözün Öyküsü
  • Göğün Mavisi
  • Rahip C.
  • İç Deney
  • Edebiyat ve Kötülük
  • Annem
  • İmkansız
  • Günah Üzerine Tartışma
  • Nietzsche Üzerine
  • Ölü Adam
  • Erotizm
  • Madam Edwarda
  • Din Kuramı
  • Eros'un Gözyaşları
  • Cinsellikten Dinselliğe Erotizm
  • Lanetli Pay
  • Bir Kadavra

Georges Bataille Alıntıları - Sözleri

  • Korkunçtu. Az rastlanır bir soğukkanlılık içinde olmasaydım, bir taş duvarın önündeymişçesine dingin bir halde, bu kin dolu makineleri seyrederek nasıl ayakta kalabilirdim? Her gürültülü müzik parçası gecenin bir yarısında savaşı ve ölümü çağırmak için yapılan bir büyüydü. Trampet gürültüleri, sonunda kanlı top ateşlerine dönüşmek umuduyla doruk noktasına varmıştı: Uzakta gördüğüm, savaş düzeninde dizilmiş bir çocuk ordusuydu. Kımıldamıyorlardı, ama kendilerinden geçmişlerdi. Görüyordum onları, çok uzakta değillerdi benden, ölüme gitme arzusuyla büyülenmişlerdi. Bir gün güneşin altında güle oynaya ilerleyecekleri, arkalarında can çekişenler ve ölüler bırakacakları uçsuz bucaksız tarlaları düşlüyor gibiydiler. (Göğün Mavisi)
  • Yaşamdan çok daha acı olan (çünkü yaşamın ölüm kadar kanlı ışıltısı yoktur) bu yükselen cinayet dalgasında önemsiz şeylerden, kocakarıların komik yakarılarından öte bir şeyler görmek olanaksızdı. Alevlerin ve gök gürültülerinin karıştığı, yanmış kükürt kadar solgun, insanın soluğunu kesen büyük bir tutuşmaya yazgılı değil miydi her şey? Ansızın bir kahkaha atma isteği başımı döndürmüştü: Bu felaketin karşısında, bir kara mizah, hiç kimsenin bağırmaktan kendini alamadığı zamanlarda ortaya çıkan kasılmalara eşlik eden türden bir kara mizah duygusu içindeydim. Müzik durdu: Yağmur da dinmişti. Yavaş yavaş gara döndüm. Tren harekete hazır durumdaydı. Bir süre peron boyunca yürüdükten sonra bir kompartımana girdim; tren gecikmeden kalktı. (Göğün Mavisi)
  • Sosyal toplumlarda taklit bulaşıcıdır. (Cinsellikten Dinselliğe Erotizm)
  • Yeter ki bir insan resmi -ya da böyle geçinen mülahazalara tamamen boyun eğmeyecek gibi olsun, yeter ki kendi yaşamını yerleşik otoritenin yıkımına adayan kişinin çekimine kapılmaya yatkın olsun, huzurlu ve çıkarlarına uygun bir dünya imgesinin onun için elverişli bir yanılsamadan başka bir şey olabileceğini sanmak güçtür. (Lanetli Pay)
  • ... İlkel insanların gözünde şiddet her zaman ölümün nedenidir. ... Her zaman bir sorumlu vardır ve her zaman bir öldürme eylemi vardır. Ölümde oluşan güçlerden korunmak ve ondan kaçmak zorundayız. Ölünün maruz kaldığı güçlerin bizde (diğerlerinde) de etkin olmasına rıza göstermemeliyiz. (Erotizm)
  • İnsan olmak, hakikati, adaleti istemekle aynı şey değil midir? (Edebiyat ve Kötülük)
  • “Neden yapıyorsun bunu?” “Görüyorsun,” dedi, “ben tanrı’yım...” (Madam Edwarda)
  • "Geriye kalan sessizliktir." (Nietzsche Üzerine)
  • "Adalet'in şarkı söylemeye hazır o coşkulu sesini boğmak için sayısal üstünlüklerini ve aptallıklarının gücünü kullanan alaycı ve ve iğrenç ahmaklar''ı betimler çoğunluk partisinin milletvekilleri. (Edebiyat ve Kötülük)
  • İnsanlar aynı anda iki duygunun esiridirler: uzaklaştıran korku ve saygınlık uyandıran hayranlık. Yasak ve ihlal bu iki zıt duygunun oluşturduğu tepkilerdir: yasak iticidir ancak hayranlık çekicidir ve ihlale götürür. Yasak ve tabu, kutsala bir anlamda karşı çıkar, ancak kutsal, yarattığı hayranlıkla yasağı çekici kılar; bu bağlamda kutsal güzelleştirilmiş yasaktır. (Cinsellikten Dinselliğe Erotizm)
  • Varoluş korkum sonunda mutlak egemen oldu. Ölmüş egemenliğim sokakta. Anlaşılamaz – Çevresinde bir mezar sessizliği – Korkunç bir şeyin beklentisi içinde büzülüp saklanmış — Ama yine de hüznü hiçbir şeye aldırmıyor. (Annem)
  • ''Beni yazmaya zorlayan şey, sanırım, delirme korkusu.'' (Nietzsche Üzerine)
  • Artık sınırlarım yok: içimdeki boşlukta gıcırdayan şey, ölmekten başka çıkışı olmayan tüketici bir acıdır... (İmkansız)
  • Bataille toplumda iki tane düzensizlik nedeni görmektedir: Ölüm ve cinsellik. (Eros'un Gözyaşları)
  • Olasılıklar içinde kaybolmuştuk. (Rahip C.)
  • Hepimiz, anlaşılması güç bir maceranın sonunda, bir başımıza ölen varlıklarız; ama içimizde, yitirilen devamlılığın özlemi var. (Cinsellikten Dinselliğe Erotizm)
  • ..."İnsan her zaman ruhunu kurtarabilir,"... (Göğün Mavisi)
  • Bataille toplumda iki tane düzensizlik nedeni görmektedir: Ölüm ve cinsellik. (Eros'un Gözyaşları)
  • Gülünç! bana ister panteist, ister tanrıtanımaz, ister tanrıcı deyin!... Ama göğe doğru haykırıyorum: “Hiçbir şey bilmiyorum” Ve komik bir sesle yineliyorum: (bazen göğe bu şekilde haykırıyorum) “hiçbir şey, mutlak olarak hiçbir şey". (İç Deney)
  • Diyonizos sarhoş bir tanrıdır, tanrısal özü çılgınlık olan bir tanrıdır. Ama, çılgınlığın kendisi de tanrısal öze sahiptir. Burada tanrısal, aklın kuralını reddetme anlamına gelmektedir. Dini yasaya, akla bağlama alışkanhğımız vardır. Ama ge­nel olarak dinleri oluşturan şeyi gözönüne alırsak bu ilkeyi red­detmemiz gerekir. Kuşkusuz din vardır, hatta bozguncu bir taban üstündedir; yasaların gözleminin dışına çıkar. En azından yönlendirdiği şey aşırılıktır, bu kurban etmedir, esrimenin tepesi olduğu şenliktir. (Eros'un Gözyaşları)