Rasputin - Henri Troyat Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Rasputin kimin eseri? Rasputin kitabının yazarı kimdir? Rasputin konusu ve anafikri nedir? Rasputin kitabı ne anlatıyor? Rasputin PDF indirme linki var mı? Rasputin kitabının yazarı Henri Troyat kimdir? İşte Rasputin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Henri Troyat
Çevirmen: Can Erhan Kızmaz
Yayın Evi: 3 Nokta
İSBN: 9789944504553
Sayfa Sayısı: 208
Rasputin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sibirya’nın karanlık bir köyünde, geçen yüzyıl sonunda doğan Grigoriy Rasputin yarı cahil bir Majik olarak hayata atılır. İlgisini kadınlardan çok bağlı bulunduğu dinin sırları çekmektedir. Köylülerden başlayarak zamanla çevresindeki herkesi ve ülkesini büyülemeye başlar inanılmaz bir çekimle. Ortodoks kilisesine saldırıları onu daha da ünlü yapar. Kısa sürede St. Petersburg’daki kibar çevrelerde çok konuşulan birisi haline gelir. Aynı zamanda imparatorluk ailesiyle de iyi ilişkiler kurar. Etrafında çeşitli komplolar baş gösterir ve imparatorluğun düşüşüne yakın bir zamanda korkunç bir cinayete kurban gider.
Çok alçak tabakalardan gelerek çok yükseklere tırmanan Rasputin’in kişiliğinde Rusya’nın ruhu cisimleşir.
Rasputin, Rusya’yı anlamak için en temel anahtar kavramlardan birisidir. Rus asıllı dünyaca ünlü Fransız yazar ve Fransız Akademisi Üyesi Henri Troyat bir çok dile çevrilen bu önemli biyografisinde Rasputin karakterini düşsel ve efsanevi zirvesinden alarak onu hepimizin anlayacağı bir gerçeklik düzeyine indiriyor.
Rasputin Alıntıları - Sözleri
- Köyüne sürüldüğünde Rasputin pes etmeyi reddetmiştir.İnsanın kendisi ve dostları için yüce bir amacı olunca , mesafenin önemi yoktur.
- Prens Feliks , tırnaklarının ya da saçlarının şekliyle olduğu kadar , düşünceleriyle de dandyliğe özenmektedir.İnce uzun bir fiziğe , narin bir yüze ve baygın bakan gözlere sahip olan bu adamın , ergenlik yaşlarındayken kadın kılığına girmekten hoşlandığı söylenmektedir.Şimdi bile olgun erkeklerin bakışları , iltifatları ve kendisiyle dostluk kurmak için yanına yaklaşmaları onun gururunu okşamaktadır . Bununla birlikte kadınları da hor görmemektedir.Yalnızca , soyları ya da eğitimleri gereği gönül okşayıcı söz ve davranışlarla sürekli etraflarında dolaşmasını istedikleri için kadınlar onu biraz sinirlendirmektedir.
- ...Maria ve Varvara, babalarının donmuş cesedini görünce dehşet içinde kalırlar: "Kafatası kırılmış, yüzü yara bere içindeydi, kandan saçları birbirine yapışmıştı. Sağ gözü çıkmış, ince bir et parçasıyla yanağının üzerine sarkıyordu"...
- Kendisini zirveye doğru sürükleyen harekete itaat etmelidir. Uçuruma sürüklemiyorsa tabii!...
- Kendi irademi senin damarlarına akıtmayı ne kadar çok isterdim.
- Kurulan hayaller ! Yıkılan umutlar ! Birbirimizi bir daha ne zaman ve hangi şartlar altında görecektik ? Gelecek karanlıktı ve ben kötü önsezilerin pençesindeydim.
- Tanrı mantıklı ve hoşgörülüdür. Her şeyi karmaşık hale getiren papazlardır!
- Sonuçta Rasputin kendi tarzı olan bir azizdir. Günaha girmeden Tanrı'ya doğru yükselmek yerine, günahın kendisini kabul ederek yükselmektedir.
- Çar , ailenin saygınlığını kanunların üstünde tutmuştur .O artık ulusun babası değil , bir kastın koruyucusudur.
- Rasputin , paranın biriktirilmek için değil , harcanmak için yaratıldığını ifade etmektedir.Onun için ideal yaşam , yuvasında gagasını açarak Tanrı tarafından doyurulmayı bekleyen kuşun yaşamıdır.
Rasputin İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap her zaman merak ettiğim Rasputin'in çatışmalı , aciz hem de parlayan yaşamı hakkındaydı merakımı büyük ölçüde giderdi diyebilirim.Fakat bu mükemmel eserin çevirisinde çok sıkıntı vardı özellikle sonda Prens Yusupov'dan aktarılan kısımlar tamamen çıldırttı beni. Rasputin'e şarkı da yapılmıştır ve şarkı dahi mükemmel bir şekilde özetlemektedir hayatını.Ek olarak burada tüm acıları ve sevinçleri hatta tüm aptallıkları gördüm. 300 yıllık hanedanın yıkılıp Bolşeviklerin Lenin önderliğinde yönetimi ele almasına kadar uzanan gelişmeler .İçerisine bu ihtilaller , ve Rasputin'in kahin , çiftçi , hovarda ve haliyle dillere destan bir "Tanrı Adamı " olduğu kısımlar kusursuz anlatılmış ve bu olaylar bütünüyle beni şaşkınlığa boğdu .Rasputin karakteri hakkında halen ne düşüneceğimi bilememekteyim kötü ve iyi etiketi içerisinde değerlendiriyorum ,en sevdiğim özelliği sadık olması .Ve kendi masumluğundan ya da eğer manipüle ediyorsa- sahterkarsa -tebrik ediyorum , işinde hayranlık bırakıcı etkide. Burada Lenin'e de benzetilmiş.Favorilerim Rasputin dışında o dönemin Rusya'sında yaşayan Protopopov ve Çardı.Rasputin ve Aleksandra Fyodorovna daha çok uçuruma sürükledi fakat sevdim bu süreçte , yetenekli insanlar. Ayrıca biyografinin içinde aralarda bulunan Rasputin ve Çarlık Rusyası'nın aristokratlarını da içeren resimlerin çok güzel ayrıntı olduğunu belirtmeliyim.Siyasi yapıda olan ve ilişkiler bakımından II. Nikolay dönemine değinen kitap , hoşuma gitti. (Frøya)
1906-1916 yılları arasında Rusya’nın hayatına yön veren Sibiryalı bir mujik olan Grigoriy Rasputin’in biyografisini çok beğenerek okudum. Çünkü Bolşevik İhtilali öncesi sosyal hayatı ayna gibi gözler önüne seriyor. Rasputin, cahil bir köylü olmasına rağmen yaşadığı bazı dini olaylar, onu insanların yanında çok değerli ve önemli biri haline getirir. Bu ünü git gide yayılır ve yönetimi eline alacak seviyeye ulaşır.. (Hüsamettin Çalışkan)
Rasputin PDF indirme linki var mı?
Henri Troyat - Rasputin kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Rasputin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Henri Troyat Kimdir?
Henri Troyat (Lev Aslanovitch Tarassov) 1911'de Moskova'da doğdu. Tanınmasını sağlayan Fax Jour (1935) ve Araigne'den (Goncourt ödülü 1938) sonra, eski Rusya'yı yeniden canlandırdığı (la Lumière des justes, 1959-1962; les Héritiers de l'avenir, 1968-1970; le Moscovite, 1974-1975; la Gouvernante française, 1989; Aliocha, 1991) ya da bugünkü Fransız toplumunun resmini çizdiği (les Semaille et les Moissons, 1959-1962; les Eygletière, 1965-1967) geleneksel tarzdaki romanlarla geniş bir çevreye ulaştı. Aynı zamanda biyografiler (Tolstoï, 1965; Catherine la Grande, 1977; Pierre le Grand, 1979; Ivan le Terrible, 1982; Tourgueniev, 1985; Gorki, 1986; Flaubert, 1988; Maupasant, 1989) ve tiyatro piyesleri yazdı: les Vivants (1946). 1959'da Académie Française'e seçildi.
Henri Troyat Kitapları - Eserleri
- Dostoyevski
- Gogol
- Lev Tolstoy
- Rasputin
- Gorki
- Ölçüsüz Dostluk
- Çehov
- Yaslı Kar
- Guy de Maupassant
- Dört Çariçe
- Örümcek
- Yeşil Sinek
- Yalancı Işık
- Yıkık Umutlar
- Mutlu Damlalar
- Barones ve Müzisyen
- Puşkin-II
- Puşkin-I
Henri Troyat Alıntıları - Sözleri
- Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar;ya bir insan bir yolculuğa çıkar ya da şehre bir yabancı gelir . (Lev Tolstoy)
- 'Palto' hikayesinin orijini otantik bir olaya bağlıdır. Gogol bu olayı 1832'ye doğru bir arkadas çevresinden isitmistir: Küçük bir memur çetin mahrumiyetlerle katlanarak kendisine bir av tüfeği satın alır ve daha ilk çıkışta tüfeği yitirir, öyle üzüntüye düşer ki, arkadaşları duygulanir, bir araya gelerek bir başka silah satın alırlar kendisine. (Gogol)
- Puşkin Gogolü sevmiyordu. Ama kabiliyetini anlayınca onu teşvik etti, yazılarını düzeltti. Rus dilinin zenginliklerini ona öğretti, hatta Ölü Canlar'la Müfettiş'in konusunu verdi. (Puşkin-II)
- Kadınların gözleri keskin, zekaları uyanık, düşünceleri kuruntulu olur. (Guy de Maupassant)
- Kurulan hayaller ! Yıkılan umutlar ! Birbirimizi bir daha ne zaman ve hangi şartlar altında görecektik ? Gelecek karanlıktı ve ben kötü önsezilerin pençesindeydim. (Rasputin)
- …. insanın aşağılık içgüdülerle cömertçe hamlelerin bir karışımı olduğunu ve hiç kimsenin tam manasıyla masum ya da suçlu olmadığını anlıyordu. (Gorki)
- Biraz sabredin, dedi. Her şey düzelecek. (Yaslı Kar)
- Işık saçan bir güneş karşısında Nasıl bir lamba sönük kalırsa Sahte bilgi de zeka güneşi karşısında Titrer, yok olur gider. (Puşkin-I)
- Bu hayatta zamandan etkilenmeyen bir dostluk olabilir miydi? Henüz yaşamın eşiğindeyken, her şey güven, düşünce ve duygu birliği içinde doğuyor; sonra ortam genişleyip değişiyor, herkes eğlence ile zorunluluklar, uzlaşma ile doğruluk arasında kendine bir yol çiziyordu. (Ölçüsüz Dostluk)
- Dostoyevski aşırı duyguların adamıdır. Olağanüstüde rahat eder. Fırtınada soluk alır. “Nasıl yaşadığıma gelince, sizin kendi yaşamınızda yarıda bıraktığınız şeyleri ben sonuna kadar götürdüm.” diye yazacaktır Yeraltından Notlar’da. (Dostoyevski)
- Tolstoy diyor ki:"Bir insana devamli aynı iyiliği yap, göreceğin tek şey; muazzam bir nankörlük." O kadar haklı ki (Lev Tolstoy)
- Engelli aşklar, kurbanlarının kalbinde büyülü bir değer kazanır. (Puşkin-II)
- Prens Feliks , tırnaklarının ya da saçlarının şekliyle olduğu kadar , düşünceleriyle de dandyliğe özenmektedir.İnce uzun bir fiziğe , narin bir yüze ve baygın bakan gözlere sahip olan bu adamın , ergenlik yaşlarındayken kadın kılığına girmekten hoşlandığı söylenmektedir.Şimdi bile olgun erkeklerin bakışları , iltifatları ve kendisiyle dostluk kurmak için yanına yaklaşmaları onun gururunu okşamaktadır . Bununla birlikte kadınları da hor görmemektedir.Yalnızca , soyları ya da eğitimleri gereği gönül okşayıcı söz ve davranışlarla sürekli etraflarında dolaşmasını istedikleri için kadınlar onu biraz sinirlendirmektedir. (Rasputin)
- Kuvvetli bir zeka ile doğup, tehlikeli yollara sapmamak için dinde, ahlakta destek aramayanlar, hem kendilerini hem yurttaşlarını felakete sürüklemişlerdir. (Puşkin-I)
- Mücadele ediyoruz, umutsuzluğa kapılıyoruz. Ve birdenbire hayat çok basit, gökyüzü çok huzurlu, çare çok yakın ve çok tatlı. (Örümcek)
- ‘’Yaşamda küçük burjuvalardan daha fena düşman tanımadım, diye yazıyordu. Cellat ve kurbanı uzlaştırmak isterler. Kurbana sabır telkin ederek, kendisine uygulanan şiddete karşı gelmekten caydırırlar, varlıklı ve yoksul arasındaki ilişkileri değiştirmenin imkânsızlığını ispatlamaya çalışırlar, halka çalışma ve zahmetleri için Tanrı katında bir ödül vaat ederler ve dünyadaki zorlu varoluşuna hayran olsalar da, yaprak bitleri gibi, canlı kuvvetlerini emerler. Çoğu doğrudan doğruya baskının hizmetindedir, diğerleriyse tevekkül, uzlaşma, bağışlama ve aklanma vaaz ederek buna dolaylı katkıda bulunurlar.’’ (Gorki)
- “Her şeyin farkındayım ve bu beni öldürecek” (Dostoyevski)
- Soğuk bir rüzgar bulutları sürüyor ve açılan gökyüzünde , sayısız yıldızların parıldamakta olduğu görülüyordu. Bir müddet sonra, yıldızların parlaklığı soluklaşıyor ve gökyüzü, doğu tarafından olmak üzere pembeleşiyordu. (Guy de Maupassant)
- Aşk bana önce taze göründü, Sonra önümden uçup gitti... (Puşkin-I)
- "Ne doğa, ne anıtlar, ne de sanat yapıtları onu ilgilendiriyordu,” diye yazıyor Strakhov. “Tüm dikkatini insanlara yöneltiyordu.” (Dostoyevski)