Ruhun Tutkuları - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ruhun Tutkuları kimin eseri? Ruhun Tutkuları kitabının yazarı kimdir? Ruhun Tutkuları konusu ve anafikri nedir? Ruhun Tutkuları kitabı ne anlatıyor? Ruhun Tutkuları PDF indirme linki var mı? Ruhun Tutkuları kitabının yazarı René Descartes kimdir? İşte Ruhun Tutkuları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: René Descartes
Çevirmen: Murat Erşen
Orijinal Adı: Les passions de l'âme
Yayın Evi: Say Yayınları
İSBN: 9786050203509
Sayfa Sayısı: 173
Ruhun Tutkuları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu yaşamdaki tüm iyilikler ve kötülükler yalnızca tutkulara bağlıdır. Dahası ruhun ayrıca kendi hazları olabilir. Ama bedenle ortak olan hazlarına gelince, bunlar tamamıyla tutkulara bağlıdır; öyle ki bunların en fazla heyecanlandırdığı insanlar bu hayatın zevklerini en çok tadabilenlerdir. Tutkularını iyi kullanmayı bilmedikleri ve talihleri de ters gittiği zaman, en büyük acılarla karşılaştıkları da doğrudur. Ama bilgelik de asıl itibarıyla bu hususta faydalıdır, tutkulara hâkim olmayı ve onları maharetle kullanmayı öyle bir öğretir ki, neden oldukları kötülükler gayet katlanılabilir hale gelir ve hatta hepsinden sevinç payı bile çıkarılabilir.
Descartes'ın ölümünden kısa süre önce, 1649'da kaleme aldığı Ruhun Tutkuları, filozofun tasvir ettiği felsefe ağacının dallarına uzanan bir ahlak incelemesidir. Ancak tutkuları mutluluk ve özgürlük için bir engel olarak gören Stoacı geleneğe karşı tutkuları rehabilite eden Descartes'ın yaklaşımı bir ahlakçı tavrı değil modern anlamda söylersek, bir nörofizyoloğun tutumudur. Böylece adeta filozofun vasiyet eseri olan bu çalışmanın ana konusu, ruh ve beden arasındaki biyolojik birliğin oluşturduğu failin insani özelliği, sonra da ahlaki bir bireydir ve Descartes gerçek anlamda bir etik sunmaktan ziyade yönteminin son meyvesi olarak bir "pathos" projesi tasarlar.
Ruhun Tutkuları Alıntıları - Sözleri
- Ruh bedenden ancak organlarının tamamı bozulduğunda bütünüyle ayrılır.
- İyi yönetildiğinde tutkuları üzerinde mutlak bir iktidar kazanamayacak kadar zayıf bir ruh yoktur.
- Tüm nefretlere belli bir üzüntünün sebep olduğu görülür.
- Kötülük genellikle cehaletten kaynaklanır ve kendilerini en az bilenler gerektiğinden fazla gururlanmaya ve kendilerini hor görmeye en fazla eğilimli olanlardır.
- Hayranlık ruhun ani bir şaşkınlığıdır, bu da onu kendisine nadir ve olağanüstüymüş gibi gelen nesneleri irdelemeye götürür.
- Sadece zevk aldığımız nimetlerin ardından üzülürüz.Bunlar öyle yitip gitmişlerdir ki onlar için üzüldüğümüz sırada ve biçimde onlara yeniden kavuşma umudumuz hiç yoktur.
- Oysa kötülük en acı tutku olan pişmanlığa sebep olur.
- İşte bu yüzden iyiyi kötüden ayırt etmek ve gerçek değerlerini tanımak için bunları birbiriyle karıştırmamak ve kendimizi hiçbir şeye aşırı kaptırmamak amacıyla deneyimi ve aklı kullanmalıyız.
- Hayranlık tüm tutkuların ilkidir.
- Sevgi ruhun bir heyecanıdır.
- Erdem göstermek tutkulara karşı en etkili çaredir.
- Ruha göre sevgi ve nefret bilgiden gelir....
- Nefret zarar veremeyecek kadar hafif olamaz ve beraberinde her zaman keder gelir.
Ruhun Tutkuları İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ruhun Tutkuları: René Descartes'e olan ön yargımı kıran bir inceleme, felsefe-düşünce kitabı. Ruh ve cesedin ayrımını çok iyi bir şekilde yapabilmiş ayrıyeten ruh ve tutkuyu sağlıklı bir şekilde ayırt edebilmemizi sağlayan, tutkuları tanımayı ve onlarla baş edebilmeyi öğreten mükemmel bir kitap. Zayıf ve alçak ruhtan nasıl kurtulabiliriz, haset, kin, öfke, kıskançlık, sevgi, hoşgörü, keder gibi birçok tutkunun vücudumuz kan dolaşımımızın nasıl etkilendiğini ince detaylarıyla açıklamıştır. (Emine Akkaya)
Ruhun tutkuları; içerik bakımından beynimizin, yüreğimizin, hareketlerimizin, nöronlarımızın, ruhumuzun nasıl çalıştığını ve bunun sonucunda duygularımıza yansıyıp bizi nasıl etkilediğini görüyoruz. Bu duyguları da analiz ederek olumlu ve olumsuz taraflarını, iyi-kötüyü gözlerimizin önüne seriyor. İyi bir insan olma yolunda bize rehberlik ediyor. Canlı bir bedenle, ölü bir beden arasındaki farkı bize bütün çıplaklığıyla gösteriyor. (Mustafa Demirkol)
Tabi kitaba başladıktan sonra araya 14 kitap girince,kitabı bitirmek bugüne nasip oldu.Felsefe okumaları her daim devam etmeyi düşündüğüm bir alan ancak Descartes’in bu eserini de okuduktan sonra dikkatimi çeken filozoflar arasına girmeyeceğine karar verdim.Açıkçası benimsediği yolu,felsefesindeki derinliği çok anladığımı söyleyemem ancak bunun üzerine gitmeyi şimdilik tercih etmeyeceğim.Çeviri bir önceki okuduğum eseriyle(Yöntem Üzerine Konuşma)aynı kişiye aitti:Murat Erşen.Bir önceki çevirisinde çeviriyi çok eleştirmiştim çünkü bilgiyi kasan,çok uzun cümlelere yer vermişti çevirmen ancak bu çevirisi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim,bu sefer daha net,kısa anlaşılır cümleler yer alıyordu eserde.Kitabın vermek istediği ise tam olarak ruhun esasen metafizik bir unsur olmadığı ve ruhun istencinin,ruhla fizyolojik olarak bedenin kartezyeninden oluştuğu.Felsefeyle İlgilenenler okuyabilir ancak Platon ve Sokrates kadar eğlenceli değil bana göre.Tercih edeceklere keyifli okumalar diliyorum. (Handan)
Ruhun Tutkuları PDF indirme linki var mı?
René Descartes - Ruhun Tutkuları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ruhun Tutkuları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı René Descartes Kimdir?
René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir.
Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu.
Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı.
Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır.
Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.
René Descartes Kitapları - Eserleri
- Yöntem Üzerine Konuşma
- Meditasyonlar
- Ruhun Tutkuları
- Felsefenin İlkeleri
- Aklın Yönetimi İçin Kurallar
- Ahlak Üzerine Mektuplar
- Metafizik Üzerine Düşünceler
- Duygular ya da Ruh Halleri
- Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
- Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme
- Söylem
- Kurallar - Meditasyonlar
- Hakikatin Araştırılması
- Usul Hakkında Nutuk Metot Üzerine Konuşma
- Söylem Kurallar Meditasyonlar
- Selections From The Principles Of Philosophy
- Felsefe İlkelerinden Seçimler
René Descartes Alıntıları - Sözleri
- Duyular zaman zaman aldatır ve bizi bir kez bile aldatmış olanlara asla tamamen güvenmemek akıllıca olur. (Meditasyonlar)
- ... her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde siz kimsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
- Örneğin bir üçgen düşündüğümde, üç açısının iki dik açıya eşit olabileceğini gayet iyi anlıyordum da, bunda beni şu dünyada bir üçgenin olabileceğine inandırabilecek bir yan göremiyordum. Ama dönüp de üstün varlıkla ilgili Fikrime baktığımda, tıpkı bir üçgen Fikrinin üçgenin açılarının iki dik açıya eşitliğini içermesi ya da bir küre fikrinin kürenin bütün parçalarının merkezden eşit mesafede olmasını içermesi gibi, varoluşun bu fikirde içkin olduğunu anında kavrıyordum, hem de çok daha açık bir şekilde. Demek ki Tanrı'nın, yani bu mükemmel varlığın varolduğu, en azından herhangi bir Geometrik ispat kadar kesindir. (Yöntem Üzerine Konuşma)
- Çünkü iyi bir zihne sahip olmak yetmez , önemli olan onu iyi kullanmaktır (Yöntem Üzerine Konuşma)
- "Aldatabilme her ne kadar bir kurnazlık ya da güç işareti gibi görünse de, aldatmayı istemek hiç kuşku yok ki aslında zayıflığı, kötücül olmayı gösterir. Belki de tek gerçek, dünyada kesin hiçbir şeyin olmadığıdır." (Meditasyonlar)
- in order to seek truth, it is necessary once in the course of our life, to doubt, as far as possible, of all things. (Selections From The Principles Of Philosophy)
- hiç kuşkusuz Tanrının bana bahşetmiş olduğundan daha büyük bir bilgi edinme kabiliyeti bahşetmesi gerektiğini kanıtlayacak hiçbir haklı gerekçem olamaz. (Meditasyonlar)
- Kuşkusuz, kendinizi öğretime hiç vermediğiniz, filozofların kitaplarını da hiç karıştırmadığınız halde, bu kadar az bir emekle bilgin olmanız harika bir olay olacaktır. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
- İnsanın kendinden çok başkalarına iyilik etmesi daha yüksek ve daha şerefli birşey olduğuna göre, buna en fazla eğilim gösterenler ve sahip oldukları nimetlerden en az söz edenler en yüksek ruhlardır. (Ahlak Üzerine Mektuplar)
- "Elimden geldiğince mutlu yaşamayı bundan böyle elden bırakmayayım diye kendime, sizinle paylaşmak istediğim üç ya da dört kuraldan oluşan, geçici bir ahlak anlayışı geliştirdim. " (Söylem)
- Belki de altın ve elmas niyetine aldıklarım sadece biraz bakır ve camdır. (Yöntem Üzerine Konuşma)
- "Yaşamda hangi yolu takip edeceğim?" (Meditasyonlar)
- Hayatınızın devamlı bir uyku olmadığından, duyular vasıtasıyla öğrendiğiniz her şeyin, uyuduğunuz sıradaki gibi yanlış olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
- "Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar." (Yöntem Üzerine Konuşma)
- Uyanık mıyım, yoksa uykuda mıyım ? (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
- ''Her insan, bilgi yaşı denilen bir yaşa geldiğinde, o ana kadar düş gücüne yerleşmiş olan eksik düşünceleri enine boyuna zihninden söküp atmalı ve yeni baştan yenilerini oluşturmaya başlamalıdır.'' (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
- Bizi bir defa aldatanlardan da sakınmakta yerden göğe kadar haklıyız. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
- Böylece bir devlette var olabilecek en büyük nimet, orada gerçek filozofların bulunmasıdır. (Felsefenin İlkeleri)
- ../insan hayatının özel şeylerde pek çok kez yanılgıya düşmeye yazgılı olduğunu ve nihayet tabiatımızın eksik ile yanlışlarını bilmemiz gerektiğini itiraf etmek zorundayız.. (Metafizik Üzerine Düşünceler)
- Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. (Felsefenin İlkeleri)