Şehit Enver Paşa - Nevzat Kösoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Şehit Enver Paşa kimin eseri? Şehit Enver Paşa kitabının yazarı kimdir? Şehit Enver Paşa konusu ve anafikri nedir? Şehit Enver Paşa kitabı ne anlatıyor? Şehit Enver Paşa PDF indirme linki var mı? Şehit Enver Paşa kitabının yazarı Nevzat Kösoğlu kimdir? İşte Şehit Enver Paşa kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Nevzat Kösoğlu

Tasarımcı: Zafer Yılmaz

Yayın Evi: Ötüken Neşriyat

İSBN: 9789754376814

Sayfa Sayısı: 688

Şehit Enver Paşa Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Osmanlı’nın çöküşü de kuruluşu gibi bir destandır. Çöküşün kahramanları olan neslin bayraktarı Enver Paşa’dır. Onların varlığıyla İmparatorluğun çöküşünü birlikte düşünmek şaşırtıcıdır ve haksızlık gibi görünür. Onların yürekleri dağ gibiydi; hayalleri de öyle... Asla küçük düşünmüyorlardı. Yüce Devlet’i, ülkesi ve milletiyle kurtarmak için kendilerini ateşlere atarken, her biri İmparatorluğun bir uzak köşesinde, bütün Müslüman dünyayı kurtarmayı düşlüyor ve bunun heyecanı ile sarsılıyorlardı. Büyük düşünmek, büyük rüyalar görmek büyük zamanların görüntüleridir. Oysa bunlar çöküyorlardı ve çökerken bile yüreklerindeki ve kafalarındaki büyüklükleri terk etmiyorlardı. 

Sonra, Anadolu’ya çekildik. Artık onları anlamak zorlaştı. İnsanlarımızda yürekler daraldı, ufuklar kapandı; araya anlamsız siyasî endişeler girdi. Erzurum’u, Sarıkamış’ı “Turan” zannedip Enver Paşa’yı, “askerlerimizi Turan yolunda kırdırmakla” suçladık. Oysa, dedelerimiz Irak’ta, Filistin’de, Kafkaslar’da, Çanakkale’de vatan topraklarını savunuyorlardı. İngiliz ordularının buralarda ne aradıklarını sormak yerine, onların yüce makamlarını tartışmaya açtık... 

Enver Paşa o mübarek neslin başbuğu idi. 

M. Kemal Atatürk diyor ki: “Enver bir güneş gibi doğmuş, bir gurûb ihtişamıyla batmıştır; arasını tarihe bırakalım.”

İsmet İnönü diyor ki: “Enver Paşa ihtilalden önce ahlak, cesaret ve kahramanlık misali olarak tanınmıştır. Enver’e en çetin kıta hizmetleri tam ve itimatla emniyet edilmiştir. Enver Paşa şahsî meziyetleriyle iyi bir asker, iyi bir subay olarak, cemiyetin kusur olarak bildiği unsurlardan, insanın tasavvur edemeyeceği kadar nasibi olmayan bir tiptir.” 

Zeki Velidî Togan diyor ki: “Enver Paşa son Türk tarihinin en büyük şahsiyetlerinden biridir. Bu zât, Türk ve dünya siyasi hayatındaki konumunu şüphesiz ki tesadüfen yahut birisinin korumasında elde etmedi.”

Ziya Nur diyor ki: “Enver’in Ravza-i Mutahhara’ya girişini canlandıran cümleler; tüyler ürpertici bir inanç ve edep yüksekliğinin muhteşem tablosudur.” 

Bu kitapta, Osmanlı son dönemlerimizin büyük kahramanının hayatını ve temiz kişiliğini yakından tanıyacaksınız.

Şehit Enver Paşa Alıntıları - Sözleri

  • Herkesin dilinde vatan kurtarma sözleri döküldüğü halde, herkesin kavgası, siyasetteki rakibiyledir.
  • Bir gün İçişleri Bakanı Talât Beyle Bakanlık makamında oturuyorduk. Enver Paşa'da geldi; cepheleri teftişten geliyordu. Talât, Enver'den sordu: 'Enver sen atak bir adamsın. Bir gün cephede kalabilirsin. Biz de bu badireye girmiş bulunuyoruz. Öyle bir emrivaki karşısında orduyu kime emanet edelim? Bu hususta fikrini bilmek isterim.' dedi. Cevaben Enver, tereddüt etmeden, 'Mustafa Kemal'e' demişti.
  • "Üzüntüden, vatanımı tehdit eden tehlikenin verdiği acılardan kaçamıyorum ve teselliyi nereden bulacağımı bilemiyorum."
  • Savaşların ve sonraki yılların yükünü çeken insanların yürekleri daraldı, ufukları kapandı, araya anlamsız siyasî endişeler girdi. Öyle ki, Erzurum'u, Sarıkamış'ı Turan zannettiler ve Enver Paşa'yı, askerlerimizi Turan yolunda kırdırmakla suçladılar. Bu ölü insanlar, Biz Irak'ta, Suriye'de, Sarıkamış ve Çanakkale'de savaşırken vatan topraklarını savunduğumuzu anlayamadıkları gibi, İngiliz ordusunun binlerce kilometre öteden gelip, buralarda ne aradıklarını düşünmeyi de akıllarına getiremediler.
  • "Sizden ayrılış, ruhumun bedenimden ayrılmasından daha dehşetli oldu".
  • Tam bir vatanperver olanların sonu ya hapiste biter, ya da boyunları vurulur...
  • Enver Paşa gibiler gerilimi yüksek insanlardır. Güçlü bir iman, iyi bir seciye ve temiz bir ahlâk olunca, bu gerilim, kişisel hırsların ötesinde millî, dinî, insani emellere bağlanır.
  • Osmanlı ordularının otuz beş yaşlarındaki başkomutan vekili Enver,kamarasına çekilerek, henüz birkaç aylık evli olduğu eşini/sevgilisini düşünmeye başlar,"Sizden ayrılış,ruhumun bedenimden ayrılmasından daha dehşetli oldu.Halbuki ben,güya metin olacaktım.Güzelim,şimdi ne söylediğimi ne yazdığımı bilmiyorum.Yalnız her yerim,vücudumun her noktası sizi duyuyor;sizinle yaşıyor...Amiralin beklemesine bakmayarak bir köşede yığılıp kaldım...Ah Naciyeciğim!O hıçkırıklarını hala işitiyorum...Yavuz,yavaş yavaş Boğazdan çıktı.Zifiri karanlıkta koca bir kara gölge gibi Boğazın içinde döne döne çıkıyor...Ara sıra,'Yavaş!Torpil mıntıkasinda,tehlike bölgesindeyiz '!seslerinden başka ses yok.Etrafımızda koca bir karanlık kitle,insanlar,tayfalar,amiral,subaylar hepsi suskun.Fakat onlar geminin ön tarafına doğru bakıyorlar;ben ise evimize..
  • Halka rağmen halkçılık.

Şehit Enver Paşa İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Şehit Enver Paşa: Şehit Enver Paşa kitabı tüm yönleriyle Enver paşanın hayatını anlatan başarılı bir kitap. Ümitleri eksilmeyen, her zorlukta inançları gibi sapasağlam duran, büyük hayalleriyle büyük işler yapan paşanın hikayesi. Enver Paşayı tüm detaylarıyla tanımak isteyen herkese tavsiye ederim. O devrin yiğitleri ruhunuz şad olsun. (aaaaaaaaaaa)

Tarihe Sığmayan Adam: II. Abdülhamid'in istibdat rejimine karşı başlatılan Genç Türkler hareketinin liderlerinden olan Enver Paşa 1908 yılında Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra başarı basamaklarını hızla tırmanır. Hem mensup olduğu Partinin iktidarda olması,hem de saraya damat olması sebebiyle 34 yaşında Paşalığa yükseldirilerek Osmanlı Ordularının Başkomutanı olur. Enver Paşa, seveni ve sevmeyenleri ile tarihimizin en çok konuşulan, tartışılan kahramanlarından bir tanesidir. Balkan Savaşlarında perişan olan orduyu gençleştirip,disiplinli hale getirir. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusunu demir disiplin ile yönetmiştir. İki yıl süreceğini öngörülen savaşı dört yıl gibi uzun bir süreye yaymış ve Osmanlı Devleti'nin yok olmasını engellemeye çalışmıştır. Enver Paşa, yakın çalışma arkadaşları tarafından korkusuz bir asker olarak anlatılır. Bu korkusuzluğunu savaşlarda yakınan görüyoruz. Askerlik kariyeri boyunca hiçbir düşmana boyun eğmemiştir. Bu demirden yaratılışlı adam sadece aşkı karşısında boyun eğmiş,gözyaşı dökmüştür. Enver Paşa'nın kişisel mektuplarında yer verilen kitapta Enver'in kişiliği hakkında da yeterli bilgiye sahip oluyoruz. Kişilik olarak mülayim,yardımsever,adaletli, çalışkan,korkusuz bir kişilik görüyoruz. Enver hayatının ilk döneminde hürriyet kahramanı, ikinci döneminde ise Rus ve İngiliz Emperyalizme karşı Müslüman halkların kurtarıcısı olarak karşımıza çıkar. Bazı insanlar vardır. Yaşadıkları çağın insanı değillerdir. Enver Paşa yaşadığı çağın insanı değildir. Enver Paşa, Malazgirt'te Alparslan ile beraber, İstanbul surları önünde Fatih ile beraber at koşturması gereken heyecanlı, vatansever,cesur ve akıncı ruhludur. Yaşadığı süre içinde bir türlü bu dünyaya sığmamış, mizacı gereği huzurlu bir hayat sürmemiştir. O hep önde olmalı bayrağı İslam'ı ve Türklüğü daima ileri taşımalıdır. Eşine "Cephedeyim sakallarım uzadı umarım kızmazsın hayatım" diyen. Üç çocuğu ile vakit geçiremeyen, onları andı anda gözleri dolan bu büyük komutan. Türk çocukları,Müslüman çocukları annesiz babasız kalmasın. Kendi çocuklarından eşinden vazgeçerek İngiliz ve Rus Emperyalizmine karşı yokluk içinde savaşmış. İngiliz ve Rus emperyalizmini yenemezsin bu yolda ölürsün diyenlere "Ben bu yolda ölerek benden sonra gelecek olanlara istiklal meşalesini yakmış olacağım" der. Bir bayram sabahı ölüm kusan Rus makineli tüfeklerine karşı yağlı kılıcı ile hücum ederek şehit düşmüştür. Enver Paşa ölümü ile Türklüğe son büyük hizmetini yapmıştı. (Kaan)

Çeğen Tepesi’nde, bir bayram günü, mitralyözlere doğru, kasırga yüreğiyle, dolu dizgin, yalın kılıç şehadete koşan Paşa'm! Çeğen Tepesi’nde vurulan bir yiğit! Ve bir yiğit toprağa düşerken, bir tepede, istikbâl istikametinde dirilen umutlar! "İttihatçılar ölür, İttihatçılık ölmez!" diye Çeğen Tepesi’nden gönüllerimize fısıldayan, yüreklerimizi tutuşturan, hayallerimizi kut almış ölümüyle dirilten rüzgâr! Şehid-i Âlâ Gâzî-i Nâmdâr Enver Paşa'm! (Mustafa Sinan Baştürk)

Şehit Enver Paşa PDF indirme linki var mı?

Nevzat Kösoğlu - Şehit Enver Paşa kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şehit Enver Paşa PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nevzat Kösoğlu Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü mezunudur. Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı. İstanbul’da gazetecilik ve hukuk tahsili yaptı. Ankara’da “Babıalide Sabah” adlı gazetede gazeteci olarak çalıştı. Yedek subay olarak askerliğini yaptıktan sonra, avukatlık mesleğinin yanı sıra “Söğüt Dergisi”ni çıkardı ve “Ötüken” yayınevinin kurucularından oldu.

1974 senesinde genel sekreter yardımcısı olarak MHP’de resmen görev aldı. 1977’de aynı partiden Erzurum milletvekili olarak seçildi. 12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra birbuçuk yıl hapishanede yattı. Çıktıktan sonra fiili siyasetle artık ilgilenmedi. 14 ciltlik “BüyükTürk Klasikleri”ni yayınladıktan sonra, 8-10 yıldır üzerinde çalıştığı “Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları” serisinin şimdiye kadar 26 cildini Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından neşretmiş bulunmaktadır.

Nevzat Kösoğlu Kitapları - Eserleri

  • Şehit Enver Paşa
  • Milli Kültür ve Kimlik
  • Dündar Taşer
  • Türk Olmak ya da Olmamak - Millî Kültür, Mozaik Kültür ve Etnisite
  • Kitap Şuuru
  • Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp
  • Şehit Enver Paşa
  • Galip Erdem
  • Türk Kimliği ve Türk Dünyası
  • Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de, İslam'da ve Osmanlı'da Devlet
  • Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı
  • Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı
  • Peyami Bey
  • Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler
  • Küreselleşme ve Milli Hayat
  • Geçmiş Zaman Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri
  • Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap
  • Bediüzzaman Said Nursi
  • Tarihe Konuşmalar
  • Galip Erdem
  • Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 4. Kitap
  • Bediüzzaman Said Nursi Hayatı Yolu ve Eseri
  • Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 2. Kitap
  • Türk Olmak ya da Olmamak
  • Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 3. Kitap
  • Dündar Taşer
  • Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp
  • Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de, İslam'da ve Osmanlı'da Devlet
  • Tarihe Konuşmalar
  • Milliyetçilikte Yeni Arayışlar Yahya Kemal

Nevzat Kösoğlu Alıntıları - Sözleri

  • Her ikimiz bir ateşte, ben yanarım o yanmaz. (Galip Erdem)
  • İçimizin ölçülerini bozdurmamalıyız. İçimizde çiçeklenecek güzellikler kalmazsa, hayata aksettireceğimiz yahut hayattan alacağımız güzellikler de yok demektir. Çünkü hayatın anahtarı içimizdedir. (Milli Kültür ve Kimlik)
  • "Asıl noksanımız yeterince sevmesini öğrenememiş olmamızdır." (Galip Erdem)
  • Mavi, bilinmezliğin ve sonsuzluğun yanında, hürriyeti de temsil eder. Zaten hürriyet sonsuz bir rüya ve bilinmez bir hayal değil midir? (Galip Erdem)
  • Enver Paşa gibiler gerilimi yüksek insanlardır. Güçlü bir iman, iyi bir seciye ve temiz bir ahlâk olunca, bu gerilim, kişisel hırsların ötesinde millî, dinî, insani emellere bağlanır. (Şehit Enver Paşa)
  • Nice sultanları tahttan indirir, Nicesinin gül benzini soldurur; Bir hasretlik, bir yoksulluk, bir ölüm... (Milli Kültür ve Kimlik)
  • "Hayat, Allah'a dönük ve iman hayata ruh olmalı. O zaman hayat bekâ bulur, meyveleri kalıcı olur." (Bediüzzaman Said Nursi)
  • Samimiyetine inandıklarımın yermesine üzülmem, riyakarlığını bildiklerimin övmesinden sakınırım. (Galip Erdem)
  • Kendisi üretemeyip, sürekli ithal eden kültür/dil, mantığını ve heyecanını kaybeder ve artık bir gelecek vadedemez. (Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı)
  • Ülkemizdeki bağımsız değerlendirme gücünü kazanamamış, kendi gözleri ile olayları göremeyen ve kavrayıp yorumlayamayan bazı okumuş çevreler de sunulan bu ideolojik üsluplu küreselleşme söylemine, mal bulmuş Magripliler gibi sarılıp savunmaya başlamışlardır. Onlara göre, bu bir çağdaşlaşmadır ve çağın gerisinde kalmamamız gerekmektedir. Aydınlarımızı hüzünlendiren bu ilkel tutumu bir yana bırakırsak, sorunun taraftar yahut karşı olmak değil, küreselleşme denilen gelişmelerin önünde savrulup gitmek veya bu gelişmeleri gemleyerek onlara imanımız ve millî menfaatlerimizin gerektirdiği yönü verebilmek olduğunu kolayca görebiliriz. Yeryüzündeki bütün toplumlar için mesele, bu gelişmeleri kimin yönlendirebileceği ve bundan kimin yararlanabileceğidir. Bu olgular karşısında her toplumun kendi bakış açıları, değerleri açısından tavır alması, tutum takınması beklenir. Bunu başaramayanlar, kültürün her alanında kayıplar vermekten kurtulamayacaktır (Küreselleşme ve Milli Hayat)
  • "Millet asırlarca beraber yaşamış, zulüm ve felaketlere beraber göğüs germiş, şan ve şerefi beraber istihsal etmiş, beraber ağlayarak beraber sevinmiş, gelecekte de ortak gayeye ulaşmak için beraber muzaffer olmaya azmetmiş, dayanışma halindeki fertler topluluğudur." (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp)
  • "...bütün hayatımda kendi kendime babalık etmek mecburiyetini duyduğum için bu eksikliğin beni ileride pişman etmesinden korkuyordum..." (Peyami Bey)
  • Peyami Bey inanmış ve inancının asabiyetini yaşayan bir insandı. Allah'ı inkâr etmenin, inanmaktan çok daha zor olduğunu söyler. Kendisine bir anket sorusu olarak, Allah'a inanıyor musunuz? diye sorulduğunda , ''Ooo, bal gibi.'' diye cevap verir. (Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı)
  • Zalim bir padişahı yıkmak için ve hür ve mutlu bir vatan kurmak için elbirliği ettiğim Ermeni milleti! Vatanımın en korkunç ve acı günlerinde vatanımı, düşmana esir olarak tarihten silmeye kalktıkları için, son ferdine kadar yok etmeye çalıştığım Ermeni Milleti! Bugün, Türk milletinin alicenaplığına sığındığı için huzura ve rahata kavuşturmak istediğim Ermeni milleti! Eğer siz Türk vatanına sadık kalırsanız, size elimden gelen her şeyi yapacağım. Eğer yine bir takım şuursuz komitacılara takılarak Türk’e ve Türk vatanına ihanete kalkarsanız, bütün memleketinizi saran ordularıma emir vererek, dünya üstünde nefes alacak tek Ermeni bırakmayacağım; aklınızı başınıza alın! (Şehit Enver Paşa)
  • “Yaşasın Turan, Yaşasın İslam ve yaşasın Enver Paşa” (Şehit Enver Paşa)
  • 21. asrın ağırlıklı konularından birinin Türk meselesi olacağı kesindir. (Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap)
  • "İnsanın gurura, öğünmeye hakkı yoktur. Çünkü hayrı küçük, kötülüğü çok büyüktür." (Bediüzzaman Said Nursi)
  • .. hayat ne kadar coşkun olursa olsun, insanın gayesi sulara gem vurmak, onun mecraını çizmektir; bir sele kapılıp gitmek değil. (Milli Kültür ve Kimlik)
  • Bir kültür din, Allah'ın, peygamberleri vasıtasıyla insanlara tebliğ ettiği emirlerdir, diye inanıyorsa artık o kültürde, dinin kaynağını, mahiyetini araştıran büyük mütefekkirler çıkmaz. (Kitap Şuuru)
  • Türk olmak için Türk doğmak yeterli degildir. Türk gibi duymak, Türk gibi düşünmek, bilhassa Türk gibi irade edip çalışmak da lazımdır. (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp)