Şema Terapi - Jeffrey Young Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Şema Terapi kimin eseri? Şema Terapi kitabının yazarı kimdir? Şema Terapi konusu ve anafikri nedir? Şema Terapi kitabı ne anlatıyor? Şema Terapi PDF indirme linki var mı? Şema Terapi kitabının yazarı Jeffrey Young kimdir? İşte Şema Terapi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Jeffrey Young

Yazar: Eshkol Rafaeli

Yazar: David P. Bernstein

Çevirmen: Miray Şaşıoğlu

Orijinal Adı: Schema Therapy: Distinctive Features

Yayın Evi: Psikonet Yayınları

İSBN: 9789759893750

Sayfa Sayısı: 176

Şema Terapi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Şema Terapi, kişilik bozukluğu ve kronik depresyon gibi uzun süreli ruhsal sağlık sorunlarıolan insanlara yardım etmek için, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) tekniklerini kişilerarası, yaşantısal ve psikodinamik terapi öğeleri ile birleştirir. Şema Terapi, birçok olumsuz bilişsel durumun geçmiş deneyimlere dayandığını ileri sürer ve sonuç olarak değişimi ortaya çıkarmak amacıyla, negatif düşünce ve davranışlara karşı meydan okumak ve onları değiştirmek için modeller sunar.

Bu kitapta, Eshkol Rafaeli, David Bernstein ve Jeffrey Young, Şema Terapi'nin 30 ayırıcı özelliğine ve bu yöntemin daha geniş BDT spektrumuna nasıl uyarlanabileceğine dikkat çekmektedirler.

Kuramsal Kısımlar ve Uygulama Kısımları olmak üzere iki bölümden oluşan bu kitap, tekniğe yeni olanlar için özlü bir giriş; alanda tecrübe sahibi olanlar içinse, bu tekniğin diğer Bilişsel DavranışçıTerapilerden nasıl ayrıldığı üzerine bir tartışma sağlamaktadır.

"Bu kitap, Şema Terapi'yi çok güzel anlatıyor ve Şema Terapi'nin güncel gelişimindeki tüm kilit alanları yetkin ve özlü bir biçimde ele alıyor."

George Lockwood, Midwest Şema Terapi Enstitüsü Direktörü, ABD

Şema Terapi Alıntıları - Sözleri

  • Eski şema ve davranışlarınızı arkada bırakmanın ilk adımı, olanı kabul etmektir.
  • Gerçek şu ki; mükemmel insan diye bir şey yoktur. Herkes hata yapar.
  • Erken dönem ilişkisel eksiklikler veya sorunlar gelecekteki ilişkisel güçlüklere; bu durumda belirli eksiklikler veya sorunlar da ilgili karşılanmamış ihtiyaçlara ve ilgili şemalara yol açarlar.
  • Duyguları Bastırma şemasına sahip olanlar ise hem kendilerini hem de partnerlerini gerçek herhangi bir tatminden mahrum ederek tutku dolu veya duygusal tüm gösterilerden kaçınabilirler.
  • Gerçek şu ki, etkili bir şekilde işlev göstermek veya değerli hissetmek için mükemmellik gerekmez.
  • Çocuğun ailesinin dinamikleri, çocuğun tüm geçmiş dünyasının dinamikleridir.
  • Çocuklarını şımartan ebeveynler onlara açık ya da örtük olarak “istediklerini istedikleri zaman almaya hakları olduğu” mesajını verirler. Bu çocuklar diğerlerinin onların isteklerine hizmet etmek için var olduğuna inanarak büyüyebilirler. Özel statülerini sorgulamadan kabul ederler ve diğer insanları bencilce kullanmak hatta sömürmek konusunda vicdan azabı hissetmezler.
  • Birçok kuramcı, narsisistik bireylerin temelde var olan boşluk, yalnızlık ve aşağılık duygularını aşırı telafi ederek büyüklenmeci bir benlik geliştirdiklerini ileri sürmektedir.
  • Öfkenin kendi başına yıkıcı olduğuna yönelik yanlış bir kanı vardır. Aslında, öfkenin sağlıklı ifadesi sorun ve çatışmaların gün ışığına çıkmasına yardımcı olur ve çözülmelerini olanaklı kılar.
  • Şemalar bizim hassasiyetimizde önemli yer tutar, nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi, davrandığımızı, diğerleriyle nasıl ilişki kurduğumuzu etkiler ve paradoksal olarak en çok zarar gördüğümüz çocukluk koşullarını kasıtlı olmadan yetişkinlik yaşamlarımız içinde yeniden yaratmamız için bizi yönlendirir.

Şema Terapi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Psikonet Yayınlarının diğer kitapları gibi yine güzel ve kaliteli olan “Şema Terapi” Şema Terapinin kuramsal kısımları ağırlıklı olmak üzere uygulamalı kısımlarına da yer veren bir kitaptı. Ancak baştan söylemem gerekiyor ki çok detaylı bir anlatım söz konusu değil. Şema Terapiyle ilgili bilgi elde etmek için güzel bir kitap ama muhakkak farklı kaynaklarla da desteklenmeli. Eğitimini almadan uygulama şansınız olmadığını söylemeye gerek duymuyorum bile :) Şema Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapinin tekniklerini Psikodinamik terapi, yaşantısal teknikler ve Kişilerarası Psikoterapi ile harmanlandığı için dikkatimi çekiyor. Bu nedenle bir süredir ben de eğitimini almayı düşünüyorum. Şahsi fikrim Bilişsel Davranışçı Terapiye hakim olduktan sonra Şema Terapi eğitimi alınması yönünde. Hali hazırda almaya devam ettiğim eğitimler olduğundan Şema Terapi eğitimine başlayana kadar biraz ön bilgim olması açısından kitabı okudum. Eğitimi aldıktan sonra da kesinlikle yeniden okuyacağım bir kitap. Ruh sağlığı alanındansanız ve Şema Terapiye ilgi duyuyorsanız okumanızda yarar var. Ruh sağlığı alanından değilseniz, bir şekilde Şema Terapiyi duyduysanız ve şemalarınızla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız kitabı sizlere tavsiye etmem. Bunun yerine yine Psikonet Yayınlarından çıkan ve aynı zamanda kendi kendine yardım kitaplarından biri olan kitap/kitap--32320 ‘i okumanızı öneririm. Kitabı okuyacak olanlara faydalı olması dileğiyle… (Ayşenur SEVİM)

Bu kitap daha çok şema terapiyi kullanacak klinisyenlere özgü, şema terapinin bilişsel davranışçı terapiden farklarını, ayırıcı özelliklerini inceleme üzerine odaklı. Şema terapiden genel hatlarıyla bahsettikten sonra terapi esnasında kullanılabilecek çeşitli tekniklerin üstünkörü üzerinden geçip kişilik bozukluklarında nasıl kullanılabileceği de çok detaylı değil ancak basit bir dille anlatılıyor. Şema terapiyi bu kitap ile öğrenmeniz mümkün değil (hoş hiçbir terapi tekniğini kitap ile öğrenmeniz mümkün değil) ancak önceden bilginiz varsa, bilişsel davranışçı terapi üzerine şema terapi eğitimi almak isteyen veya almış bir klinisyenseniz yararını görebilirsiniz. (Ece)

kitap/kitap--72482 I. Young’un şema terapi kitabından önce okunabilecek, yaklaşımı derli toplu anlatan özellikle de sınırda ve narsisistik kişiliklerle çalışmada destek olabilecek bir kitap ancak uygulama yapabilmek için şema terapi almak gerektiği unutulmamalı. (Betül Soyer)

Şema Terapi PDF indirme linki var mı?

Jeffrey Young - Şema Terapi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şema Terapi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jeffrey Young Kimdir?

Jeffrey E. Young (doğum: 9 Mart 1950), şema terapisini geliştirdiği bilinen en iyi Amerikalı psikologdur. Schema Therapy Institute'un kurucusu.

Yale Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Pennsylvania Üniversitesi'nde yüksek öğrenim gördü ve Aaron Beck ile doktora sonrası çalışmalar yaptı.

Bilişsel davranışçı terapi ve şema terapisi üzerine çok sayıda kitap yazmıştır. En ünlü iki kitabı Schema Therapy (profesyoneller için) ve Reinventing Your Life (genel halk için) 'dir.

Jeffrey Young Kitapları - Eserleri

  • Hayatı Yeniden Keşfedin
  • Şema Terapi
  • Şema Terapi
  • Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım

Jeffrey Young Alıntıları - Sözleri

  • Öncelikle şema terapi, “yukarıdan aşağı” yerine “aşağıdan yukarı” başlar. Başka bir deyişle şema terapistleri, çekirdek düzeyde -şemalara- başlar ve bu şemaları aşama aşama otomatik düşünceler ve bilişsel çarpıtmalar gibi daha ulaşılabilir bilişlere bağlar. Aksine bilişsel terapistler, eğer hasta semptomları azaldığında terapide kalırsa, otomatik düşünceler gibi yüzeyseviye bilişlerle başlar, sonradan çekirdek inanışlara yönelirler. (Şema Terapi)
  • Yaşamın erken dönemindeki önemli yaşantılar, hiçbir zaman tekrarlanmayabilir; ancak etkileri olduğu gibi kalır ve izlerini bırakır. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • Çocuklar aşırı tetikte olmayı ve ketlenmeyi öğrendiğinde bu genellikle onların mutluluklarına, kendilerini ifade etmelerine, rahatlamalarına, keyif almalarına, yakınlık kurmalarına ya da sağlıklarına mal olur. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • Millon, “Bastırmanın, bireyin onu rahatsız eden duyguları unutmasını ya da onlarla başa çıkmanın yeni ve potansiyel olarak daha yapıcı yollarını öğrenmesini engellediğini belirtir. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • Duyguları ve inançları değiştirmek, partner seçimi ya da yakınlık örüntüleri gibi bu türden davranışları değiştirmekten çoğunlukla daha kolaydır. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • "Sonuç olarak, ne kadar mükemmel olmaya çalışırsak çalışalım, bir yerlerde tökezleyeceğiz." (Hayatı Yeniden Keşfedin)
  • Erken dönem ilişkisel eksiklikler veya sorunlar gelecekteki ilişkisel güçlüklere; bu durumda belirli eksiklikler veya sorunlar da ilgili karşılanmamış ihtiyaçlara ve ilgili şemalara yol açarlar. (Şema Terapi)
  • "İnsanlar sizi incitir, aldatır ve kullanır." (Hayatı Yeniden Keşfedin)
  • Çocukluk döneminde önemli düzeyde Duygusal Yoksunluk deneyimlemiş olan bazı hastalar, yetişkinler olarak narsisistik bir tarzda davranır. Görünürdeki hak etme duyguları, bunun altında yatan yoksunluğu gizler. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • Genellikle yaşamak için en iyi yol, ihtiyaç ve duyguları ifade etmeyerek sonuna dek beklemek yerine, oluştuğu anda uygun bir şekilde onları ifade etmektir. (Şema Terapi)
  • "Sonra, yalnızlığın değerini bilmeyi öğrendi." (Hayatı Yeniden Keşfedin)
  • Duygusal olarak incinebilirlik insan doğasıdır. Yaşamdaki amacımız, güç ve incinebilirlik arasında bir dengedir. Bu nedenle bazen güçlü oluruz bazen de incinebilir oluruz. Tek bir tarafa sahip olmak -sadece güçlü olmak- tamamen insan olmak değildir, benliğimizin çekirdek kısmını inkar etmektir. (Şema Terapi)
  • "Terapist: Niçin kendini bu kadar eleştiriyorsun? Alex: Sanırım başkalarına fırsat vermeden kendim yapmak istiyorum bunu." (Hayatı Yeniden Keşfedin)
  • Şemalar bizim hassasiyetimizde önemli yer tutar, nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi, davrandığımızı, diğerleriyle nasıl ilişki kurduğumuzu etkiler ve paradoksal olarak en çok zarar gördüğümüz çocukluk koşullarını kasıtlı olmadan yetişkinlik yaşamlarımız içinde yeniden yaratmamız için bizi yönlendirir. (Şema Terapi)
  • Reddedilme yerine kabul duygusunu geliştirmek için çocukların ebeveynlerinden ve kardeşlerinden sevgi ve saygıya ve akranları tarafından sosyal kabule ihtiyaçları vardır. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • Duygusal Yoksunluk şemasına sahip hastalar tarafından gösterilen genel davranışlar duygusal olarak ihtiyaç duydukları şeyleri önem verdikleri kişilerden istememe, sevgi ya da rahatlık arzularını ifade edememe; başkalarına soru sormaya odaklanma fakat kendisi için az bir şey söyleme, temelde hissettiğinden daha güçlü hareket etme ve duygusal ihtiyaçları yokmuş gibi hareket ederek yoksunluğu farklı şekillerde pekiştirmeyi içerir. (Şema Terapi)
  • "Hiçbir yere ait değilmişim gibi hissediyorum." (Hayatı Yeniden Keşfedin)
  • Katılık, kişilik bozukluklarının belirgin özelliğidir. Bu hastalar, değişim hakkında umutsuzluk ifade etmeye meyillidirler... Problemleri, kimlik duygularının merkezindedir ve onlardan vazgeçmek, bir tür ölüm gibi görülebilir, yani kendiliğin bir parçasının ölümü gibi. (Şema Terapi)
  • Çocuklar bağ kurma hissini geliştirmek için güvenilir sevgiye, bakıma ve güven veren anne babalığa ihtiyaç duyar. (Kişilik Bozuklukları için Bilişsel Terapi-Şema Odaklı Bir Yaklaşım)
  • Birçok kuramcı, narsisistik bireylerin temelde var olan boşluk, yalnızlık ve aşağılık duygularını aşırı telafi ederek büyüklenmeci bir benlik geliştirdiklerini ileri sürmektedir. (Şema Terapi)