Siyah Gözler - Cemil Süleyman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Siyah Gözler kimin eseri? Siyah Gözler kitabının yazarı kimdir? Siyah Gözler konusu ve anafikri nedir? Siyah Gözler kitabı ne anlatıyor? Siyah Gözler PDF indirme linki var mı? Siyah Gözler kitabının yazarı Cemil Süleyman kimdir? İşte Siyah Gözler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Cemil Süleyman
Editör: Eser Demirkan
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786254050435
Sayfa Sayısı: 80
Siyah Gözler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
1911’de yayımlanan Siyah Gözler, âşık bir erkek tarafından sevilen ve ilişkide çok da etkin olmayan kadın kalıbını tersyüz eden bir anlatı. Cemil Süleyman bu kısacık romanda, tutkulu bir kadının saplantılı duygularına odaklanırken erkeği arka planda bırakarak çağının ötesine geçmeyi başarıyor. Toplumsal baskıların gölgesinde yaşanan bu ilişkide arzudan kuşkuya, kıskançlığa uzanan “hummalı” marazi aşkın anlatımındaki başarı, bir dönemin ünlü romanı Siyah Gözler’i günümüze de taşıyor.
“Anlıyor musun, kıskanıyorum. Bir deli gibi, bir çılgın gibi kıskanıyorum. Bu gözleri, beni deli eden, çıldırtan bu güzel gözleri, bu siyah gözleri kıskanıyorum… Onlarda bir başka hissin, bir başka hayalin gölgelerini görmek istemem. Onlarda yalnız ben yaşamak, yalnız ben ölmek isterim…”
Siyah Gözler Alıntıları - Sözleri
- İnsanlardan her şey beklenirdi.
- “Uzak; her şeyden uzak...”
- Her şey sönmüş; her şey erimiş; her şey kaybolmuş; her şey bitmişti.
- Hissetmezsin, çünkü kalpsizsin.
Siyah Gözler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Mümkün Değil: Kitapta 30 yaşında bir kadın ile 20 yaşında bir erkeğin aşkı anlatılıyor.Kadın içten içe bu aşkın gerçek olması beklentisine sahip olsa da aradaki yaş farkı nedeniyle bu ilişkinin yürümeyeceğini ve sevgilisinin aşkının söneceğini düşünüyor. Kitabın sordurduğu temel soru şu; Kadının 10 yaş-ya da sadece yaş- büyük olduğu bir ilişki mümkün mü ? Cevap veriyorum,elbette hayır! Kadının - özellikle isimleri söylemiyor ve kadın,erkek şeklinde belirtiyorum çünkü bu konuda önemli olan nokta bireyler değil,cinsiyetler ve onların getirdiği ''MECBURİ'' güdüler.- kafasında erkeğin aşkına dair şüpheleri barındırıyor olması,bilinçaltının onu gelecek hakkında uyarıyor olduğunu gösterir. Çünkü hepimiz biliyoruz ki bilimsel bir gerçek olarak o tutkusal aşk biter. Güzel kardeşlerim neden her şeyi romantize ediyorsunuz? Aşk=%40 dopamin,%40 endorfin,%30 oksitosin - ya da her neyse,sonuç olarak her duygu durumu beyindeki kimyasalların insan tarafından tek bir çatı altında toplanıp ,adlandırılması-. Ve en önemlisi bu duygu oranları zaman içerisinde tutkudan,bağlılığa ve s e v g i ye kayar- Sevgi ile aşkı farklı şeyler olarak alıyorum.-. Sorun tam da burada başlıyor, o genç erkek,kendisinden büyük kadına aşk duyabilir ama sevgi? Gene romantik olmaya başladığınızı görüyorum :). Genç erkek gerçekten kitap/sevme-sanati--234258 'ını gerçekleştiremez. Onun ilgilendiği şey, mutluluk değil HAZDIR. İkinci nokta ise sonuç itibariyle 20-30 ikilisinde de 10 yaş fark var 30-40 ikilisinde de.Bu durumda aşık olabiliyorsa,gelecekte de aşkı sürebilir,gibi bir düşünce öne sürülebilir. Buradaki önemli husus ise yaşın kendi içerisinde değerlendirilmeyişi. 30 yaşındaki bir kadın hala g e n ç t i r. Ancak kırk yaşına geldiğinde artık yaşlı olduğunu kabul edelim :) Bakın gene romantikleşiyorsunuz. Yani aşkı onun 30 yaşındaki,10 yaş büyük hali için mümkünken,kendisinin 30 yaşında olduğu 40 yaşındaki hali için mümkün değildir. Bu kitabın yazarı ise bu gerçeği kabul etmeyecektir çünkü o bir romantik . Ama iki tarafın da hayatın zehir olmaması için SİYAH GÖZLERE bakmak yerine, AK GÖNÜLLERE bakmak gerekir. (Polycephaly)
Siyah Gözler Okudum bitti. Okuyalı baya baya uzun zaman oluyor. Yazarın adını, kitabını daha ne duydum ne de görmüştüm. Ta ki @kitaplarinmasasi sayfasında görene kadar. Yorumunu okuduktan sonra kitabı listeme eklemiştim ama hemen okumak nasip olmamıştı. Okuduğumda şunu demiştim. Neden daha önce okumadım. Böyle bir eserin bilinmemesi beni çok üzüyor. Herkesin alıp okuması gerek. Kitabının konusundan bahsedecek olursak 30'lu yaşlarında dul bir kadınla 20'li yaşlarında bir adamın hastalıklı aşkını okuyoruz. Bir çoğumuz bu olayı yadırgıyoruz aslında. Biz bizi ilgilendirmeyen şeylere illa bir şey demek zorundayız zaten. Bize ne kime ne? Kitabın sonu şaşırtıyor daha farklı bir şey düşünmüştüm. Düşündüğüm gibi olmadı. Uzun lafın kısası okuyun. Zaten incecik bir kitap bir günde biter. Evet kimler okudu. (Hazelnutlibrary)
Siyah Gözler PDF indirme linki var mı?
Cemil Süleyman - Siyah Gözler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Siyah Gözler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Cemil Süleyman Kimdir?
Cemil Süleyman Alyanakoğlu (1886-1940) Türk hikâye ve romancısı, doktor.
1909'da tıbbiye yükseköğrenimini bitirince, erkek öğretmen okulunda öğretmenlik yaptı. Balkan Savaşı'nda Yanya'da, Birinci Dünya Savaşı'nda Arabistan'da doktor olarak görev yaptı. Kurtuluş Savaşı yılları Antalya, Çanakkale, Samsun bölgelerinde sıhhiye müdürlüğü yaptı. Son yılları Devlet Denizyolları vapurlarında doktor olarak geçti.
Fecr-i Ati edebiyat akımının en önde gelen hikaye ve romancılarından biri sayılır. Romantik bir duyarlılıkla halk tiplerini işler. Halit Ziya Uşaklıgil'in etkisinden dilinin sadeliğiyle ayrılır.
Başlıca Eserleri
Roman
İntizam (1909)
Siyah Gözler (1910)
Kadın Ruhu (1910)
Hikaye
Timsal-i Aşk (1909)
Ukde (1909)
Cemil Süleyman Kitapları - Eserleri
- Siyah Gözler
- Bütün Hikayeler
Cemil Süleyman Alıntıları - Sözleri
- “Uzak; her şeyden uzak...” (Siyah Gözler)
- İnsanlardan her şey beklenirdi. (Siyah Gözler)
- Hissetmezsin, çünkü kalpsizsin. (Siyah Gözler)
- Her şey sönmüş; her şey erimiş; her şey kaybolmuş; her şey bitmişti. (Siyah Gözler)
- "Bence asıl güzellik, sizi ziynetleriyle, tuvaletleriyle cezbedenler değil, bütün üryanî-i hilkatiyle ruhunuzda ebedî perestişler uyandırabilendir." (Bütün Hikayeler)