Sosyoloji ve Felsefe - Emile Durkheim Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Sosyoloji ve Felsefe kimin eseri? Sosyoloji ve Felsefe kitabının yazarı kimdir? Sosyoloji ve Felsefe konusu ve anafikri nedir? Sosyoloji ve Felsefe kitabı ne anlatıyor? Sosyoloji ve Felsefe PDF indirme linki var mı? Sosyoloji ve Felsefe kitabının yazarı Emile Durkheim kimdir? İşte Sosyoloji ve Felsefe kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Emile Durkheim
Çevirmen: Merve Elma
Yayın Evi: Pinhan Yayıncılık
İSBN: 9786055302665
Sayfa Sayısı: 120
Sosyoloji ve Felsefe Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Emile Durkheim'ın belirli makalelerini bir araya getiren bu kitap, yazarın yalnızca şu ya da bu sosyoloji problemi üzerine değil, aynı zamanda daha çoğunlukla filozofları meşgul eden genel problemler -ruhun maddeyle, bilincin doğayla, aklın hissetme yetisiyle ilişkisi- üzerine düşüncelerine ışık tutuyor: Sosyolojinin felsefeyi hangi şekilde ve ne ölçüde yeniden oluşturduğunu gözler önüne seriyor.
Sosyoloji, kendi varoluş hakkını yalnızca pozitif araştırmalarla değil, aynı zamanda ilkelerin müzakeresiyle de kanıtlamak zorunda kalmıştır. Başlangıç dönemindeki bir bilimin kendine tutunma noktası elde etmek amacıyla felsefeye mecbur olmaması ve kendi ferdiyetini yine kendi alanını sınırlandırarak kazanması nadir bir durumdur. Fakat bu bilim; aklı, bilimlerarası ilişkiler, yöntem farklılıkları ve varoluş biçimlerinin hiyerarşisi gibi bir felsefeye işaret eden tüm sorular üzerinde düşünmeye sevk etmeyi başarmıştır.
Sosyoloji ve Felsefe Alıntıları - Sözleri
- Din başlarda yerine getirdiği iki işlevden birini ve sadece birini, yani spekülatif işlevi giderek terk etme eğilimindedir. Bilimin dinde karşı çıktığı şey, onun var olma hakkı değil, aksine şeylerin doğasını dogmatikleştirme talebi , insanı ve doğayı açıklayacak özel uzmanlığa sahip olduğu iddiasıdır.
- ''Yargılarımız her an bilinçdışı yargılar tarafından etkilenirler; bizler önyargılarımızın izin verdiği kadarını görürüz ve yine de onların farkında değilizdir.''
- Leon Dumont şöyle söylemiştir: “Bir fikri aklımızda bulundurmayı bıraktığımızda, o fikir örtük bir biçimde dahi olsa artık yoktur.”
- Din başlarda yerine getirdiği iki işlevden birini ve sadece birini, yani spekülatif işlevi giderek terk etme eğilimindedir. Bilimin dinde karşı çıktığı şey, onun var olma hakkı değil, aksine şeylerin doğasını dogmatikleştirme talebi , insanı ve doğayı açıklayacak özel uzmanlığa sahip olduğu iddiasıdır.
- Toplum bir efendi olduğu gibi aynı zamanda da bir hayırseverdir.
- Din başlarda yerine getirdiği iki işlevden birini ve sadece birini, yani spekülatif işlevi giderek terk etme eğilimindedir. Bilimin dinde karşı çıktığı şey, onun var olma hakkı değil, aksine şeylerin doğasını dogmatikleştirme talebi , insanı ve doğayı açıklayacak özel uzmanlığa sahip olduğu iddiasıdır.
- ''Bir eylemin faili olmak için o eylemin belli bir noktaya kadar bizim duyarlılığımızla ilgili olması ve bizim için bir bakıma arzulanabilir olması gerekmektedir.''
- Leon Dumont şöyle söylemiştir:"Bir fikri aklımızda bulundurmayı bıraktığımızda, o fikir örtük bir biçimde dahi olsa artık yoktur. Geriye yalnızca fikrin koşullarından biri kalır ve bu koşul karşılaşılacak diğer koşullar eşliğinde aynı düşüncenin nasıl yenilenebileceğinin açıklanmasına yardımcı olur. " Hafızanın özel bir eylemi iki öğenin birleşimi sonucunda ortaya çıkar : 1) Organizma içindeki bir koşul. 2)Dıştan gelen bir kuvvet ile tümlenir. Rabier neredeyse aynı şartlarda şöyle der:" Hafızanın işleyişi alışılmış koşullar için yeni bir uyarandır;sinir merkezlerinin (bir izlenimin) durumunu yenileme etkisine sahip olmak, her ne kadar daha zayıf olsa da, asli temsiliyeti üreten etkiye benzer bir niteliktedir." William James ise daha formeldir.'Akılda tutma' fenomeni, zihinsel düzenin bir olgusu değildir. Akılda tutma tamamen fiziksel bir fenomen, morfolojik bir özellik, yani beyin dokusunun en narin ve gizli yerlerindeki" yollar"ın mevcudiyetidir.
- "İstisnasız tüm toplumsal olgular kendilerini bireye dıştan dayatırlar."
- ''Toplum, duyularımız sayesinde bizim için açıklığa kavuşan dünyanın yerine toplumun kendisi tarafından yaratılmış ideallerin yansıması olan bir dünyayı koyar.''
- ''Yargılarımız her an bilinçdışı yargılar tarafından etkilenirler; bizler önyargılarımızın izin verdiği kadarını görürüz ve yine de onların farkında değilizdir.''
- Her birimiz kendi içsel ahlaki yaşamımıza sahibizdir ve bir dereceye kadar yeterli olan toplumsal bilinci tam anlamıyla aktaracak hiçbir bireysel bilinç yoktur. ...belli açılardan her birimiz ahlaka aykırıyızdır.
- Leon Dumont şöyle söylemiştir: "Bir fikri aklımızda bulundurmayı bıraktığımızda, o fikir örtük bir biçimde dahi olsa artık yoktur. Geriye yalnızca fikrin koşullarından biri kalır ve bu koşul karşılaşılacak diğer koşullar eşliğinde aynı düşüncenin nasıl yenilebileceğinin açıklanmasına yardımcı olur
- Tüm ahlaki kurallar arasında bireysel ideali en çok ilgilendirenler açıkça toplumsal kökenlerini gösterenlerdir. Olmaya çalıştığımız insan, zamanımızın ve çevremizin insanıdır. Şüphesiz her birimiz, kendi bireyselliğimizle, farklı şekillerde bu komünal ideali renklendiririz; aynı şekilde her birimiz merhamet, adalet, yurtseverlik vb. şeyleri kendi tarzında uygular.
Sosyoloji ve Felsefe İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Toplum da doğadandır, ama yine de ona hükmeder. Evrenin tüm kuvvetleri toplumda birleşmekle kalmaz, bu kuvvetler aynı zamanda verimliliği, karmaşası ve eylem gücüyle toplumu şekillendiren, her şeye üstün gelen yeni bir sentez oluştururlar. Kısacası toplum, kendi gelişiminin en yüksek noktasına ulaşmış, tüm enerjisini adeta kendini aşmak için yoğunlaştırmış doğadır. Ulker_Gundogdu kitap/sosyoloji-ve-felsefe--43350 yazar/Emile-durkheim (Ülker Gündoğdu)
Durkheim deyince sosyolojiyi salt sosyal bilimlerin bir dalı olarak düşünmemek gerekmektedir. Durkheim'da sosyoloji aynı zamanda bir disiplindir. Bu disipline bilimler arası sentez yapma işlevini de yükler. Bu yönüyle bambaşka bir kimliğe bürünen sosyoloji, felsefi bir hal alır. Bu yüzden Durkheim'in bu atfını incelemeden bu eserini anlamak zorlaşacaktır. Durkheim'cı sosyoloji aslında felsefenin ta kendisidir. Durkheim, sosyolojiyi bilimselleştirmek, onu daha geniş bir alanda değerlendirilmesini amaçlamıştır. Ancak sosyoloji ile Durkheim sosyolojisi arasında gerilim de vardır. Bu, normatif olmama, betimsel olma, sonuca ulaşmaktan çok sonuca giden yolla ilgilenme gibi özellikler içerdiğinden bildiğimiz sosyoloji ile çatışmaktadır. Ancak Durkheim'ın bu eserinde kendisiyle ters düştüğü noktaları da gördüm. Bunun başında normatif olmamak ilkesini savunurken bunu kendi düşüncelerine yansıtmayıp, kapsam alanı dışında bırakmış olması... Durkheim ahlak konusunda ise toplumsal normları ana merkeze koyan bir düşüncesi olduğundan sosyolojik bir Hegelci analiz kitabı okudum desem yeridir. İçerik anlamında eleştirsem de okunabilir, farklı bir bakış açısı sunmuş bizlere Durkheim. (Uğur De Molinari)
Sosyoloji ve Felsefe & Emile Durkheim + ● Durkheim'a ait makalelerden oluşan kısa bir kitap. Sevdiğim ve düşüncelerini, görüşlerini beğendiğim sosyologlardan biri olan Durkheim'in birçok kitabını, çalışmasını okumaktan zevk alıyorum. Ders tadındaki bu kitabında Durkheim; zihin ve düşünmenin aşamalarından bahsederken sonrasında ahlak ve değer yargılarını gerçeklik bağlamında değerlendirmekte. Bazı ifadelerinde daha önceki görüşlerine ters düşen kısımlar dışında aklım karışmadan rahatça okuduğumu söyleyebilirim. + Bu kitapta ayrıca sosyolojizmin materyalizmle karıştırılmadan, toplumsal utilitarizmden ayrıştığının kanıtları da görülecektir. + #sosyolojivefelsefe #emiledurkheim #pinhanyayıncılık #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #kitapokumak #kitapönerileri #sosyoloji #felsefe #sosyolojibölümü #felsefebölümü #hadiokuyun #okudumbitti #bookstagram #kitapaşkı (Nuri Bülent Aytemiz)
Sosyoloji ve Felsefe PDF indirme linki var mı?
Emile Durkheim - Sosyoloji ve Felsefe kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Sosyoloji ve Felsefe PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Emile Durkheim Kimdir?
Émile Durkheim (15 Nisan 1858, Epinal - 15 Kasım 1917, Paris); Fransız sosyolog, sosyolojinin kurucularından sayılmaktadır.
Sosyoloji adı her ne kadar August Comte tarafından verilmiş olsa da, Fransız Sosyolojisi 19. yüzyılın sonundaki güçlü etkisini ona ve onun kurmuş olduğu L'Année Sociologique isimli yayına borçludur.
Hayatı ve Düşüncesi
15 Nisan 1858 tarihinde Epinal, Loren'de bir Yahudi Hahambaşı'nın oğlu olarak dünyaya geldi. Felsefe öğretmenliği yaptı. 1885 de Almanya'da bulundu. Fransa'ya dönüşte yayımladığı makaleler ilgi topladı. 1887 Bordeaux Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 1902 yılında Sorbonne Edebiyat Fakültesi'nde çalışmalarını sürdürdü. 1906 yılında Buisson'un ölümü üzerine Sorbonne Eğitimbilim Profesörlüğüne getirildi.
Durkheim toplumbilimi kendi olgularını kendi ön dayanaklarıyla işleyen bir bilim durumuna getirdi. Auguste Comte'un fiziği, Herbert Spencer'in biyolojiyi örnek alıp inceledikleri toplumsal olaylar ona göre yalnız kendi türünden olaylarla açıklanabilir, "toplumsal olay" bireye bağlı ve bireyle başlayıp biten bir süreç değildir. Toplumsal olay bireyi aşkındır, birey ona katılır. Her birey için toplumsal olaya katılmak kaçınılmaz bir zorunluktur. Çünkü toplumsal olaylar; genel zorunlu bireyi ve bireyler arası ilişkileri belirleyen din, ekonomi, hukuk, ahlâk, siyaset, bilim ve sanat türünden olaylardır. İnsanın kendine özgü bireyliğini ve topluma özgü toplumsallığını saptar. İnsan genel doğruları hazırca, tartışıp araştırmadan toplumdan alır. Bu doğrular: bireyin, kendisi, başkaları, insanlar arası ilişkiler, doğa, evren olguları üzerine yargılarına temel dayanak olur.
Toplum bir başka yanıyla da insana ilişkin her kurumun temeli olup doğal bir bileşimdir. Kurumlar örneğin din ve Tanrı anlayışı da topluma bağlıdır ve onunla birlikte gelişip evrimleşir.
Durkheim bilgi anlayışında toplumun görüşünü örnek alır. Bilgide en genel kavramlar tek tek şeylerin tümünden bağımsız olmayıp tersine onlara uygulanabilen, topluma ilişkin kavramlar olduklarından en geçerli kavramlardır. Bunların mutlak, öncesiz sonrasızca doğru ve kesin kavramlar oldukları da söylenemez. Bilginin temel taşları olan genel kavramlar toplumla birlikte zaman ve uzam bağlamında değişip gelişen kavramlardır.
Din sosyolojisi ile ciddi olarak ilgilenen Durkheim'in eserlerinin bir kısmı Türkçeye çevrilmiştir. Comte'un takipçisidir. Toplumu, Tanrı yerine koymuştur. Burada kasıt inançlı bir kimse davranışlarda bulunurken Tanrı'sını nasıl gözetirse "birey"inde davranışlarda bulunurken toplumu aynı şekilde gözettiğidir.
15 Kasım 1917'de Paris'te ölmüştür.
Emile Durkheim Kitapları - Eserleri
- İntihar
- Sosyolojik Yöntemin Kuralları
- Sosyoloji ve Felsefe
- Ensest Yasağı ve Kökenleri
- Dini Hayatın İlkel Biçimleri
- Toplumsal İşbölümü
- Ahlak ve Toplum
- Eğitim ve Sosyoloji
- Sosyoloji Dersleri
- Rousseau ve Toplum Sözleşmesi
- Ahlak Eğitimi
- Hobbes Üzerine
- Felsefe Dersleri
- Meslek Ahlakı
- Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau
- Dinsel Yaşamın İlk Biçimleri
- Sosyalizm Dersleri
- Montesquieu ve Sosyal Bilimin Gelişimi
- Pragmacılık ve Toplumbilim
- Terbiye ve Sosyoloji
- Eğitim ve Sosyoloji
- Dini Hayatın İlk Şekilleri
- Sosyoloji ve Eylem
Emile Durkheim Alıntıları - Sözleri
- Kendi kendimize yaratmadığımız bir dilde konuşuruz; icat etmediğimiz araç gereçler kullanırız; kendi başımıza tesis etmediğimiz hakları savunuruz; her nesil kendileri bir araya getirmediği bir bilgi hazinesini miras olarak alır ve böylece devam eder... İnsan ancak medenileştiği için insandır. (Dini Hayatın İlkel Biçimleri)
- Özgürlük, kendi iradesini gerçekleştirmekten ziyade başkasının iradesine boyun eğmemeye dayanır, bir de başkasının iradesini kendi irademize boyun eğdirmemeye. Efendi olan kişi özgür olamaz. (Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau)
- Ruhumun yalnızlığı öyle bir kefendi ki insanları değil ,sadece doğayı ve Allah'ı görmek istiyordum. (İntihar)
- Kendi tanrısına boyun eğen ve bundan dolayı da tanrısının kendisiyle beraber olduğunu düşünen insan, dünyaya güvenle ve artan bir enerji hissiyle yaklaşır. (Dini Hayatın İlkel Biçimleri)
- bir vicdan ne kadar bilgisizlik karanlığında ise değişime de o denli karşı çıkar .. (Toplumsal İşbölümü)
- İnsan, medeniyet olmaksızın yalnızca bir hayvandır. (Ahlak Eğitimi)
- Bugün bir hayli yükseklere çıkardığımız bilim ve eleştirel düşünce, uzun zamandır şüpheyle zapt edilmekteydi. (Eğitim ve Sosyoloji)
- Kamu duygusunu inciten suçlar, ağırlık derecelerine göre genel tepkiler doğurabilecek güçte olan suçlardır. (Meslek Ahlakı)
- Ekonomik fonksiyonlar millet kuvvetlerinin büyük bir bölümünü emmektedir. Birçok fertlerin hayatı ticaret ve sanat muhitlerinde geçiyor. Dolayısıyla da, bunların hayatının büyük bir bölümü her türlü ahlak faliyetinin dışında geçiyor. Çünkü bu muhitte ahlakın ancak pek zayıf bir izi vardır. Böyle bir durumun, büyük bir ahlak düşkünlüğü kaynağı olmaması mümkün müdür? (Meslek Ahlakı)
- İnsan arzu ettiği her şeye sahiptir zira sadece sahip olduklarını arzu eder. (Rousseau ve Toplum Sözleşmesi)
- Kendimizin icat etmediği bir dili konuşuruz; kendimizin bulmadığı aletleri kullanırız; kendimizin tesis etmediği haklardan söz ederiz. Her nesil, kendisinin biriktirmediği bir bilgi hazinesini miras alır vs. Medeniyetin bu türlü türlü menfaatl erini, topluma borçluyuz (Dini Hayatın İlkel Biçimleri)
- Ancak din, vardır; o verili bir olgular sistemidir; bir başka ifadeyle, o bir gerçekliktir. (Dini Hayatın İlkel Biçimleri)
- İnsanlık ilerleme kaydettikçe, fertler arasındaki anlaşmazlık artıyor. Öyleyse bugünden çıkaracağımız ders geçmiştekiyle aynı. Akıl, hakikate ulaşmaya muktedir değil. (Felsefe Dersleri)
- Din başlarda yerine getirdiği iki işlevden birini ve sadece birini, yani spekülatif işlevi giderek terk etme eğilimindedir. Bilimin dinde karşı çıktığı şey, onun var olma hakkı değil, aksine şeylerin doğasını dogmatikleştirme talebi , insanı ve doğayı açıklayacak özel uzmanlığa sahip olduğu iddiasıdır. (Sosyoloji ve Felsefe)
- "Kendini başkalarının efendisi sanan kimse onlardan daha fazla köle olmaktan geri kalamaz" (Rousseau ve Toplum Sözleşmesi)
- Rousseau, Hobbes'un teorisini reddeder; her ne kadar Hobbes'un dehasından övgüyle söz etse de teorisini sıklıkla eleştirir. Savaş durumu hipotezi¹ iki nedenle ona kabul edilemez gelmektedir: 1) Savaşın ortaya çıkış sebebi bile - yani giderilmemiş ihtiyaçlar - mevcut değildir. İnsan kendisine lazım olan şeylere sahipse, neden başkalarına saldırsın? Hobbes kendi sistemine ancak medeni insanın karmaşık hassasiyetini doğa insanına atfederek ulaşmıştı; 2) Hobbes haksız yere ilkel insanın tüm acıma duygusunu yok saymıştır. Böyle bir erdem her türlü düşünceden önce geldiğinden doğa durumunda olmadığını söylemeye hakkımız yoktur. (Sosyolojinin Öncüleri: Montesquieu ve Rousseau)
- Baskıcılar, düşüncenin denetlenemeyen bir şey olduğunu her fark ettiklerinde, onu yok etmeye çalışırlar. (Felsefe Dersleri)
- Öyle de kana her türlü doğaüstü özelliği atfettirmiş olan bu kaba batıl inancın insanlığın ahlaki gelişiminin üzerinde muazzam bir etkisi olmuştur. Bu işin süresi boyunca bu etkinin sadece ensest meselesini hissettirmekle kalmadığı bile görülmüştür. Aynı sebebe bağlı olan başka türden fenomenler var: Bunlar genelde cinsiyetlerin ayrımına dair örf ve adetlerdir. Yukarıda aktardığımız olgularla günümüzde gözlerimiz önünde cereyan edenler arasındaki benzerliğe okurun şaşırmaması mümkün değil. Bütün bu benzerlikten hareketle, eğer okullarımızda, gündelik toplantılarımızda cinsiyet arasında bir çeşit engel varsa, eğer her bir cinsiyet adetler hatta yasalarla kendisine dayatılan belirli bir giyim tarzına sahipse, erkeğin kadına yasaklı -kadın bunları yerine getirmeye muktedir olmasına rağmen- rolleri varsa, kadının da erkeğe yasaklı rolleri varsa, kadınlarla ilişkimizde özel bir dil, özel davranışlar benimsemişsek, bunun nedeni kısmen binlerce yıldır babalarımızın genelde kanın, özellikle de regl kanının, yani bahsettiğimiz kan algısının tesiri altında olmalarıdır. Her tür varoluş nedeninden uzun zamandır yoksun, bu eski önyargıları fark etmeden, hala açıklanamaz bir alışkanlıkla itaat etmiyor elbette. Bununla birlikte, bunlar ortadan kaybolmadan önce, kendilerinden sonra ayakta kalan ve bizim de bağlandığımız davranış biçimlerinin doğmasına yol açtılar. (Ensest Yasağı ve Kökenleri)
- Gerçek iktidar ve özgürlüğün ilk koşulu kendine hâkimiyettir. (Ahlak Eğitimi)
- ... üzerinde yükseldiği sarsılmaz temeli görebilmek için yapıyı kuşatan tozu ve kumu bertaraf etmek gerekir. (Rousseau ve Toplum Sözleşmesi)