Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü - Robert Frager Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü kimin eseri? Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü kitabının yazarı kimdir? Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü konusu ve anafikri nedir? Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü kitabı ne anlatıyor? Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü PDF indirme linki var mı? Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü kitabının yazarı Robert Frager kimdir? İşte Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Robert Frager

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 9786055215866

Sayfa Sayısı: 304

Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Robert Frager’ın sohbetleri Cennetin ırmakları gibi temiz, berrak ve tam da ruhun damağına layık.” —Pir Zia Inayat-Khan Amerika’nın tanınmış, saygıdeğer Cerrâhî şeyhi Robert Frager’ın hayatın içinden süzülen sohbetlerinden ilham almak için Sufi olmaya gerek yok. Bu kitap, son on yıldaki haftalık buluşmalarda anlatılan çarpıcı tasavvufî anekdotların bir derlemesi. Benötesi (Transpersonal) Psikoloji’nin kurucu babalarından sayılan Prof. Dr. Robert Frager, şifa mesleğini kalpler için kullanıyor. Her gün mücadele ettiğimiz ego’nun, terapist bir şeyhin dilinde nasıl biçim değiştirdiğini; iyi bir kişilik oluşturma yönteminin de aslında iyi bir dervişin yolculuğuna ne kadar benzediğini göreceksiniz. Bölümlerde okuyacaklarınız birer ders değil, kalpler arasındaki canlı bağlantılardır. “Bilgilerimi nasıl pratiğe dökebilirim?” sorusuna cevap verebilmek için Frager, doğru davranışı belirlemekten ibadet için iç çalışmaya, evliliğe ve misafirperverliğe kadar birçok konuda kullanışlı öneriler sunuyor. Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü, sızlayan kalplerimize 21. yüzyıldan uzanan bir şifa eli! “Veciz konuşma üstadından arifane, ufuk açıcı bir el kılavuzu. Bu kitaptan çok şey öğrendim.” —Huston Smith, The World’s Religions kitabının yazarı “Sahaflar Şeyhi Muzaffer Efendi’den kıssalar ile akan cömert bir nehir bu kitap. Muzaffer Efendi’den işittiğim kimi hikâyeleri okuyunca yeniden huzurla doldum.” —Coleman Barks, Rumi: The Big Red Book kitabının yazarı.

Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü Alıntıları - Sözleri

  • Bir beşerin sözleri seni bu kadar etkilediyse,ölümsüz olanın etkisini düşün…
  • Ben kansız bir şeyken bitki olup büyüdüm. Bitkiyken ölüp hayvan suretinde göründüm. Hayvanken ölüp bu sefer Adem oldum. Öyleyse ölüp yok olmaktan niye korkayım? Hangi ölüşle kıymetim azaldı ki?
  • Sözler kurşun gibidir.Mühimmatını oraya buraya saçma…
  • Müslüman “teslim olan kimse” demektir.
  • İbrahim bin Edhem Hazretlerinin her zaman dik oturduğu dik durduğu rivayet edilir. Asla omuzları düşük veya öne eğik durmazmış. Oturduğu zaman, namazdaki gibi otururmuş. Kendisine neden her zaman böyle mükemmel bir diklikle oturduğu sorulduğunda şöyle demiş, "İIk derviş olduğum yıllarda bir gün rahat bir şekilde, bir yastığa yaslanmış oturuyordum ve o sırada bir nida geldi, 'Namazda böyle oturmazdın. Şu anda Allah'ın daha mı az huzurundasın?' diye. O zaman her daim Allah' ın huzurunda olduğumu anladım ve o zamandan beri asla omuzları düşük veya eğik bir vaziyette dahi durmam."
  • ...Allah bütün mahlukatın rızkını her daim gözetmekte.
  • Tasavvuf yolu, insan tekamülü yoludur; gerçek imana erip gelişmek ve hizmet kapasitesini arttırma yolu. Amacımız gerçek insanlar haline gelebilmek, doğuşla gelen narsisizmimizi büyüdükçe geride bırakmak, ayrılık duygumuzdan sıyrılarak Yaratıcımızla bir birlik/tevhid yükselebilmektir.
  • Dünyada bulunma gayretlerimizden biri hatalarımıza rağmen birbirimize hizmet etmek, birbirimizden öğrenmek, birbirimize sabretmek ve de birbirimizi sevmektir.
  • Duadaki en büyük nimet, bizatihi dua edebiliyor olmaktır.
  • ...Allah evliliği kalplerimizi yumuşatıp açması için yaratmıştır. Dünya daimi bir mücadeledir ve bu mücadeleye dayanmak, yanında bir arkadaş olursa çok daha kolaydır.
  • Bazı kişiler herkesin elini öpmek, sürekli eğilip bükülmek ve en ufak şeyler için aşırı depdebeli minnettarlık ifadelerine müracaat etmekle tasavvuf erbabı gibi davrandıklarını zannediyorlar... Bu davranışın temelinde nefs vardır. Bu tarz davranışlarda bulunan kişiler aslında herkesin kendilerini fark etmesini ve şişirilmiş nezaketlerine hayran olmasını istemektedirler.
  • Hürmet, edebin kalbi olmakla birlikte başka hiçbir kelime tek başına edebi anlatmaya yetmez.
  • "La ilahe" "ilahlar yok" demektir. "İllallah" "ancak Allah vardır" demektir. "La ilahe" ne etrafımdaki dünya ne benim şahsi endişelerim veya dertlerim, bunların hiçbiri baki değil ve gerçekte önemi yok. "İllallah" Allah'ım benim kalbimde.
  • Cihat, dinî bir terim olarak “mücadele” veya “gayret” demektir; “savaş” demek değildir!
  • Çoğu insanın ertelediği şeyler arasında kalbi ve ruhu besleyen şeyler vardır.

Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Sahaflar şeyhi olarak bilinen Muzaffer Ozak’ın Amerika’daki Cerrâhî şeyhlerinden, aynı zamanda trans-personal psikolojinin de kurucusu olan Prof. Dr. Robert Frager’ın dervişleriyle sohbetlerini içeren mümemmel bir kitap. Bilhassa tasavvufa temayülü olan herkesin muhakkak okuması gerekli. Ayrıca nefsinin ve egosunun esareti altında her an ezilen insanoğlunun nefis mücadelesi ve mücahedesini anlatan; nefsle mücadelenin nasıl kazanılacağına dair çok güzel kıssalar içeren harika bir eser. 22 bölümden oluşan eserde İbrahim bin Edhem, Kadir Gecesi, Ramazan Sohbetleri vb. gibi çeşitli başlıklar var. Şiddetle okunmasını tavsiye ettiğim bir kitap. Daha evvel yine Robert Frager’ın Ruh, Nefs ve Aşk isimli kitabını da okumuş, tavsiye etmiştim. Frager’ın bir hristiyan olarak dünyaya geldiğini fakat Amerikada Muzaffer Ozak’la tanıştıktan sonra İslâmiyeti seçmesi ve Kaliforniya’da Cerrâhî tarikatının mürşidi olduğu da göz önüne alınırsa kitabın ve yazarının kıymeti daha iyi anlaşılır kanaatindeyim… (Hâmûş)

Kalp tatmini ve gerçek huzur için ♡: Değişim, değişmek, değişebilmek hepsi mümkün. Kalpten istenirse, çaba sarfedilirse hayat buna izin verirse gerçekten mümkün. Böyle bi anda denk gelen bir kitap oldu kitap/sufi-terapistin-sohbet-gunlugu--49914 Her konu kendi içinde yalın bir dil ile anlatılmış. Bencilliğin ve benliğin küçüldükçe sevme kapasitemizin daha çok arttığı düşüncesine bir yıldız koymadan geçemedim. Sevebilme kapasitemizi nelerin beslediği, çocuk sahibi olmanın kişilerde nasıl bir etki yarattığı, hata yaptığımızda nasil davranmamız gerektiği, koşulsuz sevginin değeri, paslanan kaplerimizin ilacınin ne olduğu gibi konulara daha çok yıldız biraktim ve zihnime dokunsun diye uygulamaya koyuldum. Anda olmak, kalbi açmak, gerçek aşk, dinlemek, iyilik yapmak, sessizlik ve yalnızlık, tekrar iyi bir başlangıç, bunlar ihtiyacım olan kelimerdi. Detaylı okumak iyi hissettirdi. Altını çizdiğim diğer bazı konular; oburluk, şehvet, gösteriş merakı, dünyevi arzular ve manevi fakirlik oldu. Kalbinize ve ruhunuza değerle, keyifli okumalar. (ulku bider gürışık)

Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü PDF indirme linki var mı?

Robert Frager - Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert Frager Kimdir?

Robert Frager, ABD'li psikolog, yazar, sufi. Transpersonel Psikoloji'nin öncülerinden olan Frager, Association for Transpersonal Psychology'nin başkanlığı ve Institute of Transpersonal Psychology'nin kurucusudur. Dr. Frager, Muzaffer Ozak'ın halifelerinden biri olarak Halveti-Jerrahi tarikatının Amerika'daki önderlerinden biridir. Kendisinin başında bulunduğu dergah California Redwood City'de bulunmaktadır. 1960'larda Japonya'dayken ünlü usta Morihei Ueshiba ile Aikido çalışan Frager 7. kuşak dan sahibi bir Aikidokadır.

Eğitimi

Reed College, Portland, Oregon, United States, 1957-1961, B.A., Psikoloji

Harvard University, Cambridge, Massachusetts, United States, 1961-1967, Ph.D., Sosyal Psikoloji

Robert Frager Kitapları - Eserleri

  • Kalp Nefs ve Ruh
  • Aşktır Asıl Şarap
  • Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü
  • Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar

Robert Frager Alıntıları - Sözleri

  • "Akla sahip olmadan önce mutluyum. Gökyüzünden bile önce Işık doluyum. Güneş ya da Ay’ı selâmlayabilirim." (Kalp Nefs ve Ruh)
  • Hürmet, edebin kalbi olmakla birlikte başka hiçbir kelime tek başına edebi anlatmaya yetmez. (Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü)
  • Zengin ve nüfuz sahibi bir adam, çok sayıda seçkin konuğu yemeğe davet etti. Konuklar arasında hastaları iyileştirmesiyle tanınan bir sûfî şeyhi bir de Fransa'da eğitim görmüş bir doktor olan sağlık bakanı vardı. Yemekten sonra, ev sahibinin kızının aniden başı dönmeye başladı ve kızı yatağına yatırdılar. Ev sahibi, şeyhten ona dua etmesini istedi. Şeyh de kızın yanına gitti ve onun sağlığı için dua etti. Bu durum sağlık bakanını kızdırdı ve homurdanarak bu tip hurafelere artık inanılmaması gerektiğini söyledi. “Günümüzde” dedi, “İnsanları iyileştirmek için vitamin enjeksiyonları, modern ilaçlar ve başka bilimsel yollara sahibiz! Bu tip modası geçmiş saçmalıklar ilerlememizi önlüyor!”. Şeyh bakana döndü ve dedi ki; "Bu günlerde bakan üniformasını eşeklere giydirdiklerini bilmiyordum! Böylesine aptal ve cahil bir adam bırakın bakan olmayı, nasıl bir doktor olabilir?” Bakan bu sözlere çok öfkelendi. Yüzü kıpkırmızı kesildi ve öfkeden dili tutuldu. Şeyh daha sonra yumuşak ve nazik bir sesle, "Bakanım! Lütfen beni affedin. Bu aşağılayıcı sözleri yalnızca bir hususa işaret etmek için söyledim. Görüyor musunuz yüzünüz nasıl kızardı, kan damarlarınız şişti, nabzınız hızlandı ve adrenalin düzeyiniz tavana vurdu. Bütün bunlara bir kaç söz neden oldu. Eğer sıradan sözler bu gibi fiziki değişimlere neden olabiliyorsa belki de Allah'ın kitabından alınmış ilahi sözler de fiziki iyileşmeye yardımcı olabilir.” (Kalp Nefs ve Ruh)
  • Erenler bir denüzdür, âşık gerek dalası Bahri gerek denizden, girüp gevher alası - Yûnus Emre (Kalp Nefs ve Ruh)
  • “Erenler bir denüzdür, Aşık gerek dalası; Bahri gerek denizden, girüp gevher alası." (Kalp Nefs ve Ruh)
  • Allah, her kalbin içindeki gizli kalpte her dem hazır ve nazırdır; bunu bilip her insana öylece muamele etmek revadır, zira her bir insan hürmet ve muhabbete sezadır. (Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar)
  • Manevî istikamet sadece bir tek şeye yöneliktir: Tanrı'ya olan direncimizi nasıl yok ederiz? (Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar)
  • Şeriat ve tasavvuf bir bakıma bir kuşun iki kanadı gibidirler. İkisi de tek başına hiç bir işe yaramaz. İkisine de ihtiyacınız vardır. Kendinizi şeriata göre her türlü maddesel dış pisliklerden temizlemelisiniz, aynı zamanda tasavvufî ilme de ittiba ederek içinizi gurur, riyâ, sadâkatsizlik, öfke, aç gözlükük ve ün ve makam sevdasından temizlemelisiniz. (Aşktır Asıl Şarap)
  • Dünyada bulunma gayretlerimizden biri hatalarımıza rağmen birbirimize hizmet etmek, birbirimizden öğrenmek, birbirimize sabretmek ve de birbirimizi sevmektir. (Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü)
  • Müslüman “teslim olan kimse” demektir. (Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü)
  • Sekülerolan geleneksel psikoloji, nasıl daha iyi ve etkin yaşayabileceğimiz üzerine yoğunlaşır Fakat varoluşumuz ve hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiği konusunda herhangi bir bilgi sunmaz. Hâlbuki manevi rehberlik aşk, anlam ve ruh meselelerine açıklamalar getirir. Robert Frager (Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar)
  • Bütün bozukluklar ve düzensizlikler bize yol yordam ve düzen öğretir. Zıtları uygulayarak doğruyu buluruz. (Aşktır Asıl Şarap)
  • "Bedenin ışığı gözdür. Gözünüz sağlamsa (zihniniz odaklanmışsa) bütün bedeniniz ışıkla dolu olacaktır.” *Hz.İsâ (Kalp Nefs ve Ruh)
  • İnsan türü olarak şu hayatta bilinçdışı geçirdiğimiz vakitler, bilinçli geçirdiklerimizden çok daha fazladır. "Unconcious" -- bilinçdışı kelimesini duyduğunuzda onu aklınızda hep "kelimelere dökülecek olgunlukta değil" şeklinde tercüme etmeye çalışırsanız ne olup bittiği hakkında çok daha net bir fikre sahip olacaksınız. (Manevi Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar)
  • Tarihten veya başkalarının hayatından ders çıkarmayanlar kendi hayatlarıyla ibretlik hale gelirler. (Aşktır Asıl Şarap)
  • Cihat, dinî bir terim olarak “mücadele” veya “gayret” demektir; “savaş” demek değildir! (Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü)
  • Cehennemde ateş olmadığı gibi cennette de hazineler yoktur. Her şey burdan götürülür. Bu dünyada ne yaparsanız sizinle gelir. Bu dünyada yaptıklarınız, ya cennetteki köşkünüzün tuğlaları ya da cehennemdeki ateşinizin odunlarıdır. (Aşktır Asıl Şarap)
  • Ruh ve nefs arasında süregelen bir savaş vardır. Bu savaş hayat boyu devam eder. Olay, kimin kimi eğiteceği, kimin kimin efendisi olacağı meselesidir. Eğer ruh efendi olursa, gerçeği kucaklayan kamil iman sahibi biri olursunuz. (Aşktır Asıl Şarap)
  • Bir beşerin sözleri seni bu kadar etkilediyse,ölümsüz olanın etkisini düşün… (Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü)
  • Sözler kurşun gibidir.Mühimmatını oraya buraya saçma… (Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü)