Tan Kızıllığı - Friedrich Nietzsche Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Tan Kızıllığı kimin eseri? Tan Kızıllığı kitabının yazarı kimdir? Tan Kızıllığı konusu ve anafikri nedir? Tan Kızıllığı kitabı ne anlatıyor? Tan Kızıllığı kitabının yazarı Friedrich Nietzsche kimdir? İşte Tan Kızıllığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Friedrich Nietzsche
Çevirmen: Özden Saatçi
Orijinal Adı: Morgenröte: Gedanken über die Moralischen Vorurteile
Yayın Evi: Say Yayınları
İSBN: 9789755331867
Sayfa Sayısı: 287
Tan Kızıllığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu kitapta bir ''yeraltı insanını'' iş başında bulacaksınız, sondaj yapan, kazan, gömen birisini. Havasızlık ve karanlığın yaratacağı uzun süreli her sıkıntıya pek fazla aldırış etmeden, onun ne kadar yavaş, dikkatli ve ödün vermez bir inatçılıkla ilerlediğini göreceksiniz, elbette eğer öyle bir derinlik çalışmasını görebilecek gözleriniz varsa; bu belirsiz işinde bile onun mutlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Sanki kendisine bir inanç yol gösteriyor, bir teselli onu avutuyor gibi değil mi? Belki de kendi uzun kararlılığını istiyor, kendi anlaşılmazlığını, gizliliğini, gizemliliğini, çünkü o ne elde edeceğini biliyor: kendi sabahını, kendi kurtuluşunu, kendi tan kızıllığını?...
Hiç kuşku yok, geri dönecektir: ona aşağıda ne işi olduğunu sormayın, bu sözde Trophonios ve yeraltı insanı, yeniden ''insan olunca'', size kendisi anlatacaktır. İnsan onun gibi uzun süre köstebek olarak yaşayıp, yalnız kalınca, susma yetisini tümüyle kaybeder.
Tan Kızıllığı Alıntıları - Sözleri
- Kendi yolunda giden biri, hiç kimseyle karşılaşmaz: "Kendi yolunda yürümenin yapısında vardır bu."
- Bize yakın olan neden hep daha uzak olur..
- "Kendi yolunda giden biri, hiç kimseyle karşılaşmaz. Kendi yolunda yürümenin yapısında vardır bu."
- Dünyada yapılan bütün kötülüklerin dörtte üçü korkudan meydana gelir..
- ve büyüklüğümüz bir kez değil, sürekli parçalanır; her şeyin arasında büyüyen ve her tarafa sarılmayı bilen küçük flora, bizde büyük olan şeyi yok eder…
- Kendi yolunda giden biri,hiç kimseyle karşılaşmaz: ‘Kendi yolunda yürümenin’ yapısında vardır bu.
- Hiçbir şey düşleriniz kadar size ait değildir.
- İnsan yıl boyunca susarsa, gevezelik etmeyi unutur, konuşmayı öğrenir.
- "Biz, başkalarının bize uygun gördüğü sözde özelliklerimizi sürekli düzene sokan vitrinler gibiyiz."
- Yaşantılarımız nedir? İçine koyduğumuzun içinde bulunandan daha çok oluşudur! Ya da esasen içinde hiçbir şey yoktur mu demeli? Başından geçmek için hayal kurmak mı demeli?
- Deri değiştirmeyen yılan ölür; keza fikirlerini değiştirmeyi engelleyen tinler de ölürler..
- Kendisinden nefret edenden korkmalıyız, çünkü onun hıncının ve intikamın kurbanı olacağız.
- İnsan başkalarını sevmeyi unutma ile başlayıp, artık sevileceği bir şeyin kalmaması ile bitirir.
- "Gerçeğe saygı duyuyorum, ama aynı zamanda ona sırtımı da dönüyorum."
- Ah siz insan sarrafları, kendinizi daha iyi tanıyın..!
Tan Kızıllığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bu kitapta yeraltı insanını iş başında bulacaksınız.Sondaj yapan kazan gömen birisini. Havasızlık ve karanlığın yaratacaği uzun süreli her sıkıntıya pek fazla aldırış etmeden , onun ne kadar yavaş,dikkatli ve ödün vermez bir inatçılıkla ilerlediğini göreceksiniz, elbette eğer böyle bir derinlik çalışmasını görebilecek gözleriniz varsa; bu belirsiz işinde bile onun mutlu olduğunu söyleyebilirsiniz belki de kendi uzun karanlığını istiyor, kendi anlaşılmazlığını ,gizliliğini gizemliliğini ,çünkü o ne elde edeceğini biliyor : kendi sabahını , kendi kurtuluşunu , kendi tan kızıllığını... (Zehra AK)
Nietzsche’nin Aforizmalar şeklinde yazdığı sistemsiz bir düşünce kitabı. Genellikle Hristiyanlığın ahlâksal önyargılarını/inanışlarını hedef alan/onların geçersizliklerini anlatan düşüncelerinin anlatıldığı bir kitap. Düşünürün önceki kitaplarıyla birlikte düşünüldüğünde düşüncesinin parçalarından birini daha özümsemiş oluruz. Tan Kızıllığı ile batmış Hristiyanlık düşüncesinden sonra Avrupa’da doğmakta olan yeni düşünce güneşi için kullanılan bir imgelem gibi görünüyor. (Mehmet Sıddık Çetinkaya)
herkes Nietzsche'yi (niçe) hayatında mutlaka duymuş ve okumuştur. ben de bu duygularla "ovv okumam lazım" diye üniversite yıllarımda okuduğumu biliyorum. özellikle zerdüşt'ü. belki tekrar okuyup yeniden değerlenirmem lazım. çünkü ben niçe'yi, Karl Marks'ı okumadan önce okumuştum. ve şimdi niçe hakkındaki tüm düşüncelerim tamamen değişti. branşım felsefe değil. derin bir felsefe tarihi ve bilgisine de sahip değilim. niçe hk derli toplu bir "Niçe felsefesi" bilgim de yok. buna rağmen bana saçma gelen şey... tüm bu bilgilere sahip amatör/uzman felsefecilerin niçeyi eleştirmemeleri veya eleştirememeleri. bence bu durum gerçekten çok saçma. hayatımda okuduğum en berbat kitaplardan biriydi. en sevmediğim insan tipi bilgi ve bilinç sahibi olmasına rağmen, tarafını yanlış seçen insanların hatalarında sonuna kadar inat etmeleri. misal bizdeki "yetmez ama evetçi" liberal dümbelekler... niçe de buna benzer bir şey işte. dümbelek ifadesini kullanmak istemezdim. ama bir insan bu kadar bilgi sahibi olup, hristiyanlığı eleştirirken idealizme kayar mı? niçe kayıyor. bir insanın, mevcut ahlak sistemini yıkıma uğratırken oluşmakta olan düşünce felsefesi, gelecek nesiller tarafından hitler faşizmine referans noktası oluşturur mu? niçe oluşturuyor. işte ben bunu anlamıyorum. bu konuda NİÇE NEDEN ELEŞTİRİLEMİYOR?????????????? sadece tek bir tane örnek vereceğim. zira hayatımda hiçbir kitabı okurken bu kadar usandığımı hatırlamıyorum (Harari'nin homo sapiens kitabındaki saçmalıklar hariç...) Beylik söz 185: Dilenci. dilenciler yok edilmeli: çünkü insan onlara verince de sinirleniyor, vermeyince de sinirleniyor. sayfa 150. günümüzde felsefe okuyan insanlar kimler? nezih... aklı başında... tartışmayı pompalı tüfeklerle veya kasaturalarla değil, karşılıklı insani ve medeni şekilde tartışarak yapan... düşünce özgürlüğüne... hayatın değişebilirliğine ve değiştirilebilirliğine inanan... insanlardır değil mi? peki siz niçe okuyup (mesela bu özlü söz 185 gibi) sokağa çıkıp, yerinden yurdundan savaşla edilmiş ve yabancı bir ülkenin trafik lambalarında dilenerek var olma mücadelesi veren suriyeli mültecileri, "heheh düşünce özgürlüğü anasına satayım" deyip pompalı tüfekle tarayıp katleder miydiniz? bu bir. ikincisi, böyle bir katliam dilencilik sorununu çözer miydi? bu iki. o zaman niçe'deki bu ısrar neyin ısrarıdır? kitapta belki bunun gibi en az 25 tane bariz şekilde itiraz ettiğim nokta/beylik söz/aforizma var. hepsini şimdi tek tek yazmak istemiyorum. niçe'nin şahsına ayıp olur. son olarak... niçe demiş ki, işte bu başucu kitabıdır. bir kere okumakla olmaz. dönüp dönüp tekrar okumak, hayatta karşılaştığın olguların yanıtlarını bu kitaptan almak gerekir... gibi bir beylik söz daha etmiş. inanmayın. nice başucu kitapları var. onların yanında bu, fıkra kitabı gibi kalır. (Karakedi)
Kitabın Yazarı Friedrich Nietzsche Kimdir?
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir.
Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi.
Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche
Friedrich Nietzsche Kitapları - Eserleri
- Böyle Söyledi Zerdüşt
- Aforizmalar
- Ahlakın Soykütüğü Üstüne
- Alacakaranlık
- Deccal
- Ecce Homo
- Eğitimci Olarak Schopenhauer
- Gezgin ve Gölgesi
- Güç İstenci
- İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap
- İyinin ve Kötünün Ötesinde
- Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe
- Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı
- Öğretim Kurumlarımızın Geleceği Üzerine
- Putların Alacakaranlığı
- Seçilmiş Mektuplar
- Şen Bilim
- Tan Kızıllığı
- Tarihin Yaşam İçin Yararı ve Yararsızlığı Üzerine
- Tragedyanın Doğuşu
- Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans
- Tanrı ve Günah
- Richard Wagner Bayreuth'ta
- Karışık Kanılar ve Özdeyişler
- Her Şey Dökülmüş Müydü Kelimelere?
- Hayat Dediğin Nedir ki?
- David Strauss, İtirafçı ve Yazar
- Sonsuzluğun Ufkunda
- Sabahın Gizeminden Doğanlar
- Gelecekteki Felsefe
- Dionysos Dithyrambosları
- Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr
- Kendiyle Bir Başına İnsan
- Bilim ve Felsefe
- Platon Öncesi Filozoflar
- Mektuplar 1
- Filozofun Kitabı
- Alışkanlıkların Tutsaklığı
- The Future Of Our Eucational Institutions
- Thoughts Out Of Season Part 2
- The Birth Of Tragedy Or Hellenism And Pessimism
- Otobiyografik Yazılar ve Notlar
- Edebiyat Nedir?
- İnsan Çoğul ve Tek Başına
- Bütün Şiirleri
- Homer and Classical Philology
- Ahlaki Değerlerin Soyağacı
- Yalnızların En Yalnızı
- Kahin
- Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo
- Nietzsche Hauptwerke
- Zerdeşt Wıha Ferman Kır
- Friedrich Nietzsche (4 Cilt Takım)
- The Dionysian Vision of the World
- Greek Music Drama
- Aphorisms on Love and Hate
- Megaralı Theognis Üzerine
- Ahlakın Soyağacı
- Ecce Homo - Kişi Nasıl Kendi Olur
Friedrich Nietzsche Alıntıları - Sözleri
- Kendi yolumda ilerleyip ulaşacağım amacıma. Geride kalanların ve duraklayanların üzerlerinden atlayacağım. Böylece, benim ilerleyişim onların batışları olacak. (Böyle Söyledi Zerdüşt)
- Çocuksu merakını seviyorum. (Seçilmiş Mektuplar)
- Bir şeyi kabul etmek kimi zaman onu anlamaktan daha zordur. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
- (..) İlişkilerimizin ve dostluklarımızın dayandığı zemin ne kadar da kaygan, soğuk sağanaklar ya da kötü havalar ne kadar yakın, ne kadar da yalnız her insan!" (İnsan Çoğul ve Tek Başına)
- İstiyorsan gözlerinle aklın hiç ama hiç solmasın, Gölgede yürürken, düş pesine güneşin, kaybolmasın! (Şen Bilim)
- Belki karınca da ormanda, kendisinin ormanın hedefi ve ereği olduğunu kuruyordur; tıpkı bizim insanlığın sonunu hayal gücümüzde adeta istemdışı bir biçimde dünyanın sonuyla ilişkilendirişimiz gibi... (Gezgin ve Gölgesi)
- Insanın bir kez olsun içinde bulunduğu zamana fazlasıyla yabancılaşıp adeta bu zamanın kıyısından geriye, geçmiş hayat felsefelerine sürüklenmesinin büyük yararları vardır. O noktadan sahile bakarken belki de ilk kez o sahilin her yanını bütün olarak görecektir kişi. Böylece oraya yeniden yaklaştığında, etraflıca anlamak açısından, sahili hiç terk etmemiş olanlardan daha avantajlı olacaktır. (Kendiyle Bir Başına İnsan)
- Bunu bil,nə qədər ki,səni tərifləyirlər,deməli sən hələ öz yolunu tapmamısan,başqalarına sərf edən yoldasan. (Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr)
- "Was mich nicht umbringt macht mich stärker." "What does not kill me, makes me stronger." (Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo)
- Burada buluşabilmek için hangi yıldızlardan düştük? (Seçilmiş Mektuplar)
- "eskiye geri dönemeyiz , gemileri yakmışızdır; cesur olmak kalır bir tek geriye.." (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
- Birbirlerini en çok büyüleyenler, birbirlerini en çok tamamlayanlardır. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
- İnançlar hakikat düşmanları olarak yalanlardan daha tehlikelidir. (Sabahın Gizeminden Doğanlar)
- İyi kitap zaman ister. (Karışık Kanılar ve Özdeyişler)
- Ölümün yaşamın karşıtı olduğunu söylemekten sakınalım. Canlı sadece bir ölü türüdür ve çok ender bir türdür. (Şen Bilim)
- İnsanın en büyük suçu Doğurulmuş olmasıdır. (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
- İnsan bugün kimsenin sahip olamadığı şeylere tutkulu olmalı... (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
- Satılık olan, kapmaya çalışır kaba ellerle bütün dünyanın çin çin öten boş şöhretini! (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
- ... Yalnızca Herakleitos (ve Parmenides) monisttir; çoğulcular, bir yanda Atomcular, öte yanda Platon. Fakat hepsinin içinde içerikten en yoksul, en az semereli olan Parmenides'in son bakış açısıdır, zira hiçbir şey açıklamaz. Aristoteles haklı olarak buna "fizik dışı" der. (Platon Öncesi Filozoflar)
- "Arada sıra görgüsüzler kendileriyle baş başa kalır." (David Strauss, İtirafçı ve Yazar)