Tıbbu'n Nebevi - İbni Kayyim El Cevziyye Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Tıbbu'n Nebevi kimin eseri? Tıbbu'n Nebevi kitabının yazarı kimdir? Tıbbu'n Nebevi konusu ve anafikri nedir? Tıbbu'n Nebevi kitabı ne anlatıyor? Tıbbu'n Nebevi kitabının yazarı İbni Kayyim El Cevziyye kimdir? İşte Tıbbu'n Nebevi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: İbni Kayyim El Cevziyye
Çevirmen: Abdülvehhab Öztürk
Yayın Evi: Kahraman Yayınları
İSBN: 9786055284190
Sayfa Sayısı: 400
Tıbbu'n Nebevi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kaynak eserlerin Türkçeye aktarılması konusunda çalışmalarını 42 yıldır devam ettiren yayınevimiz son olarak İmam İbnu’l Kayyim el-Cevziyye’nin Tıbbu’n Nebevi kitabını siz değerli okuyucuların istifadesine sunar.
Eserine Hz. Peygamber’in bizzat uyguladığı, başkalarına tavsiye ettiği, birçok tabibin bile anlayamadığı tıbbî hizmetleri açıklayacağız diye başlayan İbnu’l Kayyim hastalığı Kur’an’da zikredilen kalp ve beden hastalığı olmak üzere ikiye ayırır.
“Her hastalığın bir ilacı vardır, hasta bunu bulduğu vakit Allah’ın izni ile iyileşir.” (Buhari; et-Tıb) hadisini şu şekilde açıklar:
Tabib’in çaresini bulamadığı hastalığı iyi edecek ilacı da Allah Teala yaratmıştır. Lakin insanın ilmi sınırlı olduğu için bunu tesbit edememiştir. Çünkü insan ancak Allah’ın öğrettiğini bilebilir.
Bunun için Hz. Peygamber şifayı ilacın uygunluğuna bağlamıştır. Yaratıklardan her şeyin bir zıddı olduğu gibi her hastalığın da tedaviye yarayan zıt bir ilacı vardır.
Kitapta Kalp ve Beden Hastalıkları bölümü ile birlikte Doğal İlaçlarla Tedavi, Manevî İlahî Basit ve Bileşik ve Doğal İlaçlarla Tedavi, Bazı Basit İlaçlar ve Gıdalar kısımları genişçe yer almaktadır.
Bu kıymetli eserin, okuyucularına şifa yolunda yardımcı olması temennimizdir.
Eseri değerli ilim adamı, pek çok ilmî ve İslâmî eseri bulunan Doç. Dr. Abdülvehhab Öztürk Türkçeye tercüme etti. Büyük boy, lüks ciltli olan ve dörtyüz sayfadan oluşan eser, tam metin ve eksiksiz tercümedir. Dili sade, akıcı ve sürükleyicidir.
Her kütüphanede bulunmasında büyük fayda görülen Tıbbu’n Nebevi, Kahraman Yayınları tarafından titiz bir baskı ile kültür hayatımıza kazandırılmıştır.
Tıbbu'n Nebevi Alıntıları - Sözleri
- Sürme çekmeye devam ediniz, zira sürme gözün görme gücünü artırır ve saçları gürleştirir. Sürmelerinizin en iyisi sürme taşıdır. (İbn-i Mace)
- Dört şey görüşü keskinleştirir: Kâbe'ye doğru oturmak, Uykuya yatarken sürme çekmek, Yeşilliğe bakmak, Temiz yerde oturmak.
- ALLAH, şifanızı haram kılınan şeylerde yaratmamıştır. (Buhari)
- Talha der ki; Peygamber'in ﷺ huzuruna girdim, elinde ayva vardı, bana dedi ki: Ey Talha, ayvadan vazgeçme, Zira ayva kalbi rahatlatır.
- Şafii (r.a) der ki: On altı yıldır karnım tam olarak doymamıştır. Ancak doyduysa bile derhal o tokluğu üzerimden atmışımdır. Çünkü tokluk, bedeni ağırlaştırır, kalbi katılaştırır, zekayı giderir, uykuyu davet eder, çok yiyenin İbadetini azaltır.
- Müslümanın inancı ne kadar büyük olursa, haramdan o derece iğrenir, kötülüğüne o derece inanır, yapısı itibariyle haram, en çok tiksindiği şey haline gelir...
- Çörek otuna devam ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her derde çare vardır. (Tirmizi, Buhari, İbn-i Mace)
- Dermanın en hayırlısı Kur'an'dır. (İbn-i Mace) "Kur'an ayetlerini mü'minlere rahmet ve şifa olarak indiriyoruz." (İsra, 17-82)
- Dört şey aklı artırır: Lüzumsuz sözleri bırakmak, Misvak kullanmak, İyi insanlarla düşüp kalkmak, Alimlerin meclislerinde bulunmak.
- Her şeyi kaybettiğinde yerini tutacak bir şey vardır, ANCAK, ALLAH'I KAYBETTİĞİNDE, YERİNİ TUTACAK BİR ŞEY YOKTUR.
- Rasûlullah ﷺ Hayber'de, yahudiler tarafından kendisine düzenlenen suikastte kullanılan zehirin tedavisinde, omuzları arasından üç defa kan aldırdı, ashabına da kan aldırmalarını emretti, onlar da aldırdılar. Zehrin etkisinden bazı sahabeler de ölmüşlerdi. Zehiri, kalb ve organlara taşıyan ve ulaştıran kandır. Zehirlenen insan acele eder de kan çıkartırsa, kanla birlikte ona ulaşan zehir maddesi de dışarı çıkar. Kan aldırmak zehirin etkisini ya tamamen giderir, ya da zayıflatır.
- ALLAH, dermanını indirmeden bir derdi indirmez. (Nese'i ibn Maceh)
- Aşk iki şeyden oluşmuştur: Maşuku sevmek ve ona kavuşmak (vuslat) umudu. Ne zaman biri olmazsa, aşk da ortadan kalkar.
- Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem : "Tedavi için başvurduğumuz çarelerin en iyisi kan aldırmaktır (hacamat)" buyurdular. "Kan aldırmanın en uygun zamanı ayın 17, 19 ve 21. günleridir." Buyurmuş.
- Bedenin rahatlığı az yemede, ruhun rahatlığı az günahta, dilin rahatlığı az konuşmadadır.
Tıbbu'n Nebevi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Tıbbı Nebevi'de, hastalıkların maddi ilaçlarla tedavisinin yanında, zaman zaman sadece ilahi ilaçlarla tedavinin mümkün olduğu, bunun da kişinin iman/inaç seviyesine göre etki ettiğini, Kur'an'ın maddi-manevi hastalıklara tam bir ilaç olduğunu, ayetlerle ve Peygamber efendimiz (sas)in hayatından öğreniyoruz. Teslimiyetle yapılan duaların, insan hayatındaki olumlu etkileri, sınırlı aklımızın sınırlarını aşmakta. (Amine Türkmen)
Nebevi tavsiyelerle sağlıklı kalmanın ve vucudu sentetik ilaçlardan uzak tutmanın çarelerini anlatıyor.Güzel akılda kalıcı bilgiler ve olmaz ise olmaz açlık tavsiyeleri var.Sevdim kitabı tavsiye ederim.Okudukça Daha fazla şeyelr ilave edeceğim henüz bitirmedim sizin de benim gibi ilaçlarla aranız iyi değilse,kendi doktorunuz kendiniz olun. (SEHER)
Peygamber sav in hadisleri ve uygulamaları ile anlatılan şifa bilgileri. Bazıları günümüzde modern tıpta da uygulanan kadim bilgiler. Aidin Salih'in gerçek tıp kitabında da bu bilgilerden yararlandığını gördüm. (Nalan)
Kitabın Yazarı İbni Kayyim El Cevziyye Kimdir?
Künyesiyle beraber tam adı 'Ebû Abdillâh Şemsüddîn Muhammed b. Ebî Bekr b. Eyyûb ez-Züraî ed-Dımaşkī el-Hanbelî' olup düşünce ve çalışmaları Hanbeli mezhebi odaklı olmuştur.
7 Safer 691 (29 Ocak 1292) tarihinde Dımaşk (Şam) şehrinde doğdu. Babası Ebu Bekir, Cevziyye Medresesi'nde kayyım olduğu için İslam literatüründe adı daha çok 'İbnü'l-Kayyim' (kayyımın oğlu) olarak anılmıştır.
İlk eğitimini babasından aldı. Daha sonrasında ise Şam medreselerinin büyük alimlerinin derslerine katıldı. Bunlar arasında, fıkıh alanında ders aldığı İbn Teymiyye en tanınmış hocalarındandır.
Daha sonraları Cevziyye Medresesi'nde imamlık ve 1336 yılından sonra da hatiplik yaptı. 1342 yılından ölümüne kadar da Sadriyye Medresesi'nde ders verdi.
Yakın ilişki içinde olduğu hocası İbn Teymiyye'nin devrin Memluk sultanları ile arası iyi olmadığı için o da siyasi takipten kurtulamadı ve birkaç defa hapsedilmiştir. 1331 yılında hac için Şam'dan ayrılmış, 13 Receb 751'de (16 Eylül 1350) yılında doğum yeri olan Şam'da ölmüştür. Mezarı aynı şehirdeki Bâbüssagir Mezarlığı'ndadır.
Kitapları
Medaricü's-Salikin (3 cilt)
er-Ruh
Hadi'l-Ervah
Tariku'l Hicreteyn ve Babu's- Saadeteyn
İ'lamu'l- Muvakkiin (4 cilt)
İctimaü'l- Cuyüşi'l- İslamiyye
et-Turuku'l Hükmiyye fi's- Siyaseti'ş Şerriyye
Tuhfetü'l -Mevdud fi Ahkami'l- Mevlüd
Ahkamü ehli'z- Zimme
et-Tıbbü'n- Nebevi
Miftahü Dari's- Saade
es-Savaikü'l- Mürsele fi'r- Reddi Ale'l Cehmiyye vel Muattıla
Ahbarü'n-Nisa
el-Vabilu’s- Sayyib Mine’l- Kelimit- Tayyib
es-Salat
et-Tefsiru’l- Kayyim
Zadü’l- Mead Fi Hedyi Hayri’l- İbad
el-Cevabü’l- Kafi ve’d- Dai ve’d- Deva
el-Fevaid
Uddetü’s- Sabirin
El-Fevaidü’l-Müşevvik ila Ulumil-Kur’an
et-Tıbyan fi Aksami’l-Kur’an
İbni Kayyim El Cevziyye Kitapları - Eserleri
- Nefis Terbiyesi
- Kalbin İlacı
- Sabredenler ve Şükredenler
- Zikir ve Zikrin Faziletleri
- Bir Günahın Yetmiş Zararı
- Allah Sevgisi
- Peygamberimizin Abdest Alma ve Namaz Kılma Şekli
- Aşıklar Kitabı
- Tıbbu'n Nebevi
- El-Fevaid
- Tehlikeli Tuzaklar
- Zadul Mead 1. Cilt
- Namazdaki Hikmetler
- Tebük Risalesi
- Vesveseden Nasıl Kurtulabilirim? - 1
- Cennetin Tasviri
- Dua ve Yaşam
- Uydurma Hadisleri Tanıma Yolları
- Hz. Peygamberin Hayatı
- Fıkhu's Siyre
- Zadul Mead 2. Cilt
- Kitabu'r-Ruh
- Rahmet Yağmurları
- Zekiler Kitabı
- Medaricu's-Salikin
- Kur'an ve Sünnete Göre Çocuk Ahkamı
- Vesveseden Nasıl Kurtulabilirim 2
- Zadul Mead 3. Cilt
- Günahlardan Nasıl Korunabilirim - 1
- Kalp Hastalıkları ve Tedavi Yolları
- Zadul Mead 6. Cilt
- Zadul Mead 5. Cilt
- Zadul Mead 4. Cilt
- İki Hicret Yolu
- Fatiha Suresi Tefsiri
- Kur'an ve Sünnette Tartışma ve Yöntem
- Kaza ve Kader
- Günahlardan Nasıl Korunabilirim?
- Ed Dau ved Deva (Kalbin İlacı)
- Peygamberimize Sorulan İlginç Sorular
- Mevzu Hadisleri Sahihlerden Ayıklama Rehberi
- Şeytanın Tuzakları ve Kurtulma Yolları
- Kur’an’daki Misaller
- Zadu'l Mead Muhtasar
- Sevgi
- Taklit Risalesi
- 4. Delil Kıyas
- Sevenlerin Bahçesi - Aşka ve Aşıklara Dair
- Salavatın 40 Fazilet Ve Faydası
- Esmaü'l-Hüsna
- Medaricu's Salikin 1. Cilt
- Allah Katında Fakirlik Ve Zenginlik
- Zadu'l Mead Fi Hayri'l-İbad
- Saadet Yurdunun Anahtarı
- Muattıla ve Cehmiyye'ye Karşı Savaşta İslam Ordularının Toplanması
- Namaz ile İlgili Meseleler
- Şifau'l-Alil: Fi Mesaili-Kada ve'l-Kader ve'l-Hikme ve't-Ta'lil
- Resulullah Efendimizin Fetvaları
- İ’lamü’l Muvakkı’in
- Kur'an ve Sünnette Cennet ve Huriler
- Sabredenlerin Hazırlığı Şükredenlerin Azığı
- Miftahu Dari's-Saade
- İbn Kayyim Tefsiri - Bedai'ut Tefsir
- Medaricu's Salikin 2. Cilt
- Kulluk ve Hakikati
- Er Ruh-الروح
- Medaricu's Salikin 3. Cilt
- AI-Fawaid: A Collection of Wise Sayings
- İbn Kayyım Külliyatı'ndan Seçmeler 2 Cilt
- The Disease And The Cure
İbni Kayyim El Cevziyye Alıntıları - Sözleri
- Allahu Teâlâ, davetin merhalelerini insanların durumlarına göre (farklı) kılmıştır: Bunlardan biri, davete icabet eden, delilleri kabul eden, hakka karşı çıkmayan ve hikmete uyup, inat etmeyen kimsedir. Diğeri, kendisinde biraz gaflet ve şaşkınlık bulunan kimsedir ki, güzel öğüde davet edilir. Öyle ki bu, uyarma ve müjdeleme konusu ile alakalı olarak ya kendisine emredilmesi ya da nehyedilmesi biçiminde olur. Öbürü de inat besleyen ve tartışan kimsedir. Bununla da en güzel biçimde (yine) mücadele edilir (suiistimal edilmediği sürece). (Kur'an ve Sünnette Tartışma ve Yöntem)
- İbn-i kayyim rahimehullah derki: Namaz: rızka sebep olur, sağlığı korur, eziyeti uzaklaştırır, hastalıkları yok eder, kalbi güçlendirir, yüzü beyazlaştırır, nefsi ferahlatır, tembelliği götürür. (Zadul Mead 1. Cilt)
- Kalp, Allah'ı birlemekten, O'nu sevmek ten, O'nu tanımaktan, O'nun zikrinden ve O'na dua etmekten uzak kalınca kurur. Ardından ona kötü isteklerin sıcaklığı, nefsin azgınlık ateşi arız olur. Bundan dolayı sen o beden organlarının dallarını kendine doğru çekince esnemez ve kırılır. Artık bu ağaç ve beden, ateşten başka bir yerde kullanılmaya uygun olmaz. "Allah’ın zikrinden yana kalpleri katı olanların (Allah anıldığı hâlde kalpleri yumuşamayanların) vay hâline! Bunlar, apaçık bir sapıklık içerisindedirler." Zümer, 22 (Namazdaki Hikmetler)
- Derhal harekete geç, miskin miskin oturma ! Kadere teslim olup kalma, zuhûrata uyup yerinde sayma ! (Vesveseden Nasıl Kurtulabilirim? - 1)
- Ariflerden birinin cebinde bir kağıt parçası vardı, her zaman ona bakardı. Onda "Rabbinin hükmüne sabret.Çünkü sen bizim nezaretimizdesin. " (Tur /48) ayeti kerimesi yazılıydı. (Sabredenler ve Şükredenler)
- Kıskançlıkları şiddetlenen yaratıkların çoğu, özür dileyenin özrünü kabul etmeksizin kıskançlığın şiddetiyle çabucak intikam almaya ve cezalandırmaya yönelirler. Hatta kişi yaptığı işte mazeretli olduğu halde, kıskançlığın şiddeti yüzünden mazeretini kabule yanaşmaz. (Günahlardan Nasıl Korunabilirim - 1)
- "Tevekkül, Rabbin kula kâfi gelmesini kalbin bilmesidir." (Medaricu's-Salikin)
- "En güzel göz ise Ela gözdür." (Zekiler Kitabı)
- Nefis hak ile meşgul olmazsa batıl onu meşgul eder. Kalp de böyledir. Eğer bir kalpte Allah sevgisi iskân etmemişse kesinlikle oraya mahlûkun sevgisi iskân eder. (Rahmet Yağmurları)
- Hz Aişe anlatıyor “Bir gece Hz Peygamberi bulamadım. Diğer hanımlarının yanına gittiğini sandım. Bu yüzden gizlice aramaya başladım. Baktım ki rükû veya secde halinde şöyle söylüyor “Sübhanekellahumme vebihamdike, la ilahe illa ente” O zaman kendisine “Annem ve babam sana feda olsun. Ben ne düşündüm, sen ne yapıyorsun?” dedim. (Peygamberimizin Abdest Alma ve Namaz Kılma Şekli)
- Yanlışını o an için ört. Cezasını yalnız kaldığınız vakit ver. (Zekiler Kitabı)
- Bunlardan başka kalbe iki hastalık daha arız olur. Kul bu iki hastalığı idrak edemezse, bunlar onu felakete götürür. Bunlar riya ve kibirdir. Riyanın devası "Yalnız sana taparız", Kibrin ilacı "Yalnız senden yardım dileriz" dir. (Medaricu's Salikin 1. Cilt)
- 'Selamette kalmak ne kadar zordur...Helak olmak da o kadar kolaydır.' (Bir Günahın Yetmiş Zararı)
- Bazı alimler şöyle demiştir;"Akıllı insanların,peşinde koşup duydukları şeye baktım ve elde etmede izledikleri yollar farklı olsa da hepsinin bir tek arzusu olduğunu gördüm:Hepside gam ve kederi kendilerinden uzak tutma peşindeler.Kimisi yiyip içerek, kimisi ticaretle uğraşıp para kazanarak ,kimisi evlenerek, kimisi müzik ve şarkı dinleyerek kimiside oyun ve eğlenceyle bunu gerçekleştirmeye çalışıyor.Ben de kendi kendime şöyle dedim :Akıllı olan bu kişilerin arzusu belli fakat izledikleri yol değil,hatta tam aksi sonuçlara ulaştıracak bir yol.Ben Allah'a yönelmekten, O'nunla muhatap olmaktan ve O'nun memnuniyetini her şeye tercih etmek dışında, gam ve kederden uzaklaştıran bir yol bulamadım." (Allah Sevgisi)
- Kuşkusuz Allah'ın affı, mağfireti ve rahmeti olmadan kurtuluşa ermek mümkün değildir. (Nefis Terbiyesi)
- Kalbini aşkın hangi tarafına istersen çevir, Seven için ancak ilk sevdiği vardır. (Tebük Risalesi)
- "Nefsini hak ile meşgul etmezsen, o seni batıl ile oyalar" (Kalbin İlacı)
- Dört şey aklı artırır: Lüzumsuz sözleri bırakmak, Misvak kullanmak, İyi insanlarla düşüp kalkmak, Alimlerin meclislerinde bulunmak. (Tıbbu'n Nebevi)
- "Yemin olsun, (iyiliklerle) birbiri peşinden gönderilenlere; şiddetle ederek( zararlıları) savunup atanlara; (hakikat ve hayırları) yaydıkça yayanlara; (Hak ile batılı) birbirinden iyice ayıranlara; (Allah'a yönelenleri) artırmak, (kötüleri) sakındırmak için öğüt telkin edenlere" El-Mürselât 1-6 (Allah Sevgisi)
- Allah Teâlâ, şöyle buyuruyor: "Ben malı, namaz kılınması için, zekat verilmesi için indirdim. Âdemoğlu’nun bir vadi dolusu malı olsa, Allah’tan ikinci bir vadi dolusu mal ister; ikinci vadi dolusu malı olsa üçüncü bir vadi dolusu mal ister. Âdemoğlunun karnını topraktan başka bir şey doldurmaz." (Sabredenler ve Şükredenler)