Toz Gibi Yıldızlar - Isaac Asimov Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Toz Gibi Yıldızlar kimin eseri? Toz Gibi Yıldızlar kitabının yazarı kimdir? Toz Gibi Yıldızlar konusu ve anafikri nedir? Toz Gibi Yıldızlar kitabı ne anlatıyor? Toz Gibi Yıldızlar PDF indirme linki var mı? Toz Gibi Yıldızlar kitabının yazarı Isaac Asimov kimdir? İşte Toz Gibi Yıldızlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Isaac Asimov
Çevirmen: M. İhsan Tatari
Yayın Evi: İthaki Yayınları
İSBN: 9786053758280
Sayfa Sayısı: 272
Toz Gibi Yıldızlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
1950’li yılların başında, daha sonra en şöhretli serileri Vakıf ve Robot’a öncülük edecek Gelecek Tarihi öykülerini yazdıktan hemen sonra Isaac Asimov ilk romanlarını kaleme aldı. Artık hem okurlara hem de yayıncılık dünyasına kendini kabul ettirmiş büyük ustanın neredeyse tüm külliyatına egemen olan Galaktik İmparatorluk evreninin ilk uzun kurguları da böylece ortaya çıktı. Nükleer felaketin Dünya’yı yerle bir etmesinden binlerce yıl sonrasını anlatan Galaktik İmparatorluk Serisi insanlığın, galaktik medeniyet ve ilk Galaktik İmparatorluk’un doğuşuna uzanan yolculuğunun başlangıcı.
Tyrannlılar, Atbaşı Nebulası’ndaki elli gezegeni kontrolleri altına almışlardı. Gezegenlerin yöneticileri, Tyrann gezegenindeki efsanevi taş sarayında yaşayan Tyrann Hanı’na koşulsuz şekilde boyun eğmişlerdi. Dünya Üniversitesi’ndeki son gününde bir suikasttan son anda kurtulan, Widemos Kâhyası’nın oğlu Biron Farrill, kendisini hiç ummadığı bir durumda, Tyrannlılar’a karşı düzenlenen bir başkaldırının ortasında bulur. Biron, tutuklandığını öğrendiği babasının izini sürmek ve hayatta kalmak için Rhodia’ya doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Gezegenlerin kaderini belirleyecek düşmanlar, komplolar ve dostlar orada kendisini beklemektedir.
(Tanıtım Bülteninden)
Yayıma Hazırlayan: Ömer Ezer
Editör: Alican Saygı Ortanca
Düzelti: Selis Yıldız Şen
Kapak Uygulama: Hamdi Akçay
Toz Gibi Yıldızlar Alıntıları - Sözleri
- Bazen bazı şeyleri neden yaptığımızı anlayamayız.
- Koşulsuz sadakat yalnızca korkuyla elde edilirdi.
- biz günden güne fakirleşiyoruz, onlar da bu arada sütün kaymağını alıyorlar.
- Geriye dönülemeyeceğini biliyorum, dedi. Söyleneni söylenmemiş, yapılanı yapılmamış saymak mümkün değil.
- Her şeyin bir çekim kuvveti vardır.
- Ölüm can yakmaz.
- Bu genç budalalar videolardaki casusluk filmlerini seyrede seyrede böyle oluyor.
- Örf ve adetlerdeki çöküşü dile getiren bir lüks içindeydi.
- Hiç kimse sonsuza kadar iktidarda kalamaz. Onlar kan bağı olan yakınlarıyla evlenmeleri sonucu tembelleştiler, rahatlarına düşkün oldular. Üstelik geleneklerini unuttular. Çok geçmeden kokuşma başlayacak. Evet bütün bunlar olacak ama, aradan yüzyıllar geçebilir. Tarihin acelesi yoktur.
- En inandırıcı akıl yürütmeler bile her zaman gerçeğe uymaz.
- Her sene yılbaşında belki bu sene olur diyorum. Ve her defasında biraz daha gecikeceğini anlıyorum.
- Her zaman matrak, daima eğlenceli ve kimsenin ciddiye almadığı bir insan olmak, işte benim prensibim bu. Öylesine gülünç olacaksınız ki herkes bir hiç olduğunuza inanacak. Bunun da tek amacı hayatınızı korumak... Gerçekten yaşamaya değer olup olmadığı şüpheli olan hayatınızı...
- Oda, alçak bir sesle kendi kendine konuşuyor gibiydi. Ancak duyulabilen, kesintili bir sesti bu. Başka hiçbir sese benzemiyordu ve bu fısıltının bir tek anlamı vardı: Ölüm tehlikesi.
- Bak, ben de açık konuşabiliyorum. Aramızda hiç bir dostluk yok. Ben kendi kendimin efendisi olmayı tercih ederim.
- Biliyorum, zamanın karanlıkları içinde kaybolup giden teknikler ve sanatlar insanlara değerli görünür. Dünyadaki insanların arasında tarih öncesi medeniyete hayranlık duyan pek çok kişi olduğuna yemin edebilirim.
Toz Gibi Yıldızlar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
ASİMOV DİYORUM...TAHMİNİMDEN BÜYÜK ÇIKTI !: Hiç spoiler vermeden anlatmaya çalışacağım; Bu sene benim için serilerin yılı ve Galaktik İmparatorluk ile serüven başladı, hemen ardından Vakıf Serisi ile devamı gelecek. İmparatorluk serisinin ilk kitabı olan kitap/toz-gibi-yildizlar--113349 başında 'Çok mu abartmışlar acaba Asimov'u' gibi bir his ile açılıyor. Ortalarında, 'yok yok çok iyi ettim İmparatorlukla başlamakla' sonunda da 'Sen neymişsin be abi...' şarkısı ile perde iniyor. Gerçekten olan bu. Çünkü, Fizik, Astronomi, Matematik bilmek gerekmiyor...Asimov gibi, Prof. olmanız gerekiyor. Yetmiyor, kendisi bu sektörün kurucusu. Yani Bilim-Kurgu diye bir şeyi elimizde çeviriyorsak; Asimov var diye. Uzun zamandır 'yav n'olacak peki şimdi' ve 'ben neden hiç böyle düşünmemiştim...salak mıyım acaba...' diye düşünerek, elimden bir kitabı bırakmadığım olmamıştı. Olacakmış... Ha 'şimdilik' iki kitapla (kitap/ben-robot--24182 'u da okumuştum) Asimov Fanı falan olacak halim yok, ancak anısı önünde önümü ilikliyor ve hayranlıkla ayakta alkışlıyorum kendilerini. Ve umarım bu kanaatim serinin ikinci kitabında pekişecek. (Arda)
Robot serisinden sonraki Vakıf serisinden ise önceki dönemi anlatan Galaktik İmparatorluk serisinin kronolojik anlamda ilk kitabıdır. Kitap genel olarak başarılı bir tempoya sahip. Olaylar ilerledikçe kitabın baş karakteriyle birlikte okuyucu da yapbozun parçalarını yavaş yavaş birleştirmeye başlar. Eser, okuyucusunu sık sık ters köşeye yatırmaktan geri durmaz. Sır perdesi yavaş yavaş aralanırken, bizler de büyük resmi görmeye başlarız. Kitabın bu kurgusu, okuru daha da içine çeker. Akıcı bir dili olduğu için elime aldığım gibi bitti. Okuduğum ilk Asimov romanı olduğu için Vakıf ya da Robot serileriyle olan bağını irdeleyecek düzeyde değilim. Umarım ileride daha çok Asimov okuma fırsatı bulup genel bir değerlendirme yapabilirim. (Kader Bulut)
"Galaktik İmparatorluk" serisinin ilk kitabı. Olaylar "Robot" serisinden sonra, "Vakıf" serisinden de öncesini anlatıyor. İthaki Yayınları önce Vakıf serisini yayınladığı için öncelikle onu okudum. Şimdi Galaktik İmparatorluk serisini okuyorum ve son olarak Robot serisini okuyacağım. Tersten gidiyorum yani. Kitap, bir Vakıf serisi kitabı kadar iyi değil ancak Asimov tarzını net bir şekilde görüyoruz. Biraz basit gibi kitapta anlatılanlar ve anlatılan komplolar. Asimov'a başlamak için iyi bir kitap değil diye düşünüyorum. Herkese iyi okumalar. (Emre Şenkal)
Toz Gibi Yıldızlar PDF indirme linki var mı?
Isaac Asimov - Toz Gibi Yıldızlar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Toz Gibi Yıldızlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Isaac Asimov Kimdir?
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı.
Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.
Yaşamöyküsü
Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.
Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.
26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.
1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.
Yazarlık kariyeri
Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.
1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.
Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.
Kazandığı Ödüller
Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father
Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See
Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves
Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves
Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him
Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man
Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man
Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge
Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge
Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn
Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams
Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams
Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold
Isaac Asimov Kitapları - Eserleri
- Vakıf Kurulurken
- Vakıf ve İmparatorluk
- Çelik Mağaralar
- Güneşin Tanrıları
- Şafağın Robotları
- Kurtarıcı
- Uzayın Bekçileri
- İşte Tanrılar
- Bilim ve Buluşlar Tarihi
- İkinci Vakıf
- Vakıf’ın Sınırı
- Vakıf İleri
- Vakıf ve Dünya
- Dolu Dolu Yaşadım
- Robot Öyküleri Antolojisi
- Dün Bugün Yarın
- Melezler Venüste
- Karadul Bulmacaları
- Jüpiteri Satıyorum
- Patlayan Güneşler
- İntikam Tanrıçası
- Marslılar
- Üç Robot Yasası
- İnsanlığın Geleceği
- Güle Güle Dünya
- Galaksi Şeytanları
- Gizli Göz
- Mikromega
- Ben Robot
- Bilinmeyen Tehlike
- Kan Damarlarında Yolculuk
- Sonsuzluğun Sonu
- Son Soru
- Hedef Beyin
- Dünya Hepimize Yeter
- The World Around You
- Dünya Dışı Uygarlıklar
- Bilim Rehberi
- Vakıf
- Ölü Gezegen
- Toz Gibi Yıldızlar
- Uzayın Sınırları
- Uzaydan Gelen Konuk
- Uzay Akımları
- Gökteki Çakıl Taşı
- Güneş Sistemi Öyküleri
- Azazel
- Bilim ve Evren
- Isaac Asimov Açıklıyor
- Robot Dreams
- Seçilmiş Əsərləri
- The Complete Robot
- Foundation Trilogy
- I, Robot
Isaac Asimov Alıntıları - Sözleri
- Aradan on iki saat geçmesine rağmen uyku prensip meselesi olarak kaldı, uygulamaya dökülemedi. (Ben Robot)
- Kendi alanımda çalışırken belli bir soruna fazla takılıp kalmanın her zaman kötü sonuç verdiğini gözlemledim. (Vakıf’ın Sınırı)
- Hiç kimsenin asla gerçekten vazgeçilmez olmadığını fark etmişsindir sanırım. (Vakıf İleri)
- . Yani evren tam olarak düşündüğünüz gibi değil. O zaman inançlarını yeniden düzenlesen iyi olur. Çünkü kesinlikle evreni yeniden düzenleyemezsiniz. ... (Isaac Asimov Açıklıyor)
- Huzur bulmanın bir yolu olmaksızın yabancı bir gezegendeydi. (Şafağın Robotları)
- Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
- “En büyük kaynağımız yaratıcılık ve o asla tükenmeyecek.” (Çelik Mağaralar)
- O sadece bir makineydi, ve eğer öyle olduğu biraz daha belirgin olsa bu kadar korkutucu olmayacaktı. (Robot Öyküleri Antolojisi)
- Aptallığa karşı işte şu tanrıların da çabaları nafiledir. (İşte Tanrılar)
- İnsanların bir gerçekle başlayıp çevresine allanıp pullanmış yalanlar yığma huyunu görmek için efsanelere biraz göz atman yeterli oluyor. (Vakıf ve Dünya)
- "Fakat gençliğimde bile bilgi tehlike teşkil ediyorsa çözümün cehalet olduğuna inanmayı kendime yediremedim. Bana hep çözüm bilgelikmiş gibi geldi. Tehlikeye bakmayı reddetmezdiniz; öyle yapmaktansa onun hakkından nasıl güvenle geleceğinizi öğrenirdiniz." (Çelik Mağaralar)
- Zarar verebilen her nesne için geçerli olduğu gibi, ok ve yay sonunda insanlar tarafından insanlara karşı kullanıldı. (Bilim ve Buluşlar Tarihi)
- İnanmak, yalnızca kafayla ilgili bir şey değildir, doktor. Buna bütün kalbinizle, ruhunuzla inanmanız gerekiyor. (Uzayın Bekçileri)
- Üç Robot Yasası iki yüz yıl boyunca makine adamları kontrol altında tuttu. O halde insanlar neden robotlara güvenemiyorlar? (Üç Robot Yasası)
- “Ya eskiler şimdi yaşıyor olmalıydılar ya da ben o zaman.” (Vakıf ve İmparatorluk)
- Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
- "İsmimin ölüm ve katliamla ilişkilendirilmesini istemiyorum. Bana bir sürü madalya verirler fakat yüzyıl sonra tarih kitaplarında eli kanlı bir zorba olarak anılırım." (Gökteki Çakıl Taşı)
- Her zaman görebileceksen bakmanın ne gereği var. (Vakıf’ın Sınırı)
- Belki de, uzayın her köşesinde zeka durumları birbirinden farklı değil. (Uzaydan Gelen Konuk)
- Sonra Tony’nin ona bakan gözlerini yakaladı, ve neredeyse gülümseyecekti ki... Onun yalnızca bir makine olduğunu anımsayıverdi. (Robot Öyküleri Antolojisi)