Üç Kuruşluk Opera - Bertolt Brecht Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Üç Kuruşluk Opera kimin eseri? Üç Kuruşluk Opera kitabının yazarı kimdir? Üç Kuruşluk Opera konusu ve anafikri nedir? Üç Kuruşluk Opera kitabı ne anlatıyor? Üç Kuruşluk Opera PDF indirme linki var mı? Üç Kuruşluk Opera kitabının yazarı Bertolt Brecht kimdir? İşte Üç Kuruşluk Opera kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Bertolt Brecht
Çevirmen: Tuncay Çavdar
Yayın Evi: Kent Yayınları
İSBN:
Sayfa Sayısı: 92
Üç Kuruşluk Opera Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Üç Kuruşluk Opera Alıntıları - Sözleri
- Bir banka kurmanın yanında bir banka soymak nedir ki?
- "insanoğlu istediği zaman taş yürekli olabiliyor"
- İnsan neyle yaşar? Ezmektir işin; insanı vurup, soyup, dövüp gırtlaklamak! Bu dünyada rahat yaşamak için: Şart insana insanlıktan çıkmak!
- Tencere kapak denk gelirse mutlu sona varırsın. Ceplerin doluysa eğer dağlar dümdüz sanırsın. Ve şu kurtlar sofrasında ne kavgalar verilir. Sonra dostça hep birlikte yoksulun hakkı yenir. Ve aydınlık çatlatacak karanlığı delecek. Gölgeli de olsa bugün aydınlıktır gelecek.
- Önce ekmek gelir, ardından ahlak!
- yavaş yavaş, parça parça ölür. uzun bir süre daha, insan gibi görünür.
- "Şu dünyaya azdır ne kadar kalender olsan. İnsan düzenbazdır: Kendini aldatan."
- Bu işe bir çare bulmak lazım. İşimiz çok güç. Çünkü işimiz, insanoğlunun acıma duygusunu uyandırmak.
- Bilgi delisi Brecht işte! Yazmış bu oyunu! Kurcaladı fazla sordu: "Zengin neden zengindir" diye. Sürgün ancak bunun sonu. Bilmek ister Brecht her şeyi! Umarım temsilden sonra başımıza bir iş gelmez. Bilgi aşkı onu bu hallere sokan. Bilmeyince rahat insan!
- Şu dünyada öğütlerden geçilmez: "Aman günah, ayıp, kötü, yanlış!" Karnın açsa kuru öğüt çekilmez Önce doyur da ardından konuş. Nedense hep size göbek, bize ahlak. Unutma, kulak ver de dinle bak, ister böyle düşün, ister başka türlü: Önce ekmek gelir, ardından ahlak! Dünya nimetleri bir koca etmek, yoksullara da birer lokma gerek.
- Bu değişmez ne yaparsan: Yalan dünya, kötü insan! Dünya cennet olsun, kim istemez? Bakalım, koşullar elverir mi? Nah! Bu koşullar elvermez! Sofradaki yiyecek kıtsa, canın kardeşin de olsa, iner yumruğu ensene: Buna kardeşlik desene! Sevgili karın isterse, sevgine para yetmezse, basar kıçına tekmeyi: Öğren kocalık etmeyi! O gün evde ekmek yoksa, canın evladın da olsa, yersin ağzına tokadı: insanlık mı bunun adı?
- Sevmekmiş! Hep okuduğun o saçma sapan kitaplar yüzünden. Polly, herkes ayrılıyor yavrum! Kural bu.
- Şu dünyada öğütlerden geçilmez: "Aman günah, ayıp, kötü, yanlış!" Karnın açsa kuru öğüt çekilmez Önce doyur da ardından konuş. Nedense hep size göbek, bize ahlak. Unutma, kulak ver de dinle bak, ister böyle düşün, ister başka türlü: Önce ekmek gelir, ardından ahlak! Dünya nimetleri bir koca ekmek, yoksullara da birer lokma gerek.
- Yargıçlarımız imkanı yok rüşvet müşvet almazlar: Onlara doğruyu söyletecek parayı kim bulabilir?
- MATTHIAS : Pek hoş, eğlenceli. Yani hanımefendi bunu nasıl böyle şeyediyor, bravo doğrusu. MAC : Ne demek istiyorsun yani "hoş" demekle? Buna "hoş" demezler, "sanat" derler, salak!
Üç Kuruşluk Opera İncelemesi - Şahsi Yorumlar
PERDE ARKASINDAN BİR SES İnsan neyle yaşar? İZBELERİN JENNY İnsan neyle yaşar? Ezmektir işin; insana vurup, soyup, dövüp gırtlaklamak! Bu dünyada rahat yaşamak için: Şart insana insanlıktan çıkmak! KORO İnsan bu gerçekten kaçınamaz: Kötülük yapmadan yaşanamaz! Üç kuruşluk opera bugüne kadar okuduğum en iyi tiyatro eserlerinden bir tanesiydi. Bertolt Brecht ile çok geç tanışmışım fakat bu eksikliği bütün kitaplarını okuma kararı alarak telafi ettiğimi düşünüyorum. Okunmasını şiddetle tavsiye ettiğim bir eser oldu. Kitap ile kalın.. :) (Filiz)
Bertolt Brecht’in mesajlarla dolu olan oyunlarından birisidir. Oyunda insan ayırma,rüşvet,ahlaksızlık gibi konular baz alınarak eleştirme yapılmıştır. Oyunun güzel yönlerinden birisi de opera türünde müzikler içermesidir. (Görkem Taşkıran)
Üç Kuruşluk Opera PDF indirme linki var mı?
Bertolt Brecht - Üç Kuruşluk Opera kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Üç Kuruşluk Opera PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Bertolt Brecht Kimdir?
Bertolt Brecht, kısaca Bert Brecht. Asıl adı Eugen Berthold Friedrich Brecht (d.10 Şubat 1898 Augsburg - ö.14 Ağustos 1956 Berlin) 20. yüzyılın en etkili Alman şairi, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni olarak nitelendirilir. Eserleri uluslararası alanda da saygı ile kabul görmüş ve ödüllendirilmiştir. Daha önce Erwin Piscator tarafından adı konulan epik tiyatronun, diğer bir deyişle "Diyalektik Tiyatro"nun kurucusudur. Brecht kendisini (Walter Benjamin'e söylediği gibi) "komünist" olarak tanımlar.
Bertolt Brecht Kitapları - Eserleri
- Üç Kuruşluk Roman
- Seçme Şiirler
- Cesaret Ana ve Çocukları
- Halkın Ekmeği
- Kafkas Tebeşir Dairesi
- Bay Keuner'in Öyküleri
- Sezuan'ın İyi İnsanı
- Üç Kuruşluk Opera
- Aşk Şiirleri
- Yarının Büyüklerine Şiirler
- Galileo Galilei - Dostlar Tiyatrosu
- Me-ti
- Ya Hep Beraber Ya Da Hiçbirimiz
- Aşk Hep Yeni Başlar
- Saf Şiir Yoktur
- Epik Tiyatro
- Bütün Oyunları - 1
- Bütün Şiirleri 2
- Öğrenmenin Övgüsü
- Tiyatro için Küçük Organon
- Şvayk'ın Hitler'le Tarihi Karşılaşması
- Bütün Oyunları - 7
- Bütün Oyunları - 5
- Bütün Oyunları - 2
- Sofokles'in Antigone'si
- Oyun Sanatı ve Dekor
- Bütün Oyunları - 3
- Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü
- Faşizm Irkçılık Ayrımcılık Yazıları
- Carrar Ana'nın Tüfekleri - Denize Giden Atlılar
- Bütün Oyunları - 4
- Sosyalizm İçin Yazılar
- Turandot ve Aklayıcılar Kongresi
- Bertolt Brecht'ten Öyküler
- Faşizm Yazıları
- Bütün Oyunları - 8
- Bütün Oyunları - 6
- Günlükler 2 (1941-1955)
- Canavar
- Julius Caesar
- Anti-Faşist Şiir ve Faşizm
- İki Mültecinin Konuşmaları
- Brecht'in Güncesi
- Günlükler I
- Bütün Oyunları - 9
- Bay Julius Caesar'ın İşleri
- Makinaların Türküsü
- Life of Galileo
- Sanat Üzerine Yazılar
- Sosyalist Gerçekçilik ve Toplum
- Oyunculuk Sanatı ve Dekor
- Bir Yolculuk Hikayesi
- Ne Diye Ansınlar Adımı
- 100 Gedichte
- War Primer
- Dostlara Mektuplar
- Deneysel Tiyatro-İki Oyun
- Bütün Oyunları 11
- A Respectable Wedding and Other One Act Plays
- Radyo Kuramı ve Sinema Üzerine
- The Threepenny Opera
- Karanlık Zamanlar
- Bütün Oyunları - Cilt 10
Bertolt Brecht Alıntıları - Sözleri
- Otuz beş yaşındayım , soyluluk unvanım yok ,taşınmaz malım yok ,ticaretle hiç mi hiç uğraşmadım ..hiç kimseyi sömürmedim . (Saf Şiir Yoktur)
- Yoksulların cesarete ihtiyaçları vardır. Neden? Çünkü onlar partiyi baştan kaybetmiştir. Onların durumunda biri için sabah erken kalkmak bile cesaret ister. Ya da savaş zamanı saban sürmek kolay mıdır? Hatta çocuk yapmaları bile onların cesur olduğunu gösterir çünkü hiçbir umutları yoktur bu dünyadan. (Cesaret Ana ve Çocukları)
- Bir insana yapılacak en büyük iyilik ona iyilik sunmak değil, onun iyilik dilenecek hale gelmesine fırsat vermemekti. (Ya Hep Beraber Ya Da Hiçbirimiz)
- Ağlama hiç, çünkü dünya bu hali ile değmez gözlerinden akan yaşa. (Şvayk'ın Hitler'le Tarihi Karşılaşması)
- Evet, bize deniyor ki bencil olmayın ve elinizde ne var ne yok paylaşın. İyi ama elimizde hiçbir şey yoksa ne olacak? (Cesaret Ana ve Çocukları)
- Her yıl eylül ayında, okullar açılırken Kenar mahallelerin kadınları Kırtasiyecilerde sıra olurlar Ve defter kitap alırlar çocuklarına. Umutsuzca bulup çıkarırlar son kuruşlarını Eskimiş cüzdanlarından ve sızlanırlar Bilim ne kadar pahalı diye. Bilmezler oysa ne kadar kötüdür çocuklarına layık görülen bilim. (Yarının Büyüklerine Şiirler)
- İnsanlar, başlarına gelen felaketlerde, kendileri dışında herkesi suçlarlar .. (Bertolt Brecht'ten Öyküler)
- Heitler!Moskova ya ileri! (Şvayk'ın Hitler'le Tarihi Karşılaşması)
- “Böyle gelmiş ama, böyle gitmez” (Galileo Galilei - Dostlar Tiyatrosu)
- Düşünce şapka değildir ki her kafaya uydurulsun. (Bütün Oyunları - 1)
- Sokakta yatarken evsiz barksızlar Nasıl olur da Adaletin sesi evlerden gelir? (Yarının Büyüklerine Şiirler)
- Kimin konuştuğu,ne dediği pek önemli değil. Dil herkesin ortak malı ve insanların tek bir birlik haline gelmelerini engelleyen,bize ne kadar zararlı görünürse görünsün,dil farklılıkları değil,söz gücünün afaroz edilmesidir. Bir nesneyi görmenin,onu tanımlamanın bin yolu olduğunu,aşkı,kıvancı ve acıyı dile getirmenin bin yolu olduğunu,yaşam ağacının tek bir dalını bile kırmadan anlaşmanın bin yolu olduğunu biri söylemeye kalksa hemen ona deli derler. Dokunulmaz olduğunu bilmediği bir toplulukta yakınmaya ya da şakımaya kalkan kendi halindeki bir sesin söylediklerini ortaya koyan,yorumlayan,ona tercüme olan kim varsa delidir,yararsızdır,cehennemliktir. (Saf Şiir Yoktur)
- “İnanç nerede bir asır boyunca oturduysa şimdi orada şüphe oturuyordur.” (Ya Hep Beraber Ya Da Hiçbirimiz)
- Aş umduk, taş yedik. Mide zil, surat rezil. (Cesaret Ana ve Çocukları)
- İKİNCİ AVUKAT Efendim, aşk nedir? İnsan niçin âşık olur? Biri bir insan bulur ve ona Âşık olur. Öteki ise âşık olmak ister ve Bunun için kendine bir insan arar. Böylece Biri sevgilisine âşıkken öteki Aşkı sever. İşte ben birine kader derken Ötekine şehvet derim. (Bütün Oyunları - 5)
- Kader kıstırmış onu dört duvar Sözlerini bir duyan olur mu? Ölünce nerede diye sorarsanız Şaraplar içersiniz adına. Ama yaşarken boş bakarsınız Bir son verin artık acılarına (Bütün Oyunları - 2)
- Yoksullar yurdundaki adam, öğren! Hapishanedeki adam, öğren! Mutfaktaki kadın, öğren! Babalık, öğren! Yönetimi kendi eline almak zorundasın. Yersiz yurtsuz avare, ara bul okulu! Soğuktan buz kesen, bilgi edin kendine! At pençeni kitaba, açlıktan ölen: Bir silahtır o. Yönetimi kendi eline almak zorundasın. (Öğrenmenin Övgüsü)
- . iş köle olmamakta, yoksa çalışmak zor değil. . (Halkın Ekmeği)
- Gözlüyorsan, bakıyorsan Kendini de suçluyorsan Vicdanın var derinde (Bütün Oyunları - 3)
- Yelden korkma, Michel. Bu zavallı şeytanın zararı kendine. Bulutları sürükler durur, ama en çok da kendisi üşür. (Kafkas Tebeşir Dairesi)