Ve Perde İndi - Agatha Christie Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Ve Perde İndi kimin eseri? Ve Perde İndi kitabının yazarı kimdir? Ve Perde İndi konusu ve anafikri nedir? Ve Perde İndi kitabı ne anlatıyor? Ve Perde İndi kitabının yazarı Agatha Christie kimdir? İşte Ve Perde İndi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Agatha Christie

Çevirmen: Gönül Suveren

Orijinal Adı: Curtain: Poirot’s Last Case

Yayın Evi: Altın Kitaplar

İSBN: 9789754051377

Sayfa Sayısı: 176

Ve Perde İndi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Aklı jilet gibi keskin çalışan Poirot, romatizma ağrılarından kımıldayamaz hale gelince gözü ve kulağı olması için eski dostu Yüzbaşı Hastings'i Styles'a yanına çağırır. 

Poirot suçlunun kimliğini bildiği halde dostuna onun ismini söylemez ve onu X olarak tanımlar. Çeşitli cinayetlerin sorumlusu olan X, tekrar harekete geçecektir. Muhtemele bir cinayeti önlemek için Poirot ve ortağının hızla eyleme geçmeleri gerekmektedir.

 

Ve Perde İndi Alıntıları - Sözleri

  • Kayan bir yıldıza bakıp ne yapacaktım..? İsteyecek hiçbir şeyim yoktu ki...
  • Kayan yıldıza bakıp ne yapacaktım? İsteyecek hiçbir şeyim yoktu ki.
  • "Kalbin fevkaladedir."
  • "Uyumayı arzu ediyordum. Uyumayı ve unutmayı."
  • En karanlık gün, yarına kadar yaşandığı taktirde sona ermiş olur.
  • "İnsanların çoğu gerçeği bilmeyi istemezler. Onlar sadece yatıştırıcı sözler beklerler. Umutlarının ayakta tutulmasını isterler..."
  • “İnsan ne zaman durması gerektiğini bilmelidir.”
  • "İşte biz buraya toplanmıştık.Alacakaranlıkta bir grup insan..Kül rengi saçlar, kül rengi kalpler ve kül rengi hayaller.Ben yorgun ve yalnızdım."
  • "Geçmişteki bir olayı yeniden yaşadığı veya bir heyecanı tekrar hissettiği zaman hayretle karşılık ani bir sızı duymayan var mıdır?"
  • "En karanlık gün, yarına kadar yaşandığı takdirde, sona ermiş olur."
  • "Bir insan karısını kendisi seçer. Ve kadın artık ölünceye kadar onun sorumluluğudur. Ya da adam ölünceye kadar." Norton oldukça komik bir tavırla, “Ve bazen..." dedi. "Yaşasın ölüm! Öyle değil mi?"
  • “Kayan bir yıldıza bakıp ne yapacaktım? İsteyecek hiçbir şeyim yoktu ki…”
  • "Gerçeği pek az insan takdir eder. Halbuki bu sayede zaman kazanılır. Ve insan olmayacak şeyler söylemekten de kurtulur."
  • "İnsan yalnızken kendisini daha güvende hissediyor."
  • "Hayal kırıklığına uğramıştı, kalbi acı hislerle doluydu."

Ve Perde İndi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitap kesinlikle en son okunması gereken Hercule Poirot kitabıdır çünkü bu kitapla birlikte artık bir hikayenın sonuna gelmiş oluyoruz. Kitap, birçok Agatha kitabı gibi gayet sürükleyiciydi elle tutulur bir cinayeti kitabın sonlarına doğru görmemize rağmen bence dinamiği hep yüksek bir kitaptı. Bir Hercule Poirot hayranı olarak kitabın başından itibaren karaktere çok üzüldüm onu bu kadar yaşlı ve yıpranmış okumak benim için zordu çünkü o yerinde duramayan kıpır kıpır, olayların içinde olan Hercule Poirot maalesef bu kitapta bunları yapacak dururmda değildi. Sonuysa benim için daha da kırıcıydı çünkü asla böyle bir son beklememiştim. Hasting karakteri içinde ayrı üzüldüğümü belirtmek isterim çünkü kitabın sonunda çok yalnız ve muhteşem dostunu kaybetmiş bir adam olarak kaldı.Yazar bir serüveni etkileyici bir şekilde noktaladı ve bu kitap okuduğum kitapları arasında yazarın sonuna üzüldüğüm tek kitabı olarak kaldı. (Ekin Ekin)

İnsanın en büyük düşmanı kendi zaaflarıdır.: Agatha Christie'den okuduğum üçüncü kitap. Aslında belki okumayı sonlarda isteyeceğim bir kitap olabilirdi. Eğer incelemeleri okumuş olsaydım.. Çünkü neredeyse herkes incelemesinde Agatha Christie'nin başkarekterimiz Hercule Porıot'u yazdığı son kitap olduğundan bahsetmiş. Şuan bu konu hakkında tek diyebileceğim şey eğer bende önceden yapılan incelemeleri okumuş olsaydım belki önceliğimi bu kitaba vermezdim. Ama şunu da diyorum ki iyiki okumamışım. Çünkü böyle güzel bir kitabı okumayı bilmeden de ertelenmiş olmak beni gerçekten üzen şeylerden bir olabilirdi :) İnceleme gelecek olursak.. Öncelikle kısaca kitabı neden - sayfa sayısına bakacak olursak- bana göre uzun bir sürede okuduğumdan bahsetmek istiyorum. Ben bu kitabı okumaya başladığımda ilk başlarında çok sıkıldım. Hatta bu sıkılma süreci kitabın son elli sayfasına kadar sürdü. Arada yarım bırakmayı bile düşündüm ama  - ki bu benim açımdan hiç hoş birşey değil. Bir kitabı yarım bırakamama fobim var galiba - neyseki son elli sayfa su gibi akıp gitti. Ve galiba bu kitap okumaya isteksiz olduğum dönemde bu kitaba başlamış olmamdan da kaynaklı. Sonuç olarak diyeceğim tek şey iyiki sonuna kadar okumuş olmam.. Kitapla ilgili düşüncelerim ise çok karışık gibi. Aslında kitaptan anladığım en iyi şey insanların zaaflarının onlara neler yaptırabileceği. Yani sizin zayıf noktalarınız başkası tarafından kullanılırsa işte bunun sonucu çok büyük felaketlere yol açabilir.  Belki hem başkasının hayatına hem de kendi hayatınıza mal olabilir. Ve bir de söylenen herşeyin doğru mu olduğu? Gerçekten bunu bu kitap sayesinde oturup düşündüm. Ya şuana kadar bana söylenen herşey bana bunları söyleyen kişinin benim nasıl bilmemi istiyorsa ona göre söylemiş olup aslında bana yalan söylemesiyse? Bu beni o kişinin kuklası olmaktan başka bir şey yapmaz diye düşünüyorum. Ve aslında herşey yine kalbe çıkıyor. Bir söz vardır, bilirsiniz 'Dünya hassas kalpler için  cehennemdir'. İşte bu söz tam da bu kitabı açıklıyor bence. Biz dünyada olup biten herşeye bir saflıkla, iyimserlikle ya da hep kendi açımızdan bakarsak bence bu dünyada barınmamız epeyce zorlaşır. Sonuçta dünya şartları bu. Devir kötü. Eğer böyle olmasaydı bizde iyiliği bazen kendimize doğrulttuğumuz birer silah olarak değil de birer kalkan olarak görebilirdik. Son olarak eklemek isterim ki bu inceleme şahsi düşüncelerimi içerir. Bir önceki cümlemde de dediğim gibi bu devirde yanlış anlaşılmak artık çok kolay. Diyeceklerim bu kadardı. Buraya kadar okuyan herkese çok teşekkür ederim. Tüm kitapseverlere keyifli okumalar dilerim... (Gülfelin)

Vayy be! Hercule Poirot ne acaip bir karakter mişsin sen! Agatha Cristie den 3. romanım #veperdeindi ile geldim.. Yazarın 'Hercule Poirot' karakterinin son macerası ne yazık ki benim onunla ilk tanışma kitabım oldu. Belirli bir karakterin maceralarını sırasıyla Okumak gibi bir takıntım vardı oysa.. Neyse, Bu minik can sıkıntısından sonra biraz olaya dönelim. Baş dedektifimiz Hercule P. ilerleyen hastalığından dolayı dinlenmek için yıllar önce kaldığı (bir cinayet olayına tanıklık etmiş olan) malikane ye dinlenmeye çekilmiştir. Malikanenin yeni sahipleri burayı pansiyon gibi işletmektedirler. Hercule P. en yakın arkadaşına da bu pansiyon da bir cinayet işleneceğine dair mektup gönderip, kendisine olayı çözmede yardımcı olmasını ister. Eski sadık dost yeniden böyle bir maceraya atılmak için oldukça heveslidir. Pansiyon oldukça kalabalık ve buranın ziyaretçileri bir şekilde eski işlenmiş cinayetler ile bağlantıları olan kişilerdir.. -"Önceden işleneceğine kesin emin olunan bir cinayet neden önlenemez?" diye sorup durdum roman boyunca! En çok kafamı karıştıran bu durum finalle beni dumur etti! ( o da ne demekse artık?) Neyse efenim ben yeni Sherlock'umu bulmuş gibi sevindim.. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.. Agatha mükemmel bir kalem..Ve kendisi kitap da baştan sona sizi çok iyi bildiğinizi sandığınız, fakat sonunda hiçbir şeyi tahmin edemeceğinizin garantisini veriyor.. Akıcı, baştan yavaş ilerleyen ama sonradan açılan karakterleriyle dahi çok sevdiğim polisiye romanlarımın içine girdi bile! Hepinize güzel bir gün diler ve elbette tavsiye etmeyi bir borç bilirim. Okur kalın kitap/ve-perde-indi--16074 (GÜLSEREN KARTAL)

Kitabın Yazarı Agatha Christie Kimdir?

Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır.

Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır.

Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır.

Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır.

1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.

Agatha Christie Kitapları - Eserleri

  • Nil'de Ölüm
  • Beklenmeyen Misafir
  • Ölümle Randevu
  • Kahverengi Elbiseli Adam
  • Elmayı Yılan Isırdı
  • On Küçük Zenci

  • 16.50 Treni
  • Sıfıra Doğru
  • Mavi Trenin Esrarı
  • Ölüm Diken Üstünde
  • Acı Kahve
  • Cinayet Alfabesi
  • Cinayetler Oteli

  • Dersimiz Cinayet
  • Doğu Ekspresinde Cinayet
  • Fare Kapanı
  • Porsuk Ağacı Cinayeti
  • Cinayet İlanı
  • Güvercinler Arasında Bir Kedi
  • Gül ve Porsukağacı

  • Ve Ayna Kırıldı
  • Sensiz Bir İlkbahar
  • Neden Evans'a Sormadılar?
  • Arka Sokaktaki Cinayet
  • Hollow Malikanesi Cinayeti
  • Ölüm Adası
  • Sessiz Tanık

  • Suç Ortakları
  • Esrarengiz Sanık
  • Annem ve Ben
  • Köşkteki Esrar
  • Üçüncü Kız
  • Bayan McGinty'nin Ölümü
  • Noel Kekinin Gizemi

  • Kader Kapısı
  • Ölüm Saatleri
  • Sonuncu Kurban
  • İskemlede Beş Ceset
  • Cesetler Merdiveni
  • Briç Masasında Cinayet
  • Parker Pyne İz Üzerinde

  • Şahidin Gözleri
  • Bitmemiş Portre
  • Hercule'ün On İki Görevi
  • Işıklar Sönünce
  • Çarpık Evdeki Cesetler
  • Son Evdeki Tehlike
  • Beş Küçük Domuz

  • N veya M?
  • Filler de Hatırlar
  • Ölüm Sessiz Geldi
  • Sittaford Malikânesi'nin Gizemi
  • Miss Marple'ın Son Maceraları
  • Uyuyan Ölüm
  • Bilinmeyen Hedef

  • Ölüm Büyüsü
  • Üç Yanlış Üç Ceset
  • Şampanyadaki Zehir
  • Şeytan Dönemeci
  • Sonunda Ölüm Geldi
  • Ölüm Meleği
  • Zehiri Kim Verdi

  • Ölüm Çığlığı
  • Noel'de Cinayet
  • Roger Ackroyd Cinayeti
  • Mezopotamya'da Cinayet
  • Büyük Dörtler
  • Cinayetler Kulübü
  • Bağdat'a Geldiler

  • Cenazeden Sonra
  • Frankfurt Yolcusu
  • Hayatım
  • Kanatların Çağrısı
  • Lord Edgware'i Kim Öldürdü
  • Ölüm Oyunu
  • Ölümün Tam Zamanı

  • Şark Ekspresi'nde Cinayet - Gizli Düşman
  • Üç Perdelik Cinayet
  • Ve Perde İndi
  • Zarif Bir Cinayet Gecesi
  • Esrarengiz Parmaklar
  • Sevimli Örümcek
  • Hercule Poirot İz Üzerinde

  • Karakolda Cinayet
  • Poirot Araştırıyor
  • Ölümün Sesi
  • Marple Seçkisi
  • Poirot Seçkisi
  • Yedilerin Gizemi
  • Gizli Düşman

  • Sonsuz Gece
  • Pembe Evdeki Ölü
  • Ölüm Kapıda Bekliyordu
  • Listerdale'in Gizemi
  • Beklenmeyen Şahit ve Diğer Öyküler
  • Tenis Kortunun Esrarı
  • Sevginin Bağladıkları

  • Bitmeyen Gece - Roger Ackroyd'un Katli
  • Cinayet Randevusu
  • Şatodaki Hayalet
  • Örümcek Ağı
  • Kanlı Anlaşma
  • Viran Kule
  • Seçilmiş Eserleri

  • Poirot Seçkisi Set
  • Come, Tell Me How You Live
  • Le Crime Du Golf - Le Miroir Du Mort
  • Star Over Bethlehem
  • Düşman Dostlar
  • The Complete Miss Marple

Agatha Christie Alıntıları - Sözleri

  • - İnsan bazen kavgadan çekindiği, sıkıldığı için karşısındakinin sözlerine boyun eğer. Kavgalar hiç de hoş şeyler değillerdir. Fakat bence insan özgürlüğü için her zaman kavga etmeye hazır olmalıdır.- (Ölümle Randevu)
  • "Yemek sipariş eder gibi cinayet sipariş edebilseydin, nasıl bir tercih yapardın?" (Cinayet Alfabesi)
  • Hər kəs ən azı bir dəfə sevməlidir. Həyatı boyu heç olmasa bircə dəfə sevməyən adam, deməli, heç yaşamayıb. (Esrarengiz Sanık)
  • Gerçeği yerinde kullanmak da yeri geldiğinde ustaca bir aldatma sanatı olabilir. (N veya M?)
  • "Geçmişteki günahların gölgeleri uzun olur. Yaşımız ilerledikce bu sözün ne kadar doğru olduğunu anlarız." (Elmayı Yılan Isırdı)
  • Onu yaxşı anladığımı deyə bilmərəm. Mənə elə gəldi ki, sözlərində tərif az idi. (Lord Edgware'i Kim Öldürdü)

  • Asla hayaleti kendi gözüyle görmüş birine rastlamazsınız. Gören daima birinin teyzesinin ikinci dereceden kuzeni, bir dost ya da dostun dostudur. (Ölüm Adası)
  • "Artık cesaretim de dayanacak gücüm de kalmadı. " (Son Evdeki Tehlike)
  • "İçimde sanki ölsem çok daha iyi olurmuş gibi bir his var." (Miss Marple'ın Son Maceraları)
  • "Sanki yorgun olan bedeni değil zihniydi, sanki yeryüzündeki her şeyi boş ve değersiz buluyordu..." (Son Evdeki Tehlike)
  • “Gelenek bir ölçüye kadar iyidir ama fazlası zarardır.” (Güvercinler Arasında Bir Kedi)
  • İnsanları koruma, onları vazu şeylerden uzak tutmak her zaman olası değildir. İnsan er ya da geç olaylarla yüzleşmek zorundadır (Zarif Bir Cinayet Gecesi)
  • "Her şey bambaşka olabilirdi." (Sensiz Bir İlkbahar)

  • İnsan eşi benzeri olmadığını bilmeli. (Acı Kahve)
  • Hepimiz bir bakıma acımasız ve önyargılıyız... Fakat değişik konularda... Başka başka alanlarda... (Çarpık Evdeki Cesetler)
  • İnsan neler olacağını hiç bilemez (Bağdat'a Geldiler)
  • Sizden kimse kuşkulanmadığı sürece istediğinizi öldürmek o kadar kolaydır ki. (Zehiri Kim Verdi)
  • İnsan bir şeyler bildiğini sanır. (Şahidin Gözleri)
  • Önümde güzel bir hayat varken niçin öleyim? Önemli olan yaşama iradesidir. (Kanatların Çağrısı)
  • Bütün bədbəxtliklər ya puldan, ya da pulsuzluqdan törəyir. (Roger Ackroyd Cinayeti)