World Order - Henry Kissinger Kitap özeti, konusu ve incelemesi
World Order kimin eseri? World Order kitabının yazarı kimdir? World Order konusu ve anafikri nedir? World Order kitabı ne anlatıyor? World Order PDF indirme linki var mı? World Order kitabının yazarı Henry Kissinger kimdir? İşte World Order kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Henry Kissinger
Yayın Evi: Penguin Books
İSBN: 9780143127710
Sayfa Sayısı: 432
World Order Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Henry Kissinger offers in World Order a deep meditation on the roots of international harmony and global disorder. Drawing on his experience as one of the foremost statesmen of the modern era—advising presidents, traveling the world, observing and shaping the central foreign policy events of recent decades—Kissinger now reveals his analysis of the ultimate challenge for the twenty-first century: how to build a shared international order in a world of divergent historical perspectives, violent conflict, proliferating technology, and ideological extremism.
There has never been a true “world order,” Kissinger observes. For most of history, civilizations defined their own concepts of order. Each considered itself the center of the world and envisioned its distinct principles as universally relevant. China conceived of a global cultural hierarchy with the emperor at its pinnacle. In Europe, Rome imagined itself surrounded by barbarians; when Rome fragmented, European peoples refined a concept of an equilibrium of sovereign states and sought to export it across the world. Islam, in its early centuries, considered itself the world’s sole legitimate political unit, destined to expand indefinitely until the world was brought into harmony by religious principles. The United States was born of a conviction about the universal applicability of democracy—a conviction that has guided its policies ever since.
Now international affairs take place on a global basis, and these historical concepts of world order are meeting. Every region participates in questions of high policy in every other, often instantaneously. Yet there is no consensus among the major actors about the rules and limits guiding this process or its ultimate destination. The result is mounting tension.
Grounded in Kissinger’s deep study of history and his experience as national security advisor and secretary of state, World Order guides readers through crucial episodes in recent world history. Kissinger offers a unique glimpse into the inner deliberations of the Nixon administration’s negotiations with Hanoi over the end of the Vietnam War, as well as Ronald Reagan’s tense debates with Soviet Premier Gorbachev in Reykjavík. He offers compelling insights into the future of U.S.–China relations and the evolution of the European Union, and he examines lessons of the conflicts in Iraq and Afghanistan. Taking readers from his analysis of nuclear negotiations with Iran through the West’s response to the Arab Spring and tensions with Russia over Ukraine, World Order anchors Kissinger’s historical analysis in the decisive events of our time.
Provocative and articulate, blending historical insight with geopolitical prognostication, World Order is a unique work that could come only from a lifelong policy maker and diplomat.
World Order Alıntıları - Sözleri
- en sarsıcı devrimler, en az beklenenlerdir.
- oysa tarih stratejik konularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır.
- "İnsan ölümsüzdür, günahlarından kurtuluşu öbür dünyadadır..”
- İnsanlık şeytani bireyleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. Devlet yönetiminin işi, bunların iktidara gelmelerinin önüne geçmek ve gelseler bile, onları caydırabilecek uluslararası bir düzeni ayakta tutmaktır.
- Oysa tarih stratejik konularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır..
- Gelgelelim, tek bir uygarlık olarak kabul edilmesine karşın, Avrupa’nın hiçbir zaman tek bir yönetimi ya da birleşik ve sabit bir kimliği olmadı.
- BUYRULARINI TÜM DÜNYAYA kalıcı olarak zorla kabul ettirecek güce hiçbir toplum, dirençliliğe hiçbir liderlik ve dinamizme hiçbir inanç erişememiştir.
- İnsanlık şeytani bireyleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir.
- Düzen kurulmazsa, çok geniş alanların anarşiye ve organik yollardan başka bölgelere yayılacak aşırılıkçılara maruz kalması riski doğacaktır.
- Gelenek önemlidir; ne de olsa, ülkelerin tarihte hiçbir geçmişleri yokmuşçasına ve her eylem yolu önlerinde açıkmışçasına ilerlemeleri mümkün değildir.
World Order İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Dünya Düzeni: Henry Kissenger'in 2014 yılında yayımlanan kitabını Türkçeye Sinem Sultan Gül çevirmiş ve Mayıs 2016'da Boyner Yayınları tarafından yayımlanmış. Kitap 9 bölüme ayrılmış. Bunlar sırasıyla: Avrupa: Çoğulcu Uluslararası Düzen - Avrupa Güç Dengesi Sistemi ve Sona Erişi - İslamcılık ve Ortadoğu - ABD ve İran - Asya'nın Çeşitliliği - Bir Asya Düzenine Doğru - İnsanlık Adına Hareket Etmek - ABD - Teknoloji, Denge ve İnsan Bilinci Dünya Düzeni adlı kitapta Kissenger, bir dünya düzeni olup olmadığı sorusuna cevaplar arıyor. Bu zamana kadar bir dünya düzeni var mıydı? Ya da ona yaklaşan çeşitli antlaşmalar oldu mu? Soruları eşliğinde Avrupa'da bunun izlerini arıyor. Almanya'nın Vestfalya bölgesinde ve Vestfalya konferansları ve antlaşmalarından günümüze uzanan birlik oluşturma, düzen kurma yolu hakkında bilgiler veriyor. Neler yapıldı ya da yapılmadı? Günümüz bakış açısından geçmiş değerler sorgulanabilir mi? 2 Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan Avrupa Birliği olarak adlandırılan bu yapı, düşman kardeşleri nasıl birleştirdi gibi kısa bilgilerle durum anlatılıyor. Ayrıca farklı coğrafya da birlik oluşturma çalışmaları hakkında da bilgiler veriyor. İslam Dünyası ile düzen arayışları üzerine düşüncelerini paylaşmaya devam ediyor. (öncelikle bir önceki Vestfalya kısmı iyi anlaşılmalı ki bu ve daha sonraki kısımlar daha iyi anlaşılabilsin). Bu kitap bana çok derin gelmedi. Belki benim yoğun kitap okuma zamanıma denk geldiği için böyle düşünmüş olabilirim. Lakin kitap/cin--101844 kitabı oldukça iyiydi. Burada biraz düz anlatım ve uluslararası ilişkilerde okuyanlar için, önbilgilendirme türünde bilgiler gibi geldi. Özelde ABD'nin haliyle sert söylemlerden kaçınıp yumuşatılmış yorumlarıyla ABD'nin dolaylı resmi görüşünü satır aralarına yansıtmaya çalışmış gibi geldi. Siyasi tarih okuyanlara hitap ediyor. Lakin ben çok 'derin' bulamadım. Tavsiye ederim, lakin benim için olmazsa olmaz bir kitap değil. Bu kitabı 11 - 19 Temmuz 2021 tarihleri arasında okudum. Bu yazı ise 8 Ekim 2021 tarihinde 1000Kitap sitesine eklendi. (S. Ali)
Diplomasi öğrenmek için okunması gereken ilk kitaplardan, ve gerçekten de filler tepişirken diğer ülkelerin dolayısı ile milyonlarca insanın kapalı kapılar ardında birileri istedi diye ne acılar çektiğini kolay bir şekilde anlayabileceğiniz, çok öğretici bir kitap. (M.Asaf)
Benim nezdimde, bu müthiş bir kitaptır ve kesinlikle okunması gerekir. Tabi, tarihi bilgi altyapısı ve açık bir zihinle. Kissinger’ı şeytani bir karakter, Amerika’yı kökten aç gözlü emperyal bir devlet olarak görme eğiliminde olanlar için elbette bu kitap süslü bir Amerikan propagandası, bir kılıfına uydurma olarak değerlendirilebilir. Ama bana göre bu, dünyayı siyah beyaz, biz ve onlar olarak görmeye meyilli akılların yapacağı yüzeysel ve basit yorumlardır ve yapıcı analizler üretmekten acizdir. Sırf bu satırları yazıyorum diye Amerikancı ilan edilebileceğim bir ortam mevcut zira. Amerika her ne kadar hataları ve Kissinger tarafından da bizzat onaylanan ikircikli tavırları olan bir süper güç olsa da dünya düzeni üzerinde ki etkisi çok önemlidir ve kesinlikle daha iyi anlaşılması gereken bir toplum, devlet ve politika yapma yapısına sahiptir. İnsanlık tarihinin acımasız tiranları, despotları, sömürgeci güçleri düşünüldüğünde elbette Amerika haklı çıkmaz ancak bunlara nazaran demokrasi ve özgürlük hedefini ister kılıf, ister ideal bir amaç olarak gündeme yerleştirmiş olan bir güç olarak diğerlerinden ayrışır. Ne kadar hesap hataları nedeniyle züccaciye dükkanına giren bir fil misali ciddi bölgesel yıkımlar yaratmış olsa da. İkinci dünya savaşı ve onu izleyen süreçte yeniden yapılanma konusunda önemli rolleri olmuştur. Bütün bunların ötesinde bu kitap hızlı değişimlerin yaşandığı günümüzde düzenin kaosa ve şiddete kaymadan nasıl sürdürülebileceğine ve yeni düzenin nasıl tanımlanacağına ilişkin kaygıları içermektedir asıl olarak. Ve tecrübelerimiz göstermektedir ki bu kaygı son derece haklı bir kaygıdır. Sırf önyargı içeren sebepler yüzünden böyle bir adamın birikimlerini toptan gözardı etmek büyük bir ideolojik körlüktür. Zira sözde adalet isteyen gruplar mağlupken mazlum, galipken gaddar olma potansiyeli içermektedir, dolayısıyla Batı karşıtlığının ne tür bir düzen getireceği bir muammadır. (M. Ali Ceylan)
World Order PDF indirme linki var mı?
Henry Kissinger - World Order kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de World Order PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Henry Kissinger Kimdir?
Dr. Henry Alfred Kissinger
Babası Louis Kissinger (1887-1982) bir öğretmendi. Annesi Paula (Stern) Kissinger (1901-1998) bir ev kadınıydı. Kissinger bir kardeşi (Walter Kissinger) vardı. Soyadı olan Kissinger onun büyük-büyük-büyükbabası Meyer Lob tarafından 1817 yılında kabul edilmiştir. Bir genç olarak, zamanında ülkenin en iyi takımlarından biri olan SpVgg Greuther Fürth'ün genç takımında oynadı. 1938 yılında Nazi zulmünden kaçan ailesi New York'a taşındı. Kissinger, orada Alman Yahudi göçmen topluluğunun bir parçası olarak üst Manhattan Washington Heights bölümünde liseye gitti. George Washington Yüksek Okulu'nda ilk yıl sonra, gece okula başladı ve gün boyunca bir tıraş fırçası fabrikasında çalıştı. Lise sonrasında, Kissinger muhasebe eğitimi için New York City Kolejine girdi.
Harvard Üniversitesi öğretim üyesi olduktan sonra 1969 - 1975 yılları arasında başkanın ulusal güvenlik danışmanı, 1973 - 1977 yıllarında ise ABD'nin 56. dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya arasındaki yumuşama politikasını geliştirmiş, bunun sonucunda 1972 yılında SALT I antlaşması imzalanmıştır. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında ilk resmî ilişkileri kurmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin 1969 - 1970 yılarındaKamboçya'yı bombalamasını desteklemesine karşın, Vietnam sorununu çözüme götürmedeki üstün katkılarından dolayı 1973 yılında Nobel Barış Ödülü'ne lâyık görülmüştür. Mekik Diplomasisi yöntemiyle 1979 yılındaİsrail ile Mısır arasında da diplomatik ilişki kurulmasına katkıda bulunmuştur.
Henry Kissinger Kitapları - Eserleri
- Diplomasi
- World Order
- Çin
- Amerika'nın Dış Politikaya İhtiyacı Var mı?
- Kriz
- Beyaz Saray Yıllarım
Henry Kissinger Alıntıları - Sözleri
- İnsanlık şeytani bireyleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. (World Order)
- Uysal insanlar, ancak güçlü olurlarsa dünyaya sahip olabilirler. (Diplomasi)
- Makyavel gibi Konfüçyüs de o zamanlar hayatta kalmak için birbirleriyle çarpışan prenslerden birine danışman olma umuduyla ülkesinde dolaşan bir gezgindi. (Çin)
- Kendimi uyanmaya zorlarken Sisco'nun İsrail ile iki Arap ülkesi Mısır ve Suriye'nin savaşa girmek üzere olduklarında direten kalın ve kaba sesini duydum. Ancak bunun tamamen bir hata olduğundan emindi; her iki taraf da diğerinin niyetlerini gerçekten yanlış anlıyordu. Hemen ve kararlı bir şekilde onlara gerçekte durumun nasıl olduğunu anlatırsam, savaş başlamadan işleri kontrol altında alabilirdim. Bu yeteneklerime ilişkin övgü dolu bir tahmindi. Maalesef, daha sonra abartılı olduğu anlaşılacaktı. (Kriz)
- Gelgelelim, tek bir uygarlık olarak kabul edilmesine karşın, Avrupa’nın hiçbir zaman tek bir yönetimi ya da birleşik ve sabit bir kimliği olmadı. (World Order)
- K: Başkan'la ve Sovyetlerle tekrar görüştüm. Yarın ihtiyacınız olabilecek makul düzeyde askeri malzemenin onaylanması neredeyse kesin, özellikle Sovyetler Araplardan yana olursa, o zaman kesinlikle yapacağız. S: Yapacaksınız. K: Şayet Sovyetler BM'de Araplardan yana olurlarsa, bunu muhakkak yapacağız, ama olmazlarsa bunu muhtemelen yapacağız. Güvenlik Konseyi toplantısı olduğunda, Sovyetler kabul etse de etmese de, ateşkese ve ateşkes hatlarına geri dönülmesi gerektiğini önereceğiz. S: Ve bunu onların kabul edip etmemesine bakmaksızın yapacaksınız. (Kriz)
- Çinliler hiç bir zaman kozmik yaratılışla ilgili bir efsane ortaya koymamıştır. Çinlilerin kâinatını bizzat Çinliler yaratmıştır; onların değerlerinin evrensel ölçekte bir pratik değeri olduğu vurgulandığında dahi, özde Çin’e ait olarak algılanırlardı. (Çin)
- Düzen kurulmazsa, çok geniş alanların anarşiye ve organik yollardan başka bölgelere yayılacak aşırılıkçılara maruz kalması riski doğacaktır. (World Order)
- Moral çöküşü maddi çöküşten çok daha fazla tehlikelidir. (Diplomasi)
- Büyük İleri Atılım’ın üretim miktarı hedefleri o kadar abartılıydı ve buna karşı çıkmak ya da başaramamanın cezası öylesine korkutucuydu ki yerel kadrolar üretim miktarlarını değiştirip Pekin’e şişirilmiş miktarlar rapor ediyorlardı. Bu raporları gerçek olarak değerlendiren Pekin, ağır sanayi ve silah karşılığında Sovyetler Birliğine hububat ihraç etmeye devam etmekteydi. Felaketi pekiştiren şey, Mao’nun çelik hedefinin kotayı doldurmak amacıyla kullanılacak araç gerecin hurda olarak eritilmesini teşvik edecek derecede harfiyen yerine getirilmesi olmuştu. Oysa neticede doğanın ve ekonominin yasaları ortadan kaldırılamazdı ve Büyük İleri Atılım’ın bilançosu son derece ağır oldu. Çin 1959’dan 1962’ye kadar insanlık tarihinin en büyük kıtlığını yaşadı; yirmi milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti. (Çin)
- İnsanlık şeytani bireyleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. Devlet yönetiminin işi, bunların iktidara gelmelerinin önüne geçmek ve gelseler bile, onları caydırabilecek uluslararası bir düzeni ayakta tutmaktır. (World Order)
- CIA Başkanı William Colby, uyum içinde, Şam radyosuna göre, saldırıyı İsrail'in başlattığını bildirdi. Savunma Bakanı James Schlesinger, Suriye'nin dürüstlük şöhreti çok iyi olmasa da, yirmi yıldır ilk defa İsrail'in bir Ortadoğu Savaşı başlatmamış" olduğu yorumunda bulundu. (Kriz)
- Çinlilerin yüzyıllar boyunca üzerine titremiş olduğu 14. yüzyıl epik romanı ki Mao da gençliğinde bu romanı neredeyse saplantılı biçimde incelediğini söylemiştir. Üç Krallığın Hikâyesi (The Romance of the Three Kingdams)'nin meşhur girişi bu sürekli uyuma işaret eder: “Uzun zamandır bölünmüş bir halde olan imparatorluk birleşmeli, uzun zamandır birleşmiş olan ise bölünmelidir. Bu hep böyle olmuştur.”’ (Çin)
- ...Yanlış bir hükümet sistemi tarafından insanlar birbirine düşman hale getirilmediği sürece , insan insanın düşmanı değildir. (Diplomasi)
- ... Herhangi bir yerde özgür kurumların yenilgisi , dünyanın her yerinde yenilgi demektir. (Diplomasi)
- Ardında kimse olmadığı halde kaçan kimse suçludur. (Diplomasi)
- oysa tarih stratejik konularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır. (World Order)
- Gelenek önemlidir; ne de olsa, ülkelerin tarihte hiçbir geçmişleri yokmuşçasına ve her eylem yolu önlerinde açıkmışçasına ilerlemeleri mümkün değildir. (World Order)
- 1868’de Japon imparator Meiji tahta çıkış yemininde Japonya’nın kararını duyurdu: “Bilgi, dünyanın her yerinde aranacaktır..." (Çin)
- Ne var ki Çin denizaşırı sömürgeler edinmemiş ve kendi kıyılarının ötesindeki ülkelere pek fazla ilgi göstermemiştir. Konfüçyüs’ün ilkeleri ya da Budizmin vazettiği erdemlerle barbarları “dönüştürmek” üzere dış maceralara girişmek için gerekçeler üretmemiştir. (Çin)