Zihin Haritalama - Tony Buzan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Zihin Haritalama kimin eseri? Zihin Haritalama kitabının yazarı kimdir? Zihin Haritalama konusu ve anafikri nedir? Zihin Haritalama kitabı ne anlatıyor? Zihin Haritalama PDF indirme linki var mı? Zihin Haritalama kitabının yazarı Tony Buzan kimdir? İşte Zihin Haritalama kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Tony Buzan

Çevirmen: Yasemin Bayraktar

Orijinal Adı: Mind Map Mastery

Yayın Evi: Olimpos Yayınları

İSBN: 9786257135344

Sayfa Sayısı: 256

Zihin Haritalama Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evrendeki En Güçlü Düşünce Aracını Öğrenmek ve Kullanmak için Tam Rehber

Tony Buzan Zihin Haritası tekniğini elli yıl önce icat etti. İnsanların üzerindeki dönüştürücü etkisini gördüğünden beri, bu düşünce aracını tüm dünyaya yayıyor.

Tony Buzan’ın Zihin Haritası tekniği yıllar içinde inanılmaz övgüler ve dünya çapında muazzam sayıda takipçi topladı, fakat her çok başarılı fikirde olduğu gibi, birçok standart altı taklitçisi ortaya çıktı. Zihin Haritalama ile Tony Buzan, Zihin Haritası’nın özü olan temel kavramları diğer kitapların yanına yaklaşamayacağı netlikle ve kullanışlılıkla yeniden eski durumuna getiriyor.

Eğer hafızanızı geliştirmek, iş stratejinizi belirlemek, daha düzenli olmak, bir sınava çalışmak ya da geleceğinizi planlamak istiyorsanız, bu kitap tam size göre. Bu konudaki bütün kitapları açık ara geride bırakan netliği ve derinliğinin yanında, Zihin Haritası’nın gelişiminin tarihini, bir Zihin Haritası’nın ne olduğunun ve ne olmadığının bir açıklamasını ve neden bu kadar güçlü bir araç olduğunu anlatıyor. Hem Zihin Haritası kavramını ilk kez duyanlar hem de uzmanlıklarını gözden geçirmek ve artırmak isteyen daha deneyimli kullanıcılar için geliştirilen Zihin Haritalama dünya genelinde her öğrencinin ve iş insanının raflarında olması gereken tek Zihin Haritalama kitabıdır.

Zihin Haritalama Alıntıları - Sözleri

  • Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir? Romalı hatip Cicero'ya göre mekan yöntemi (loci yöntemi) olarak bilinen mekansal ezberleme tekniği Simonides isimli Yunan şair ve sophos (bilge adam) tarafından keşfedildi. De Oratore diyaloğunda Cicero, Simonides'in katıldığı bir şölende ev sahibinin onuruna bir şiir okuduğundan bahseder. Şiiri okuduktan kısa bir süre sonra, dışarı çağrılır ve o gittiğinde şölenin yapıldığı salonun çatısı aniden çöker ve diğer konukların ezilerek ölmesine neden olur. Bazılarının cesedi parçalanıp tanınmayacak hale gelir ki bu büyük bir sorundur çünkü uygun cenaze törenlerinin yapılması için kimliklerinin belirlenmesi gereklidir. Fakat Simonides, şölen masasının etrafında oturan her bir konuğun yerini görsel hafızasını kullanarak, ölülerin kimliklerini belirleyebilmiştir. Bu deneyimden yola çıkarak, Simonides herkesin konumlarını seçerek ve hatırlamak istedikleri şeylerin zihinsel imgelerin çizerek hafızalarını geliştirebileceğini fark etti. Eğer resimler zihinde canlandırılan yerlerde belirli bir sırayla saklanırsa, o zaman çağrışımın gücü sayesinde herhangi bir şeyi hatırlamak mümkün olacaktı. Sonucunda ortaya çıkan mekan yöntemi, Antik Yunan ve Roma'nın bazı retorik tezlerinde tarif edilmiştir ve günümüze daha çok hafıza sarayı olarak bilinmektedir.
  • Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Hayal gücü ise dünyayı kuşatır. A. Einstein
  • Yaratıcı düşünce dahilere has değildir.Bu sadece orijinal şekillerde düşünme ve normdan uzaklaşma kabiliyetidir.Bir kas gibi, yaratıcılığınız da onu ne kadar çalıştırırsanız ,o kadar güçlenecektir.
  • Tembelliğin çukurunda verimsiz bir şekilde debelenmektense, proaktif olmak ve bir şey yapmak her zaman daha iyidir.
  • Oyalanma zihinsel olarak bezdiricidir ve ters etki yaratır, oysa net bir eylem planını uygulamak özgürleştirir, enerji verir ve doğrudan yaşanmış deneyime götürür, bu deneyim her zaman beklentileri karşılamasa da.
  • Söyle bana, tek çılgın ve değerli hayatınla ne yapmayı planlıyorsun ? Mary Oliver
  • Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer değildir. Sokrates
  • Bir resim bin kelimeye bedeldir.
  • Bir parti planlamaktan ,bir ilişki kurtarmaya, şarkı sözlerini ezberlemeye ya da göze hoş gelen profesyonel bir sunum yapmaya kadar, bir zihin haritası, bir görevi metni ya da durumu unsurlarını ayırarak konuları üstesinden gelinebilir hale getirir. Bağlantıları vurgular ve çözümler arayarak detayları ezberleyerek ve sonuçlar üzerinde çalışarak beyni bilgi için pasif bir depo olarak kalmak yerine ,süreçte aktif bir katılımcı olmaya davet eder.
  • Pratik mükemmelleştirir: Eğer mükemmel bir şekilde pratik yaparsanız, pratiğiniz sizi mükemmel yapar. Fakat kötü bir şekilde pratik yaparsanız, pratik sizi mükemmel bir şekilde kötü yapar.

Zihin Haritalama İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Not alma şeklim değişti: Not alma şeklinin değiştirilmesi insana oldukça büyük zorluklar hissettirse de akılda kalıcılık konusunda oldukça güzel yöntemler sunulmuş durumda. İlk yaptığım haritalarda kitaba sadık kalabilmek adına yanımda taşıyordum ancak bir süre sonra her şey daha net bir şekilde yerli yerine oturdu ve artık istemsizce bu şekilde not almaya başlıyorum. Kitabın anlatım dili oldukça akıcı, anlaşılabilir şekilde bölümlenmiş. Hızlı ve anlaşılır bir okuma yapılabilir. (Ali Erten)

Bu kitap kesinlikle her insan hayatında bir kez okumalı: Kesinlikle alın okuyun. Çok harika bir kitap. Hatta ben ikinci defa döneceğim. Akılda bilgi tutmak için harika detaylar veriyor. Artık her şeyi notluk olarak görüyorum o derecede (Kendi Dünyasında Bir Okur)

Her kitabın beni götürdüğü bir yer ve bana kazandırdığı bir şey var dolayısıyla kitap incelemeyi kendim için uygun bulmuyorum. Her kitabı okurum. Saygılar. (D)

Zihin Haritalama PDF indirme linki var mı?

Tony Buzan - Zihin Haritalama kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zihin Haritalama PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tony Buzan Kimdir?

Tony Buzan Zihin Haritalarının mucidi, Beyin Derneği’nin Başkanı, Beyin Vakfı ve Kulübü’nün Kurucusu ve Zihinsel Eğitim kavramının yaratıcısıdır.

1942’de Londra’da doğan Buzan, Psikoloji, İngilizce, Matematik ve Genel Bilimlerde çifte takdir alma başarısına ulaşarak 1964 yılında British Columbia Üniversitesi’nden mezun oldu. 1966’da Daily Telegraph’ta çalışmaya başlayan Buzan, aynı yıl International Journal of MENSA (Yüksek Zekâlılar Topluluğu) dergisini çıkardı.

Dünyanın önde gelen yazarlarından biri olarak şimdiye kadar 44 kitabı (2’si şiir kitabı, 42’si beyin, öğrenme ve zihin sporları üzerine) yayımlandı. Zihin Haritası, Parlak Zekâ, Aklını Kullan, Hafızanı Kullan, Zihnini Geliştir, Dahiler Kitabı ve Gelecek Kuşak gibi kitapları şimdiden 50 ülkede yayımlanmış ve 22 dile çevrilmiş; Buzan’ın klasiği Aklını Kullan ise bir milyondan fazla satmıştır.

Tony Buzan, aynı zamanda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde birçok uydu yayını, radyo, TV ve video programının oyuncusu, sunucusu ve yapımcısı olarak uluslararası medya yıldızlarından biridir. Buzan’ın son iki videosu 1991 IVCA Festivalinde birincilik ödülü alan zihinsel harita teknikleriyle ilgili, iş yaşamına yönelik MindPower ile yanlışları başarıya dönüştürmenin yollarını gösteren If at First...’ tür.

Buzan, BP, Barclay International, Digital Equipment Corporation, Electronic Data Systems, Hewlett&Packard ve IBM gibi çokuluslu şirketlere ve hükümetlere danışmanlık yapmakta; önde gelen uluslararası işletmelerde, üniversitelerde ve okullarda konferanslar vermektedir. Genç Liderler Örgütü (nam-ı diğer, Uluslararası Multimilyonerler Örgütü) üyeleri arasında ‘Bay Beyin’ olarak bilinen Buzan, Memoriad’ın (Dünya Hafıza Şampiyonası) kurucusu ve Beyin Olimpiyatları’nın ortak kurucularındandır. Çalışmalarının çoğu öğrenme zorluğu çekenlere yardım amacına adanmıştır. Kendisi aynı zamanda dünyada en yüksek ‘yaratıcı IQ’ya sahip kişidir.

1990'lann başında Buzan iki önemli girişim başlattı: Birincisi zihinsel eğitim, iş zekâsı, artistik ve kültürel zekâ üzerine kurslar ve seminerler veren Akademi; İkincisi 21. yüzyılın zihinsel sorunlannın çözümlenmesinde şirketlere, derneklere ve eğitim kurumlarına yardımcı olmak üzere, dünyanın en parlak beyinlerinin bir araya geldiği Zekâ Enstitüsü.

Buzan. uluslararası antrenörlere ve yarışmacılara, İngiliz Olimpik Kürek Takımı’na ve İngiliz Olimpik Satranç Takımı’na danışmanlık yapmaktadır. Uluslararası Psikologlar Derneği ile Eğitim ve Gelişim Enstitüsü’nün üyesidir. Cambridge ve Bristol Üniversiteleri’nin genç girişimciler topluluklarının başkanıdır. YPO Liderlik Ödülü ve imkânsızı isteyip onu başaranlara verilen ‘Eagle Catcher-Kartal Avcısı’ ödülü Buzan’ın kariyerindeki diğer başarılarıdır.

Tony Buzan Kitapları - Eserleri

  • Zihin Haritaları
  • Aklını En İyi Şekilde Kullan
  • Hızlı Okuma
  • Aklını Kullan
  • Hafızana Hükmet
  • Akıl Haritaları
  • Zihin Haritalama
  • Muhteşem Hafızanızla Tanışın
  • Yaratıcı Zekanın Gücü
  • Değişimi Kucakla
  • Dehanın El Kitabı
  • Akıllı Lider
  • Aklın Gücü
  • Bellek Eğitimiyle Anımsama Yöntemleri
  • 100 Günde Usta Satıcı Olmanın Sırları
  • Fiziksel Zekanın Gücü
  • Düşünen Organizasyon
  • Speed Memory

Tony Buzan Alıntıları - Sözleri

  • "Korku artık ne güneşin sıcaklığı ne de gözü dönmüş kışın öfkesi." (Hafızana Hükmet)
  • Einstein, "hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıdır ama hayal gücü tüm dünyayı kucaklar ,ilerlemeyi teşvik eder ,evrimi doğurur" der. (Hafızana Hükmet)
  • “Aslında tıp eğitimi görmüş olan Aristoteles, felsefesinde, kesin gerçeklere büyük önem vermiştir. Bilginin bu şekilde sistemleştirilmesi Avrupa’da sarsıcı bir etki yaratmış ve mitler, mistisizm ve batıl inançlar çağının sona ermesini sağlamıştır.” (Dehanın El Kitabı)
  • Pek çok kitabı okurken "derinlemesine" bir okumaya başlamadan önce yazılanları gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Bir okuyucunun da dediği gibi: "Hırsızlık yapmadan önce gireceğin yeri gözetle ve sonra da içeri girip ne istiyorsan onu çal!" Gözden geçirmenin konunun tümünü tam anlamıyla kavramanızı sağladığını ve derinlemesine okumanızı çok daha kolay hale getirdiğini fark edeceksiniz. (Aklını En İyi Şekilde Kullan)
  • Tembelliğin çukurunda verimsiz bir şekilde debelenmektense, proaktif olmak ve bir şey yapmak her zaman daha iyidir. (Zihin Haritalama)
  • Beyin doğrusal ve tekdüze düşünmez; merkezi bir tetikleme noktasından, görüntüler ve anahtar sözcükler kullanımıyla, eşzamanlı olarak pek çok farkli yöne doğru düşünür. İşte ben buna “Aydınlatıcı Düşünme" diyorum (Akıl Haritaları)
  • Bir resim bin kelimeye bedeldir. (Zihin Haritalama)
  • Araba kullanan insanların yüzde 95'inden fazlasının düşünülebilecek en inanılmaz "unutma" işlemlerinden birini gerçekleştirdiğini biliyor muydunuz? (Hafızana Hükmet)
  • “1947’de Müslüman Pakistan’la Hindu Hindistan arasındaki bölünme çatışmalarında, şaşkın durumda bir Hindu, Gandhi’ye yaklaştı. Adamın oğlu Müslümanlar tarafından öldürülmüş ve o da öç almak için Müslüman bir çocuğu öldürmüştü. Çaresizlik içinde Gandhi’ye başvurarak, ne yapması gerektiğini sordu. Gandhi bir süre düşündükten sonra ona şöyle dedi: ‘Çatışmalar sırasında yetim kalmış bir Müslüman çocuğu bul. O Müslüman çocuğu kendi Hindu evine götürüp öz oğlun gibi, ama bir Müslüman olarak yetiştir.’ Bu öykü, Gandhi’nin felsefesine mükemmel bir örnektir.” (Dehanın El Kitabı)
  • Hafızanız, kaslar gibi çalıştırılmazsa zayıflayan bir yetidir. (Zihin Haritaları)
  • Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir? Romalı hatip Cicero'ya göre mekan yöntemi (loci yöntemi) olarak bilinen mekansal ezberleme tekniği Simonides isimli Yunan şair ve sophos (bilge adam) tarafından keşfedildi. De Oratore diyaloğunda Cicero, Simonides'in katıldığı bir şölende ev sahibinin onuruna bir şiir okuduğundan bahseder. Şiiri okuduktan kısa bir süre sonra, dışarı çağrılır ve o gittiğinde şölenin yapıldığı salonun çatısı aniden çöker ve diğer konukların ezilerek ölmesine neden olur. Bazılarının cesedi parçalanıp tanınmayacak hale gelir ki bu büyük bir sorundur çünkü uygun cenaze törenlerinin yapılması için kimliklerinin belirlenmesi gereklidir. Fakat Simonides, şölen masasının etrafında oturan her bir konuğun yerini görsel hafızasını kullanarak, ölülerin kimliklerini belirleyebilmiştir. Bu deneyimden yola çıkarak, Simonides herkesin konumlarını seçerek ve hatırlamak istedikleri şeylerin zihinsel imgelerin çizerek hafızalarını geliştirebileceğini fark etti. Eğer resimler zihinde canlandırılan yerlerde belirli bir sırayla saklanırsa, o zaman çağrışımın gücü sayesinde herhangi bir şeyi hatırlamak mümkün olacaktı. Sonucunda ortaya çıkan mekan yöntemi, Antik Yunan ve Roma'nın bazı retorik tezlerinde tarif edilmiştir ve günümüze daha çok hafıza sarayı olarak bilinmektedir. (Zihin Haritalama)
  • Resimler gerçekten de “binlerce kelimeye değer”dir, çünkü renk, şekil, çizgi, boyut, doku, görsel ritim ve Latince’si ile imaginari olan “zihinde resimleme” anlamına gelen, imgeleme gibi kortikal becerilerini kullanımını sağlamaktadır. Tüm bunları düşününce, alınan/üretilen notların %95'inin resimlerden yoksun oluşunun ne kadar anlamsız olduğu sonucuna varırız. (Zihin Haritaları)
  • Kelime hazinesinin geliştirilmesi insanın zeka düzeyinin yükseltilmesinde, tarihsel olarak, en önemli etkenlerden biridir. (Hızlı Okuma)
  • Bilim adamları her beynin 10.000.000.000 beyin hücresi içerdiğini keşfettiler. Bu hücrelerin her biri, çok sayıdaki kollarının üzerinde çok sayıda bağlantı noktası olan, minik bir ahtapota benziyor. (Aklını En İyi Şekilde Kullan)
  • Pratik mükemmelleştirir: Eğer mükemmel bir şekilde pratik yaparsanız, pratiğiniz sizi mükemmel yapar. Fakat kötü bir şekilde pratik yaparsanız, pratik sizi mükemmel bir şekilde kötü yapar. (Zihin Haritalama)
  • Kötü bir sanatçı olduğunuz konusundaki endişenizi bir kenara bırakıp bir kelebek çizmeye çalıştığınızda, ilk denemenizi yetersiz bulabilirsiniz hatta bazen başarısız da olabilirsiniz. Fakat avantajınız, denemiş olmanızdır. Bir daha kelebek gördüğünüzde, hatırlamak ve kopyalamak için ona yakından bakmak istersiniz. (Zihin Haritaları)
  • “9. ve 10. Yüzyıllarda satranç Arap dilinde Şatranç olarak bilinirdi ve günümüzde modern satranç oyunu için Moskova neyse, o dönemde Şatranç için Bağdat da oydu – dünyanın, satranç başkenti.” (Dehanın El Kitabı)
  • “Cengiz Han’a babası, yenilgiye uğrattığı bir kabile reisinin adından esinlenerek Timuçin adını vermişti. Yaşamının ilk yıllarını, kendi boyundan atılmış olarak, büyük bir yoksulluk içinde geçirdi; hatta, onu tutsak alanların boynuna bir zincir geçirilmesi için ısrar etmeleriyle, esirliği de yaşadı.” (Dehanın El Kitabı)
  • Bilgi bir şeydir, sistemli bilgi ise her şeydir. (Hızlı Okuma)
  • Beyniniz düşündüğünüzden iyidir. (Aklını Kullan)