Zihin Haritaları - Tony Buzan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Zihin Haritaları kimin eseri? Zihin Haritaları kitabının yazarı kimdir? Zihin Haritaları konusu ve anafikri nedir? Zihin Haritaları kitabı ne anlatıyor? Zihin Haritaları PDF indirme linki var mı? Zihin Haritaları kitabının yazarı Tony Buzan kimdir? İşte Zihin Haritaları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Tony Buzan

Yazar: Barry Buzan

Çevirmen: Güntülü Tercanlı

Orijinal Adı: The Mind Map Book

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051062983

Sayfa Sayısı: 212

Zihin Haritaları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hafızanızı, yaratıcılığınızı, konsantrasyonunuzu artırmak, konuşma yeteneğinizi, düşünme becerilerinizi geliştirmek ve kıvrak bir zekaya sahip olmak ister misiniz? Zihin Haritaları dünyada milyonlarca insanın yaşamını değiştiren, devrimsel nitelikteki not alma ve planlama sistemini sunuyor.

Zihin Haritaları yaşamınızı kolaylaştırır:

Her şeyi kolay hatırlamanızı,

Parlak fikirler üretmenizi,

Sunum ya da raporlarınızı rahatlıkla hazırlamanızı,

Tartışmalarda insanları ustaca ikna etmenizi,

Kişisel hedeflerinizi planlamanızı,

Hayatınızın kontrolünü ele almanızı sağlar.

Zihin Haritaları eğitim ve iş yaşamında fırtına etkisi yaratmış, dünya genelinde 250 milyondan fazla insanın kullandığı çığır açan not alma tekniği ile 'beynin İsviçre çakısı' olarak adlandırılmıştır.

Zihin Haritaları Alıntıları - Sözleri

  • "Bildiklerimiz, öğrenmemiz gerekenlerin çok küçük bir parçasıdır."
  • Eski dogu kulturlerinde ogretmenler yeni ogrencilere üç emir verirdi.Dinle,isbirligi yap,ayril.
  • " Insan beynindeki 10 milyar nöronun her birinin , 1.10² sayıda bağlantı ihtimali vardır . Tek bir nöron böyle bir potansiyele sahipse , tum beynin ne yapabileceğini hayal etmemiz çok zor . Bu demek oluyor ki, beyinde olası kombinasyon ve permütasyonların toplam sayısını yazacak olursak 1'in ardına 10,5 milyon kilometrelik 0 (Sıfır) koymamız gerekir . Beyninin tüm bu potansiyelini kullanabilen bir insan yoktur . Bu nedenle insan beyninin sınırlarına dair yapılan hiçbir karamsar Tahmini kabul edemeyiz . Insan beyni sınırsızdır.... "
  • Zihin Haritalama için ilk on tavsiye 1-Uygun kalem ve kağıt kullanın 2-Dallarınızı merkezden çevreye doğru çizin ve beyninizi takip edin 3-Farklılıkları belirgin hale getirin 4-Anahtar kelime ve resimler kullanın 5-Bağlantılar kurun 6-Eğlenin 7-Kopyalayın 8-Saçma ve anlamsız gelen fikirleri göz ardı etmeyin 9-Çalışma alanınızı/ortamınızı hazırlayın 10-Zihin haritalarını hatırlanmaya değer bir hale getirin
  • Kötü bir sanatçı olduğunuz konusundaki endişenizi bir kenara bırakıp bir kelebek çizmeye çalıştığınızda, ilk denemenizi yetersiz bulabilirsiniz hatta bazen başarısız da olabilirsiniz. Fakat avantajınız, denemiş olmanızdır. Bir daha kelebek gördüğünüzde, hatırlamak ve kopyalamak için ona yakından bakmak istersiniz.
  • Kendimizi ‘sol beynli’ veya ‘sağ beyinli’ olarak değerlendirirsek, yeni stratejiler üretme becerilerimizi sınırlamış oluruz.
  • Bos dallar cizin Beynimizin bos alanları doldurma eğiliminde olduğunu unutmayın. Bos dallar cizdiginizde beyninizi yaratıcılığa sevk etmis olursunuz.
  • Hafızanız, kaslar gibi çalıştırılmazsa zayıflayan bir yetidir.
  • Yapılan bir deneyde bilim adamları bir grup deneğe 600 resmi, her birisi birer saniyede geçerek göstermişler ve sunumdan sonra tüm grupta doğru hatırlama oranı yüzde 98 çıkmış. İnsan beyni görüntüleri hatırlamayı sözcükleri hatırlamaktan çok daha kolay bulmaktadır.
  • Fizikçi Niels Bohr, bir keresinde bir öğrencisini , “ Sen düşünmüyorsun , sadece mantık yürütüyorsun” diye azarlamıştır.
  • Bildiklerimiz, öğrenmemiz gerekenlerin çok küçük bir parçasıdır.
  • ....rahatlama , bellekten bilgiyi geri çağırma ve bilgi üretme için temel koşuldur.....
  • Bir resim bin kelimeye bedel.
  • Zihin Haritası'nı toplantılarda kullanmanın en büyük faydası, toplantının gerçek içeriğini daha anlaşılır ve dengeli bir şekilde sunmasıdır. Araştırmalar, geleneksel toplantılarda tercih hakkının ilk sırada, son sırada, yüksek sesle veya belli bir aksanla konuşanlardan, çok kelime bilen veya otorite pozisyonunda olanlardan yana olduğunu göstermektedir. Zihin Haritası bu önyargıları ortadan kaldırır, herkese konuşma ve dinlenme hakkı veren objektif, bütünleşik bir yaklaşım sunar ve takım çalışmasını destekler.
  • Resimler gerçekten de “binlerce kelimeye değer”dir, çünkü renk, şekil, çizgi, boyut, doku, görsel ritim ve Latince’si ile imaginari olan “zihinde resimleme” anlamına gelen, imgeleme gibi kortikal becerilerini kullanımını sağlamaktadır. Tüm bunları düşününce, alınan/üretilen notların %95'inin resimlerden yoksun oluşunun ne kadar anlamsız olduğu sonucuna varırız.

Zihin Haritaları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Zihin Haritalari yillar önce alıp kitaplıgıma bıraktıgım bir kitaptı. Kitapta cesitli algoritmalar ve diyagramlar kullanarak not alma( zihin haritasi çizme) anlatilmaktadir. Zihin haritasi kullanarak hatirlamanin kolaylastigini yasayarak tecrube ettim. Tavsiye ederim. (Zoraki Seyyah)

Şimdilik anladığım şu ki; inanılmaz güzel dizayn edilmiş bu kitabı belki bir çırpıda alıp okuyabilirsiniz ama bu kitap her zaman yatağımızın başında durup danışılması geren bir kitap. Zihnimdeki bazı olayların örgüsünü yapmakta zorlandığım için okumaya karar verdim. Hadi bu maratona başlayalım o zaman :) (Gizem Ergin)

zihin haritaları ,kitabı yakın zaman önce bir dost hediye etmişti ...hemen okumaya başlama fırsatım oldu ...kitap kuşe kağıda basılmış çok renkli sayfaları olan bir eser ....okurken hiç zorlanmadım dili oldukça sade ...eğitmenlerin , öğrencilerin ,yaşamı her an planlı götürmek isteyen herkesin....okuması yaşamında uygulaması gereken bir kitap ...belki başlarda hayatımıza yön vermesi için uygularken zorlanacağız ..ama harika sonuçlara dönüştürebilir .....ben şimdiden başladım..yaşamımda öğrendiğim ..yapmam gerekenler.... baş ucu kitaplarım arasında yerini şimdiden aldı ....zihnini güçlendirmek ...unutmamak genişletmek istiyorsan haydi durma hemen okumaya başla derim ... ;) (Aşsız eşsiz işsiz)

Zihin Haritaları PDF indirme linki var mı?

Tony Buzan - Zihin Haritaları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zihin Haritaları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tony Buzan Kimdir?

Tony Buzan Zihin Haritalarının mucidi, Beyin Derneği’nin Başkanı, Beyin Vakfı ve Kulübü’nün Kurucusu ve Zihinsel Eğitim kavramının yaratıcısıdır.

1942’de Londra’da doğan Buzan, Psikoloji, İngilizce, Matematik ve Genel Bilimlerde çifte takdir alma başarısına ulaşarak 1964 yılında British Columbia Üniversitesi’nden mezun oldu. 1966’da Daily Telegraph’ta çalışmaya başlayan Buzan, aynı yıl International Journal of MENSA (Yüksek Zekâlılar Topluluğu) dergisini çıkardı.

Dünyanın önde gelen yazarlarından biri olarak şimdiye kadar 44 kitabı (2’si şiir kitabı, 42’si beyin, öğrenme ve zihin sporları üzerine) yayımlandı. Zihin Haritası, Parlak Zekâ, Aklını Kullan, Hafızanı Kullan, Zihnini Geliştir, Dahiler Kitabı ve Gelecek Kuşak gibi kitapları şimdiden 50 ülkede yayımlanmış ve 22 dile çevrilmiş; Buzan’ın klasiği Aklını Kullan ise bir milyondan fazla satmıştır.

Tony Buzan, aynı zamanda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde birçok uydu yayını, radyo, TV ve video programının oyuncusu, sunucusu ve yapımcısı olarak uluslararası medya yıldızlarından biridir. Buzan’ın son iki videosu 1991 IVCA Festivalinde birincilik ödülü alan zihinsel harita teknikleriyle ilgili, iş yaşamına yönelik MindPower ile yanlışları başarıya dönüştürmenin yollarını gösteren If at First...’ tür.

Buzan, BP, Barclay International, Digital Equipment Corporation, Electronic Data Systems, Hewlett&Packard ve IBM gibi çokuluslu şirketlere ve hükümetlere danışmanlık yapmakta; önde gelen uluslararası işletmelerde, üniversitelerde ve okullarda konferanslar vermektedir. Genç Liderler Örgütü (nam-ı diğer, Uluslararası Multimilyonerler Örgütü) üyeleri arasında ‘Bay Beyin’ olarak bilinen Buzan, Memoriad’ın (Dünya Hafıza Şampiyonası) kurucusu ve Beyin Olimpiyatları’nın ortak kurucularındandır. Çalışmalarının çoğu öğrenme zorluğu çekenlere yardım amacına adanmıştır. Kendisi aynı zamanda dünyada en yüksek ‘yaratıcı IQ’ya sahip kişidir.

1990'lann başında Buzan iki önemli girişim başlattı: Birincisi zihinsel eğitim, iş zekâsı, artistik ve kültürel zekâ üzerine kurslar ve seminerler veren Akademi; İkincisi 21. yüzyılın zihinsel sorunlannın çözümlenmesinde şirketlere, derneklere ve eğitim kurumlarına yardımcı olmak üzere, dünyanın en parlak beyinlerinin bir araya geldiği Zekâ Enstitüsü.

Buzan. uluslararası antrenörlere ve yarışmacılara, İngiliz Olimpik Kürek Takımı’na ve İngiliz Olimpik Satranç Takımı’na danışmanlık yapmaktadır. Uluslararası Psikologlar Derneği ile Eğitim ve Gelişim Enstitüsü’nün üyesidir. Cambridge ve Bristol Üniversiteleri’nin genç girişimciler topluluklarının başkanıdır. YPO Liderlik Ödülü ve imkânsızı isteyip onu başaranlara verilen ‘Eagle Catcher-Kartal Avcısı’ ödülü Buzan’ın kariyerindeki diğer başarılarıdır.

Tony Buzan Kitapları - Eserleri

  • Zihin Haritaları
  • Aklını En İyi Şekilde Kullan
  • Hızlı Okuma
  • Aklını Kullan
  • Hafızana Hükmet
  • Akıl Haritaları
  • Zihin Haritalama
  • Muhteşem Hafızanızla Tanışın
  • Yaratıcı Zekanın Gücü
  • Değişimi Kucakla
  • Dehanın El Kitabı
  • Akıllı Lider
  • Aklın Gücü
  • Bellek Eğitimiyle Anımsama Yöntemleri
  • 100 Günde Usta Satıcı Olmanın Sırları
  • Fiziksel Zekanın Gücü
  • Düşünen Organizasyon
  • Speed Memory

Tony Buzan Alıntıları - Sözleri

  • "Korku artık ne güneşin sıcaklığı ne de gözü dönmüş kışın öfkesi." (Hafızana Hükmet)
  • Einstein, "hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıdır ama hayal gücü tüm dünyayı kucaklar ,ilerlemeyi teşvik eder ,evrimi doğurur" der. (Hafızana Hükmet)
  • “Aslında tıp eğitimi görmüş olan Aristoteles, felsefesinde, kesin gerçeklere büyük önem vermiştir. Bilginin bu şekilde sistemleştirilmesi Avrupa’da sarsıcı bir etki yaratmış ve mitler, mistisizm ve batıl inançlar çağının sona ermesini sağlamıştır.” (Dehanın El Kitabı)
  • Pek çok kitabı okurken "derinlemesine" bir okumaya başlamadan önce yazılanları gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Bir okuyucunun da dediği gibi: "Hırsızlık yapmadan önce gireceğin yeri gözetle ve sonra da içeri girip ne istiyorsan onu çal!" Gözden geçirmenin konunun tümünü tam anlamıyla kavramanızı sağladığını ve derinlemesine okumanızı çok daha kolay hale getirdiğini fark edeceksiniz. (Aklını En İyi Şekilde Kullan)
  • Tembelliğin çukurunda verimsiz bir şekilde debelenmektense, proaktif olmak ve bir şey yapmak her zaman daha iyidir. (Zihin Haritalama)
  • Beyin doğrusal ve tekdüze düşünmez; merkezi bir tetikleme noktasından, görüntüler ve anahtar sözcükler kullanımıyla, eşzamanlı olarak pek çok farkli yöne doğru düşünür. İşte ben buna “Aydınlatıcı Düşünme" diyorum (Akıl Haritaları)
  • Bir resim bin kelimeye bedeldir. (Zihin Haritalama)
  • Araba kullanan insanların yüzde 95'inden fazlasının düşünülebilecek en inanılmaz "unutma" işlemlerinden birini gerçekleştirdiğini biliyor muydunuz? (Hafızana Hükmet)
  • “1947’de Müslüman Pakistan’la Hindu Hindistan arasındaki bölünme çatışmalarında, şaşkın durumda bir Hindu, Gandhi’ye yaklaştı. Adamın oğlu Müslümanlar tarafından öldürülmüş ve o da öç almak için Müslüman bir çocuğu öldürmüştü. Çaresizlik içinde Gandhi’ye başvurarak, ne yapması gerektiğini sordu. Gandhi bir süre düşündükten sonra ona şöyle dedi: ‘Çatışmalar sırasında yetim kalmış bir Müslüman çocuğu bul. O Müslüman çocuğu kendi Hindu evine götürüp öz oğlun gibi, ama bir Müslüman olarak yetiştir.’ Bu öykü, Gandhi’nin felsefesine mükemmel bir örnektir.” (Dehanın El Kitabı)
  • Hafızanız, kaslar gibi çalıştırılmazsa zayıflayan bir yetidir. (Zihin Haritaları)
  • Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir? Romalı hatip Cicero'ya göre mekan yöntemi (loci yöntemi) olarak bilinen mekansal ezberleme tekniği Simonides isimli Yunan şair ve sophos (bilge adam) tarafından keşfedildi. De Oratore diyaloğunda Cicero, Simonides'in katıldığı bir şölende ev sahibinin onuruna bir şiir okuduğundan bahseder. Şiiri okuduktan kısa bir süre sonra, dışarı çağrılır ve o gittiğinde şölenin yapıldığı salonun çatısı aniden çöker ve diğer konukların ezilerek ölmesine neden olur. Bazılarının cesedi parçalanıp tanınmayacak hale gelir ki bu büyük bir sorundur çünkü uygun cenaze törenlerinin yapılması için kimliklerinin belirlenmesi gereklidir. Fakat Simonides, şölen masasının etrafında oturan her bir konuğun yerini görsel hafızasını kullanarak, ölülerin kimliklerini belirleyebilmiştir. Bu deneyimden yola çıkarak, Simonides herkesin konumlarını seçerek ve hatırlamak istedikleri şeylerin zihinsel imgelerin çizerek hafızalarını geliştirebileceğini fark etti. Eğer resimler zihinde canlandırılan yerlerde belirli bir sırayla saklanırsa, o zaman çağrışımın gücü sayesinde herhangi bir şeyi hatırlamak mümkün olacaktı. Sonucunda ortaya çıkan mekan yöntemi, Antik Yunan ve Roma'nın bazı retorik tezlerinde tarif edilmiştir ve günümüze daha çok hafıza sarayı olarak bilinmektedir. (Zihin Haritalama)
  • Resimler gerçekten de “binlerce kelimeye değer”dir, çünkü renk, şekil, çizgi, boyut, doku, görsel ritim ve Latince’si ile imaginari olan “zihinde resimleme” anlamına gelen, imgeleme gibi kortikal becerilerini kullanımını sağlamaktadır. Tüm bunları düşününce, alınan/üretilen notların %95'inin resimlerden yoksun oluşunun ne kadar anlamsız olduğu sonucuna varırız. (Zihin Haritaları)
  • Kelime hazinesinin geliştirilmesi insanın zeka düzeyinin yükseltilmesinde, tarihsel olarak, en önemli etkenlerden biridir. (Hızlı Okuma)
  • Bilim adamları her beynin 10.000.000.000 beyin hücresi içerdiğini keşfettiler. Bu hücrelerin her biri, çok sayıdaki kollarının üzerinde çok sayıda bağlantı noktası olan, minik bir ahtapota benziyor. (Aklını En İyi Şekilde Kullan)
  • Pratik mükemmelleştirir: Eğer mükemmel bir şekilde pratik yaparsanız, pratiğiniz sizi mükemmel yapar. Fakat kötü bir şekilde pratik yaparsanız, pratik sizi mükemmel bir şekilde kötü yapar. (Zihin Haritalama)
  • Kötü bir sanatçı olduğunuz konusundaki endişenizi bir kenara bırakıp bir kelebek çizmeye çalıştığınızda, ilk denemenizi yetersiz bulabilirsiniz hatta bazen başarısız da olabilirsiniz. Fakat avantajınız, denemiş olmanızdır. Bir daha kelebek gördüğünüzde, hatırlamak ve kopyalamak için ona yakından bakmak istersiniz. (Zihin Haritaları)
  • “9. ve 10. Yüzyıllarda satranç Arap dilinde Şatranç olarak bilinirdi ve günümüzde modern satranç oyunu için Moskova neyse, o dönemde Şatranç için Bağdat da oydu – dünyanın, satranç başkenti.” (Dehanın El Kitabı)
  • “Cengiz Han’a babası, yenilgiye uğrattığı bir kabile reisinin adından esinlenerek Timuçin adını vermişti. Yaşamının ilk yıllarını, kendi boyundan atılmış olarak, büyük bir yoksulluk içinde geçirdi; hatta, onu tutsak alanların boynuna bir zincir geçirilmesi için ısrar etmeleriyle, esirliği de yaşadı.” (Dehanın El Kitabı)
  • Bilgi bir şeydir, sistemli bilgi ise her şeydir. (Hızlı Okuma)
  • Beyniniz düşündüğünüzden iyidir. (Aklını Kullan)