700 yılık tarihi medresede sanat etkinlikleri
Mardin’de ilk kez düzenlenen Kültür Yolu Festivali kapsamında, 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi’nde sanat etkinlikleri düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, zengin tarihi dokusu ve kültürüyle birçok medeniyetin izlerini taşıyan Mardin’de ilk kez düzenlenen Kültür Yolu Festivali, 5’nci gününde farklı etkinlik ve konserlerle sürüyor. 26 Ekim’e kadar sürecek festivalde, 30 farklı noktada yaklaşık 370 etkinlik planlanıyor. 700 yıllık tarihe sahip, eşsiz mimari yapısıyla dikkat çeken Kasımiye Medresesi’ndeki etkinlikler ise yoğun gördü. Tarihi medresede İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından ‘Nefes-i Abdalan’ konseri verildi. Topluluk daha sonra Postnişin M. Fatih Çıtlak liderliği ve Yüce Gümüş’ün sanat yönetmenliğindeki ‘Semâ Mukabelesi’ ile izleyenlerle buluştu.
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen, Türk şiirinin önde gelen isimlerinden Cahit Sıtkı Tarancı’nın yazılarından yola çıkarak Engin Yüksel tarafından oyunlaştırılan ‘Gün Eksilmesin Penceremden’ adlı tiyatro oyunu, Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Vali Kılıçlar Salonu’nda sahnelendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda ise ‘Anadolu İrfanı ve Aile’ konulu söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Işıl Açıkkar’ın üstlendiği etkinlikte Oğuzhan Aydın, Anadolu irfanının aile yapısındaki rolü ve geleneksel değerlerin günümüz toplumuna yansımaları üzerine konuştu. Mardin Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleşen ‘Sedef Kakma Atölyesi’ ile katılımcılar, geleneksel el sanatını yakından tanıma ve deneyimleme fırsatı buldu.