Başmüfettiş nedir, ne iş yapar? Başmüfettiş olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?
Başmüfettiş nasıl olunur? 2022 Başmüfettiş maaşı ne kadar? Başmüfettiş olmanın şartları nelerdir? Başmüfettiş görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Başmüfettiş olmak için ne yapılmalı? Başmüfettiş sınavı var mı? İşte Başmüfettiş için merak ettiğiniz bütün detaylar...
Başmüfettiş Nasıl Olur? Başmüfettiş maaşları ne kadar? Başmüfettiş görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Başmüfettiş nasıl olunur? Başmüfettiş olmak için gerek şartlar nelerdir? Başmüfettiş mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.
Başmüfettiş nedir, kime denir?
Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra bazı büyük çaplı hizmet veren özel firmalarda hizmet veren ve çalışanları denetlemekle görevli olan kişilere başmüfettiş denir. Başmüfettiş, yaptıkları işler özelinde çalışanların her türlü denetimini gerçekleştirebilir.
Başmüfettiş, görevlerini Müfettiş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı olarak yürütür. Görev yaptığı kurumda denetim ve sorgulamadan sorumlu en üst düzey yetkili olarak ifade edilebilirler. Müfettişin, personel üzerindeki denetim yetkisini kanun ve usule uygun bir biçimde kullanıp kullanmadığını takip eder.
Başmüfettiş ne iş yapar? Görevleri nedir?
Kanun, tüzük ve yönetmeliğe bağlı olarak çalışan başmüfettişin önemli görevleri bulunur. Gerektiğinde soruşturma yetkisini de kullanabilen başmüfettişin görevleri şöyledir:
- Gerek merkez birimlerinde gerekse de taşra birimlerinde çalışan müfettişlerin yasalara uygun bir denetim yapıp yapmadıklarını kontrol etmek,
- Müfettişler hakkında gelen şikayetleri değerlendirmek ve gerektiği durumlarda soruşturma takibi yapmak,
- Müfettişlerin, personel ve çalışma sistemi hakkında düzenli bir biçimde hazırladığı raporları incelemek,
- Eğer emrindeki bir müfettiş hakkında soruşturma takibi başlatılmışsa ihtiyaç halinde soruşturmada görüş bildirmek,
- Kurumda işlerin düzenli bir biçimde yürütülmesi için gerekli önlemleri almak, müfettişlerine yeni yasa değişikliklerini bildirmek.
Başmüfettiş Olmak İçin Gerekenler
Başmüfettiş olmak isteyenlerin; üniversitelerin, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmaları gerekir. İktisat, maliye, kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olanlar önce müfettiş yardımcılığı ile işe başlayıp deneyim kazandıkça açılan sınavlara başvuru yaparak başmüfettişlik kadrosuna yerleşebilirler. Fakat tıp ve mühendislik alanlarında da başmüfettişlik yapma imkanı bulmak için mühendislik fakültesi veya tıp fakültesinden mezun olmanız gerekir.
Başmüfettiş olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?
Başmüfettiş eğitimlerinde; hukuk, istatistik, maliye, siyaset bilimi, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, kamu maliyesi ve insan hakları gibi dersler bulunur. Tüm bunlara ek olarak devlet bütçesi, halkla ilişkiler, çalışma ekonomisi ve girişimcilik dersleri de yer alır.
Başmüfettiş maaşları ne kadar?
Başmüfettiş mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Başmüfettiş maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Başmüfettiş maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Başmüfettiş maaşları farklılık arz etmektedir. Başmüfettiş maaşı ile ile ilgili bilgi bulunamadı.