Seramik Ustası nedir, ne iş yapar? Seramik Ustası olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?

MESLEK REHBERİ

Seramik Ustası nasıl olunur? 2022 Seramik Ustası maaşı ne kadar? Seramik Ustası olmanın şartları nelerdir? Seramik Ustası görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Seramik Ustası olmak için ne yapılmalı? Seramik Ustası sınavı var mı? İşte Seramik Ustası için merak ettiğiniz bütün detaylar...

Seramik Ustası Nasıl Olur? Seramik Ustası maaşları ne kadar? Seramik Ustası görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Seramik Ustası nasıl olunur? Seramik Ustası olmak için gerek şartlar nelerdir? Seramik Ustası mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.

Seramik Ustası nedir, kime denir?

Seramik ustası zemin veya duvarlara seramik, karo, fayans, mermer ve granit gibi taş çeşitlerini döşeyen kişidir. Genellikle inşaat sektöründe çalışır.

Seramik ustası evlerin banyo, tuvalet, koridor, mutfak, oda veya dış cephelerine seramik ya da karo benzeri döşemeleri yapan kişidir. Ustalar bu taşları evin genel dekorasyonuna göre seçip belli bir tasarıma uygun şekilde yerleştirirler. Duvar, zemin veya balkonlar için farklı seramik modelleri tercih edilebilir. Seramik ustası ebat ve modellerin hangi zemine uygun düşeceğini bilir.

Seramik Ustası ne iş yapar? Görevleri nedir?

Seramik ustasının iş aletlerini doğru kullanabilmesi gerekir. Zemini döşemeye hazırlayarak ölçülere uygun döşeme yapmalıdır. Diğer görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Döşeme yapacağı zeminin özelliklerini bilmek,
  • Çalışacağı zemini seramikleri yerleştirmeye uygun hale getirmek,
  • Yapıştırmak için gereken harcı hazırlamak ve tüm duvara uygulamak,
  • Seramik veya fayansları ölçüye uygun şekilde kesip yapıştırmak,
  • Süpürgelikleri yapmak, derzleri çekmek,
  • Çalışma bittiğinde fayansların üstündeki fazla harcı silerek işi teslim edilir düzeye getirmek.

Seramik Ustası olma şartları nedir?

İlköğrenimini tamamlayan herkes seramik ustası sertifikası almak için resmî ya da özel kurumların verdiği kurslardan yararlanabilir. Eğitim yoluyla meslek liselerinden veya üniversitelerin ön lisans programlarından mezun olarak da bu unvana sahip olabilirsiniz.

Seramik Ustası Olmak İçin Gerekenler

Seramik ustası olmak için bir ustanın yanında çalışmak, meslek lisesinde "Yapı Yüzey Kaplama Teknisyenliği" bölümünü okumak, özel kurs almak veya üniversitelerin iki yıllık “İnşaat Teknolojisi” bölümünü okumak tercih edilebilir.

Seramik Ustası olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?

Özel kurslarda malzeme miktarı, ölçü ve ölçekler, tesviye betonu, mozaik, seramik ve karo kaplama, derz dolgu, duvar ve zemin kaplama, tesviye yüzeyini hazırlama, fiyat ve sözleşme gibi eğitimler yer alır. Meslek yüksek okulunda ise statik, yapı malzemeleri, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki matematik, mukavemet, betonarme, zemin mekaniği, mesleki uygulamalar gibi dersler görülür.

Seramik Ustası maaşları ne kadar?

Seramik Ustası mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Seramik Ustası maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Seramik Ustası maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Seramik Ustası maaşları farklılık arz etmektedir. Seramik Ustası maaşı en düşük 4.250 TL, en yüksek 15.270 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Seramik Ustası ortalamasına göre Seramik Ustası maaşı yaklaşık 7.070 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.