Sıcaklığın insan üzerindeki etkileri nelerdir? Yol açtığı felaketler nelerdir? Nasıl baş edilebilir?

SAĞLIK

Bunaltıcı hava çoğu ülkeyi etkisi altına almış durumda. Bu sıcaklıkların insan üzerinde ölüme bile sebebiyet verdiği gözle görülebilir

Sıcaklıkların cildiniz üzerindeki etkisi

Vücudunuzun etrafındaki milyonlarca ter bezi, teri cildinize iter. Buharlaşırken havaya ısı aktarır ve bu da sizi serinletir. Ancak aşırı sıcak ve nemli olduğunda, tüm süreci alt üst edebilir. Aşırı terleme sizi susatabili. Vücudunuz daha fazla su içme gereksinimi duyduğunda her zaman alarm vermez. Kendinizi susamış hissettiğinizde çok geç olabilr. Sıvıları yenileyebileceğinizden daha hızlı kaybediyor olabilirsiniz.

Çok nemli ısı, terlemenin faydaların ortadan kaldırabilir. Havada çok fazla nem olduğunda, ter daha yavaş bir şekilde buharlaşır veya hiç buharlaşmaz. Bunun yerine birikir ve damlar. Ana soğutma mekanizmasından yoksun kalan vücut sıcaklığı yükselir.

Kalbinize etkisi

Kalbiniz ve kan damarlarınız vücut sıcaklığını düzenlemek için genel olarak eyleme çağrılan ilk organlardır. Aşırı ısıda, kalbiniz vücut ısınızı sabit tutmak için daha sıkı çalışır. Kanı hızlıca cildinize itmesi gerekir. Burda ısıyı salabilir. Bu sıcak olduğunda kızarmış görünmenizin nedenidir. Ter dökülürken sıvı kaybı kanın hacmini azaltır. Bu da kalbinizin kan basıncını korumak için daha da fazla pompalamak zorunda kalması anlamına gelir. 

Beyninize etkisi

Beyinde elmas şeklindeki küçük bir bölge olan hipotalamus,vücudunuzun soğutma tepkisini düzenler. Terlemeyi tetikler ve kan akışını yönlendirir. tüm bunlar vücut ısınızı sağlar. Fakat aşırı sıcaksa tüm bu düzen bozulur. Solunum hızlandığı ve boynunuz ile kafatasınızın içindeki kan damarları daraldığı için  beyne kan akışı aşırı ısıda azalır. Bu durum beyninizi ihtiyaç duyduğu oksijen ve glikozdan mahrum bırakır ve algısal yeteneklerinizi etkiler. Mental sağlık koşulları kötüye gider ve riskli veya kötü karar almaya yol açar. Sıcağa adapte oalamazsanız, beyniniz hızlı bir şekilde mahvolur ve kötü kararlar alırsınız.

Sıcaklık nasıl öldürür?

Aşırı sıcaklar vücudunuzun savunma mekanizmalarını parçalar. Sıcak ve yapış yapış bir günün verdiği ağır hissin yerini hızla rahatsız edici bir şeye, ölümcül bir şeye bırakır. Genellikle mide bulantısı, baş ağrısı, kas krampları ve hatta bayılma gibi semptomlarla başlar. Bunların hepsi ısı yorgunluğunun belirtileridir. Vücudunuz sussuzlaşır ve kendini soğutma işlevini kaybetmeye başlar.

Vücudunuzun terleme ve cildinize giden kan akışını arttırma gibi normal serinleme numaralarını kullanamaması durumunda ısı çarpması oluşur. İç vücut sıcaklığınız 40 santigrat derecenin üzerine çıkmaya başladığında, ölüme doğru gidersiniz. Yönünüzü şaşırabilir veya bilincinizi kaybedebilirsiniz. Büyük organlar kapanmaya başlar. Bağırsağınızı diğer bağırsaklardan ayıran bariyerler daha gözenekli hale gelebilir. En sonunda kalbiniz dayanmaz.

Sıcak çarpmasının en iyi tedavisinin soğuk su banyosu yapmak, bu mümkün olmazsa ıslak havluları doğrudan vücuda koymak ve etrafınızda vantilatörler koymak.