TSH nedir? TSH değeri kaç olmalıdır? TSH yüksekliği veya düşüklüğü ne anlama geliyor?
Tam kan sayımında bulunan değerlerden biri de TSH'dir. TSH düşüklüğü ve yüksekliğinin nasıl tedavi edileceği de merak edilen bir bilgidir. TSH nedir? TSH düşüklüğü ve TSH yüksekliği ne demek, nasıl tedavi edilir? TSH ile ilgili merak edilen tüm konular hakkında detayları derledik.
TSH nedir?
TSH hipofiz besinin ön kısmındaki hücrelerden salgılanan glikoprotein yapıda bir hormondur. Tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol eder. Aynı zamanda T3-T4 hormonlarının yapım ve salınmasındaki biyokimyasal olaylar için düzenleyici etki yapar. Tiroit hastalıklarının tanısı için TSH düzeyi tayini önemlidir.
Hipofizin tiroit bezinin çalışmasını uyarması gibi hipofizden TSH üretimini kontrol eden, hipotalamus adında bir üst merkez vardır. Hipotalamustan salgılanan TRH (TSH salgılatıcı hormon), hipofize ulaştığında TSH’ın yapımını ve salınmasını uyarır.
TSH düzeyleri, gün içerisinde belirli bir ritim içinde değişiklikler gösterir. Sağlık sorunu bulunmayan bir bireyde uyku saatine yakın yükselmeye başlar, sabahın erken saatlerinde TSH düzeyi maksimum seviyeye ulaşır. İlerleyen saatlerde düşmeye başlayan TSH düzeyi, öğle vakti minimum seviyeye gelir.
TSH normal değeri kaç olmalıdır?
Normal TSH seviyeleri her 1 litre için 0,4 – 5,0 mililitre arasındadır. Tiroit bozukluğu için görülen tedavi sürecinde ise normal aralık 1 litre için 0.5 ila 3.0 mililitre olarak kabul edilmektedir.
TSH yüksekliği ne alnama gelir?
Dünyada ve ülkemizde tarama testi olarak kullanılan TSH testi 3.90’dan fazla ise tiroit bezinde bir problem olduğu anlamına gelmektedir. Testin sonucunda çıkan yüksek değerler tiroit bezinin az çalıştığını, hipofiz bezi tümörlerini ya da tiroit tedavi süreci devam eden hastalarda ilaçların alımıyla ilgili sorun yaşadığını göstermektedir. TSH yüksekliği bir otoimmün hastalığının sonucunda ya da beslenme yoluyla çok fazla tuz alınması neticesinde de ortaya çıkabilir.
TSH yüksekliği neden olur?
Hipotiroidi varlığında,
İyot yetersizliğinde,
Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi uygulamasında,
Tiroit hormon direnci varlığında,
Doğum kontrol hapları gibi östrojen desteği alımında,
Hashimoto tiroidi varlığında,
Konjenital hipotiroidi varlığında,
Hipofiz adenomu varlığında,
Hipofiz bezinin alınmasında,
Hipertiroidi tedavisi için kullanılan radyoaktif iyot ve anti tiroid ilaç kullanımı gibi tedaviler sonucu,
Lityum içeren ilaçların alımında,
Aşırı miktarda kalsiyum veya demir takviyesi alımında,
Antidepresanlar, kolestiramin ve kolestipol içeren kolesterol düşürücü ilaçlar, kortikosteroit ve adrenokortikosteroit ilaçların yan etkisi sonucu,
Tiroit hormonunu azaltan karalahana, çiğ karnabahar, kırmızıturp gibi besinlerin tüketilmesinde TSH seviyeleri yüksek çıkabilmektedir.
TSH düşüklüğü ne anlama gelir?
TSH testinin sonucunda çıkan düşük değerler tiroit bezinin fazla çalıştığını, tiroit bezi az çalışan kişide tiroit ilacını fazla miktarda aldığını, hipofiz bezinde TSH yapımını engelleyen bir durum olduğunu ya da hastanın hamile olabileceğini gösterir.
TSH düşüklüğü neden olur?
Fazla iyotlu tuz tüketimi,
Fazla tiroid hormon ilacı kullanımı,
Haşimato hastalığı
Zehirli guatr başlangıcında ya da zehirli guatr tedavi sürecinde
Hamilelik
Nodüler tiroid,
Graves hastalığı,
Tiroid hormonu içeren doğal takviyelerin fazla alınması,
Tiroid bezi iltihaplanması,
Hipofizden az TSH salgılandığında,
Levotiroksin ilacı kullanımı.