AKIL GEL BERİ GEL BERİ Şarkı Sözleri
Halk tarafından en çok sevilen müzik türlerinin başında türkü gelmektedir. Eski bir kültürden gelen türkülerin dinleyici kitlesi de oldukça fazladır. Türkülerin içerisinde birçok farklı duygunun işlendiği görülmektedir. AKIL GEL BERİ GEL BERİ türküsü de çok merak edilen ve sevilen türkülerdendir. İşte AKIL GEL BERİ GEL BERİ sözleri...
AKIL GEL BERİ GEL BERİ türküsünün sözleri nedir? AKIL GEL BERİ GEL BERİ türküsü kime ait? AKIL GEL BERİ GEL BERİ hangi yörenin türküsü?
AKIL GEL BERİ GEL BERİ Türkü Sözleri
Akıl gel beri gel beri
Gir gönüle nazar eyle
Görür göz işitir kulak
Söyler dile nazar eyle
Baştır gövdeyi götüren
Ayak menzile yetiren
Türlü maslahat bitiren
İki ele nazar eyle
—
Sofu isen alıp satma
Helalına haram katma
Yolun eğrisine gitme
Doğru yola nazar eyle
İki elim kızıl kanda
Çok günahlar vardır bende
Ya ilahi kerem sende
Düşkün kula nazar eyle
—
Şah Hatayim eydir gani
Veren mevla alır canı
Evvel kendi kendin tanı
Sonra ele nazar eyle
Türkü Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Türkü, bağlama ile söylenip hece vezni ile yazılan şiirlere verilen isim olarak bilinmektedir. Türkünün içerisinde çok farklı duygulara yer verilebilir. Bu duygular genel olarak özlem, aşk, ayrılık ve bunlara benzer duygulardır. Ayrıca toplumsal konularda türküler içerisinde yer alabilir. Göç, ölüm, kahramanlık ve daha birçok unsurun türkülerde geçtiği görülmektedir.
Halk şairleri koşma ve koşuklar yazarak türkünün ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Türkünün ortaya çıkması ile oldukça başarılı bir müzik türünün doğduğu görülmüştür. Türkünün birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Konularına Göre Türküler
Türküler konularına göre çeşitli isimler ile adlandırılmaktadır. Bu türkülerin konuları birbirinden farklıdır. Sayı olarak ise konularına göre oldukça çok sayıda türkü bulunmaktadır.
- Aşk konulu türküler,
- Ninniler,
- Çocuk türküleri,
- Kahramanlık türküleri,
- İş türküleri,
- Doğa konulu türküler,
- Oyun türküleri,
- Askerlik türküleri,
- Acıklı olay türküleri,
- Güldürücü içerikli türküler.
Türküler işlendiği konuya göre farklı isimlere sahiptir. Örneğin, kahramanlık konulu bir türküde herhangi bir isim ön plana çıkmaktadır. Ya da bir şehir ön plana çıkabilir. Türküde işlenmek istenen konu belirlendikten sonra o konuya ağırlık verilir.