İklim değişimi: Türkiye'de sel ihtimali katbekat artıyor
Uluslararası araştırmacılar, bu ay Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ı vuran türü sel felaketlerinin iklim değişikliği nedeniyle çok daha olası hâle geldiğinde belirlendi.
Yapılan uluslararası bir değişime göre, insan iklim değişikliği bu ay Türkiye dahilinde bazı ülkelerden gelen aşırı yağışların neden olduğu türden sel felaketlerini çok daha olası hâle getirdi.
40 'a kadar daha şiddetli
İklim şartlarında Dünya Hava İlişkilendirme (WWA) girişimi tarafından yapılan eğitimde, “Yunanistan'ın yanı sıra Bulgaristan ve Türkiye'nin bazı kesimlerini içeren geniş bölgeli olarak, insan kaynaklı iklimin gözlemlenen boyutlara sahip bir olay 10 kata kadar daha olası ve yüzde 40 'a kadar daha şiddetli kıldığını” denildi.
Araştırma, Libya'da görülen boyutlarda aşırı yağışların da “1,2 santigrat derece daha soğuk bir iklim karşılaştırması 50 kata kadar daha olası ve yüzde 50'ye kadar daha şiddetli hâle geldiği” ortaya koydu.
Aşırı yağışların gerçekleşceği bekleniyor
ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Yunanistan'ın araştırmacıları, söz konusu çalışma kapsamında, insanların iklim değişikliğinin satıcısına neden olan aşırı yağışların gerçekleşme olasılığı ve bölümlerde ne derece rol oynadığını inceledi.
Aşırı yağışlar geçen hafta İstanbul'da can aldı
Daniel kasırgasının vurduğu Libya'da 10 Eylül'de iki barajın çöktüğü Derna'nın 3 bin 958 kişi, ülkenin geri kalanında ise 170 kişi satıcı nedeniyle hayatları kaybettiği ve 10 binden fazla insanın da hâlen olduğu belirtilen WWF raporunda; Türkiye'de yedi, Yunanistan'da 17, İspanya'da altı, Bulgaristan'da da dört can kaybı yaşandığı hatırlatıldı. Aşırı yağışlara bağlı olarak yaklaşık iki hafta önce Kırklareli'nde beş, İstanbul'da ise iki kişinin hayatını kaybetti.
Libya'da Daniel kasırgasının nedeni, sel felaketinde binlerce kişinin hayatını kaybetti. Libya'da Daniel kasırgasının neden olduğu sel felaketinde binlerce kişinin hayatı kaybedildi.
Barajlar iyi yapılamasa felaketler yaşanabilir
Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, belirli bölgelerdeki eksiklikler ve barajların bakımı iyi yapılmadığı takdirde, Libya'daki aşırı hava olaylarının gibi bir felakete dönüşebileceğini belirtti.
Araştırmaya göre, Yunanistan'daki ormansızlaştırma ve Libya'daki çatışmaların sonuçları gibi diğer olayların felaketlerin merkezlerinde rol oynandı.
Hollanda merkezli Kızılhaç-Kızılay İklim Merkezi'nin kopyası Julie Arrighi, Libya'daki sel felaketiyle ilgili değerlendirme yaptığında, “Bu şiddetli felaket, iklimin bozulmasının körüklediği aşırı hava olaylarının insan faktörüyle birleştiğinde ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceği gösteriliyor” dedi.
Gelecek iklime uygun altyapı gibi güvenlik önlemleri alınmalı
Arrighi, bu tip felaketlerin sıradanlaşmasının önüne geçilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Arrighi, söz konusu çözümün arasında acil durum yönetiminin uygun olduğunu, hava tahminlerinin yazıldığını, uyarı sistemleri ve gelecek iklime uygun altyapı gibi güvenlik önlemlerinin bulunduğunu belirtti.