Türkiye Çevrecileri Diyadin’de buluşuyor!..
DİSDER – Doğa İçin Sanat Derneği, DOĞÇEP – Doğu Anadolu Çevre Platformu, Diyadin Çevre İnisiyatifi, VAN ÇEVDER – Van Çevre Koruma Derneği ve Zilan Ekoloji Platformu’nun çağrısı üzerine ülkenin tümünde örgütlü olan Türkiye Çevre Platformu ve ülke genelinde onlarca sivil toplum örgütünün oluşturduğu Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu, Doğaya Güç Kat Ağı, çok sayıda baro ile onlarca doğa ve çevre mücadelesi veren sivil toplum örgütleri 29 Mayıs 2025 günü Ağrı’nın Diyadin ilçesi Mollakara köyünde, “DİYADİN – MOLLAKARA İLİÇ OLMASIN” kitlesel basın açıklaması ile Diyadin Altın Madenine karşı tek ses verecek.
MARDİN ÇEVRE,TARİHİ ESERLERİ KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ DESTEK VERECEK.
Dernek Başkanı Aslan BAŞBOĞA,Ağrı Diyadin ilçesindeki Altın Madeni Arama çalışmalarına karşı Türkiye’nin önde gelen çevre ve ekoloji örgütleri ile bölge barolarının yekvücut olarak tepki göstereceğini açıkladı. Başboğa, “TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİNDEN ÇEVRE VE EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ VE YAŞAM SAVUNUCULARI OLARAK, "DİYADİN İLİÇ OLMASIN" DEMEK İÇİN 29 MAYIS’TA SAAT 14.00’TE AĞRI DİYADİN MOLLAKARA KÖYÜNDE DÜZENLEYECEĞİMİZ BASIN AÇIKLAMASINDA BULUŞUYORUZ VE HERKESİ BEKLİYORUZ”
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Anadolu’nun en büyük eko-kırım projesi olma riski taşıyan Mollakara Altın madeni, Murat Nehri ve kollarının tam ortasında ve deprem fayının üzerinde, dahası sönmemiş bir volkan olan Tendürek dağının yakınında yer alıyor. Proje sahasının çevresinde birçok aktif kırık ve faylar bulunmaktadır ve rakımın yüksek oluşu nedeniyle olası bir felakette önü alınmaz zayiatlar oluşacaktır. Diyadin altın madeni, 3 ayrı ÇED alanında ve 6 köyün ortasında yer alıyor. Maden sahasının en yakınındaki köy olan Mollakara köyüne mesafesi sadece 190 m. En uzaktaki köyün mesafesi ise 2.2 km. Diyadin Mollakara altın madeni, bu 6 köy için adeta bir yok oluş habercisi. Diyadin Mollakara köyündeki altın arama çalışmaları 2004 yılında Amerikan şirketi olan Newmont Mining Corporation tarafından başlatılmış ve 2008 yılında saha Koza Altın işletmelerine geçmiştir. 2012 yılında “ÇED Olumlu” kararı verilen Mollakara altın madeninin bu yıl işletmeye açılması planlanmaktadır ve ön çalışmaları son aşamadadır. Projenin işletme ömrü 4 yıl olarak planlanmasına karşın, arazinin hazırlanması, inşaat, işletme, kapatma ve rehabilitasyon faaliyetleri ile 8 yıllık faaliyet süresi belirlenmiş, ancak işletmenin ruhsat süresi 2022 -2042 arası, yani 20 yıl olarak alınmıştır.”
“DEVASA BİR DOĞA YIKIMI KABUL EDİLEMEZ”
“Proje hayata geçirilirse, Koza Altın Madeni bu yıl içerisinde toplam 470 hektarlık 3 ayrı ÇED alanında üretime başlayacak. Her 3 ÇED alanında açık ocak sahası, cevher stok sahası, bitkisel toprak depolama alanı, şantiye alanı, kazı fazlası depolama alanı, cevher stok sahası, kırma-eleme tesisi, yığın liç alanı, havuzlar, ADR tesisi alanı yer alacağı belirtiliyor. Altın tenör ortalaması 0,87 gram/ton ve cevher üretim metodu olarak siyanür kullanılacak. Raporda “Tesiste çıkarılacak malzemenin 11.115.760 tonluk kısmının cevher, 12.108.356 tonluk kısmının pasadan oluşacağı” yazıyor. Bu devasa bir doğa yıkımı demek. Nihai ÇED raporundaki tüm veriler ve bölgede inceleme yapan bilim insanlarının açıklamaları bize toplum olarak İliç’te yaşananlardan hiç ders alınmadığını ve yeni bir İliç faciasının önümüzdeki yıllar içerisinde bizi beklediğini gösteriyor.
İşte bu nedenle bizler Diyadin'de buluşacağız ve 29 Mayıs 2025'te madene en yakın noktada düzenleyeceğimiz Basın Açıklamasında şöyle sesleneceğiz: “DİYADİN – MOLLAKARA BİR ALTIN MADENİ DEĞİL, BİR EKO-KIRIM PROJESİDİR! GELECEĞİMİZİ YOK ETMEYİN VE DİYADİN-MOLLAKARA’DA YENİ BİR İLİÇ FELAKETİ, BELKİ DE DAHA YIKICISI YAŞANMADAN ÖNCE BU PROJEYİ İPTAL EDİN!”
ÇAĞRICILAR:
DİSDER - Doğa İçin Sanat Derneği
DOĞÇEP - Doğu Anadolu Çevre Platformu
Diyadin Çevre İnisiyatifi
VAN ÇEVDER - Van Çevre Koruma Derneği
Zilan Ekoloji Platformu
Katılımcı Kurum ve İnisiyatifler
Ağrı Barosu
Batman Barosu
Diyarbakır Barosu
Iğdır Barosu
Muş Barosu
Van barosu
Ayvalık Doğa Koruma
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği – TÜR-ÇEP
Bazid Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü
Bergama Sivil İtaatsizlik
BİNÇEV-DER Bingöl Sürdürülebilir Kalkınma Çevre,
Gençlik ve Sivil Toplum Geliştirme Derneği
Bodrum Dağdaşlar Grubu
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi
DEDEF Munzur Koruma Kurulu
Dirmil Kadın Kollektifi
Doğaya Güç Kat Ağı
Doğu Akdeniz Çevre Platformu
Doğubayazıt İş İnsanları Derneği
Ekoloji Birliği
Erciş Süphan Dağcılık Arama Kurtarma
Sanat Kültür ve Doğa Koruma Derneği
Halkevleri Kent ve Ekoloji
Iğdır Emek ve Demokrasi Platformu
İÇAÇEP - İç Anadolu Çevre Platformu - TÜRÇEP
İHD Ağrı Şubesi
İHD İnsan Hakları Derneği
İHD Doğu Beyazıt Temsilciliği
İHD Iğdır Temsilciliği
Zortul Çevre Grubu
İklim Adaleti Koalisyonu
İzmit Yerel Gündem 21 Çevre kooperatifi
Kocaeli Çevre Platformu
Mardin Çevre,Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (TÜRÇEP)
Muş Meşe Erozoyonla Mücadele Doğa koruma ve Ağaçlandırma Derneği-TÜRÇEP
MUÇEP – Muğla Çevre Paltformu
MUÇEP-Datça
Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği
Muş Kültür Derneği
Muş Serbest Muhasebeci Mali Müşvavirler Odası
Niğde Çevre Eğitim Kültür Derneği – TÜRÇEP
Polen Hareketi
Sarımlı Havzası ve Çevresi Doğal Mirasın Korunması Derneği
Süphan Dağcılık Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği
TÜRÇEP-Türkiye Çevre Platformu
UTGB-Ulusal Tarım Birliği
Van Erciş Zilan Çevre Platformu
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
Yeşil Direniş Gazetesi
Yeşil Yaşam İnisiyatifi