Arıza Babaların Çatlak Kızları - Ayten Kaya Görgün Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Arıza Babaların Çatlak Kızları kimin eseri? Arıza Babaların Çatlak Kızları kitabının yazarı kimdir? Arıza Babaların Çatlak Kızları konusu ve anafikri nedir? Arıza Babaların Çatlak Kızları kitabı ne anlatıyor? Arıza Babaların Çatlak Kızları PDF indirme linki var mı? Arıza Babaların Çatlak Kızları kitabının yazarı Ayten Kaya Görgün kimdir? İşte Arıza Babaların Çatlak Kızları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ayten Kaya Görgün
Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları
İSBN: 9789755396330
Sayfa Sayısı: 160
Arıza Babaların Çatlak Kızları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ayten Kaya Görgün'ün ilk romanı Arıza Babaların Çatlak Kızları, köyden kente göç olgusunu, Ankara'nın varoşlarında kır ve kenti iç içe yaşayan birinci ve ikinci kuşak göçmenlerin 80'lerdeki yaşam öykülerini ironik bir dille işliyor.
Anadolu'nun en sahipsiz bırakılmış ıssız köşelerinden, son umutlarını toplayıp atalarından kalma toprakları terketme cesareti göstererek, Samsun Asfaltı'ndan girdikleri bu kentin sağına soluna dağılan insanlar, kurdukları yeni mahallelerde buluştular. Yüklerini gelincik tarlalarının, papatyaların ortasına indirenler, dede yadigârı maşrapalar, bakır kazanlar, el dokuma kilimler ne var ne yoksa hepsini üçe beşe bakmadan tuğlaya, kuma, çimentoya, kazmaya, küreğe yatırdılar. El birliğiyle harcını karıp, üç duvarını ördülerse, dördüncüyü kıl kilimle çevirdikleri, çatısı gökyüzü olan tek göz damlarda "başlı-kıçlı" yattılar.
Kenti bir halka gibi çevreleyen bu çorak arazide elektrik veya su olsa tesisatçı bile olmaya aday erkekler hem mimar, hem duvar ustası, hem sıvacı, hem boyacı, hem camcıydılar... Kadınlar hem aşçı, hem taşıyıcı, hem badanacı, hem kuyu kazıcı, hem sucu, hem terzi... Çocuklar her şeydiler fakat sadece çocuk değildiler... Yine de en çabuk onlar alışmıştı kentin köye, köyün kente dönüştüğü bu silsileye. Anne-babalarından önce çözüldü dilleri. Ve onlara kılavuz olmakta gecikmediler.
Bu mahallelerde büyüyen yeni kuşağın, bir ayağında gelenekler, diğer ayağında kentin göz alıcı ışıkları takılıydı. Bir kulaklarında babalarının öğütsel yasakları, diğer kulaklarında yeni ufuklardan yayılan cezbedici sesler... Arıza Babaların Çatlak Kızları, aynı havanda dövülüp, aynı imbikte damıtılan insanların kimilerinin sirke, kimilerinin şıra, kimilerininse şarap olma öyküsünü anlatıyor...
Arıza Babaların Çatlak Kızları Alıntıları - Sözleri
- Her şeyi göze alanlar , aysız bir gece vakti yalnız kabı kaçağı, tası tarağı, yatağı yorganı değil; ellerindeki nasırı, soludukları dağ konusunu, içlerindeki sesleri, dedelerinin anlattıkları göç hikâyelerini, yaşayıp biriktirdikleri ne varsa güçleri yettiğince yüklediler kamyona. Ama geride bıraktıkları daha çoktu. İnsan ne kadarını sırtlanıp nereye kadar sürükleyebilir ki çocukluk vatanını?
- Geldiğimizde otlar yemyeşildi, Ve kuzeydi Güneş, Kömür deposu boşaldı işte, Mamak’a sonbahar geldi.
- Güneş altında tutsaklar, Geçen sonbahara bakıyorlar, Şirin mi şirin gecekondu evleri, Samsun asfaltında otomobiller, Ne güzeldir yollarda olmak şimdi…
- Unuttuğunu sandığı, bir zamanlar gülüp geçtiği, meğerse geçemediği canının çok yandığı, yılların iyilestiremediği yaraları bu gece tekrar kanadı.
- Aah benim çocuklarım küçükken çok akıllı, usluydular, büyüdükçe, sokağa çıktıkça delirdiler.
- Komiklik yokluk ve yoksunluktan çıkardı. Bu topraklarda her ikisinden de fazlasıyla vardı.
- Anneleri sağır olan çocuklar, kocaları sağır olan kadınlar, tanrıları sağır olan erkekler ağlamazdı.
- Onlar çabucak büyüyen çocuklardı, Zamandan hep alacaklı kaldılar...∞
- "Kimse bilmiyordu, yatağında ezbere akan hayatın içinde tik tak, tik tak yemlerini toplayan tavuk, kuluçkaya yatıp başka yataklarda açacaktı gözlerini..."
- "Ava de seri çı buhustek çı çar tıli."
Arıza Babaların Çatlak Kızları İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bloğumdan yaptığım yorumu hem instagram hemde burada paylaşıyorum.Bilginiz olsun.”Yıl sonunda okuduğum kitapların listesini hem burada hemde instagramda paylaşacağım. Yorum olarak paylaşmadığı kitaplar bulunmakta. Kitabınız akıcı ve güzel. 1980’lerdeki yaşamı ele alıyor ve göçmenlerin Samsun’a gelerek yaşadıkları ele alınıyor. Baskı, kadına bakış açısı ve daha fazlası ger almakta. İçime işleyen ve ara ara çok fazla kızdığım bir kitap oldu. Kızma sebebim karakterlerin bakış açısıydı. İyi okumalar. “ (Yağmur Önal)
Huzur İsyanda! Mart ayının ruhuna uygun bir roman var karşımızda. İsyanın eşiğine gelen genç kuşak kadınların evden kaçma maceraları eğlenceli bir dille anlatılmaya çalışılmış. Eldeki malzeme ile daha keyifli bir kitap yazılabilirdi. (Erkan Demirci)
Arıza Babanın çatlak Kızları. Taşralarda doğup büyüyüp yolu bir şekilde Ankara Mamak ilçesinin kenar yolları etrafında kesişmiş bir dizi insanın hayatlarına tanıklık ediyoruz. "Zaman buralarda kadın kısmının çalışmasının 'ayıp' olduğu noktanın az ötesindeydi" cümlesiyle giriş yapıyoruz kitaba. Sakine, Eylem, Figen, Binnaz ve nice kadının yeri geldiğinde güldüren yeri geldiğinde sinirleri geren yeri geldiğinde ağlatan hikayeleri... Gelişen ve değişen bütün bu hayatlar içinde yerini koruyan 'erkeklik' karşısında şaşıp kalıyor insan. Kitabın en hüzünlü hikayesi belki de Fincan Teyzeye ait. Anlattığı rüya ve isyanı aslında sessiz kalmış bütün kadınların çığlığı gibi boğazımda düğümlendi kelimeler. Kadın olmanın ağırlığını kavratan kitapta daha ağırının okumamış ve hayatı bir erkeğin elinde olan kadınların çaresizliğini hissettiriyor. Bütün çaresizliğin çözümünü evde kaçmakta bulan kadınlarla sonlanıyor. Kalemine sağlık olsun yazarın. (Zeynoa)
Arıza Babaların Çatlak Kızları PDF indirme linki var mı?
Ayten Kaya Görgün - Arıza Babaların Çatlak Kızları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Arıza Babaların Çatlak Kızları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ayten Kaya Görgün Kimdir?
1973 Ankara doğumlu. Yazmaya mizah öyküleriyle başladı. İlk yazısı, 1997 yılında Pazartesi gazetesinde (Kadınlara Mahsus Gazete) yayımlandı. Öyküleri Sanat Eylemi, Üçüncü Öyküler, Aylak, Aykırı Sanat, Kül Öykü, Güney, Notos Öykü, Lacivert dergilerinde; mizah yazıları Leman, Öküz, Hayvan, Ördek dergilerinde yer aldı. Senaryo ve öyküleri çeşitli seçkilerde yayımlanmaya değer görülen Ayten Kaya Arıza Babaların Çatlak Kızları ile ilk kez roman alanında ürün veriyor.
Ayten Kaya Görgün Kitapları - Eserleri
- Arıza Babaların Çatlak Kızları
- Çatlak Kızlar Sağlam Kapıda
Ayten Kaya Görgün Alıntıları - Sözleri
- Onlar çabucak büyüyen çocuklardı, Zamandan hep alacaklı kaldılar...∞ (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- "Kimse bilmiyordu, yatağında ezbere akan hayatın içinde tik tak, tik tak yemlerini toplayan tavuk, kuluçkaya yatıp başka yataklarda açacaktı gözlerini..." (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Komiklik yokluk ve yoksunluktan çıkardı. Bu topraklarda her ikisinden de fazlasıyla vardı. (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Her şeyi göze alanlar , aysız bir gece vakti yalnız kabı kaçağı, tası tarağı, yatağı yorganı değil; ellerindeki nasırı, soludukları dağ konusunu, içlerindeki sesleri, dedelerinin anlattıkları göç hikâyelerini, yaşayıp biriktirdikleri ne varsa güçleri yettiğince yüklediler kamyona. Ama geride bıraktıkları daha çoktu. İnsan ne kadarını sırtlanıp nereye kadar sürükleyebilir ki çocukluk vatanını? (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Unuttuğunu sandığı, bir zamanlar gülüp geçtiği, meğerse geçemediği canının çok yandığı, yılların iyilestiremediği yaraları bu gece tekrar kanadı. (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Aah benim çocuklarım küçükken çok akıllı, usluydular, büyüdükçe, sokağa çıktıkça delirdiler. (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Geldiğimizde otlar yemyeşildi, Ve kuzeydi Güneş, Kömür deposu boşaldı işte, Mamak’a sonbahar geldi. (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Güneş altında tutsaklar, Geçen sonbahara bakıyorlar, Şirin mi şirin gecekondu evleri, Samsun asfaltında otomobiller, Ne güzeldir yollarda olmak şimdi… (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- "Ava de seri çı buhustek çı çar tıli." (Arıza Babaların Çatlak Kızları)
- Anneleri sağır olan çocuklar, kocaları sağır olan kadınlar, tanrıları sağır olan erkekler ağlamazdı. (Arıza Babaların Çatlak Kızları)