Berlin’in Düşüşü 1945 - Antony Beevor Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Berlin’in Düşüşü 1945 kimin eseri? Berlin’in Düşüşü 1945 kitabının yazarı kimdir? Berlin’in Düşüşü 1945 konusu ve anafikri nedir? Berlin’in Düşüşü 1945 kitabı ne anlatıyor? Berlin’in Düşüşü 1945 PDF indirme linki var mı? Berlin’in Düşüşü 1945 kitabının yazarı Antony Beevor kimdir? İşte Berlin’in Düşüşü 1945 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Antony Beevor

Çevirmen: Nurettin Elhüseyni

Orijinal Adı: Berlin: The Downfall 1945

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750831027

Sayfa Sayısı: 492

Berlin’in Düşüşü 1945 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yirminci yüzyılın en önemli savaşlarından bazılarını ele aldığı eserleriyle beğeni toplayan Antony Beevor, günümüzün en iyi bilinen ve saygın askeri tarihçilerden biridir. Eski Sovyet dosyalarından yeni elde edilen belgelerin yanı sıra Alman, Amerikan, İngiliz, Fransız ve İsveç arşivlerinden de yararlanan Beevor, ‘’Berlin’in Düşüşü’’ 1945’te Üçüncü Reich’ın can çekiştiği bir dönemde sıkışıp kalan milyonlarca insanın farklı deneyimlerini yeniden inşa eder. İntikamcı Kızıl Ordu ile kuşatılmış Nazi güçlerinin son kez çarpıştığı 1945 Ocak’ında yaşanan sarsıcı olayların sokak düzeyinde ve sürükleyici bir portresini sunar. Vahşet ve kuşatma altındaki bir şehrin umutsuzluğunu bütün sahiciliğiyle ortaya koyarken, az rastlanan olağanüstü insanlık ve kahramanlık anlarını da sergilemeyi ihmal etmez. Antony Beevor, “Stalingrad” kitabının ardından “Berlin’in Düşüşü 1945”te de aynı soruyu bir kez daha sormamıza neden oluyor. Savaşta “kazanan” taraf var mı gerçekten?

“Modern tarihyazımında bir başyapıt” 

Michael Burleigh, “Guardian”

“Beevor, “Stalingrad”da bize Hitler’in güçleriyle Rusların çarpıştığı önemli ve korkumç savaşın sürükleyici bir anlatımını sunmuştu. “Berlin’in Düşüşü” 1945’te de aynı başarıyla bu tekniği kullanıyor. Bir askerin savaşın gerçeklerine yönelik anlayışıyla, bir romancının sembolik ve duygusal ayrıntılara bakışı birleşiyor. Beevor dehşet verici bir resim çiziyor…” 

Orlando Figes, “Sunday Times”

“Beevor’ın tarzı, gerçekler doğrultusundaki incelikli anlatının ve titizliğin ustaca karışımına katkıda bulunuyor. Her iki kategoride de sanatının doruğundaki bir yazara şahit oluyoruz.” 

Thomas Kielinger, “Die Welt”

Berlin’in Düşüşü 1945 Alıntıları - Sözleri

  • Kadınlar bedava dağıtılan tereyağı ve kuru sosis için kuyruğa girerken,erkekler ancak damıtılmış bir içki dağıtımı olunca sırada boy göstermekteydi.Bunun sembolik bir anlamı var gibiydi.Kadınlar öncelikle hayatta kalma derdindeyken,erkekler yol açtıkları savaşın sonuçlarından kaçışın peşindeydi.
  • Top takımları başlarındaki komutanların emirleriyle kızıştırdığı intikam sevinci içinde işlerine koyuldular:"Faşist inine-ateş!" , "Çılgın Hitler'e-ateş!", "Halkımızın dökülen kanı ve çektiği acılar için-ateş!"
  • " Gece aydınlık,çünkü her şey alevler içinde."
  • " Ah,savaştan önce hayat ne güzeldi! "
  • "Kuşlar cıvıldıyor.Tomurcuklar açıyor.Doğa savaşa aldırmıyor."
  • Hitler,Traudl Junge'ye siyasal ve kişisel vasiyetnamelerini yazdırdı.Kendisi savaşı asla istememişti(!)Uluslararası Yahudi çıkar çevreleri ona savaşı dayatmıştı.Ona göre,savaş "bütün aksiliklere rağmen,ileride tarihe bir halkın yaşama iradesinin en şanlı ve en kahramanca tezahürü olarak geçecekti."
  • Berlin'in alelade kadınları hava akınından sonra sığınaklardan yiyecek kuyruğuna girmek üzere dışarıya çıktılar.Gün ışığı birçoğunun moralini yükseltti."Birdenbire insan ilkbaharda olduğunu hatırlıyor." diye yazdı bir genç kadın."Ateşle kararmış harabelerin arasında sahipsiz bahçelerin leylak kokusu dalgalar halinde geliyor."
  • Eva Hitler'in cesedi yukarı taşındı ve sığınak girişinden pek uzak olmayan Hitler'in cesedinin yanına uzatıldı.Daha sonra iki ceset bidonlarla dökülen benzinle ıslatıldı. Yanan bir kağıt parçası iki cesedin üstüne atıldı.
  • Alman askeri makamlarının en feci hatası,Kızılordu'nun ilerleyiş yolu üzerindeki içki stoklarını yok etmekten kaçınmış olmalarıydı.Bu kararın gerekçesi sarhoş olmuş bir düşmanın çarpışamayacağıydı.Oysa kadınlar açısından trajik bir sonuçla,böyle korkunç bir savaşın sonunda kutlamalar yapmanın yanı sıra tecavüze girişme cesaretini toplamak için Kızılordu askerlerinin ihtiyaç duyduğu şey tam olarak içkiydi.
  • Daha elli altı yaşına girmek üzere olan Führer bunak bir yaşlı adam havasında ve görünümündeydi.Şüphecileri mat edip dize getirmede kullandığı şaşırtıcı ayrıntı ve istatistik kavrayışını da yitirmişti.
  • Hâlâ hapis tutulan tarafsız ülke uyruklu yabancı Yahudiler,özellikle Güney Amerikalılar sağ kalmalarını memleketteki akrabalarının Nazilere kahve çekirdekleri göndermelerine borçluydular.
  • İçeceği zehrin işe yaramamasından çok korkan Hitler,Dr.Stumpfegger'in siyanür kapsüllerinden birinin test edilmesinde diretmişti.Hitler'in çok sevdiği dişi Alman çoban köpeği Blondi bariz adaydı.Kaldığı odada alan olmadığı için mecburen başka yere konan hayvancağız ha bire kaçıp yanına gelmekteydi.Görünüşe bakılırsa bu olay Hitler'in koşulsuz sadakat takıntısına büyük katkı yapmış olsa gerek.Ama Blondi'nin mutlak bağlılığı canını kurtarmasına yetmedi.
  • Hitler kendisini Alman halkıyla öylesine özdeşleştirmişti ki,kendisine karşı çıkan herkesin bir bütün olarak Alman halkına karşı olduğu ve ölmesi halinde Alman halkının onsuz ayakta kalamayacağı kanısındaydı.
  • Stalin 24 Mayıs'taki mahut zafer konuşmalarının birinde,"Sovyetler Birliği ulusları"nın başında Rusları,"zihin açıklığı,dayanıklılık ve sağlam karakter" açısından övdü.Bu esas olarak güneydeki Rus olmayan uluslara,on binlerce kişinin ölümüne yol açacak şekilde birçoğunu acımasızca yurtlarından sürdüğü uluslara yönelikti.Ancak Hitler'in aksine Stalin,temelde ırksal olmaktan ziyade siyasal soykırımın uygulayıcısıydı.
  • Şartlar ne kadar elverişsiz olursa olsun,iş ve görev konusundaki Alman bağlılığı eskisi gibi tartışmasızdı.

Berlin’in Düşüşü 1945 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Eveett,uzun bir İkinci Dünya Savaşı yolculuğuna götüren bir kitabın daha sonuna geldim. Kitabı okumadan önce,Stalin'e ve Kızılordu'ya karşı önyargılarım vardı;okuduktan sonra artık kesin yargılarım oldu;bunun dışında,yazar,Kızılordunun,Almanların anlattığı kadar bedbaht olmadığını(amma velakin,istisnalar,kaideyi bozmaz) "yer yer" vurgulamış.Tarihin bu en karanlık dönemini merak edenler için başucu olabilecek bir kitap. (Erkan)

#spoiler# "Öncelikle tarihi sıkılmadan okumak isteyenler için biçilmiş kaftan gibi bir yazar "Antony Beevor" rusların ve aynı anda amerikan askerlerinin adeta bayrak yarışı yaparcasına Berlin'i ele geçirmeye çalışmasını bir solukta okuyacaksınız. .çok titiz ve özenle hazırlanmış bir belge niteliğindeki kitap ..biyografik tanıtımları, dokümanları, entrikaları anlatmakta bizlere ..öyle bir fotoğraf var ki kitapta (berlin düştükten sonra ağlayan bir alman çocuk asker) iste o fotoğraf bile savaşın nasıl saçma bir olgu olduğunu ispata yeter ..savaşı gerçekten hiç kimse kazanmamistir sayısız oluleriyle Almanlar kaybetmiştir Ruslar kaybetmiştir ..aslında dünya insanlığını 2.kez kaybetmiştir Yazarın diğer.kitaplarinida keyifle okuyacağım diyerek iyi geceler diliyorum ..lütfen barışla kalın .. (Ebru Ince)

Yazarın, bir süre önce kısa bir incelemesini yaptığım Stalingrad isimli kitabında olduğu gibi ( #33881723 ) muhtemelen çevirmenden kaynaklanan anlama zorlukları yaşadığım kitabı, "bu kadar kusur kadı kızında da olur," diyerek nefes nefese okudum. Tarihin gördüğü en kanlı iki celladın önce Stalingrad, sonra Berlin'deki kavgasını, hayatını, uzuvlarını, onurlarını, şereflerini, ülkelerini ve geleceklerini kaybetmiş milyonlarca insanoğlu ile beraber sanki onlarla beraber hayata tutunmaya çalışırcasına bir gayretle okudum. Kitabı okurken, özellikle sonlarına doğru bu savaş Stalingrad'da bitseydi ve Hitler kazansaydı 8 Mayıs sabahı -ya da savaşın kazanıldığı günün sabahında diyelim- insanlık nasıl bir dünyaya uyanır ve yaşadığımız dünya bugün nasıl olurdu diye kendi kendime sürekli sordum. Muhtemelen çok bir şey değişmeyeceğini sanıyorum. Sadece bir taraf kazanmış bir taraf kaybetmiş olacaktı. Daha önce okuduğum Philip K. Dick'in "Yüksek Şatodaki Adam" ve Katharine Burdekin'in "Swastika Geceleri" isimli romanları bu tez üzerine yazılmış distopik romanlar. Hatta bunlara belki "Cesur Yeni Dünya" da eklenebilir. Her şeye rağmen savaşın kazananı yoktur ve kaybeden hep kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere insanlık olmuştur. Kitabı okurken zaman zaman insan olmaktan utandığım sahnelerde "orada onların yerinde ben de olsaydım aynı onlar gibi olur muydum?" diye kendi kendime hep sordum. Kitabı ister bir roman, ister bir tarih kitabı gibi okuyun. Benim yaptığım gibi yazarın iki arka arkaya okuyun ama özellikle II. Dünya Savaşı dönemine meraklıysanız mutlaka okuyun. (Cevat Bayhan)

Berlin’in Düşüşü 1945 PDF indirme linki var mı?

Antony Beevor - Berlin’in Düşüşü 1945 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Berlin’in Düşüşü 1945 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Antony Beevor Kimdir?

Winchester Üniversitesi ve Sandhurst Kraliyet Askerî Akademisi’nde modern askerî tarih öğrenimi yaptıktan sonra 5 yıl İngiltere ve Almanya’da 11.Süvari Birliği’nde görev yaptı. Annesi, büyükannesi, büyük ninesi de yazar olan Beevor, askerlikten ayrılınca bir süre bir reklam şirketinde finans müdürü olarak çalıştıktan sonra yazarlık alanına geçti

Antony Beevor Kitapları - Eserleri

  • Stalingrad
  • Berlin’in Düşüşü 1945

Antony Beevor Alıntıları - Sözleri

  • Top takımları başlarındaki komutanların emirleriyle kızıştırdığı intikam sevinci içinde işlerine koyuldular:"Faşist inine-ateş!" , "Çılgın Hitler'e-ateş!", "Halkımızın dökülen kanı ve çektiği acılar için-ateş!" (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Hitler,Traudl Junge'ye siyasal ve kişisel vasiyetnamelerini yazdırdı.Kendisi savaşı asla istememişti(!)Uluslararası Yahudi çıkar çevreleri ona savaşı dayatmıştı.Ona göre,savaş "bütün aksiliklere rağmen,ileride tarihe bir halkın yaşama iradesinin en şanlı ve en kahramanca tezahürü olarak geçecekti." (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • " Gece aydınlık,çünkü her şey alevler içinde." (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Daha elli altı yaşına girmek üzere olan Führer bunak bir yaşlı adam havasında ve görünümündeydi.Şüphecileri mat edip dize getirmede kullandığı şaşırtıcı ayrıntı ve istatistik kavrayışını da yitirmişti. (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Hitler itiraf etmemekle birlikte hatasını anladığında felaketten kaçınmak için çok geçti .. O aşamadaki neredeyse takıntılı neredeyse aşırı iyimser hırsları üzerine düşünüldüğünde Lav Tolstoy un 1886 da yazdığı "Bir insanın ne kadar toprağa ihtiyacı vardır ? hikayesini hiç okumadığı ya da okumuşsa sindirmediği açıkça görülür ... "Bütün ihtiyaç duyduğu şey başından topuğuna kadar altı kadem topraktı " sonucuna varır Tolstoy ... Atmış yıla yakın bir süre sonra yaşanan benzeri hikayedeki farklılık ...tek bir adamın değil ,onun adına hareket eden yüzbinlerce insanın toprağa gömülmesiydi ... (Stalingrad)
  • ...günümüzün Rus gençleri ikinci Dünya Savaşı'nda çekilen acıları kavrayamıyor. (Stalingrad)
  • Şartlar ne kadar elverişsiz olursa olsun,iş ve görev konusundaki Alman bağlılığı eskisi gibi tartışmasızdı. (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Stalin 24 Mayıs'taki mahut zafer konuşmalarının birinde,"Sovyetler Birliği ulusları"nın başında Rusları,"zihin açıklığı,dayanıklılık ve sağlam karakter" açısından övdü.Bu esas olarak güneydeki Rus olmayan uluslara,on binlerce kişinin ölümüne yol açacak şekilde birçoğunu acımasızca yurtlarından sürdüğü uluslara yönelikti.Ancak Hitler'in aksine Stalin,temelde ırksal olmaktan ziyade siyasal soykırımın uygulayıcısıydı. (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • “doktor girgenshon… belirgin sebep olmadan ölen askerlerin cesetlerine otopsi yaptı. …eldeki yakıtın az olması nedeniyle kaskatı olan cesetlerin buzunu çözmede büyük güçlük çekildi. bir hademe küçük bir demir fırının etrafında istiflenmiş cesetleri gece boyunca döndürmek zorundaydı.” (Stalingrad)
  • İçeceği zehrin işe yaramamasından çok korkan Hitler,Dr.Stumpfegger'in siyanür kapsüllerinden birinin test edilmesinde diretmişti.Hitler'in çok sevdiği dişi Alman çoban köpeği Blondi bariz adaydı.Kaldığı odada alan olmadığı için mecburen başka yere konan hayvancağız ha bire kaçıp yanına gelmekteydi.Görünüşe bakılırsa bu olay Hitler'in koşulsuz sadakat takıntısına büyük katkı yapmış olsa gerek.Ama Blondi'nin mutlak bağlılığı canını kurtarmasına yetmedi. (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Bu kitap için araştırmalara başladığımda "Arsivimizde basit bir kuralımız var" dedi bana Rus Savunma Bakanlığındaki bir albay... "Siz bize konuyu söylersiniz, biz dosyaları seçeriz " (Stalingrad)
  • " Ah,savaştan önce hayat ne güzeldi! " (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Berlin'in alelade kadınları hava akınından sonra sığınaklardan yiyecek kuyruğuna girmek üzere dışarıya çıktılar.Gün ışığı birçoğunun moralini yükseltti."Birdenbire insan ilkbaharda olduğunu hatırlıyor." diye yazdı bir genç kadın."Ateşle kararmış harabelerin arasında sahipsiz bahçelerin leylak kokusu dalgalar halinde geliyor." (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Muharebe stresinin ve savaş dehşetinin bir araya gelmesi Alman askerler arasında intihar oranını yükseltti .... "Arazide intiharın firara denk olduğu " uyarısında bulunan bir emre göre .. "Bir askerin hayatı Anavatanı 'na aitti " Çoğu asker tek basina nöbetteyken kendisini vurmaktaydı ... (Stalingrad)
  • Bir alman subayı kendi vatandaşlarının cesetlerindeki elbiseleri sevinçle çıkaran Rus sivillerinin görüntüsü karşısında kendisinin ve askerlerin nasıl şoka uğradığını anlatacaktı .. Oysa Alman askerleri canlı sivillerden bizzat kendileri için elbiseler ve postallar alıyor daha sonra.onları dondurucu metruk alanlara atarak çoğu durumda soğuktan ve açlıktan ölmeye mahkum ediyordu ... (Stalingrad)
  • “volga buzlarının ilkbaharda erimesinden sonra, pıhtılaşıp kararmış olan ten toprakları nehir kıyılarına vurdu. general de gaulle aralık 1944’te kuzeye doğru moskova’ya giderken stalingrad’ta mola verdiğinde kazılan topraklardan hala ceset çıktığını görünce şaşırdı: oysa bu durum birkaç on yıl daha sürecekti. kentteki her inşaatta muharebeden kalan insan kemiklerine rastlandı.” (Stalingrad)
  • Alman askeri makamlarının en feci hatası,Kızılordu'nun ilerleyiş yolu üzerindeki içki stoklarını yok etmekten kaçınmış olmalarıydı.Bu kararın gerekçesi sarhoş olmuş bir düşmanın çarpışamayacağıydı.Oysa kadınlar açısından trajik bir sonuçla,böyle korkunç bir savaşın sonunda kutlamalar yapmanın yanı sıra tecavüze girişme cesaretini toplamak için Kızılordu askerlerinin ihtiyaç duyduğu şey tam olarak içkiydi. (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • "Kuşlar cıvıldıyor.Tomurcuklar açıyor.Doğa savaşa aldırmıyor." (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • Hitler kendisini Alman halkıyla öylesine özdeşleştirmişti ki,kendisine karşı çıkan herkesin bir bütün olarak Alman halkına karşı olduğu ve ölmesi halinde Alman halkının onsuz ayakta kalamayacağı kanısındaydı. (Berlin’in Düşüşü 1945)
  • “rus subayı, prens dolha’ya tayın sıkıntıları yüzünden yarı aç olan taburun bir rumen erzak deposunu ele geçirmesinden sonra 150 askerin ‘aşırı yemek yemekten’ öldüğünü anlattı.” (Stalingrad)