Çocuk Ruh Sağlığı - Atalay Yörükoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Çocuk Ruh Sağlığı kimin eseri? Çocuk Ruh Sağlığı kitabının yazarı kimdir? Çocuk Ruh Sağlığı konusu ve anafikri nedir? Çocuk Ruh Sağlığı kitabı ne anlatıyor? Çocuk Ruh Sağlığı PDF indirme linki var mı? Çocuk Ruh Sağlığı kitabının yazarı Atalay Yörükoğlu kimdir? İşte Çocuk Ruh Sağlığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Atalay Yörükoğlu
Yayın Evi: Özgür Yayınları
İSBN: 9789754470062
Sayfa Sayısı: 424
Çocuk Ruh Sağlığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ana ya da baba olmak, insan yaşamının en önemli aşamalarından biridir. Sağlıklı ve başarılı çocuklar yetiştirmenin ana ve babaya sağladığı mutluluk sözlerle anlatılamaz. En yoksulundan en varlıklısına dek her aile çocuklarını erdemli erişkinler olarak görmek ister. Bu uğurda varını yoğunu ortaya kor; hiçbir özveriden kaçınmaz. Bugünün ana ve babaları eskiden olduğu gibi çocuklarını kendi yaşlılık dönemlerinin bir güvencesi olarak görmüyorlar. Başlıca amaçları onları iyi eğitmek, başarılı ve sorumlu yurttaşlar olarak toplum yaşamına katabilmektir.
Çocuk Ruh Sağlığı Alıntıları - Sözleri
- Eğitimde disiplin konusunu büyük bir eğitimcinin, Pestallozzi’nin şu sözüyle bağlayalım: “Temelinde sevgi olan hiçbir eğitim başarısızlığa uğramaz!”
- Genellikle 8-10 yaşlarında ölümün yaşamın geri dönülmez bir sonu olduğu gerçeği benimsenmeye başlar. Ancak şurası belirtilmelidir ki ölüme kendi yakın çevresinde tanık olmamış bir kimsenin, çocuk ya da yetişkin, ölümü kavrayışı tam sayılmaz. İnsanlar sevdiklerini yitirince ölümü yeniden ve gerçekten öğrenirler!
- Tolstoy’un dediği gibi “Mutlu aileler hep birbirlerine benzerler. Ama mutsuz aileler kendilerine özgü biçimde ve çok değişik yollardan mutsuz olurlar.” Evlilik bağı sevgi üstüne kurulmamışsa, eşler birbirini mutsuz kılmak için akla gelmedik yollara başvururlar. Her eş kendi mutsuzluğunu öteki eşe yansıtır.
- Yakınlarımızın ölümü bizde belli bir süre ruhsal çökkünlük yaratır. Bu ruhsal çökkünlük düzelse de, içimizi yakan ateş küllense de, yeri dolmayan bir boşluk kalır.
- " Çocukluğu mutlu bir dönem olarak anımsamak , erişkinlerin o çağla ilgili birçok acı yaşantıyı bilinçdışına gömmelerinden ileri gelir. "
- İnsanoğlu sevme yeteneğini sevile sevile kazanır. Sevmeden önce sevilmeyi öğrenir.
- Kalıtım, insan yapısının toprağı olarak düşünülürse, kişilik de o toprakta yetişen bitkidir. Bunun gibi, öyle ruhsal nitelikler vardır ki, çekirdekleri insan yapısında var olsa bile eğitimle büyük değişmelere uğrarlar.
- Her birey, ruhsal gereksinimini kendi yetenek ve eğilimlerine uygun olarak en tutumlu yoldan doyurma yolunu seçer. Bir alandaki eksikliğini,başka bir alanda denkleştirerek, ruhsal dengesini sürdürür.
- Davranışları en bozuk olan çocuklar, öğüdün ve dayağın en bol olduğu evlerden çıkar.
- Annenin yavrusuna özenle bakabilmesi, yeterli ilgi ve sıcaklığı göstermesi, kendisinin sağlıklı ve mutlu olmasına bağlıdır.
Çocuk Ruh Sağlığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap yaklaşık 30 yıl önce yazılmış. O dönem psikolojiye ve çocuğa bakışı yansıtması açısından iyi bir eser. Sanıyorum psikolojinin ülkemizde yeni geliştiği dönemler.; zira çocuk terbiyesinde yazar dayağın dozunu ayarlardan faydalı olacağını savunuyor veya zihinsel engelli çocukları geri zekalılar olarak adlandırıyor. Ortalama bir psikoloji okuyucusunun yeni bilgiler elde edeceğini düşünmüyorum. Bunun yanında kitabın sonunda yer alan bir çocuğun ağzından yazılmış "Pulsuz Mektup" ibret verici, kitaptan tek tavsiye edeceğim parça sanırım. (Büşra Özdemir)
Çocukluk döneminin insan gelişimindeki yeri şüphesiz çok önemlidir. Bu dönemin özelliklerini bilmek hem eğitimciler hem ebeveynler için son derece gereklidir. Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu bu kitabında ebeveynlerin ve eğitimcilerin hayatını kolaylaştıracak önemli ve değerli bilgilere yer vermiş. Kitap çocuk ruh sağlığına dair kapsamlı bir kitap. Yazar önce ruh sağlığının ne olduğu ve gelişim dönemlerinin özelliklerini ele alarak giriş yapmış ardından zihinsel gelişim, aile yapısı, çocuk yetiştirme gibi konulara değinmiş. Hastalıklar, ölüm, boşanma ve üvey anne/baba gibi özel sorunlara da değinen yazar okura çocuklarla ilgili yeterli ve kapsamlı bir ön bilgi kazandırdıktan sonra çocukta ruhsal sorunlar konusunu ele almış. Çocuklarda korkular, kekemelik, davranış bozuklukları, alt ıslatma, dışkı kaçırma gibi sıklıkla karşılaşılan birçok sorunla ilgili bilgi verdikten sonra gençlik çağı ve sorunlarına da kısaca değinmiş. Tüm bu özellikler ve kitabın akıcı dili göz önünde bulundurulduğunda mutlaka okunması gereken psikoloji alanında temel bir eser olduğunu düşünüyorum. Özellikle ebeveynlerin okumasını tavsiye ederim. Psikoloji alanından kişilerin de bilgisini tazeleyecek bir kitap olmakla birlikte kitaptaki birçok konuya hakim olduğunuz için sıkılmanız da olası. Ben yazarın dilini özellikle birçok konuyu atasözleri, deyim ve önemli kişilerin sözleriyle bağlamasını sevdim. Konulara hakim olduğum için zaman zaman sıkıldığım da olmadı değil. Ancak yine de okuduğuma memnun olduğum bir kitap oldu. Okuyacak olanlara faydalı olmasını diliyorum. İyi okumalar. (Ayşenur SEVİM)
Taşradan Yörükoğlu’na, Sesim Geliyor Mu: Küçük bir ilçede doğdum ben, tam bir taşra çocuğuyum yani. Bu küçük ilçenin, küçük de bir halk kütüphanesi var. En popüler olan ve kütüphane memurunun inisiyatif alarak biraz çaba göstermek karşılığında listelediği kitaplardan başka pek kitap bulunmaz. Ama Atalay Yörükoğlu’nun bu kitabını orada buldum. Psikoloji de okumam, pedagojiye de kafam basmaz ama Yörükoğlu’nun kitabını asgari zekaya sahip her insan evladı okuyabilir diye düşünüyorum. Yetişkinler zaten okumadı mı? Eğer okumayan yetişkin varsa üremesin, çocuk sahibi olmak istiyorlarsa bu kitabı okusun. Kanun gibi oldu ama ciddiyim. Keşke ebeveynlerim bu kitabı okusaydı, bu satırları Almanya’da üniversite okurken yazıyor olabilirdim. Ahh hayat ah. Baht utansın. (Sefer Can KARAMAN)
Çocuk Ruh Sağlığı PDF indirme linki var mı?
Atalay Yörükoğlu - Çocuk Ruh Sağlığı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çocuk Ruh Sağlığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Atalay Yörükoğlu Kimdir?
Bilim adamı, yazar. Boğazlayan’da doğdu. Ankara gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi (1946). 5 yıl çeşitli yörelerde doktorluk yaptı (1953-1958). ABD’de 6 yıl Pittsburg ve Michigan üniversitelerinde erişkin ve çocuk psikiyatrisi dallarında uzmanlık eğitimi gördü (1958-1964).
Yurda dönüşünde Hacettepe Tıp Fakültesi’nde görev aldı; uzun yıllar Çocuk Ruh Sağlığı Kliniği Başkanlığı yaptı. 1969’da doçent, 1975’te profesör oldu. Avrupa Konseyi’nde toplumsal araştırmalar uzmanı olarak görev aldı (1971). Bu arada yeniden ABD’ye gitti, Miami Üniversitesi’nde 2 yıl konuk öğretim üyesi olarak çalıştı (1972). Çocuk Ruh Sağlığı, Değişen Toplumda Aile ve Çocuk adlı kitapları dışında İngilizce ve Türkçe yayımlanmış bir çok bilimsel makalesi vardır.
Pek çok kez basılan, Çocuk Ruh Sağlığı adlı yapıtı, Türk Dil Kurumu 1979 Bilim Ödülü’nü kazandı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları adlı yapıtın da ortak yazarıdır. Yörükoğlu, dergi ve gazetelerde çıkan yazıları, radyo ve televizyon konuşmaları ile de tanınmaktadır. Aile ve Çocuk adlı yapıtı 1983’te yayınlandı.
Atalay Yörükoğlu Kitapları - Eserleri
- Çocuk Ruh Sağlığı
- Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar
- Değişen Toplumda Aile ve Çocuk
- Gençlik Çağı/ Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar
Atalay Yörükoğlu Alıntıları - Sözleri
- Tolstoy’un dediği gibi “Mutlu aileler hep birbirlerine benzerler. Ama mutsuz aileler kendilerine özgü biçimde ve çok değişik yollardan mutsuz olurlar.” Evlilik bağı sevgi üstüne kurulmamışsa, eşler birbirini mutsuz kılmak için akla gelmedik yollara başvururlar. Her eş kendi mutsuzluğunu öteki eşe yansıtır. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Annenin yavrusuna özenle bakabilmesi, yeterli ilgi ve sıcaklığı göstermesi, kendisinin sağlıklı ve mutlu olmasına bağlıdır. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Gençlikteki çelişkileri, dengesizlikleri, duygusal çalkantıları bir hastalık olarak değil, "sağlıklı bir çılgınlık" olarak nitelemek daha yerinde olur. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Konuşması geciken çocukların dil altı kestirilir. Hocaya okutulur, muska yazdırılır; yatıra, tekkeye götürülür. Çocuk ahırda hayvanların yanına bağlanır. "Hayvan isen mele, insan isen söyle" denir. Konuşkan birinin avucundan su içirilir. Kuzu dili, kuş dili yedirilir; kanarya kafesinden su içirilir. Sabah ezanından ya da cuma namazından önce, cami anahtarıyla çocuğun ağzı açılır... (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Anna Freud'un dediği gibi bu çağın uyumsuzluğu bir sağlık belirtisi sayılmalıdır. Ana ve babasına hiç sorun çıkarmayan, daha çok özgürlük ve hak aramayan bir genç ancak "iyi çocuk" olarak kalır, büyümez. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Eğitimde disiplin konusunu büyük bir eğitimcinin, Pestallozzi’nin şu sözüyle bağlayalım: “Temelinde sevgi olan hiçbir eğitim başarısızlığa uğramaz!” (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Kendi isteği ile çalışan çocuk yoktur. Çocukluk, oyun, öğrenim ve yetişme çağıdır. Çocuğun gün boyu bir işte çalışmaya zorlanması onun eğitimini, sağlığını ve beden gelişmesini bozmakla kalmaz, kişilik gelişimini de etkiler. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Kalıtım, insan yapısının toprağı olarak düşünülürse, kişilik de o toprakta yetişen bitkidir. Bunun gibi, öyle ruhsal nitelikler vardır ki, çekirdekleri insan yapısında var olsa bile eğitimle büyük değişmelere uğrarlar. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Çocuğun mutlu bir çocukluk yaşaması ve bu Bildiri’de yer alan hakları ve özgürlükleri hem kendi hem de toplum yararına kullanması amacıyla işbu Çocuk Hakları Bildirisi’ni İlan eder; ana babaları, birey olarak tüm kadın ve erkekleri, yardım kurumlarını, yerel ve ulusal yönetimleri aşağıda belirtilen ilkelerin uygulanması, yasalarla art arda alınacak başka önlemlerle bu hakların tanınmasını sağlamak üzere çaba göstermeye çağırır. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Kimi çocuklar büyüdükçe sorunları da büyür. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Genellikle 8-10 yaşlarında ölümün yaşamın geri dönülmez bir sonu olduğu gerçeği benimsenmeye başlar. Ancak şurası belirtilmelidir ki ölüme kendi yakın çevresinde tanık olmamış bir kimsenin, çocuk ya da yetişkin, ölümü kavrayışı tam sayılmaz. İnsanlar sevdiklerini yitirince ölümü yeniden ve gerçekten öğrenirler! (Çocuk Ruh Sağlığı)
- İnsanoğlu sevme yeteneğini sevile sevile kazanır. Sevmeden önce sevilmeyi öğrenir. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Saldırgan, dediğim dedik, tutturucu bir çocuk özerkliğini kazanmış bir çocuk değildir. Tersine, anne sözünden çıkmayan, aşırı temiz ve düzenli bir çocuk da evcilleşmiş bir çocuk olabilir, ancak doğru eğitilmiş bir çocuk sayılmaz. Böyle bir çocuk kararsızlık çeken, kuşku ve utanç duyan bir çocuktur. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Davranışları en bozuk olan çocuklar, öğüdün ve dayağın en bol olduğu evlerden çıkar. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- ABD'de çocuk nüfusunun yüzde 3,5'u yani 2,5 milyonunu evlat edinilmiş çocuklar oluşturmaktadır. Bu çocukların yüzde 87'si de evlilik dışı doğmuş çocuklardır. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Her birey, ruhsal gereksinimini kendi yetenek ve eğilimlerine uygun olarak en tutumlu yoldan doyurma yolunu seçer. Bir alandaki eksikliğini,başka bir alanda denkleştirerek, ruhsal dengesini sürdürür. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Kahraman kişi babasına meydan okuyarak zafere ulaşan kişidir. #günaydın (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Çocuklar gerçekle gerçek olmayanı ayırt etmekte güçlük çekerler. Gözleri önünde olup bitenin bir oyun veya temsil olduğunu bilmez, gerçek sanırlar. Hatta çok küçük çocuklar, ekrandaki insanların hayal ve görüntü değil TV kutusu içine girmiş gerçek insanlar olduğuna inanırlar. Çocuklar gördüklerine öykünür, süperman gibi uçmaya çabalar, kavga sahnelerini arkadaşları üzerinde denemeye kalkışırlar. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Ancak insanlar değişmek isteseler bile değişmeye karşı koyabilirler. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- İnsanlar genellikle kendilerini olduklarından güçlü, daha zeki, daha yetenekli ve daha erdemli görme eğilimindedirler. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)