Atalay Yörükoğlu kimdir? Atalay Yörükoğlu kitapları ve sözleri
Çocuk Psikolojisi Uzmanı Atalay Yörükoğlu hayatı araştırılıyor. Peki Atalay Yörükoğlu kimdir? Atalay Yörükoğlu aslen nerelidir? Atalay Yörükoğlu ne zaman, nerede doğdu? Atalay Yörükoğlu hayatta mı? İşte Atalay Yörükoğlu hayatı... Atalay Yörükoğlu yaşıyor mu? Atalay Yörükoğlu ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1928
Doğum Yeri: Boğazlıyan
Ölüm Tarihi: 2004
Ölüm Yeri: Ankara
Atalay Yörükoğlu kimdir?
Bilim adamı, yazar. Boğazlayan’da doğdu. Ankara gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi (1946). 5 yıl çeşitli yörelerde doktorluk yaptı (1953-1958). ABD’de 6 yıl Pittsburg ve Michigan üniversitelerinde erişkin ve çocuk psikiyatrisi dallarında uzmanlık eğitimi gördü (1958-1964).
Yurda dönüşünde Hacettepe Tıp Fakültesi’nde görev aldı; uzun yıllar Çocuk Ruh Sağlığı Kliniği Başkanlığı yaptı. 1969’da doçent, 1975’te profesör oldu. Avrupa Konseyi’nde toplumsal araştırmalar uzmanı olarak görev aldı (1971). Bu arada yeniden ABD’ye gitti, Miami Üniversitesi’nde 2 yıl konuk öğretim üyesi olarak çalıştı (1972). Çocuk Ruh Sağlığı, Değişen Toplumda Aile ve Çocuk adlı kitapları dışında İngilizce ve Türkçe yayımlanmış bir çok bilimsel makalesi vardır.
Pek çok kez basılan, Çocuk Ruh Sağlığı adlı yapıtı, Türk Dil Kurumu 1979 Bilim Ödülü’nü kazandı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları adlı yapıtın da ortak yazarıdır. Yörükoğlu, dergi ve gazetelerde çıkan yazıları, radyo ve televizyon konuşmaları ile de tanınmaktadır. Aile ve Çocuk adlı yapıtı 1983’te yayınlandı.
Atalay Yörükoğlu Kitapları - Eserleri
- Çocuk Ruh Sağlığı
- Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar
- Değişen Toplumda Aile ve Çocuk
- Gençlik Çağı/ Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar
Atalay Yörükoğlu Alıntıları - Sözleri
- Tolstoy’un dediği gibi “Mutlu aileler hep birbirlerine benzerler. Ama mutsuz aileler kendilerine özgü biçimde ve çok değişik yollardan mutsuz olurlar.” Evlilik bağı sevgi üstüne kurulmamışsa, eşler birbirini mutsuz kılmak için akla gelmedik yollara başvururlar. Her eş kendi mutsuzluğunu öteki eşe yansıtır. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Annenin yavrusuna özenle bakabilmesi, yeterli ilgi ve sıcaklığı göstermesi, kendisinin sağlıklı ve mutlu olmasına bağlıdır. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Gençlikteki çelişkileri, dengesizlikleri, duygusal çalkantıları bir hastalık olarak değil, "sağlıklı bir çılgınlık" olarak nitelemek daha yerinde olur. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Konuşması geciken çocukların dil altı kestirilir. Hocaya okutulur, muska yazdırılır; yatıra, tekkeye götürülür. Çocuk ahırda hayvanların yanına bağlanır. "Hayvan isen mele, insan isen söyle" denir. Konuşkan birinin avucundan su içirilir. Kuzu dili, kuş dili yedirilir; kanarya kafesinden su içirilir. Sabah ezanından ya da cuma namazından önce, cami anahtarıyla çocuğun ağzı açılır... (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Anna Freud'un dediği gibi bu çağın uyumsuzluğu bir sağlık belirtisi sayılmalıdır. Ana ve babasına hiç sorun çıkarmayan, daha çok özgürlük ve hak aramayan bir genç ancak "iyi çocuk" olarak kalır, büyümez. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Eğitimde disiplin konusunu büyük bir eğitimcinin, Pestallozzi’nin şu sözüyle bağlayalım: “Temelinde sevgi olan hiçbir eğitim başarısızlığa uğramaz!” (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Kendi isteği ile çalışan çocuk yoktur. Çocukluk, oyun, öğrenim ve yetişme çağıdır. Çocuğun gün boyu bir işte çalışmaya zorlanması onun eğitimini, sağlığını ve beden gelişmesini bozmakla kalmaz, kişilik gelişimini de etkiler. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Kalıtım, insan yapısının toprağı olarak düşünülürse, kişilik de o toprakta yetişen bitkidir. Bunun gibi, öyle ruhsal nitelikler vardır ki, çekirdekleri insan yapısında var olsa bile eğitimle büyük değişmelere uğrarlar. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Çocuğun mutlu bir çocukluk yaşaması ve bu Bildiri’de yer alan hakları ve özgürlükleri hem kendi hem de toplum yararına kullanması amacıyla işbu Çocuk Hakları Bildirisi’ni İlan eder; ana babaları, birey olarak tüm kadın ve erkekleri, yardım kurumlarını, yerel ve ulusal yönetimleri aşağıda belirtilen ilkelerin uygulanması, yasalarla art arda alınacak başka önlemlerle bu hakların tanınmasını sağlamak üzere çaba göstermeye çağırır. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Kimi çocuklar büyüdükçe sorunları da büyür. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Genellikle 8-10 yaşlarında ölümün yaşamın geri dönülmez bir sonu olduğu gerçeği benimsenmeye başlar. Ancak şurası belirtilmelidir ki ölüme kendi yakın çevresinde tanık olmamış bir kimsenin, çocuk ya da yetişkin, ölümü kavrayışı tam sayılmaz. İnsanlar sevdiklerini yitirince ölümü yeniden ve gerçekten öğrenirler! (Çocuk Ruh Sağlığı)
- İnsanoğlu sevme yeteneğini sevile sevile kazanır. Sevmeden önce sevilmeyi öğrenir. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Saldırgan, dediğim dedik, tutturucu bir çocuk özerkliğini kazanmış bir çocuk değildir. Tersine, anne sözünden çıkmayan, aşırı temiz ve düzenli bir çocuk da evcilleşmiş bir çocuk olabilir, ancak doğru eğitilmiş bir çocuk sayılmaz. Böyle bir çocuk kararsızlık çeken, kuşku ve utanç duyan bir çocuktur. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Davranışları en bozuk olan çocuklar, öğüdün ve dayağın en bol olduğu evlerden çıkar. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- ABD'de çocuk nüfusunun yüzde 3,5'u yani 2,5 milyonunu evlat edinilmiş çocuklar oluşturmaktadır. Bu çocukların yüzde 87'si de evlilik dışı doğmuş çocuklardır. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Her birey, ruhsal gereksinimini kendi yetenek ve eğilimlerine uygun olarak en tutumlu yoldan doyurma yolunu seçer. Bir alandaki eksikliğini,başka bir alanda denkleştirerek, ruhsal dengesini sürdürür. (Çocuk Ruh Sağlığı)
- Kahraman kişi babasına meydan okuyarak zafere ulaşan kişidir. #günaydın (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- Çocuklar gerçekle gerçek olmayanı ayırt etmekte güçlük çekerler. Gözleri önünde olup bitenin bir oyun veya temsil olduğunu bilmez, gerçek sanırlar. Hatta çok küçük çocuklar, ekrandaki insanların hayal ve görüntü değil TV kutusu içine girmiş gerçek insanlar olduğuna inanırlar. Çocuklar gördüklerine öykünür, süperman gibi uçmaya çabalar, kavga sahnelerini arkadaşları üzerinde denemeye kalkışırlar. (Değişen Toplumda Aile ve Çocuk)
- Ancak insanlar değişmek isteseler bile değişmeye karşı koyabilirler. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)
- İnsanlar genellikle kendilerini olduklarından güçlü, daha zeki, daha yetenekli ve daha erdemli görme eğilimindedirler. (Gençlik Çağı / Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar)