Dahi ve Dindar Isaac Newton - Enis Doko Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Dahi ve Dindar Isaac Newton kimin eseri? Dahi ve Dindar Isaac Newton kitabının yazarı kimdir? Dahi ve Dindar Isaac Newton konusu ve anafikri nedir? Dahi ve Dindar Isaac Newton kitabı ne anlatıyor? Dahi ve Dindar Isaac Newton PDF indirme linki var mı? Dahi ve Dindar Isaac Newton kitabının yazarı Enis Doko kimdir? İşte Dahi ve Dindar Isaac Newton kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Enis Doko

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786058808218

Sayfa Sayısı: 87

Dahi ve Dindar Isaac Newton Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi felsefe ve fizik bölümlerinde tamamlayan Enis Doko, Koç Üniversitesi'nde teorik fizik üzerine lisansüstü çalışmalarını sürdürmekte ve bu çalışmasıyla dünyanın en etkili bilim adamı olan Isaac Newton'un yaklaşımlarından hareketle bilim ile din arasına örülmeye çalışılan duvarları yıkmaktadır. Newton üzerine Türkçe yayımlanmış az sayıda özgün eserden biri olan bu kitabı okurken, bir bilim adamının bilimi Tanrı'yı anlamada araç olarak gördüğüne tanıklık I edeceksiniz. Çünkü Nevvton'a göre bilim, Tann'nın eserlerinden biridir ve "Tanrı ancak eserleri aracılığıyla bilinir".

Dahi ve Dindar Isaac Newton Alıntıları - Sözleri

  • Kralların ölü atalarının gördükleri hürmete zaafları vardır.
  • "Tanrı" kelimesi her tarafta "rab" anlamında kullanılır, fakat her rab, tanrı değildir.
  • Yüce Tanrı ezeli ve ebedi, sonsuz ve kesinlikle mükemmel bir varlıktır; fakat bir varlık ne kadar mükemmel olursa olsun hâkimiyetsiz Rab, Tanrı olamaz.
  • Newton'a göre insan doğası putperestliğe eğilimlidir, bu eğilimin sonucunda Tanrı'nın indirdiği dini aracılarla kirleterek saptırmaktadır.
  • Orta Çağ'da İncil'e dayanarak bilime sınırlama getirenleri eleştiren doğalcıların, kendi felsefi görüşleriyle bilime sınırlama getirmeleri şaşırtıcıdır. Bu çok "masum" bir sınırlama gibi gelebilir, ama tarih boyunca böyle birçok "masum" sınırlama bilimin ilerlemesine engel olmuştur.
  • Bilimi başarılı kılan şey deneysel olması ve gerçeğin peşinden özgürce koşmasıdır. Bilim gerçeğe özellikler, koşullar atfetmez. Gerçek, zamanla yüzünü gösterecek teşekkür.
  • Mesela, yaşadığımız evren üç uzay boyut yerine başka bir boyut sayısına sahip olsaydı, kararlı atomlar oluşamaz, bunun sonucunda kimya ve dolayısıyla yaşam oluşmazdı.
  • Uzay Tanrı'nın duyu organı gibidir.
  • Bilim insanları sanıldığı gibi dini, kendilerini sınırlayıcı kendisinden kurtulunması gereken bir unsur olarak görmemişlerdir. Tersine birçok bilim insanı bilimi, Tanrı'ya ulaşmada bir araç olarak görmüş, bu motivasyonla bilim yapmışlardır.
  • Ebedi ve ezeli, her yerde olan, her şeyi bilen, yüce, Dünya’yı ve gökleri yaratan tek Tanrı vardır: Baba ve O’nunla insanlar arasında tek bir aracı vardı: İnsan İsa. Baba hiçbir gözün görmediği ve göremeyeceği görünmez Tanrı’dır, diğer bütün varlıklar bazen görünebilir olurlar. Baba’nın kendinde yaşamı vardı ve Oğul’a da kendinde yaşam verdi. Baba her şeyi bilendir ve bütün bilgiyi öncelikle kendi göğsünde taşıyordu ve gelecekteki şeylerin bilgisini İsa’ya anlattı ve ne gökte ne yerde ne de yer altında Kuzu hariç hiçbir şey direkt Baba’dan geleceğin bilgisini almaya layık değildir. Ve bu yüzden İsa’nın tanıklığı Peygamber’in “Ruhu”dur ve İsa “Söz”dür ya da Tanrı’nın Peygamberi’dir. Baba hareketsizdir, hiçbir şey ondan daha boş ya da daha dolu olamaz o yüzden O doğanın ebedi mecburiyetinden dolayıdır: O’nun dışında diğer bütün varlıklar bir yerden başka bir yere hareket edebilirler. İsa gelmeden önce Baba’ya yönelik olan her türlü tapınma (ister dua olsun ister yüceltme ya da şükran) hâlâ O’na (Baba’ya) yöneliktir. İsa, Baba’sına yönelik tapınmayı azaltmak için gelmedi. En etkili dualar Oğul adıyla Baba’ya yapılan dualardır. Bizi yarattığı için ve bize yiyecek ve giyecek verdiği için ve hayatın diğer nimetleri için sadece O’na teşekkürlerimizi sunmalıyız ve dileklerimizi yerine getirmesi için İsa adına direkt O’ndan istemeliyiz. Aracılık için İsa’ya yalvarmak zorunda değiliz. Eğer Baba’ya doğru düzgün yalvarırsak o bizim için aracılık edecektir. Kurtuluş için Oğul adıyla Baba dışında birine dua etmemiz gerekli değildir. Tanrı adını Melek ve Krallar’a vermek birinci emre karşı gelmek değildir. Melek ve Krallar’a Yahudilerin Tanrısı’na tapar gibi tapmak ona karşı gelmektir. Çünkü emrin anlamı: “Başka Tanrılara değil bana tapmalısınız”dır. Bize göre, her şeyin kaynağı ve bizim kaynağımız olan bir Tanrı vardır ve her şeyin ve bizim aracılığı ile yaratıldığımız bir Rab İsa vardır. Diğer bir deyişle, biz sadece Baba’ya yüce Tanrı olarak tapacağız ve sadece İsa’ya, katledilerek ve kanıyla kefaretimizi ödeyerek bizi kral ve papaz yapan Efendi, Mesih, büyük Kral, Tanrı’nın Kuzusu olarak tapacağız.

Dahi ve Dindar Isaac Newton İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitap hakkında bilgi vermeden önce Enis Doko hakkında biraz araştırma yapma fırsatı buldum . Daha evvel "Allah'sız Ahlak Mümkün mü?" Kitabını okumuştum ve ciddi derecede etkilendigim için "Dahi ve Dindar" kitabını okumaya başladım . Okuduktan sonra Enis Doko' ya ciddi anlamda hayran olmamak mümkün değil gibi gelmeye başladı .ODTÜ Fiziği ikincilik ve Felsefe bölümü Birincilik ile bitirmiş olması insanı kendisi hakkında meraklandırmıyor değil . Kendisi hakkında araştırmalarıma devam ederken YouTube kanalına denk gelmem ve üslubu , dili ve bilgisi ve nezaketi kendisine hayran bırakıyor . Hafif bir Nihat Doğan ses tonu varmış :) Türkiye' de Dahi kelimesinin karşılığı gibi duruyor kendisi . Neyse daha fazla uzatmadan kitaba geçelim . Newton'u tanimayan insan nerdeyse yoktur tüm zamanların en önemli bilim insanlarından biridir. Newton, bilimi Tanrı’yı anlamada araç edinen bir "din" adamıydı. Hem de üçlemeden azizliğe bir sürü geleneksel Hristiyan inancını eleştiren, hayatının önemli bir kısmını teoloji araştırmalarına adamış bir din adamı. Hatta kitapta öğrendiğim kadarıyla yazılarında en fazla kelimeyi din üzerine kullanmış ( üç milyon kelime ) . Kitapta genel olarak Newton'un Din ve bilim hakkındaki görüşlerine yer verirken , Çekim yasası ile Allah'ın varlığını ispat etmesi , Hristiyanlıktaki uclemeyi bilimsel olarak çürütmesi ve 'Doğalcılığın bilime getirdiği sınırlamalar'Kısmı gercekten etkisinde kaldığım bölümler . Kitabi okumayi düşünenler için söyleyeceğim şey kesinlikle beklemesinler !.. (MR Spacez)

Kitap daha çok okunsun diye amme hizmeti: Enis Doko'nun okuduğum ilk kitabı. Kendisini televizyonda çıktığı programlar aracılığıyla ve burada yapılan alıntılarla tanımıştım. Fizik ve felsefe alanlarında derece ile mezun olmuş biri. Bu eserinde adeta "Bir Başka Newton" diyerek Newton'un baskı ortamında dini görüşlerini yeterince ifade edemeyip ancak belli ki fikrine önem verdiği ilim adamlarına gönderdiği şifreli olduğunu söylediği mektupları ve oradan çıkan sonuçları incelemiş, din - bilim çatışması fikri altında hem Newton’un deizm ve ateizm eleştirilerini hem de onun düşüncelerinden hareketle kendi görüşlerini ilave etmiş. Newton Hristiyanlığa ciddi bir eleştiride bulunmuş ve din adamlarının dini gerçek anlamından ve felsefesinden kopardığı görüşünü savunmuş. Üçlemeye yaptığı itirazları da hem İncil'de üçlemeyi çağrıştıran hiçbir cümle olmaması hem de Tanrı’nın birliğini ifade eden ayetler üzerinden delillendirmiş. Newton'a göre doğa Tanrı’nın ikinci kitabıdır ve bilinçli bir dindarın doğa yasaları ve bilimi görmezden gelmesi mümkün değildir. Doko'nun mektuplara yaptığı değerlendirme ve din - bilim ilişkisini incelediği bölümlerde Natüralizm ve onun yarattığı dünya görüşünün eleştirisini de yapması kitapta güzel bir yer kaplıyor. Kitap zaten çok ince ve hemen bitirilebilir. Kitabın pdfsi de ücretsiz olarak Enis Doko'nun sitesinde yer alıyor. Konuya ilgili olanların bir hayli yeni şey öğrenebileceği bir çalışma olmuş. Kitaptan en beğendiğim alıntı ise Hristiyan din adamlarının aslından kopararak sunduğu üçlemenin çelişkisini sunduğu kısım oldu. gonderi/82279544 Kitabı okumanızı da tavsiye ederim. (Serhat Günaydın)

Dahi ve Dindar Isaac Newton (Din ve Bilim İlişkisinde Konuşma Sırası Newton'da),Enis Doko Az okunan ama çok okunması gereken bir ismin kitabı ile fizik ve felsefenin içine giriyor. Enis dokoya kimi kesimde benim de bir çok kez karşılaştığım bir ön yargı var fizikçiler içinde belki de Caner Taslaman'ın etkisinden müslüman fizikçi kötü fizikçi gibi bir algı var tabi ki de böyle düşünenler azınlık da olsa zaten çok küçük bir kesimin ilgisi olduğu için böyle düşünen bir kişinin bile ön yargıya kapılması yanlış olur bence. Enis Doko gerçekten iyi bir fizikçi ve aynı zamanda felsefeci felsefe lisansından da mezun olmasına karşın fizikçi yanının daha güçlü olduğunu hissediyorum. Bu kitap ile birlikte şunu söylemek istiyorum eğer, bir kişinin görüşünü paylaşmıyorsanız dahi özellikle bilim için onun bilim de söylediklerini dinlemelisiniz. Tek bir yöne bakarak hiçbir şeyi anlayamazsınız. İyi okumalar... (Muhammet Furkan Dolgun)

Dahi ve Dindar Isaac Newton PDF indirme linki var mı?

Enis Doko - Dahi ve Dindar Isaac Newton kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dahi ve Dindar Isaac Newton PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Enis Doko Kimdir?

Türk fizikçi. Enis Doko, 1987 yılında Makedonya’nın Ohri kentinde doğdu. Enis Doko’nun Dahi ve Dindar: Isaac Newton isimli eseri 2011 yılında yayımlandı. Enis Doko din felsefesi, bilim felsefesi, fizik felsefesi, ahlak felsefesi, ontoloji ve teoloji gibi konularla ilgilenmektedir. Aktif olarak din felsefesinde teizm-ateizm tartışmaları alanına yoğunlaşmaktadır. Bilim felsefesi alanında bilimsel realizm ve bilimsel anti-realizm tartışmaları ile ilgilenmektedir. Enis Doko katıldığı televizyon programlarında evren ve fizik ile ilgili bilgiler vermektedir.

Enis Doko Kitapları - Eserleri

  • Dahi ve Dindar Isaac Newton
  • Allah’sız Ahlak Mümkün mü?
  • Bilimsel Gizemler ve Yalanlar
  • Metafiziğin Temelleri

Enis Doko Alıntıları - Sözleri

  • Kuantum teorisinin determinizmi kesin olarak yanlışladığı tartışmaya açıktır. (Metafiziğin Temelleri)
  • Dünya görüşlerimizi belirleyen şey çoğu zaman ampirik gözlemlerden çok, metafiziksel inançlarımızdır. (Metafiziğin Temelleri)
  • Maddenin katı, sıvı, gaz ve plazmadan ibaret dört hali olduğu inancı yanlıştır. Çağdaş fizik, maddenin 30'dan fazla halini keşfetmiştir. (Bilimsel Gizemler ve Yalanlar)
  • Oliver Curry ve çalışma arkadaşları dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan 60 farklı topluluğun etnografik kayıtlarını incelediler. Bu inceleme bütün bu kültürlerin 7 tane temel işbirliği stratejisinin bütün bu kültürler tarafından benimsendiğini ortaya çıkardı. Bu stratejiler şu şekilde özetlenebilir: 1. Akrabalara kaynak tahsis etmek 2. Ortak faydanın koordine edilmesi 3. Sosyal değiş tokuş 4. Cesaret ve yetenek 5. Alçak gönüllülük ve saygı 6. Ayrım/adalet 7. Sahiplik/mülk (Allah’sız Ahlak Mümkün mü?)
  • Newton'a göre insan doğası putperestliğe eğilimlidir, bu eğilimin sonucunda Tanrı'nın indirdiği dini aracılarla kirleterek saptırmaktadır. (Dahi ve Dindar Isaac Newton)
  • Uzay Tanrı'nın duyu organı gibidir. (Dahi ve Dindar Isaac Newton)
  • Kaderciliğin bir diğer motivasyonu da dinlerden gelir. Teistik(yani İbrahimi dinlerin) Tanrısı her şeyi bilen bir varlıktır. Geleneksel olarak teistler Tanrı'yı zamansız olarak düşünürler ve onlara göre Tanrı ezelden beri geleceği bilir. Dolayısıyla benim yapacaklarımı da önceden bilir. Buna teolojik kadercilik denir. (Metafiziğin Temelleri)
  • Kralların ölü atalarının gördükleri hürmete zaafları vardır. (Dahi ve Dindar Isaac Newton)
  • Dünya aslında tam olarak Güneş'in etrafında dönmez. Güneş, Dünya ve tüm gezegenler, Güneş sistemi'nin ortak ağırlık merkezinin etrafında döner. (Bilimsel Gizemler ve Yalanlar)
  • - " (…) Metafizik en temel sorularla ilgilendiği için yapılabilecek en temel sorgulamaları içerir..." (Metafiziğin Temelleri)
  • Bundan sonra bir sihir gösterisi izlediğinizde şunu hatırlayın: Yaşadığımız evren o sihir gösterisinden çok daha şaşırtıcıdır. (Bilimsel Gizemler ve Yalanlar)
  • Kırmızı Çorapların Getirdiği Keşif 1700'lerde, İngiliz kimyacı John Dalton annesine bir çift kırmızı çorap hediye ettiğinde bütün ailesini şok etmişti. Dalton ve ailesi Protestan Quakers mezhebine bağlıydılar ve onlarda alçakgönüllülük esastı. İnançlarının gereği olarak koyu renkleri tercih eder ve kesinlikle kırmızı giymezlerdi. John Dalton ısrarlı bir şekilde çorapların mavi olduğunu iddia etmiş ve kardeşi de ona destek vermişti. Dalton sonradan yanıldığını anladığında büyük bir keşif de yapmış oldu. Bu keşif renkkörlüğü hastalığıydı. Dalton ve kardeşi renkkörüydü; burdan hareketle rönkkörlüğünün genetik olduğunu ilk bulan da Dalton oldu. Bu yüzden renk körlüğü Daltonizm olarak da anılır. Yanlışlıkla alınan kırmızı çorap da böylece bilim tarihinde yerini aldı. (Bilimsel Gizemler ve Yalanlar)
  • Eski çağlarda, genellikle, varlığın kategorileri ve tümeller² sorunu da metafiziğin konusu olarak görülmüştür. Modern dönemde yukarıda sayılanlar dışında şu konular da metafiziğin alanı içinde sayılmaktadır: 1. Modalite. (De re (şeylerin) ve De dicto (önermelerin) modalitesi): Şeylerin varlığı ya da özellikleri ile önermelerin imkânsız, mümkün ya da zorunlu olması konusu ile ilişkili felsefi problemler. 2. Uzay ve zamanın doğası ile ilgili problemler. 3. Devamlılık ve süreklilik ile ilgili problemler. 4. Nedensellik, özgür irade ve determinizm ile ilgili problemler. 5. Zihinle ilgili problemler. 6. Neyin var olduğunu tespit etmeye çalışmak (Metafiziğin Temelleri)
  • Bilimi başarılı kılan şey deneysel olması ve gerçeğin peşinden özgürce koşmasıdır. Bilim gerçeğe özellikler, koşullar atfetmez. Gerçek, zamanla yüzünü gösterecek teşekkür. (Dahi ve Dindar Isaac Newton)
  • İkinci yaygın eleştiri Platoncu realizm aleyhinde getirilir. Nedensel ilişkiler çoğu felsefecilere uzay-zamanda gerçekleşir. Dolayısıyla uzay-zaman dışındaki tüneller nedensel ilişkiye giremezler. Peki nasıl oluyor da uzay-zaman dışındaki nedensel ilişkiye girmeyen tümeller, uzay-zamandaki içsinler tarafından örneklenebilir? Bu bağlantıyı sağlayan şey nedir? Sezgisel olarak bu durum epey gariptir. Nasıl oluyor da uzay-zaman dışındaki bir şey uzay-zamandaki nesnelerde beliriyor? Başarılı bir Platoncu realist kuramın bu sorulara cevap verebilmesi gerekir. (Metafiziğin Temelleri)
  • Ebedi ve ezeli, her yerde olan, her şeyi bilen, yüce, Dünya’yı ve gökleri yaratan tek Tanrı vardır: Baba ve O’nunla insanlar arasında tek bir aracı vardı: İnsan İsa. Baba hiçbir gözün görmediği ve göremeyeceği görünmez Tanrı’dır, diğer bütün varlıklar bazen görünebilir olurlar. Baba’nın kendinde yaşamı vardı ve Oğul’a da kendinde yaşam verdi. Baba her şeyi bilendir ve bütün bilgiyi öncelikle kendi göğsünde taşıyordu ve gelecekteki şeylerin bilgisini İsa’ya anlattı ve ne gökte ne yerde ne de yer altında Kuzu hariç hiçbir şey direkt Baba’dan geleceğin bilgisini almaya layık değildir. Ve bu yüzden İsa’nın tanıklığı Peygamber’in “Ruhu”dur ve İsa “Söz”dür ya da Tanrı’nın Peygamberi’dir. Baba hareketsizdir, hiçbir şey ondan daha boş ya da daha dolu olamaz o yüzden O doğanın ebedi mecburiyetinden dolayıdır: O’nun dışında diğer bütün varlıklar bir yerden başka bir yere hareket edebilirler. İsa gelmeden önce Baba’ya yönelik olan her türlü tapınma (ister dua olsun ister yüceltme ya da şükran) hâlâ O’na (Baba’ya) yöneliktir. İsa, Baba’sına yönelik tapınmayı azaltmak için gelmedi. En etkili dualar Oğul adıyla Baba’ya yapılan dualardır. Bizi yarattığı için ve bize yiyecek ve giyecek verdiği için ve hayatın diğer nimetleri için sadece O’na teşekkürlerimizi sunmalıyız ve dileklerimizi yerine getirmesi için İsa adına direkt O’ndan istemeliyiz. Aracılık için İsa’ya yalvarmak zorunda değiliz. Eğer Baba’ya doğru düzgün yalvarırsak o bizim için aracılık edecektir. Kurtuluş için Oğul adıyla Baba dışında birine dua etmemiz gerekli değildir. Tanrı adını Melek ve Krallar’a vermek birinci emre karşı gelmek değildir. Melek ve Krallar’a Yahudilerin Tanrısı’na tapar gibi tapmak ona karşı gelmektir. Çünkü emrin anlamı: “Başka Tanrılara değil bana tapmalısınız”dır. Bize göre, her şeyin kaynağı ve bizim kaynağımız olan bir Tanrı vardır ve her şeyin ve bizim aracılığı ile yaratıldığımız bir Rab İsa vardır. Diğer bir deyişle, biz sadece Baba’ya yüce Tanrı olarak tapacağız ve sadece İsa’ya, katledilerek ve kanıyla kefaretimizi ödeyerek bizi kral ve papaz yapan Efendi, Mesih, büyük Kral, Tanrı’nın Kuzusu olarak tapacağız. (Dahi ve Dindar Isaac Newton)
  • Ünlü alman filozofu Nietzsche, Tanrı’yı öldürmenin ahlakı öldürmekle aynı anlama geldiğini düşünüyordu: Ahlakın, “sadece Tanrı gerçekse gerçekliği vardır. O Tanrı’ya inanıp inanmamakla ayakta kalır ya da yıkılır. (Allah’sız Ahlak Mümkün mü?)
  • Her kıtayı kapsayacak şekilde 44 farklı ülkede toplamda 25.863 birey üstünde yapılan anket çalışması, bütün bu ülkelerdeki insanların temel değerler çerçevesinde anlaştıkları sonucunu göstermiştir Bu değerlerden bazıları şöyledir: 1. Evrensellik: Tüm insanların ve doğanın refahı için anlama, takdir, tolerans ve koruma. 2. Hayırseverlik: İletişimde olduğumuz insanların refahını koruma ve geliştirme. 3. Uyum: Diğerlerini rahatsız edecek, zarar verecek ya da sosyal normlar ve beklentilerle uyumsuz davranış, eğilim ve dürtülerin dizginlenmesi 4. Güvenlik: Toplum ve ilişkilerde düzenin, uyumun ve güvenliğin korunması. (Allah’sız Ahlak Mümkün mü?)
  • Sol beyinli insanların daha mantıklı, sağ beyinli insanların ise daha yaratıcı olduğu söylenir. Bu yaygın bir efsanedir. Binlerce insan beyni üstünde yapılan gözlemlerle, hem mantık hem yaratıcılık gerektiren işlerde iki beyin lobunun da eşit derecede aktif olduğu gösterilmiştir. (Bilimsel Gizemler ve Yalanlar)
  • İndeterminizm doğruysa zaten nedensiz gerçekleşen olaylar mümkündür. (Metafiziğin Temelleri)