Fark Et Düşün Hisset Yaşa - M. Hakan Türkçapar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Fark Et Düşün Hisset Yaşa kimin eseri? Fark Et Düşün Hisset Yaşa kitabının yazarı kimdir? Fark Et Düşün Hisset Yaşa konusu ve anafikri nedir? Fark Et Düşün Hisset Yaşa kitabı ne anlatıyor? Fark Et Düşün Hisset Yaşa PDF indirme linki var mı? Fark Et Düşün Hisset Yaşa kitabının yazarı M. Hakan Türkçapar kimdir? İşte Fark Et Düşün Hisset Yaşa kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: M. Hakan Türkçapar

Yayın Evi: Epsilon Yayınevi

İSBN: 9786051735337

Sayfa Sayısı: 291

Fark Et Düşün Hisset Yaşa Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

- Yaşamımızı anlamlı kılan şey nedir?

- Neden istek ve ideallerimize uygun bir yaşam süremiyoruz?

- Yaşam olaylarını çözümlerken nerede hata yapıyoruz?

- Duygularımız aslında nelere işaret eder?

- Üzüntü ve depresyonla nasıl başa çıkabiliriz?

- Panik bozukluğu, agorafobi, sosyal kaygı ve yaygın kaygı bozukluğu neden ortaya çıkar?

- Düşünce ve davranışlarımızı sağlıklı kılmanın yolu nedir?

- Yaşamımızı zorlaştıran temel bilişsel özellikler nelerdir?

- Beynimizin gelişimiyle ruhsal rahatsızlıklarımız arasında nasıl bir bağlantı var?

- Neleri değiştirebiliriz, neleri değiştiremeyiz?

- Duygu ve düşüncelerimizi nasıl takip etmeliyiz?

- İyi iletişimin özellikleri nelerdir ve iyi yaşama katkısı nedir?

- Bilişsel Davranışçı Terapi sorunlarımızı çözmemize nasıl yardımcı olur?

Türkiye’nin önde gelen bilişsel davranışçı terapistlerinden Prof. Dr. Hakan Türkçapar’ın tecrübeleri ve akademik birikimini bir araya getirerek kaleme aldığı Fark Et, Düşün, Hisset, Yaşa bu alanda Türkçe yazılan ilk bilimsel temelli “kendi kendine yardım” kitabı niteliğini taşıyor. Klinik rahatsızlık düzeyinde olmayan kimi sorunları kişinin kendi kendine aşmasına yardımcı olmayı hedefleyen bu çalışma, insan psikolojisine dair kimi bilgileri yaşamdaki karşılıklarıyla birlikte anlaşılır ve akıcı bir şekilde aktarıyor. “İyi yaşam”ın ancak bireyin istek ve ideallerine uygun şekilde hareket etmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekerken, duygu ve düşüncelerimizin asıl anlamlarını araştırarak yaşamımızda karşılaştığımız ruhsal problemleri aşmamıza yardımcı olacak bir yol haritası çıkarıyor. Türkçapar’ın Kendi Kendine Psikoterapi Rehberi istemediklerinize odaklanıp vakit kaybetmek yerine isteklerinize odaklanarak yaşamınızı anlamlı hale getirmenize kapı aralıyor.

“Prof. Dr. Hakan Türkçapar bizlere iyi yaşamın sırlarını bilimsel bilgilere dayalı bir şekilde sunuyor. Fark Et, Düşün, Hisset, Yaşa kişilerin yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları Bilişsel Davranışçı Terapi ilkeleriyle kendi kendilerine çözümlemeleri için yol gösterici nitelikte… Hem akıcı diliyle hem sunduğu değerli bilgilerle daha olumlu ve anlamlı bir yaşam sürmelerine katkı sağlayacaktır. Kendisine bizlere kazandırdığı bu değerli kitap için teşekkürlerimi sunuyorum.”

-Dr. Emel D. Stroup

Dr. Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi alanında yalnızca ülkemizin değil, dünyanın önde gelenlerinden. Farklı psikoterapi ekollerinde olsak da bu son kitabında birtakım tanım farklılıklar dışında itiraz ettiğim hiçbir nokta yok.”

-Dr. Erol Göka

“Hakan Türkçapar, bize gidişatını belirleyen düşünce/duygu/davranış üçgeninin her aşamasında kendimize yöneltmemiz gereken soruları nasıl soracağımızı öğretiyor. Bu soruları kendimize sormak ve yanıtlarını verme cesareti göstermekse bize kalıyor. Bir psikoterapist ancak bu kadarını yapabilir. Danışanlarıma/hastalarıma tavsiye edebileceğim bu kitabı kaleme aldığı için Hakan Türkçapar'a teşekkürler…”

-Dr. Alper Hasanoğlu

“Ülkemizde bilişsel davranışçı terapi ekolünün önde gelen isimlerinden olan Türkçapar, otuz yıla yaklaşan mesleki bilgi ve deneyimlerini bir bilgelik süzgecinden geçirip damıtıyor ve bir hayat kılavuzu haline getiriyor. Prof. Dr. Türkçapar’ın bu harikulade eserini daha iyi ve anlamlı bir hayatı arzulayan herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.”

-Prof. Dr. Kemal Sayar

Fark Et Düşün Hisset Yaşa Alıntıları - Sözleri

  • Dinlemek aynı zamanda bir sorumluluk ve saygı belirtisidir. Diğer kişilerin kendilerini nasıl hissettiğini ve dünyayı nasıl gördüğünü anlama sorumluluğudur.
  • "İnsanlar ne yaparsa yapsınlar, akılları başka yerdeyken daha az mutludurlar. "
  • "İnsana özgü sorunların çoğu, insan için hem en önemli bağış hem de en büyük ceza sayılabilecek gelişmiş düşünce özelliği sayesindedir. "
  • "Olayları olduğu gibi değil, algıladığımız gibi görürüz."
  • Davranışçılara göre insan, dünyaya her şeye uygun bir hammadde halinde gelir ve çevre onu inşa eder. Yani başlangıçta boş bir kağıt gibidir ve çevreyle ilişkisi içerisinde öğrendikleri o kağıdın üzerine yazılarak kişiyi oluşturur.
  • İyi bir haritaya sahip olmak, yolculuğun hedefe dönük olabilmesinin de ilk şartıdır.
  • Bir yere yolculuğa çıkmadan önce nerede olduğumuzu bilmek önemlidir.
  • Sorunları bir tehditten çok, kişinin kendisini geliştireceği bir fırsat olarak görmek en gerçekçi tutumdur..
  • Düşünce sadece insanı insan yapan bir özellik değildir, aynı zamanda insana özgü ıstırapların da çoğunun arkasında yatan nedendir.
  • "Olayları olduğu gibi değil, algıladığımız gibi görürüz."

Fark Et Düşün Hisset Yaşa İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tavsiye üzerine kitabı aldım , son derece açıklayıcı bir dili var ifadeler yalın kelimeler yabancı kelimeden uzak sade ve anlaşılır. Kesinlikle okunması gereken bir kitap herkese bir şeyler katabilecek bir kitap (rumeysakayim)

Kendi Kendine Psikoterapi Rehberi: Psikoloji alanında kitap okumayı çok seviyorum. Psikiyatri asistanı bir arkadaşımın hocası olduğunu öğrendiğim Prof. Dr. yazar/i12737, dilimize kendi kendine psikoterapi rehberi olma niteliği taşıyan çok kıymetli bir eser kazandırmış. Öncelikle psikoloji kitaplarını okumak sabır gerektiriyor. Hiçbir zaman bir mucize, anında çözüm, 7 adımda mükemmellik sağlamazlar. Hayat kalitesine etkileri uzun vadede ve anlatılanların üzerine çalışarak görülebilir. Kitap, bilimsel yöntemlerle doğruluğu kanıtlanmış bilgiler ışığında psikolojiyi ve bilişsel süreci tanıtarak başlıyor. Daha önce kitap/kitap--6583 kitabında da okuduğum bilişsel çarpıtmalar bu kitapta da karşıma çıktı ve ben bazılarını tekrar yapmaya başladığımı fark ettim. Yani bildiğimizi düşündüğümüz bazı bilgileri zaman zaman hatırlamakta da fayda var. Ben anlatılanlara bir nebze aşina olsam da, daha önce hiç psikoloji okumamışlar için de gayet açıklayıcı ve özet bilgiler içeriyor. Güzel bir ‘kendi kendine yardım’ ve psikoterapiye giriş kitabı olabilecek nitelikte. (Nagehan Işık)

Fark Et Düşün Hisset Yaşa PDF indirme linki var mı?

M. Hakan Türkçapar - Fark Et Düşün Hisset Yaşa kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Fark Et Düşün Hisset Yaşa PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı M. Hakan Türkçapar Kimdir?

1966 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1983 yılında Ankara Mimar Kemal Lisesini bitirdi. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesinden Tip Doktoru olarak mezun oldu.1995'de Psikiyatri uzmanı 2000 yılında da Psikiyatri alanında Doçent unvanı aldı. Doç. Dr. TÜRKÇAPAR 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia’daki Beck Enstitusunde gördüğü Bilişsel Terapi eğitiminin ardından, 1999 yılında New York’taki Ellik Enstitüsüne devam ederek Düşünsel Duygulanımcı Davranış Terapisi alanında eğitime katılıp bunu basarıyla tamamlayarak Primary Certificate aldı.2002 yılında başvurduğu Academy of Cognitive Therapy (ACT) tarafından Bilişsel Terapist olarak sertifikalandırılan Dr. TÜRKÇAPAR, alanda yaptığı çalışma ve katkılar nedeniyle ayni yıl Akademinin fellowlari arasına seçildi ve 2005 yılında Akademinin sertifikasyon değerlendirme komitesine alındı. 2002 yılında Sosyal Antropoloji alanında Bilim Uzmanı, 2009 yılında Doktor unvanını alan Doç. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR halen Ankara Dışkapı Hastanesi 2. Psikiyatri Klinik Şefliği, Ankara Compos Mentis Psikiyatrik Eğitim ve Araştırma Merkezi Bilişsel Terapi Eğitim Yöneticiliği görevlerini yürütmektedir.

M. Hakan Türkçapar Kitapları - Eserleri

  • Fark Et Düşün Hisset Yaşa
  • Bilişsel Davranışçı Terapi
  • Depresyondan Çıkış Yolu
  • Bilişsel Terapi
  • Depresyon
  • Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon
  • Psikoterapi Yöntemleri
  • Depresyon

M. Hakan Türkçapar Alıntıları - Sözleri

  • Ruhsal rahatsızlık durumlarında ortam ve durumla duygusal tepkilerin orantısızlaştığı göz önüne alındığında bilişsel (algı, tanımlama, anlamlandırma, yorumlama, değerlendirme, vb.) etkenlerin ne kadar güçlü etkilerinin olduğu anlaşılabilir. (Bilişsel Davranışçı Terapi)
  • "Akılcı duygulanım kuramının temel ilkesi, insanların duygularının en önemli belirleyicisinin biliş, diğer bir deyişle düşünce olduğunu savunur. Yalın bir deyişle 'Ne düşünüyorsak onu hissederiz'. " (Psikoterapi Yöntemleri)
  • Doğası gereği yaşamda saf, yüzde yüz olumlu ya da yüzde yüz olumsuz bir şey olmadığı için, olumsuzluğa odaklandığınızda hemen her şeyde olumsuzluğu bulursunuz. (Depresyondan Çıkış Yolu)
  • "Her duygu, yerinde ve orantılı olmak kaydıyla sağlıklı, gerekli ve uyumsaldır." (Bilişsel Davranışçı Terapi)
  • " Yani kişi önyargılarına uyan verileri kabul eder , önem verir ve sayarken, önyargılarına uymayanları ya görmezlikten gelir ya da önyargısına uygun hale getirerek görür." (Bilişsel Davranışçı Terapi)
  • Gidecek yolunuzun çok olması, sizin bir günde alabileceğiniz en fazla yol miktarını değiştirmez. Bir günde ancak gidebileceğiniz kadar yol gidersiniz. (Bilişsel Terapi)
  • İyi bir haritaya sahip olmak, yolculuğun hedefe dönük olabilmesinin de ilk şartıdır. (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)
  • "..Terapideki sanat, kazanılmış bilgi ve becerinin, hastanın özellikleri ve gereksinimlerine uygun bir biçimde uyarlanabilmesiyle ilgilidir." (Psikoterapi Yöntemleri)
  • Fakat yataktan özellikle kaçının; yatak, içinde yatmak içindir, gün içinde saklanılacak bir yer değildir. (Depresyondan Çıkış Yolu)
  • Depresyonda kişi kendisini negatif görürken diğer insanı böyle görmez; anksiyetede de aynı şekilde kişi kendisini zayıf ve dayanıksız görürken diğerlerini güçlü görür. Kendini olumsuz görme durumunun istinası öfke duygusudur. Öfke duygusunda ise kişi diğerini olumsuz bir şekilde çarpıtarak görür. Öfkede karşıdaki kişinin niyetini kötü görürüz, kendimizi ise oldukça iyi, esnek ve haklı görürüz. (Klinik Uygulamada Bilişsel-Davranışçı Terapi: Depresyon)
  • Yaşamdaki her değişiklik ve seçim, içinde bir kaybı da barındırır. (Depresyondan Çıkış Yolu)
  • Özgürlük neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğinizi anlamanıza bağlıdır. Yaşamın bizim kontrolümüzde olan, olmayan öğelerden oluştuğunu kabul ettiğinde ve ikisini birbirinden ayırmayı becerdiğinde hem iç huzura hem de iyi bir yaşama sahip olur.Epiktetos'a göre insanlara dış nesneler ve diğer insanlara zarar veremezler; ancak bizim kendi tutumlarımız veya inançlarımız bize zarar verme gücüne sahiptir. Koşullar bizim arzu ve beklentilerimizden bağımsızdır. Olaylar olması gerektiği gibi olur, kendi kurallarımızı dünyaya dayatmak ya da dünyadan bunlara uymasını beklemek sonu hüsrana giden en garantili yoldur. (Bilişsel Terapi)
  • "Epiktetos'a göre mutluluk ve özgürlük neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyeceğimizi anlamamıza bağlıdır. Kişi bu gerçekliği, yani yaşamın bizim kontrolümüzde olan ve olmayan öğelerden oluştuğunu kabul ettiğinde ve ikisini birbirinden ayırmayı becerdiğinde hem iç huzura hem de iyi bir yaşama sahip olur. Epiktetos'a göre insanlara dış nesneler veya diğer insanlar zarar veremezler, ancak bizim kendi tutumlarımız veya inançlarımız bize zarar verme gücüne sahiptir. Koşullar bizim arzu ve beklentilerimizden bağımsızdır. Olaylar olması gerektiği gibi olur, kendi kurallarımızı dünyaya dayatmak ya da dünyadan bunlara uymasını beklemek sonu hüsrana giden en garantili yoldur." (Bilişsel Terapi)
  • "Günleri saymayın; günlerinizi sayılabilecek günler hâline getirin." Muhammed Ali (Depresyondan Çıkış Yolu)
  • Melankoli, ölümlülüğün karakteridir. (Depresyon)
  • Davranışçılara göre insan, dünyaya her şeye uygun bir hammadde halinde gelir ve çevre onu inşa eder. Yani başlangıçta boş bir kağıt gibidir ve çevreyle ilişkisi içerisinde öğrendikleri o kağıdın üzerine yazılarak kişiyi oluşturur. (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)
  • İlk anılar, bireylerin zihinlerinde bir yerlere yerleştirdiği ve daha sonra hayatları boyunca kendilerine yol gösteren anılardır. (Bilişsel Terapi)
  • Sıkılgan katillerdir intihar edenler. Sadizm yerine mazoşizm... (Depresyon)
  • Yüzeyde gözün gördügünden çok daha faz­la keşfedilmeyi bekleyen şey var. Ruhsal sorunların altında bi­linçte ya da bilince çok yakın duran düşünce sorunları vardır. (Bilişsel Terapi)
  • "Olayları olduğu gibi değil, algıladığımız gibi görürüz." (Fark Et Düşün Hisset Yaşa)