İki Aşina - Samiha Ayverdi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

İki Aşina kimin eseri? İki Aşina kitabının yazarı kimdir? İki Aşina konusu ve anafikri nedir? İki Aşina kitabı ne anlatıyor? İki Aşina PDF indirme linki var mı? İki Aşina kitabının yazarı Samiha Ayverdi kimdir? İşte İki Aşina kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Samiha Ayverdi

Yayın Evi: Kubbealtı Neşriyatı

İSBN: 9789756444016

Sayfa Sayısı: 318

İki Aşina Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Fazlı ve fazileti ile iftihar edilecek bir vatan ve iman adamı olan merhum Nihad Sami Banarlı, bir konuşma esnasında: "Türk evlatları ne zaman Süleymaniye'nin önünden onu gören gözlerle geçer, milli romantizmini, idrak edecek olurlarsa işte o zaman Türkiye kurtuluş ve selamet çağının idrakinin şuurunda olur," diye kisip atmıştır.

Şu halde biz de: "Ne imiş bu milli romantizm?" diye kendi kendimize soracak olursak, şu kısa cevapla sözümüzü bitirelim:

Türk milletine ait bütün güzellikleri, değer ve hasletleri bir aşk ve şevk halinde ta yüreğinde hissetmek, fikir milliyetçiliğinde kalmayıp gönül milliyetçisi olmak ve nesilleri bu heyecan ile yetiştirmektir

İki Aşina Alıntıları - Sözleri

  • Osman Gazi'den bu yana,basamak basamak, birer strateji ustası olduklarından başka, İlim, irfan ,sanat zirvelerinde dünyaya boy göstermiş Osmanlı hükümdarları arasında, tarihe parmak ısırtan Fatih Sultan Mehmed'i bugün yazık ki ne takdir ediyor,ne tevkir eyliyor ,ne de minnetle anmak kadirşinaslığını gösteriyoruz.
  • Öyle ya... Bu dünyaya ayak basıp temel atanın karşısına bir gün, ayağına çelme takacak olan bir başkası çıkıp sahip olduklarını ele geçirmeyecek midir ? Ama o çelme takana da dünya yar olmayacak ve bir gün topladıklarını o da başkalarına devretmek zorunda kalacaktır.
  • Kıbrıslı Yüksek Mimar İbrahim Numan, henüz talebe olarak bir Rum mimarın bürosunda çalışırken patronun, "Yunanistan'ın bir düşman ülke olduğu size ne zaman öğretilmeye başlanır?" sualine, "Biz de böyle bir anlayış yoktur,"cevabını verince Rum patronun, "Biz de çocuklarımıza en küçük yaştan başlayarak üniversite çağlarında dahi Türk düşmanlığı işlenir,"karşılığını vermiş bulunduğunu kendisinden dinlemiştim.
  • "Bugün de yıllar yılı okuyup diploma alan bir gencin elde ettiği bu kâğıt parçası ile artık hayatında bir hoca ve dershâne meselesi kalmamış olmasına rağmen, tâbi olacağı imtihanların bitmediğini ve hayatının sonuna kadar da devam eyleyeceğini, zîra, hâdiselerin dili ile sınanacağını bilmesi lâzımdır. Bunlar ne gibi imtihanlardır diyecek olursak, meselâ, doğruluğa karşı rüşvet teklîfi, merhamete karşı insaf ve insafsızlık husûsunda bocalamak, îman zırhını delmeye uğraşan münkirin kandırmacılığı gibi hayat boyu daha bin türlü şekillerde karşısına çıkacaktır."
  • Barbaros, vatan aşkı ile imanını birleştirmiş öyle bir kahraman idi ki,yalnız Akdeniz adalarına ağına takarak sürüklemekle kalmamış,Afrika sahillerinde fetheylediği Garp Ocakları ülkeleri denen başta Portekiz'den ve Haçlı dünyasının pençesinden kurtarmış:kendi adına bir imparatorluk kurabilmek imkânına sahip olduğu halde, bir an bile devletine ihanet etmemiş, devletinin yekpareliğine zerrece saygısızlıkta bulunmamış ve bütün bu toprakları beraber elde ettiği ganimetleri,Kavalalı Mehmet Ali'nin ihanetinin tam tersine getirip Osmanlı ülkesinin tahtına oturan Kanuni Sultan Süleyman'ın ayakları altına sermiştir. Öyle ki, bir ülke teslim etmek üzere tahtı şehrine gelen Barbaros'un, padişaha hediyesi, sade Cezayir değildi.Önüne katıp getirdiği iki bin esirin ellerinde bir devlet hazinesi tutarında hediyeler de bulunmakta idi.
  • "Şu halde kabâhati gençlikte değil, daha ilkokuldan başlayarak yüksek tahsil devirlerine kadar gençliğin zihnine gereken millî hassâsiyeti verememiş maârif politikamızda ya da politikasızlığımızda aramak gerekmez mi?"
  • Çamlıca,şiir okumaktan yorgun düşmüş bir dahi san'atkar gibi bitkin ve tükenmişcesine kendisini dinleyenlere her köşesinden bir başka mısra ile ses vermekten bıkıp usanmazdı.
  • Türk'ün vatanının cevheri saz oldu,söz oldu, masal oldu,raks oldu.İşte bu terkip hamurlaşıp renk ve şekil kazanarak suret buldu ve Türk musikisi oldu. Coştu çağladı ve kendi evlatlarının ruhunda taze filizler vererek, asırlara mal olacak saltanatını kurdu.
  • Dedikodu....Varları yok eden, baş kesen, evleri yıkan, ocakları söndüren, yalan ve iftiranın gayrimeşru veledi zinası olan dedikodu...
  • Haçlı seferleri adı altında 1096 dan 1270 senesine kadar süren muharebeler, Hristiyan Avrupalının,Kudüs'ü müslümanların elinden almak gayreti ile yaptıkları bütün bu gayri insani saldırışlar,aslında din gayretinden olmayıp şarkta kendilerine refah ve daha elverişli bir hayat bulabilmek içindi.
  • Eski hükümdarlar, krallar, padişahlar ,sultanlar, şehzadeler nasıl ölümlerinden evvel türbelerini hazırlatmak adetinde idi iseler,Azrail'in ayak seslerini duyan Bizans'ta, denizin ortasında bir kayanın üstünde,bugün Türklerin "KızKulesi" dedikleri o mezar kitabesini yerleştirilmişlerdir..... Ölümün eşiğinde olduğunu sezen Bizans, belki de Kızkulesi dediğimiz işaret kulesini yaparken bunun bir kabir kitabesi olacağını düşünmemişti. Nitekim şan,şeref, mevki gibi dünyevi nimetler, Bizans soylularını ölümden kurtaran bilmiş miydi?
  • Evet, Türkler çok sevdikleri bu su cennetini keşfettikçe benimsemiş, etrafına korular, binalar,malikaneler yapmışlardır. Gene Tursun Bey'in kısıklar, koltuklar ,burunlarla "Nehr-i Aziz"diye isimlendirdiği Boğaziçi,cilveli güzeller gibi türlü türlü kılık değiştirerek cazibesine bir kat daha cazibe katmanın yolunu bulmuştur. Uzun yıllar boyunca ölüm yatağında yatar gibi kendi haline terk edilmiş Boğaz,nihayet Türklerin elinde şifa ve deva şerbeti içerek kanı canı yerine gelmiş ve böylece değil yalnız İstanbul'un, yeryüzünde en seçkin ve müstesna köşelerinden biri haline gelivermiştir.

İki Aşina İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çamlıca Hatıraları: İKİ AŞİNA ..... SAMİHA AYVERDİ ..... Edebiyat ve kültür hayatımızın mühim kalemlerinden edibe "Samiha Ayverdi" hanımefendinin kaleme aldığı hatıraları okudum. Kendisi 1985 yılından itibaren hatıra,sohbet ve hikaye tarzında eserler yazmayı tercih etmiştir. "İki Aşina" isimli eserinde çocukluk ve gençlik yıllarını yani neredeyse 20 seneye yakın zamanını Çamlıca'da geçirmiş olan yazar bu semtteki hatıralarına yer verir. Semtin köşklerini,kasırlarını,sularını,mesire yerlerini, esnafını, halkın yaşayışını,bütün güzelliklerini "bir zamanlar,vükela,vüzera,rical, edip ve şairler mekanı" olan bu asude semti İstanbul'un en güngörmüş yerlerinden biri olarak eserinde sonsuza kadar yaşatmayı başarmıştır. ..... Kıymetli yazarın kaleminden buram buram İstanbul havasını teneffüs etmek, İstanbul medeniyetinin, Türk medeniyetinin nasıl vücuda geldiğini bu emsalsiz eserde okuyabilirsiniz. Naçizane tavsiye ederim. ..... Kitaptan; *Fazlı ve faziletiyle iftihar edilecek bir vatan ve iman adamı olan merhum Nihat Sami Banarlı, bir konuşma esnasında: "Türk evlatları ne zaman Süleymaniye'nin önünden onu gören gözlerle geçer, milli romantizmini idrak edecek olurlarsa işte o zaman Türkiye kurtuluş ve selamet cağının idrakinin şuurunda olur,"diye kesip atmıştır. "Şu halde bizde ne imiş bu milli romantizm?"diye kendi kendimize soracak olursak, şu kısa cevaplar sözümüzü bitirelim: Türk milletine ait bütün güzellikleri değer ve hasretleri bir aşk ve şevk halinde ta yüreğinde hissetmek,fikir milliyetçiliğinde kalmayıp gönül milliyetçisi olmak ve nesilleri bu hevesle yetiştirmektir. (Derya _tirimujgan)

İki Aşina PDF indirme linki var mı?

Samiha Ayverdi - İki Aşina kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İki Aşina PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Samiha Ayverdi Kimdir?

Sâmiha Ayverdi (d. 25 Kasım 1905, İstanbul - ö. 22 Mart 1993, İstanbul), Türk mütefekkir ve mutasavvıf yazar.

Roman, hikâye, hatırat, makale ve inceleme türünde yapıtlar verdi. Rifailik tarikatına bağlı idi.

Piyade Kaymakamı (Yarbay) İsmail Hakkı Bey ile Fatma Meliha Hanım’ın kızıdır. Mimar ve tarihçi yazar Ekrem Hakkı Ayverdi'nin kız kardeşidir. Şehzadebaşı semtinde doğan Samiha Ayverdi, Süleymaniye Kız Numune Mektebi'nde eğitim gördü; daha sonra özel derslerle eğitimini sürdürdü. Çok iyi derecede Fransızca öğrenerek tarih, tasavvuf, felsefe alanlarında kendini yetiştirdi.

Ayverdi, Kubbealtı Cemiyeti kurucu üyesidir. Ayrıca, İstanbul Fetih Cemiyeti, İstanbul ve Yahya Kemal Enstitülerinde faal üyeliklerde bulunmuş, 1966'da Türk Ev Kadınları Derneği'nin (Türk Kadınları Kültür Derneği) kuruluşuna önayak olmuş, 1970'te ağabeyi ile birlikte Kubbealtı Cemiyeti'nin kurulmasını sağlamıştır.

22 Mart 1993 tarihinde ölen Sâmiha Ayverdi'nin mezarı, İstanbul Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Camii'nin bahçesindedir..

İstanbul'un Fatih ilçesinde Edirnekapı'dan Saraçhane'ye kadar uzanan Fevzipaşa caddesi ve Hırka-i Şerif Camii yakınındaki Koyun Baba Parkı'nda 1976 yılında ağaçlandırma çalışmaları yaptırdı.

Eserleri

Samiha Ayverdi, 1938'de ilk romanı Aşk Budur'u (Aşk Bu imiş) yayınladı. 1946'dan itibaren daha çok fikir ve tarih eserlerine ağırlık verdi.

Yapıtlarında, tarihi yoğun biçimde kullanmıştır. İnceleme yazıları ve romanları İstanbul üzerinedir. Tasavvuf düşüncesi ve tarih özellikle romanlarında canlanmış, Kenan Rifai'yi eserleri yoluyla okuyuculara tanıtmaya çalışmıştır.

"Batmayan Gün" ve "İnsan ve Şeytan" adlı romanları geçmişi arayışının ürünleridir. Geçmişe duyduğu özlemi en iyi yansıtan romanı 100 Temel Eser listesi'nde de yer alan İbrâhim Efendi Konağı'dır.

Kubbealtı Neşriyat tarafından Samiha Ayverdi Külliyatı adıyla çıkan kitapların sayısı 47 adettir.

Ödülleri

1978’de Türkiye Millî Kültür Vakfı Armağanı; 1984’te Millî Kültür Vakfı tarafından verilen Türk Millî Kültürüne Hizmet Şeref Armağanı; 1985'te Yeryüzünde Birkaç Adım isimli eseri nedeniyle Boğaziçi Yayınları tarafından Boğaziçi Başarı Ödülü almıştır . 26 Nisan 1986’da, Türk Edebiyat Vakfı tarafından kendisine "Millî Sanata Hizmetleri"nden ötürü bir plaket sunulmuştur. 1988 yılında yayınlanan “Hey Gidi Günler Hey” isimli eseri nedeniyle, Türkiye Yazarlar Birliği'nce kendisine Yılın Dil Ödülü verilmiştir. 1990'da Başbakanlık aile araştırma kurumu kendisine bir şükran plaketi sunmuştur. 1992 yılında Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nce (İLESAM) verilen Üstün Hizmet Ödülü'nü almıştır.

İstanbul, Fatih'te Vatan Caddesi üzerinde bulunan Vatan Anadolu Lisesi'nin ismi 2005 yılında değiştirilerek, Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi yapılmıştır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sâmiha_Ayverdi

Samiha Ayverdi Kitapları - Eserleri

  • İbrahim Efendi Konağı
  • Yaşayan Ölü
  • Ateş Ağacı
  • Mesihpaşa İmamı
  • İnsan ve Şeytan
  • Yusufcuk
  • Hancı
  • Batmayan Gün
  • Dost
  • Kölelikten Efendiliğe
  • Mabette Bir Gece
  • Ne İdik Ne Olduk
  • Yolcu Nereye Gidiyorsun
  • İstanbul Geceleri
  • Milli Kültür Ve Meseleleri Ve Maarif Davamız
  • Dile Gelen Taş
  • Son Menzil
  • Bir Dünyadan Bir Dünyaya
  • Abide Şahsiyetler
  • Misyonerlik Karşısında Türkiye
  • Rahmet Kapısı
  • Bağ Bozumu
  • Hatıralarla Başbaşa
  • Ah Tuna Vah Tuna
  • Hey Gidi Günler Hey
  • Mektuplardan Gelen Ses
  • Kaybolan Anahtar
  • Aşk Budur!
  • Boğaziçi'nde Tarih
  • Edebi Ve Manevi Dünyası İçinde Fatih
  • İki Aşina
  • Ezeli Dostlar
  • Mektuplar 2
  • Ratibe
  • O Da Bana Kalsın
  • Ken'an Rifai ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık
  • Üç Günlük Dünya İçin
  • Yeryüzünde Birkaç Adım
  • Dünden Bugüne Ne Kalmıştır?
  • Türkiye'nin Ermeni Meselesi
  • Türk Tarihinde Osmanlı Asırları 1- 2 Cilt
  • Küplüce'deki Köşk
  • Ebabil Kuşları
  • Arkamızda Dönen Dolaplar
  • Mektuplar 1
  • Mülakatlar
  • Türk-Rus Münasebetleri Ve Muharebeleri
  • Paşa Hanım
  • Mektuplar 5
  • Mektuplar 3
  • Sinan'ın Günlüğü
  • Mektuplar 4
  • Türk Tarihinde Osmanlı Asırları (Cilt 3)
  • Türk Tarihinde Osmanlı Asırları (Cilt 2)
  • Türk Tarihinde Osmanlı Asırları (Cilt 1)
  • Mektuplar 6
  • Yunus Emre Ve İlahiler
  • Mektuplar-7 (2 Cilt)
  • Mektuplar 9
  • Mektuplar 11
  • Mektuplar-8
  • Mektuplar-10

Samiha Ayverdi Alıntıları - Sözleri

  • Öyle ya... Bu dünyaya ayak basıp temel atanın karşısına bir gün, ayağına çelme takacak olan bir başkası çıkıp sahip olduklarını ele geçirmeyecek midir ? Ama o çelme takana da dünya yar olmayacak ve bir gün topladıklarını o da başkalarına devretmek zorunda kalacaktır. (İki Aşina )
  • Şahsî malım o kadar az ve o kadar kıymetsiz ki... Halbuki ben sana hissen ve hayâlen dünyâları yollasam doyamam. (Mektuplar 1)
  • Belgrad'ın fethinde ve aynı zamanda Mohaç Muharabesinde üstün gayreti olmuş bulunan Bálî Bey, Budin'i muhasara ederek Avusturya ordusunu kovalayıp zafere ulaştıktan sonra, muvaffakiyetlerini sayıp dökerek Kanuni Sultan Süleyman'dan bir tuğ niyaz edince, padişah kendisine şu cevabı vermiştir: Berhudar ol, Allah senden razı olsun. Benden bir tuğ istiyorsun. Sana emîrü'l ümeralık veriyorum. Lakîn bu yaptıklarına güvenme, ve bir fáni kuldan herhangi bir talepte bulunarak kendini küçültme ve minnet altına girmiş olma. Kıyamete kadar değerinden kaybetmeyecek bu hákani cevap üç günlük dünya nimetleri peşinde şerefini, derúni şánını ayaklar altına almış kimselere olduğu gibi, bilhassa devlet çarkının yükünü omuzlamış olanlara verilmiş unutulmaması gereken îkázın ta kendisi değil de ya nedir? (Üç Günlük Dünya İçin)
  • Bugün dünya bir ruh medeniyetinin yokluğundan muztariptir. (O Da Bana Kalsın)
  • "Ölmüş atalarla da yanmış harmanlarla da öğünülmez." (Kaybolan Anahtar)
  • Kanûnî Sultan Süleyman da ne güzel söylemiştir: ''Bî vefâ yârin Muhibbî cevrini mâzur tut Yârsız kalır bu cihanda ayıpsız yâr isteyen!'' (Rahmet Kapısı)
  • Eksiği görmeyip, hale muhabbet ve anlayışla tat katmak kadar güzel ne vardır ? Dünyada, her tamamın bir eksiği vardır. Hem aransa eksik mi bulunmaz? Hatta, bulamayan icat edip, dünyayı kendine de etrafına da zindan eyler. (Mektuplardan Gelen Ses)
  • Bize, dinlenmek de, istirâhat de, ancak huzurlu bir iç âlemi içinde mümkün. (Yeryüzünde Birkaç Adım)
  • gideceğim yerlere dünyamı da götürürüm inşallah. bize dinlenmek de istirâhat de ancak huzurlu bir iç alemi içinde mümkün. (Yeryüzünde Birkaç Adım)
  • "Üstadım, dün bir dostumla ölümden konuşuyorduk. Dedim ki, asıl ölüm, kalp habersizliğidir..." (Batmayan Gün)
  • Bebeği biraz büyüdükten sonra, sık sık bize gelen Zehra Hanım’ı annem de çok sevmiş. Ona ilahiler öğretmiş, genç kadının ince ve yanık sesine uduyla yada kanunu ile refakat ederek odanın içine bir deruni mabede çevirir olmuşlardı. (Bağ Bozumu)
  • Bizâtihi çeşitli istîdat ve kâbiliyetleri hâmil olan biz insanlar, çok defa kendimizde saklı olan bu kudret kaynağından habersizizdir. (O Da Bana Kalsın)
  • Nihayet 15. asır,iki değerli kadın şair ile de Fatih devri'nin edebiyat tarihine en şerefli bir yaprak açmıştır. Kastamonulu Zeynep Hatun,"kadınlar arasında zamanın nadir yetiştirdiği bir şöhrettir kudretine cihan halkı şaşıp kalmış idi". Fatih Sultan Mehmet devrinde şöhret bulan meşhur şair Mihri ile muasır idi.Şiirinin kuvveti Fitat Hanıma muadil gibidir. Türkçe, Farsça beyitlerle mülemma olan divanını Hz Fatih'e takdim ederek sanatını isabet etmiş ve mazhar-ı mukafat olmuştur. ....Şiirlerinde lirizm ve hüzünlü bir hassasiyet elle tutulurcasına göze çarpar .Fatih'e divanını takdim eden ve mükafata mazhar olan bu kadının şiirlerindeki eda ve sada'ya bakınca,hükümdardan maddi takdir ve iltifattan daha ileri bir alaka beklediği sezilir gibi olur...Beş yüz seneden beri halkın dilden dile şifahi bir emanet olarak bıraktığı rivayet, bu şair kadının heyecan kaynağına, hükümdara olan kalbi alakası esas gösterilir. (Edebi Ve Manevi Dünyası İçinde Fatih)
  • Ama ben ölüme inanmıyorum.Hepsi de,yaşadıkları hayatın sonuna bir yekun çizgisi çizdikten sonra, yeni hayatlarının şartlarında karar etmiş bulunuyorlar. (Ezeli Dostlar)
  • *"Mevsimi gelince açan çiçekleri bekler gibi sizi de dört gözle bekliyoruz" Samiha Ayverdi *"Mektubun bana sanki seni getirdi. Duyguları kelimelerin kalbi içine bu derece samimiyetle yerleştirmek  değme babayiğidin kârı değil.", S.A. (Mektuplar 2)
  • Ermeni kendi menfaat çemberinden başka hiçbir şeye değer vermez; kuvvetli olduğunuz zaman dostunuz, bünyenizde zaaf alâmetleri belirdiği zaman da, sizi parçalamak isteyen hırslı bir canavar huylu düşmanınızdır. (Türkiye'nin Ermeni Meselesi)
  • Kötü ahlâk da nedir bilir misin? Yaradan'dan seni az çok alıkoyan her şey! . (Aşk Budur!)
  • Bir vakitler Avrupa'nın can damarına kadar ilerlemiş olan Türk ordularına karşı, sırasında birbirini yiyen Avrupalı devletler nasıl birleşmiş idiyseler, şimdi de, Islâm âlemi'nin yekpâreleşmesine karşı aynı zihniyet kılıç sallamakta bulunuyor. (Kölelikten Efendiliğe)
  • "Hudutsuz bir aşk, başı sonu olmayan bir sevgi ummânı halinde gönüllere çarpan Mevlânâ'nın, insan oğluna en büyük armağanı, onu kendi ayıplarından utandıracak kadar müsâhamalı ve anlayışlı bir muhabbet ve şefkate gark etmiş olmasıdır." (Abide Şahsiyetler)
  • “Dertli idi; yüreği yaralanmıştı.” (Mesihpaşa İmamı)