Nazım Hikmet'in Yolculuğu - Haluk Oral Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Nazım Hikmet'in Yolculuğu kimin eseri? Nazım Hikmet'in Yolculuğu kitabının yazarı kimdir? Nazım Hikmet'in Yolculuğu konusu ve anafikri nedir? Nazım Hikmet'in Yolculuğu kitabı ne anlatıyor? Nazım Hikmet'in Yolculuğu PDF indirme linki var mı? Nazım Hikmet'in Yolculuğu kitabının yazarı Haluk Oral kimdir? İşte Nazım Hikmet'in Yolculuğu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Haluk Oral
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786052958346
Sayfa Sayısı: 306
Nazım Hikmet'in Yolculuğu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Nâzım Hikmet genç yaşlarından itibaren iyi ve büyük işler yapabilmenin hayalini kurdu, planlarını yaptı. Hep bunu düşünerek yolculuklara çıktı, şiirler yazılar yazdı, zindanlarda yattı. Bu inceleme Nâzım'ın büyük yolculuğuna bir eşlik çabasıdır.
Nazım Hikmet'in Yolculuğu Alıntıları - Sözleri
- "Bizim şansımız Nâzım Hikmet'i Türkçe okuyabilmemiz. Dünyanın şanssızlığı Türkçe okuyamaması."
- Ölünce kirlerimizden temizlenir, Ölünce biz de iyi adam oluruz;
- "Günün birinde Nâzım Hikmet şiirini eskisi gibi okumuyorsak, o dünya, ya artık özgürleştiğimiz bir dünyadır, ya da aşkımızla, içtenliğimizle dik durabilmenin unutturulduğu bir yer."
- Ölünce kirlerimizden temizlenir, Ölünce biz de iyi adam oluruz
- "Bu memlekette halk yok mu, işçi, köylü yok mu? Efendiler, bu konularla hiç ilgili değillerdir. Gerçekleri görmek istemiyorlar. Bu putları kırmak lazım."
- Günün birinde Nazım Hikmet şiirini eskisi gibi okumuyorsak, o dünya, ya artık özgürleştiğimiz bir dünyadır ya da aşkımızla, içtenliğimizle dik durabilmenin unutturulduğu bir yer.
- ..."çalışmak lâzım, yaşamak için değil, unutmak için, dalıp dalıp gitmemek için, düşünmemek için kötü kötü."
- "Yirmi beş yıldan fazla şiirleri Türkçede basılmadı. Basıldıktan sonra tekrar yasaklandı. Adam tekrar geldi, tekrar yasaklandı, tekrar geldi. Ve Nâzım var, onu yasaklayanların hiçbiri yok."
- Memleket mi yıldızlar mı Gençliğim mi daha uzak?
- ..."birlikte yol alınınca kim kimin elinden tutuyor, belli olmaz."
- "İşte böyle gülüm. Kusura bakma, senden uzaklık, sensizlik başta, muhacirlik, hattâ benimkisi gibi kardeş evinde de olsa, sevdiğim, inandığım bir dünyada da olsa, yazdımdı ya, ölümden beter."
- Bu memlekette halk yok mu, işçi, köylü yok mu? Efendiler, bu konularla hiç ilgili değillerdir. Gerçekleri görmek istemiyorlar. Bu putları kırmak lazım.
- "Bir sanatkârın, kendi getirdiği tarzdan hiçbir fedakârlıkta bulunmadığı halde, ananevi şekillere dönüyor zannedilmesi kendisi için büyük bir zaferdir."
- Aramızda karlı dağlar var fakat gönlüm her vakit seninle dolu sen her vakit yanımdasın...
- Geri gelmesi mümkün olmayan hatırlanmamalı.
Nazım Hikmet'in Yolculuğu İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Podcast: Nazım Hikmet'in Yolculuğu: I. bölüm: https://youtu.be/R__izByG9Po II. bölüm: https://youtu.be/6joaxscKiVI III. bölüm: https://youtu.be/jSNz2W7Exi0 Merhaba kitapçokseverler. Bu bölümümüzde Prof. Haluk Oral'ın Nazım Hikmet'e ait belge, fotoğraf ve resimlerle hazırladığı Nazım Hikmet'in Yolculuğu yapıtı üzerine konuşuyoruz. "Bu kitap bir ‘Nazım Hikmet Ansiklopedisi’ ya da ‘Nazım Hikmet Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey’ kitabı değil. Bununla beraber bilmediğiniz kimi ayrıntılarla, ilk kez bu kitapta yayımlanan koleksiyonuma ait belge, fotoğraf ve resimlerle tanışacağınızı umuyorum" diyor Haluk Hoca. Örneğin Nazım'ın Davet şiirinin, kafası Anadolu'ya benzeyen bir kanatlı at Pegasus olarak resmedildiği bir Asya haritasından esinlenmiş olabileceği... Putları yıkıyoruz yazı dizisinden Sedat Simavi'ye mektubuna, Hollywood hakkındaki düşüncelerinden Güneşi İçenlerin Türküsü'ne, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının sinema çekimi sırasında yaşananları, Memleketimden İnsan Manzaraları'nı, Kemal Tahir ve Orhan Kemal ile dostluğunu, Nazım Hikmet'in hayatına dair bilinmeyenleri sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. (Okur Sohbetleri)
Uzun Bir Yolculuk: Nazım Hikmetin hayatını büyük dedelerinden itibaren anlatmaya başlatan eser muhteşem bilgi ve belgelerle dolu. Özellikle Nâzım Hikmetin edebiyat camiası içindeki kişilerle olan iletişim ve irtibatları belgelerle aktarılmış. Kitap bitince ne çok şey öğrendiğinizin farkına varıyorsunuz. Bu yolculukta kimler yoktur ki: Can yoldaşı Vâ-Nu, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Orhan Veli, Sabahattin/ Bedri Rahmi eyüboğlu kardeşler, Orhan Veli, Yahya Kemal ve daha niceleri.. Nâzımın kurtuluş savaşı yılları, hapishane yılları, sinemacı yılları yurt dışındaki yılları... Ve tabi ki aşkları: Nüzhet, Piraye, Münevver, Vera, Galina. Yazarın sıkmayan ve klasik biyografi üslubundan uzak akıcı ve samimi bir anlatım şekli var. Nâzıma dair birçok kaynak taranarak oluşturulan ve anlatılan her şeyi belgeleriyle birlikte aktaran bu güzel eseri öncelikle Nâzım Hikmet hayranlarına, genelde tüm edebiyat aşıklarına şiddetle tavsiye ediyorum. (Sddk OZAN)
"O, mavi gözlü bir devdi!": Bugün Ocak'ta okuduğum ancak bir inceleme yapma vakti bulamadığım, canım Nâzım Hikmet'i bence çok güzel anlatan bir Haluk Oral kitabından kısaca bahsetmek istiyorum. Büyük ve çok değerli bir Nâzım Hikmet dosyası da diyebiliriz bu harika esere. Nâzım'ın ailesi ve hayatında yer edinen kişileri okumakla başlıyoruz kitaba. Büyük dedesi, şair Mehmet Nâzım Paşa da dahil olmak üzere Nâzım'a her açıdan etkisi olan herkesi kısaca anlatıyor yazar. İlk şiirlerini, hatta şiirinin bir kopyasını da okuyoruz. Celile Hanım ile tanışıp, büyük dedesinin adını taşıyan Nâzım'ın birçok fotoğrafı ile karşılaşıyoruz. Tahsilini, mektuplarını, kitaplarını, şiirlerini okuyoruz. Vâlâ Nureddin ile olan dostluğunu okurken, heybetiyle taşıdığı gri paltosu ile Nâzım'ı ve sarı paltosu ile Vâlâ Nureddin'i bir fotoğrafta görmek mutlu ediyor beni. Aydınlık dergisini, Bakü'de basılan Güneşi İçenlerin Türküsü'nün hikâyesini ve Nâzım'ın Maksim Gorki'ye Açık Mektup şiirini de kaynağından aktarıyor Haluk Oral. Derken Lena çıkıyor karşısına Nâzım'ın, ilk hapis dönemi geliyor... Zekeriya Sertel'in (dilimize pelesenk olan Mavi Gözlü Dev benzetmesinin sahibinin) Resimli Ay dergisinde yazmaya başlıyor Nâzım! Ve işte o zaman hayatında bir dönüm noktası gerçekleşiyor. "Putları Yıkıyoruz" yazı dizisi ile bir bir hedef alıyor yazarları Nâzım. Resimli Ay'ın 1929 Haziran sayısında ilk olarak Abdülhak Hamit'in fotoğrafının üzerinde kırmızı bir çarpı işareti ile başlıyor yazı dizisi. Mehmet Emin Yurdakul, Hamdullah Suphi, Peyami Safa ile devam ediyor Nâzım bu sansasyon yaratan yazı dizisine. Oysa 9. Hariciye Koğuşu'nu Nâzım'a ithaf eden Peyami Safa bunu beklemiyor ondan. Ama olan oluyor ve Resimli Ay Şubat 1930 sayısında Safa'yı göklere çıkartan Nâzım ardından "Bir Provakatör Üzerine Hiciv Denemeleri" şiiri ile bu kez yerden yere vuruyor yazarı. Bu süreden sonra başlıyor Nâzım'ın yasaklanmaları, soruşturmaları, hapis hayatı. Önce 6 ay, sonra 16 ay daha hapis yatıyor yine de yılmıyor yazıyor Nâzım! Her yazdığı onu daha da devleştiriyor, bilmiyorlar! Hayatına giren kadınlar oluyor Nâzım'ın, hepsini ayrı seviyor. Aslında O, sevmeyi seviyor. Hayatı, yaşamayı, gülmeyi seviyor. Hiçbir şey engel olamıyor Nâzım'ın düşüncelerine hislerine. Çıktığı her yolculuk yeni şeyler katıyor ona. Tarihler içinde yolculuk ediyor ve canım Nâzım'ın yaşadıkları ile yüzleşiyoruz. Direnişine, yürüyüşüne şahit oluyoruz. Onu daha çok seviyoruz... Hakkında bilinmeyen önemli ayrıntıları, ilk kez göreceğiniz belgeleri ve fotoğrafları biraraya getiren bu kaynak için ne söylesem az. Mutlaka kütüphanenizde olmasını öneriyorum. (fazi)
Nazım Hikmet'in Yolculuğu PDF indirme linki var mı?
Haluk Oral - Nazım Hikmet'in Yolculuğu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Nazım Hikmet'in Yolculuğu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Haluk Oral Kimdir?
Haluk Oral 1957'de doğdu. 1978'de İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptıktan sonra 1989'da Kanada'da Simon Fraser Üniversitesi'nde doktora öğrenimini tamamladı. bir yıl ABD'de konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990'dan beri Boğaziçi Üniversitesi'ned öğretim üyeliği görevini yürüten Haluk Oral, 1997'de profesör oldu.
Haluk Oral Kitapları - Eserleri
- Şiir Hikayeleri
- Nazım Hikmet'in Yolculuğu
- Bir Roman Kahramanı Orhan Veli
- Arıburnu 1915
- Çanakkale 1915
- Şiir Hikayeleri
- Bir İmzanın Peşinden
- Erol Güney'in Ke(n)disi
Haluk Oral Alıntıları - Sözleri
- Özellikle piyade destek silahi olarak tasarlanmış seri ateşli 75'likler neredeyse boş menzil mesafesinden şarapnel atarak Türkleri lime lime etmişti... (Çanakkale 1915)
- ..."birlikte yol alınınca kim kimin elinden tutuyor, belli olmaz." (Nazım Hikmet'in Yolculuğu)
- Nusret, 1990'da Mersin limanında demirli olduğu yerde battı;ancak sonradan kurtarıldı ve restore edilerek Tarsus'ta bir park içinde ziyarete açıldı. (Çanakkale 1915)
- Geri gelmesi mümkün olmayan hatırlanmamalı. (Nazım Hikmet'in Yolculuğu)
- 1975'te Oğuz Atay Orhan Veli'nin ölümünün 25. yıldönümü nedeniyle bir yazı yazdı. Tutunamayanlar'dan birkaç yıl sonra yazılan bu yazıda Orhan Veli'nin şiirlerinde anlattığı Montör Sabri'ler, Süleyman Efendi'ler, Dalgacı Mahmut'lar gibi gerçek bir tutunamayan olduğunu söylüyor. Sonra da anlattıklarını desteklemek için Orhan Veli'nin pek çok yazısının içinden "Öğleden Sonra"yı seçiyor. (Bir Roman Kahramanı Orhan Veli)
- Bir gün dedim ki istemem artık ne yer ne yâr! Çıktım sürekli gurbete, gezdim diyar diyar. (Şiir Hikayeleri)
- 8000'den fazla Avustralyalı karaya çıkmıştı, karşılarındaysa 500'den az Türk askeri vardı. (Çanakkale 1915)
- "Sağ kolumu kaybettim zararı yok, sol kolum var. Onunla da pekala iş görebilirim. Beni müteessir eden ve yine kıtama iltihakla düşmanla çarpışmama mani olan şey yaramın henüz kapanmamasıdır. Hastaneden kurtularak halen harbe iştirak edemediğim için beni mazur görünüz, affediniz muhterem kumandanım." (Çanakkale 1915)
- ..."çalışmak lâzım, yaşamak için değil, unutmak için, dalıp dalıp gitmemek için, düşünmemek için kötü kötü." (Nazım Hikmet'in Yolculuğu)
- Aramızda karlı dağlar var fakat gönlüm her vakit seninle dolu sen her vakit yanımdasın... (Nazım Hikmet'in Yolculuğu)
- 15 Nisan 1949 tarihli Yaprak'ın 8. sayısında yayımlanan "Öğleden Sonra" adlı hikâyede yazmayı düşündüğü romanın ismi geçer. Üsküdar'da dört şeker sandığından meydana getirilen bir tezgahta balık pişirilen küçük bir yeri anlatır. Baba pişirme işini, kambur kızı da servis ve bulaşığı hallederken o kadar doğaldırlar ki: "Onların dünyası bu. Kendi dünyalarının içindedirler. Bütün rahatsızlıklar, insanların kendi dünyalarının dışında kalmalarından geliyor." (Bir Roman Kahramanı Orhan Veli)
- Fransızlar sokaklarda barikat kurarak,dikenli tel gererek ve binaların duvarlarında tüfek mazgalları açarak savunma tertibatı alabilmişlerdi.(Kumkale'de) (Çanakkale 1915)
- Memleket mi yıldızlar mı Gençliğim mi daha uzak? (Nazım Hikmet'in Yolculuğu)
- Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum. Yolumun karanlığa karışan noktasında, Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum. #necipfazıl (Şiir Hikayeleri)
- "Bu memlekette halk yok mu, işçi, köylü yok mu? Efendiler, bu konularla hiç ilgili değillerdir. Gerçekleri görmek istemiyorlar. Bu putları kırmak lazım." (Nazım Hikmet'in Yolculuğu)
- Türklerin nasıl yılmadan ve usanmadan gelmeye devam ettiklerini gören Anzakların hisleri nefretten saygıya dönüştü. (Çanakkale 1915)
- İngilizler 9 Ocak 1916'da Seddülbahir'den çekilmesiyle Çanakkale savaşı resmen bitti. Bu savaşta Osmanlı Ordusunun kayıbı 213.167 olarak saptanmıştır.Hastanelerde ölenler dahil 80.000i şehittir. Çanakkale'de savaşan Türk askerleri daha sonra Avrupa,Rus, ve Suriye cephelerinde savaşmaya devam etti. (Çanakkale 1915)
- Sevda çekmek de ne zor şey, Evdeki Pazar, Çarşıya, Uymuyor! (Şiir Hikayeleri)
- "Tarihinin de eskiliğine bakarak, kendimi, bu mektubun benimki alınmadan yazılmış bir mektup olduğuna yani bir cevap olmadığına inandırmaya çalıştım." (Bir Roman Kahramanı Orhan Veli)
- Benim bir günüm değil, bir saatim bile yoktur ki şiiri hatırlamamış olayım. (Bir Roman Kahramanı Orhan Veli)