tatlidede

1 Mayıs’ta İş Sağlığı ve Güvenliği

Meslek hastalıkları ve iş kazaları her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın canına mal olmakta, çok daha fazla insanın da sakat kalmasına veya maluliyet durumuna yol açmaktadır.
1 Mayıs’ta İş Sağlığı ve Güvenliği

Oysa günümüzde, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve bilgilerine baktığımızda; meslek hastalıklarının ve iş kazalarının neredeyse tamamının önlenebilir olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, çalışma koşullarına bağlı olarak oluşabilen can kayıplarının ve kalıcı hastalıkların önüne geçmek de mümkündür.

İşyeri hekimi olarak uzun yıllar en tehlikeli sınıfta kabul edilen sektörlerde görev yapıp meslek hastalığı ve iş kazalarının önlenmesi, tanısı, takibi, eğitimleri ve ilgili diğer gündemleri titizlikle ve gönüllü olarak takip ettim. İşyeri hekimliğiyle ilgili bilimsel araştırmalar yaptım.

Bu alanda gördüğümüz sahayı yansıtan pratik bilgileri içeren kapsamlı bir kaynak eksikliğini gidermek için kolları sıvadık. İşyeri hekimi olan Sayın Dr. İsmail Sarıkan ile birlikte bir kitap çalışması planladık. Halk Sağlığı alanında önemli bir bilim insanı olan Sayın Doç. Dr. SalihaÖzpınarhocanın kitabın editörlüğünü kabulüyle birlikte, onun emekleriyle çalışmamız daha disiplinli ve titiz bir sürece girmiş oldu. Hukuk, mühendislik, iş güvenliği uzmanlığı, halk sağlığı ve benzeri birçok disiplinden geniş bir yazar kadrosuyla kitabımızı yazdık.

‘Temel İş Sağlığı ve Güvenliği’ isimli bu kitapta önemli dört bölümün yazımını üstlendim. ‘Meslek hastalıkları ve işle ilgili hastalıklar, İş sağlığı ve güvenliğinde riskli gruplar, Mesleksel toksikoloji ve İş sağlığı güvenliği ve beslenme’ konularını detaylı biçimde ve pratik çözüm önerilerimle anlattım. Alın terinin, emeğin ve çalışanın faydasına olacak kitabımızın somut bir eser olarak ortaya çıkmasından mutluyuz. Kitap, uluslararası nitelikli Nobel Akademik Yayıncılık tarafından piyasaya sunuldu. Bilim dünyasına, öğrencilere, çalışanlara ve işverenlere faydalı olmasını diliyorum.

Meslek hastalığı, işle ilgili hastalıklar ve iş kazaları birbiri ile karışabilen çok önemli iş sağlığı ve güvenliği kavramlarıdır. Bu kavramlar mevzuatta net olarak tarif edilmiştir. Dünyada çalışan milyarlarca insanı ilgilendirenbu kavramlar, insan sağlığını ve hayatını tehdit eden ve önlenebilir sağlık sorunlarıdır. Koruyucu hekimlik ve işyeri hekimliği için bu kavramların her hekim tarafından çok iyi bilinip, ayırıcı tanısının, erken teşhisinin ve tedavisinin çok etkili uygulanması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği ekibinin ve işyeri hekiminin temel amacı işyerinde sağlıklı bir çalıştırma ortamı oluşturmaktır. Bu sayede iş kazası, meslek hastalığı ve işle ilgili hastalıkların oluşmadan önlenmesi sağlanabilir.

Her yıl milyonlarca insanın hayatı kurtulabilir. Bu durum her işveren için vicdani ve hukuki sorumluluktur. Uymamanın bedeli çok ağırdır.Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. İş sağlığı ve güvenliği açısından meslek hastalıklarının önlenmesi esas gayedir. Tüm meslek hastalıkları önlenebilir olarak kabul edilir. Etkin önlemlerin tavizsiz uygulanması meslek hastalıklarının önüne geçebilir. Yeterli önlemlerin alınmaması veya uygulanamaması sonucunda meslek hastalığı oluşması durumunda erken tanı, tedavi ve gerekli diğer tüm yasal hakların eksiksiz verilmesi işçi sağlığı için çok önemlidir. Meslek hastalıkları hastanelerinin sayısının artması ve gerekli sevk zincirinin işletilmesi meslek hastalıklarının önlenmesini, erken tanısını ve tedavisini daha başarılı hale getirecek bir öneri olabilir.

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz