tatlidede
tatlidede

2022 Gönül Dağı Hangi Köyde, Nerede Çekiliyor? Gönül Dağı Dizisi Hangi İlde, Şehirde Çekiliyor?

Sevilen Gönül Dağı dizisi nerede çekiliyor? Çekimlerin yapıldığı Gönül Dağı dizisi nerede çekilmiş ve geçiyor? Her hafta merakla eklenen Gönül Dağı hangi köyde, şehirde çekiliyor? İşte Gönül Dağı'nın çekildiği yer ve yerlerin tarihi hakkında kısa bilgiler.
  • 26.12.2022 16:44
2022 Gönül Dağı Hangi Köyde, Nerede Çekiliyor? Gönül Dağı Dizisi Hangi İlde, Şehirde Çekiliyor?

Sezona birbirinden iddialı dizilerle giren TRT 1'in en büyük bombalarından biri de şüphesiz izleyenin gönlünü ısıtan bozkır dizisi Gönül Dağı oldu. Yayınladığı günden beri geniş bir izleyici kitlesine kavuşan Gönül Dağı dizisi oldukça merak ediliyor. Her cumartesi TRT'de 20:00'de ekrana gelen Gönül Dağı dizisinin çekim yeri merak edilmektedir. Peki Gönül Dağı nerede çekiliyor? Hangi köyde, şehirde?

Yazının sonlarında Gönül Dağı dizisi oyuncularının rol ve gerçek isimleri, dizinin konusu, hangi gün saat kaçta yayınladığı gibi soruların cevaplarıda yer almaktadır.

GÖNÜL DAĞI NEREDE ÇEKİLİYOR? HANGİ KÖYDE, ŞEHİRDE ÇEVRİLİYOR?

İzleyenlerin memleket özlemini giderecek görsel bir şölen sunan dizi Gönül Dağı dizisi, tüm hikayelerinde bozkırı ve bu coğrafyada yaşayan insanları samimi bir dille eserlerine yansıtan “Bozkırın kalemi” Mustafa Çiftçi’nin gün yüzüne çıkmamış öykülerinden esinlenilerek senaryolaştırılıyor.

Peki Gönül Dağı dizisi hangi ilde ve köyde çekiliyor? Gönül Dağı'nın çekildiği yer neresi? İşte kısaca cevapları...

Buram buram memleket kokan Gönül Dağı dizisinin çekildiği yer, çekim yeri:

  • Gönül Dağı dizisinin çekim yeri Türkiye'nin farklı illerinde gerçekleşmektedir. Gönül Dağı dizisi Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde çekilmektedir. Dizide görünen Gedelli köyü, günümüzde Niğde ilinin Ulukışla ilçesine bağlıdır. Senaryoda geçen Gedelli köyü, aslında dizinin çekimlerinin yapıldığı Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin kırsal bölgesidir.

GÖNÜL DAĞI'NIN ÇEKİLDİĞİ ESKİŞEHİR SİVRİHİSAR İLÇESİNİN TARİHİ

Gönül Dağı dizisini çekim yeri olan Eskişehir, Sivrihisar ilçesi hakkındaki tarihi bilgileri sizler için derledik.

Sivrihisar İlçesi M.Ö. 7. asırda kurulduğu sanılmaktadır. Bu devirlerde FRİGLERİN yerleşme yerlerinden olmuştur. Çevresinde bulunan PESSİNUS (Ballıhisar) GORDİON ve MİDEON gibi önemli şehirler nedeniyle büyüyememiştir. Bu tarihlerde şehrin adına PALİA denildiği anlaşılmaktadır.

  • Bizanslılar Zamanında İse Jüstinianapolis Adını Almıştır

Bizanslılar zamanında ise JÜSTİNİANAPOLİS adını almıştır. Bizans'ın en güçlü imparatoru olan JÜSTİNYEN (M.S.527-567), İlçemize adını vererek burayı Hıristiyanlığın merkezi haline getirmiştir.
 
Sivrihisar M.S. 800 yıllarında dini yönden, önce piskoposluk, sonra da metro polislik görevlerini yapmıştır. Bu devre ilişkin eserler İlçemizde bulunmaktadır. Selçuklu Türk Ordusunun Malazgirt'te kazandığı savaştan ve Ankara'nın işgalinden sonra, Sivrihisar'a kadar uzanan bir coğrafya üzerinde, Türklerin eline geçmiş bir uç şehirdir. Uç şehir olması hasebiyle Orta Asya'dan gelen Türk boylarının uğrağı olmuştur. Doğu'dan gelen boyların ilki Salur Türkmenleridir. Diğer ismiyle Kılıç'lı aşiretidir. Kılıç mahallesinin halen bu ismi taşıdığı biliniyor. Kılıçlı mescidinin 1072 - Akdoğan mescidinin 1073 yılında yapılması Sivrihisar'ın önemli bir uç şehri olmasının en büyük kanıtıdır. 1074 yılında Sivrihisar'a Selçukluların yerleşmesi ile birlikte, İlçenin adının KARAHİSAR olduğu bilinmektedir.
  • Anadolu'da İlk Medrese'nin (Fakülte) Selçuki'ye Medresesi İsmi Altında Sivrihisar'da Kuruluyor

Türklerin Sivrihisar'a yerleşmeleri ile önemli gelişmelere sahne olmuş, Anadolu'da ilk Medrese'nin (Fakülte) Selçuki'ye Medresesi ismi altında Sivrihisar'da kurulduğu, daha sonra Medrese sayısının köylerdekilerle birlikte 33'e ulaştığı görülüyor. Medreselerin yanı sıra ekonomik gelişme süreci de başlamıştır. İlk gelen Türkmenlerin meslekleri olan kök boya, halı, kilim dokumacılığı ileri boyutlara ulaşarak bir sanayi şehri olmuştur. Diğer yandan Debbah (Tabak) lık mesleği de gelişmiştir. Bunlara demir - bakır işlemeciliği de eklenerek Sivrihisar dini ve içtimai merhalelere sahne olmuştur. Köylerdeki yerleşim alanlarında da çiftçilik ve hayvancılık iştigal alanları haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar ve Salname kaynakları Kervan ticareti ile ihracatın da ileri boyutlarda olduğunu vurgulamaktadır.
 
Medreselerde yetişen alimler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, İmparatorluğun dört bir yanına dağılarak, dini ve içtimai hizmetler yapmışlardır. Başka Yunus Emre, Şeyh Baba Yusuf, Nasreddin Hoca, Aziz Mahmut Hüdayi, İstanbul'un ilk Kadısı ve Belediye Başkanı olma onurunu taşıyan Hızır Bey ve oğlu Sinan Paşa, Hamdi Baba ve daha niceleri Sivrihisar'ın bağrından yetişip Dini İslâm'a hizmet vermişlerdir. Bunların yanı sıra Candar'lı Halil Paşa, Timurtaş Paşa, Cumhuriyet'ten sonra İsmet Çağlar Paşa, Uğural Paşa, Yücetürk Paşa ve A. Güvener Paşalar yetişmiştir. Son çağın en büyük edebiyatçısı Prof. Dr. Mehmet Kaplan, Anadolu ve Osmangazi Üniversitelerinde hizmet veren profesörler bu onurlu halkayı devam ettiriyorlar.
  • Sivrihisar 1289 Yılında Osmanlı İmparatorluğu Hudutları İçerisine Alınmış

Sivrihisar 1289 yılında Osmanlı İmparatorluğu hudutları içerisine alınmış, 1684 yılında Osmanlılar döneminde kaza teşkilatı kurulmuştur. İdari yönden 1846 yılında Ankara'ya, 1912 yılında da Eskişehir İline bağlanmıştır. İlçe 20 Eylül 1921 yılında da düşman işgalinden kurtarılmıştır.
 
  • Coğrafi Yapısı

Coğrafi Yapı: Sivrihisar İlçesinin yüzölçümü 2987 KM/2 olup, denizden yüksekliği 1070 metredir. Sivrihisar arazilerinin büyük bir kısmı ova görünümünde ise de, yer yer yüksek dağ ve kayalıklar arazideki düzlüğü bozmaktadır. İlçemizdeki en önemli yükseltiler Sivrihisar dağlarıdır. Bu dağların en yüksek olanı çal dağıdır. Diğer önemli dağ ve tepeler ise, Ara yit dağı, Boz tepe, Büvelik tepe ve Yediler tepesidir. İlçemizin başlıca akarsuyu, Sakarya nehridir. Sakarya nehri Çifteler İlçesi hudutlarından çıkmakta olup, İlçemiz hudutlarından 50 km. bir yay çizerek, İlçemizi terk eder. Başkaca önemli bir akarsuyu yoktur.
 
İlçemizde karasal iklim türü hakimdir. İklim özelliği itibarıyla, Sivrihisar'da kış ayı soğuk ve kar yağışlı, yaz ayı ise sıcak ve kurak geçmektedir.

GÖNÜL DAĞI DİZİSİNİN ÇEKİLDİĞİ GEDELLİ KÖYÜ'NÜN TARİHİ

Gönül Dağı'nın çekim yeri olan Gedelli köyü hakkındaki tarihi bilgileri sizler için derledik.
 
Ballık, Lu’lu’a, Ekiz, Gvur kaleleri çok eskiden beri kullanılan kalelerdir. İpek ve Bağdat yolu, ticaret ve Haç kervanları, Gülek Boğazı Pozantı Elmalı vadisini takip ederek, çifte köy, Toraman, Hüsniye, Ovacık üzerinden Niğde’ye ve Kayseri istikametine, diğer bir kolu da, Gülek boğazı, Çiftehan, Ulukışla, Ereğli üzerinden batıya devam etmektedir”.
  • Gönül Dağı Dizisinin Çekildiği Yer Gedelli, ( Sivrihisar / Eskişehir )

Halk arasında Ballık kalesi olarak da bilinen tarihi Lu’lu’a kalesinde II. Abdulhamid zamanında, Bağdat yolu muhafızı, kolağası (Yüzbaşı) Abdülfettah oğlu bin Süleyman yerleşmiş, görev icabı Kastamonu’ya gitmiş ve orada vefat etti. Onun mezarı Kastamonu Yılanlı Camii avlusundadır. Bu gün onun elbiseleri Topkapı Müzesinin giyim-kuşam teşhir salonunda sergilenmektedir. Eskiden, adı geçen kalenin yakınında Kara kilise bulunmaktadır. İçinde para var diye yıkıp, tahrip edilen” bölgede çok eski tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

GÖNÜL DAĞI DİZİSİ İLGİLİ MERAK EDİLEN DİĞER SORULAR VE CEVAPLARI

Gönül dağı dizisi oyuncuları kimler rol ve gerçek isimleri?

  • Berk Atan – Taner,
  • Ecem Özkaya – Zahide,
  • Ferdi Sancar – Dolmuşçu Sefer,
  • Erdal Cindoruk – Ağıtçı Hüseyin
  • Ali Düşenkalkar – Düğüncü Muammer
  • Yavuz Sepetçi- Ciritçi Abdullah,
  • Gülhan Tekin – Günşıl
  • Feyza Işık – Döndü,
  • Nuri Gökaşan- Dişçi Musa,
  • Cihat Süvarioğlu- Ramazan,
  • Semih Ertürk- Veysel,
  • Nazlı Pınar Kaya – Cemile
  • Ege Aydan- Belediye Başkanı Celal Bey,
  • Eser Eyüboğlu – Selami
  • Çiğdem Aygün – Keriman
  • Şebnem Dilligil – Halime
  • Hüseyin Sevimli – Rıfat
  • Zümre Meğreli – Hemşire Elif
  • Hazal Çağlar – Asuman
  • Utku Ateş- Serdar
  • Ulviye Karaca- Gülsüm Öğretmen,
  • Halil Balkanlar- Serdar’ın Babası
  • Ruhi Sarı- Zahide’nin Eşi Fikret

Gönül dağı dizisinin konusu nedir?

Bozkırda hayallerinin peşinden koşan ve tüm engellere rağmen imkansızı başarmaya çalışan 3 kuzenin hikayesini anlatıyor Gönül Dağı. Mustafa Çiftçi’nin öykülerindendir.

Berk Atan başrollerini üstlendiği dizi, bozkırın ortasında yer alan şirin bir kasabada yaşayan sıcakkanlı, sevecen Anadolu insanının öyküsünü anlatıyor.

Efsaneleri, gelenekleri, şehirlerde unutulmaya yüz tutmuş değerleri gönülden yaşayan, alın teriyle kazanırken sevdasını yüreğiyle hisseden, umutları ve hayalleri uğruna yaşam mücadelesi veren insanların hikayesi...

Çocukluk aşkı Dilek’le bir gün buluşma hayali kuran Taner’in kuzenleriyle yaptığı müthiş icat… Düğüncüleri, ağıtçıları, gelenekleri, tüm samimiyetiyle Anadolu insanı... Bozkır topraklarının süsü özgürlük timsali Yılki Atları...

Nerde bir aşığın, bir yetimin kalbi kırılsa Gönül Dağından bir parça taş kopar derler ama büyük ama küçük...

Sevdiklerine kavuşamayan aşıklara, savurduğu taşlarla kol kanat geren Gönül Dağı..
İzlerken yaşayacak, hissedecek, duygulanacak ve gönülden bağlanacaksınız...

Gönül dağı dizisi hangi gün?

Gönül Dağı dizisi her Cumartesi günü yayınlanıyor. Saat 20:00'de TRT1'de başlıyor.

Bu hafta dizi aynı gün ve saatinde yeni bölümü ile izleyiciyle buluşacak.

Gönül dağı dizisinin çekildiği yer hangi köy, hangi il veya ilçe?

Gönül Dağı dizisinin çekim yeri Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde çekilmektedir. Dizide görünen Gedelli köyü Gönül Dağı dizisinin çekildiği köydür.

Günümüzde Niğde ilinin Ulukışla ilçesine bağlıdır. Gönül Dağı dizisinin senaryosunda geçen Gedelli köyü, aslında dizinin çekimlerinin yapıldığı Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin kırsal bölgesidir.

Yazı mardinlife tarafından hazırlanmıştır. İstifade edilen kaynaklar: ulukisla.gov.tr/gedelli, sivrihisar.gov.tr/ilcemizin-tarihcesi

Yorumlar

Image
Nazife seker
24.08.2022 / 14:33

Dizinin cekim ve set günlerini nasıl öğrenebilirim

Image
Fahrettin
05.03.2021 / 20:48

Karakaya

Image
Pelin Aldemir
31.01.2021 / 19:40

Gönül Dağı dizisi nerede çekim ne zaman çekim yapacak 2021 TR 1 Gönül Dağı nereye çekim olur dizide kitaptan çok güzeldi hoş geldi benim çok güzel kitap ben onu alıyorum ben gönül dağı kitaptan isterim onu hoşuma gitti hikayeler nasıl anlatıyor nerde Çekiliyor gönül dağı hikaye bunu fiyatları var mı kitaptan onun fiyatları kaça veriyor bana

Yorum Yaz