tatlidede

2022 Temmuz ayında net asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete ne kadar zam gelecek?

Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklamaları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Asgari ücrete ikinci zamda yeni gelişmeler yaşanıyor. Açıklamalar art arda gelirken asgari ücretli de zam miktarının ne kadar olacağını ve ne zaman maaşlara yansıyacağını merak ediyor. Hem hükümet kanadından hem de işçi sendikalarından zam açıklamaları geliyor. Öte yandan işverenler de asgari ücret zammına ilişkin olumlu mesajlar veriyor. Bugün HAK-İŞ tarafından yapılan açıklamada asgari ücret zammının 'zorunluluk' olduğuna vurgu yapılarak, bütün çalışanlara aynı şekilde zam yapılması istendi.
  • 21.06.2022 18:03
2022 Temmuz ayında net asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete ne kadar zam gelecek?

Milyonlarca asgari ücretli uzun süredir bekliyordu.

Ek zam ile ilgili yapılan açıklamalar sonrası asgari ücret zammına kesin gözü ile bakılırken açıklamalar gelmeye devam ediyor.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan bugün yaptığı açıklamada asgari ücret zammı ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Arsalan Hizmet-İş Sendikası Adıyaman Şubesi'nin 10. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız inat ve ısrarla memurlar için çalışanlar için hep şunu söylüyor, 'enflasyona çalışanlarımızı ezdirtmeyeceğiz.' Temmuz ayı için ben de buradan sesleniyorum. Asgari ücret tespit komisyonu derhal toplanmalıdır. Asgari ücrete yapılacak olan artışla bütün çalışanların hakları ve ücretleri aynı oranda artırılmalıdır. Bunu yapmak bizim sorumluluğumuzdur, biz talep edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bizim önümüze koyduğu taahhütlerinin gereği olarak bunu yapacağız." diye konuştu.

Ayrıca DİSK ve TÜRK-İŞ'ten de asgari ücret açıklaması geldi.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu açıklamalarda bulundu.

Çerkezoğlu, "Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun derhal toplanarak yeni asgari ücret belirlemesinin önünde hiçbir mevzuat engeli yoktur. "diye konuştu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 110. ILO Konferansı’nda yaptığı konuşmada asgari ücret ve alım gücünün düşmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Atalay, "Asgari ücretlinin, emeklilerin ve tüm işçilerin alım gücünün korunması, emeklilikte yaşa takılanların durumu, taşeron işçilerin kadroya alınması, geçici işçilerin çalışma süreleri ile ilgili sorunlar acil çözüm beklemektedir. Ayrıca, kamu çalışanlarının işçiler gibi toplu pazarlık yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. " ifadelerini kullandı.

Net Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret Temmuz zammı için 3 formül masada yer alıyor.

Asgari ücret ne kadar olacak? İşte milyonlarca kişinin merak ettiği yeni rakamlar yeni hesaplar...

Erdoğan'ın Türk-İş Genel Başkanı İle Görüşmesi Heyecan Yarattı

Hükümete, 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' talimatı veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştü.

Yapılan görüşmede Erdoğan, asgari ücret konusunda çalışma yapıldığı bilgisini verdi.

Yıl Başında Daha Kapsamlı Gelirleri Rahatlatıcı Düzenlemeler Geliyor

Erdoğan, Temmuz ayında 'Enflasyon farkı' ile 2023 yılı başında da daha geniş kapsamlı düzenlemelerle vatandaşın alım gücünü artıracak adımlar atılacağını ifade etti.

"Temmuz Ayında Bütün Çalışanların Yüzü Gülecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek", enflasyona karşı 'Benim devletim benim yanımdadır' dedirtecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Asgari Ücret Zammı İçin 'Enflasyon Farkı' Ve 'Prim' Formülü

Milyonların gözü kulağı asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammında yer alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet tarafından gelen 'Enflasyon farkı' ifadeleri dikkat çekti.

Asgari ücret için 'Enflasyon farkı' ve 'Prim' formülü masada yer alıyor.

Bunun yanında iki formülünde değerlendirilip karma bir formül ortaya çıkabilir.

Birçok kalemde gelirleri artıracak Temmuz zammı çalışması, emekliden memura, ücretliden işçiye ve sosyal yardım ödemeleri dahil vatandaşın tamamını kapsayacak şekilde yapılıyor.

Zam Oranı İçin 'Enflasyon Farkı' Öne Çıkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hareket eden hükümet 3 maddede Temmuz zammı için çalışmalarını yürütüyor.

Merkez Bankası Yeni Rakamları Paylaştı: Haziran Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Yayımlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 2,98 olarak açıkladı ve 5 aylık enflasyon yüzde 35,64 olarak netleşti.

Öte yandan Merkez Bankası'nın reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı.

Buna göre Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77'ye yükseldi.

Bununla beraber 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 oldu.

Asgari Ücret İçin 1. Formül

6 Aylık Enflasyon Beklentisi Yüzde 40,75 Oldu

Asgari ücret Temmuz zammı için masada yer alan formüllerden en öne çıkanı 'Enflasyon farkı' hesabı olarak dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'nın enflasyon beklenti anketine göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40,75 olarak hesaplamıştık.

Buna göre asgari ücret hesabı yaparsak;

Asgari Ücret Ocak 2022 Net Hesabı (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ %14 700,56
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

6 Aylık Enflasyon Beklentisine Göre Hesaplanan Net Asgari Ücret

ASGARİ ÜCRET 7.043,13
SGK PRİMİ %14 986
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 70,43
KESİNTİLER TOPLAMI 1.056,43
NET ASGARİ ÜCRET 5.986,66

6 aylık beklentilere göre yaptığımız asgari ücret hesabına göre net asgari ücret 5.986 TL olarak ortaya çıktı.

Kesintiler toplamı da 1.056 TL oldu.

Asgari Ücret İçin 2. Formül

Ocak 2022'de asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50'den 5.004 TL'ye yükseldi.

Burada işçinin yanında işvereninde elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırılmıştı.

Kesintilerin Devlet Tarafından Karşılanması Gündemde

Temmuz zammı ile beraber 6 ay için benzer bir formül uygulanabilir.

Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu' toplantısına kadar kesintilerin tamamının veya bir kısmının devlet tarafından karşılanması değerlendiriliyor.

Enflasyon Farkı Formülü Gerçekleşirse, Ocak Döneminde 6 Aylık Enflasyon Kıstas Olacak

Eğer kesintilerin tamamının devlet tarafından karşılanması kabul edilirse, 6 ay boyunca kesintiler toplamı devlet tarafından karşılanacak.

Ancak Temmuz zammı gerçekleşirse; Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında artık 2022 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranı yani, Temmuz-Aralık ayları arasındaki enflasyon rakamları Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında önemli bir belirteç olacak.

İşçi, İşveren Ve Hükümet Kanadının Toplantı Yapması Bekleniyor

Asgari ücret için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı koordineli çalışma yürütüyor.

Yapılacak kapsamlı çalışma sonrası Bakan Bilgin'in, asgari ücrete zam konusunda işçi ve işveren tarafıyla toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Yeni Asgari Ücret İçin Son Rakamı Erdoğan Açıklayacak

Yapılacak toplantının ardından ortaya çıkan rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak.

Asgari Ücret İle Tüm Gelirler Artacak

Öte yandan asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı birlikte çalışma ve sosyal güvenlik hayatında birçok maaş ve ödeme başta olmak üzere tüm gelirler artacak.

GAZETE VATAN

Yorum Yaz