tatlidede

2022 yılı kimlik kartı, ehliyet yenileme, kaybetme harç ücreti ne kadar oldu?

2022 yılı Kimlik kartı ve ehliyet kişiye özel olarak hazırlanan resmî belgelerdir. Kimlik kartı her TC vatandaşına verilirken ehliyet almak için belirlenmiş eğitim sürecinin başarıyla tamamlanması gerekir. Bu belgelerin kaybedilmesi veya çaldırılması halinde ilk olarak ALO 199 çağrı merkezi aranarak bildirimde bulunulmalıdır. Peki, 2022 yılı kimlik kartı doğum ve değiştirme ücreti, kart kayıp bedeli ne kadar oldu? İşte merak edilen detaylar...
  • 02.01.2022 14:25
2022 yılı kimlik kartı, ehliyet yenileme, kaybetme harç ücreti ne kadar oldu?

Ehliyeti Kaybettikten Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Sürücü belgesini kaybedenler için resmi gazeteye kayıp ilanı verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan ALO 199 hattı üzerinden yapılacak kayıp bildiriminin ardından randevu alınarak yenileme işlemleri başlatılabilir.

  • Yeni ehliyetin adrese teslim edileceği ortalama 15 günlük süreçte
  • Araç kullanmaya geçici sürücü belgesi ile devam edebilir.

Resmi belgeler kaybolduktan hemen sonra yapılacak bilgilendirme ve başvuru işlemleri vatandaşı her türlü suiistimal ihtimaline karşı koruma altına alır. Ehliyeti kaybetmenin herhangi bir maddi cezası bulunmamakla birlikte ehliyet harcını ödenmesi zorunludur.

Kayıp Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kayıp belge için ALO 199 hattına bildirim ve başvuru yapıldıktan sonra randevu tarihine kadar gerekli evrakların güncellenmesi gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi randevu işlemlerinin başlatılması için tercih edilebilir.

Randevu tarihinde ilgili adrese gerekli belgeler hazırlanarak gidilir. Randevu tarihi belirleme süreci ve işlemler salgın kontrolü kapsamında uygulanan kurallara uygun olarak tamamlanır.

Adım adım başvuru işlemleri;

  1. İlk olarak kayıp veya çalıntı ehliyet bildirimi yapılır.
  2. Randevu tarihi alınır.
  3. Kayıp ücreti ödenir.
  4. İstenen belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlanır.
  5. Randevu gün ve saatinde başvuru işlemleri yapılır.

Randevu esnasında yeni ehliyet adrese ulaşana kadar kullanılacak geçici sürücü belgesi düzenlenir.

Kimlik Kartını Kaybettikten Sonra Ne Yapmak Gerekir?

İçerisinde kişiye özel bilgiler barındıran kimlik kartı kaybedildikten sonra yenisinin çıkarılması için başvuru işlemi yapılmalıdır. 2 Ocak 2017 tarihinden sonra yeni çipli kimlik kartı uygulamasına geçilmiştir.

Eski kimliğe sahip olan vatandaşların kimliklerini yenilemesi gerekir. Yenileme sebebiyle yeni kimlik kartı alacakların 15 yaşını tamamlamış olması istenir.

Yeni kimlik kartında;

  • Biyometrik veriler
  • Biyometrik fotoğraf ve
  • Parmak izi yer alır.

Herhangi bir sebeple kimlik kartını kaybedenler yenileme işlem sürecine bildirim yaparak başlayabilirler. Bildirim işlemleri;

  1. ALO 199 çağrı merkezi ve
  2. Bağlı bulunulan Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla yapılabilir.

Şahsen yapılan kayıp veya çalıntı başvurusunda yetkili birim tarafından verilen formun eksiksiz doldurulması zorunludur. Kimlik kaybetme cezası 2022 başvuru nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kayıp Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kayıp kimlik kartı bildirim ve başvuru işlemleri ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi üzerinden başlatılabilir. Başvurular;

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet adresi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden kolayca tamamlanabilir.

Randevu al sekmesi altında bulunan; T.C. Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi, Pasaport, Adres Kayıt, Yeni Doğum, T.C. Kimlik Kartına Sürücü Belgesi Ekleme, Vatandaşlık İşlemleri “Randevu Al” işlemiyle başlatılırken tarih değişikliği için “Randevumu İptal Etmek İstiyorum” alanı kullanılabilir.  

Randevu Durumu, Başvuru Durumu, Pasaport Talep Formları, Başvuru Ücretleri ve SSS aynı sayfa üzerinden takip edilebilir.

Kimlik kartını kaybeden vatandaşın yerleşim yerinin sistemde kayıtlı bulunması halinde bildirim ve başvuru işlemleri; Nüfus Müdürlükleri veya yurt dışı temsilciliklerde tamamlanabilir.

Başvuru sorgulama işlemleri kimlik numarası eşliğinde https://randevu.nvi.gov.tr/application/index sayfası üzerinden istenen bilgilerin girilmesiyle yapılabilir.

Kayıp Ehliyet Yenileme Evrakları Nelerdir?

Kayıp ehliyet başvuruları ALO 199 çağrı merkezi ya da http://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden gerçekleşir. Sürücü belgesi başvuruları Genel Müdürlük tarafından belirlenen ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır. Ehliyet kayıp, çalıntı, yıpranma, kimlik bilgilerinde değişiklik veya farklı nedenlerle yenilenmesi gerektiğinde istenen evraklar;

  • Kimlik belgesi
  • Kayıp, çalıntı değilse mevcut ehliyet
  • Sürücü adına düzenlenmiş güncel ehliyet sağlık raporu
  • Yenileme bedeli ödeme dekontu
  • Biyometrik fotoğraf 1 adet
  • Kan grubu beyanı
  • Adli sicil kaydıdır.

Bu evraklar içinden sürücü belgesi ücret ödeme dekontu, kan grubu belirten evrak ve adli sicil kaydı elektronik ortamda sistemden kontrol edilebilir. Randevu gün ve saatinden en az 30 dakika önce merkezde olmak şarttır. Randevu saatini geçirenlerin işlemleri zaman kalması halinde randevulu gelen vatandaşların işlemleri tamamlandıktan sonra yapılır.

Kayıp Kimlik Kartını Yenileme Evrakları Nelerdir?

Kayıp kimlik kartını yenileme evrakları 2022 yılı için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. İstenen belgeler arasında;

  • 1 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Kimlik kartı ücret ödeme dekontu
  • İhtiyaç halinde kimliği kanıtlayacak başka bir resmi evrak (pasaport, ehliyet, basın kartı, evlilik cüzdanı gibi)

İhtiyaç halinde kimliği kanıtlayacak resmi evrak bulunmaması halinde randevuya anne, baba, eş, kardeş, çocuklar veya vasi götürülmelidir.

Kayıp Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Sürücü belgesi çaldırma ya da kaybetmenin herhangi bir cezası yoktur. Harcamalar yenileme bedelidir. Eski tip ve yeni tip sürücü belgeleri için yenileme bedelleri şu şekilde belirlenmiştir.

Yeni tip sürücü belgesi için

  • Değerli kâğıt bedeli 225 TL
  • Polis Vakfı hizmet bedeli 45 TL olmak üzere
  • TOPLAM 270 TL

Eski tip sürücü belgesi için

  • Değerli kâğıt bedeli 13 TL
  • Polis Vakfı hizmet bedeli 2 TL olmak üzere
  • TOPLAM 15 TL

Yeni tip sürücü belgesi 1 Haziran 2016 tarihi itibariyle sürücü belgesi almaya hak kazanan vatandaşlara verilmeye başlamıştır.

Kayıp Ehliyet Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Sürücü belgesinin kaybolması veya çalınması halinde değerli kâğıt ve vakıf payı ödemesi zorunludur.

Vakıf hizmet bedeli ödemeleri; anlaşmalı bankaların şube, ATM ve mobil bankacılık hizmetleri üzerinden tamamlanabilir. Bu harcamada yapılan anlaşma gereği bankalar müşteriden havale bedeli talep etmez. Gişe tahsilatlarında hesap numarası belirtme gereği yoktur.

Değerli kâğıt ve harç bedeli ödemeleri; anlaşmalı bankaların şubelerine nakit veya hesaptan, sanal pos üzerinden banka veya kredi kartı aracılığıyla yapılabilir.

GİB üzerinden çevrimiçi ödemeler; http://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden tek tıkla tamamlanabilir

Kayıp Kimlik Kartı Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Kimlik yenileme ücreti 2022 başvuru nedenine göre değişiklik gösterir. Buna göre;

  • Doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ücreti 30 TL
  • Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ücreti 30 TL
  • Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 30 TL ve
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli 60 TL’dir.

Değerli kâğıt ve harç bedeli tahsilatları anlaşmalı bankalar aracılığıyla hızlı ve güvenli bir şekilde ödenebilir. Ellerinde ödeme dekontu olan vatandaşlar bu belgeyi hazırlayacakları dosyaya eklemelidir. İşlemini online yapan ve ödeme belgesi olmayan başvuru sahiplerinin kontrolleri ilgili birimde dijital ortamda sorgulanabilmektedir.

Kayıp Kimlik Kartı Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Kayıp kimlik yenileme ücreti yetkili adreslere yatırılabilir. Yenileme ücreti almakla yetkilendirilen adresler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. İşlemler;

  • Vergi Dairesi Müdürlükleri
  • PTT şubeleri
  • Gelir İdaresi Başkanlığına ait sanal pos uygulaması
  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve
  • Anlaşmalı bankalar aracılığıyla güvenle tamamlanabilir.

İşlemler esnasında ödeme dekontu olmayanların bilgileri elektronik ortamda sistemden kontrol edilebilir.

Yorum Yaz