tatlidede
tatlidede

70 gündür kayıp olan Keldani çift: 65 yaşındaki Şimoni Diril ölü bulundu

İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril'in, Şırnak Beytüşşebap'a bağlı Kovankaya köyünde yaşayan 65 yaşındaki annesi Şimoni Diril ve 71 yaşındaki babası Hurmüz Diril'den 11 Ocak'tan beri haber alınamıyordu.
  • 06.04.2021 20:50
70 gündür kayıp olan Keldani çift: 65 yaşındaki Şimoni Diril ölü bulundu

İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril'in, Şırnak Beytüşşebap'a bağlı Kovankaya köyünde yaşayan 65 yaşındaki annesi Şimoni Diril ve 71 yaşındaki babası Hurmüz Diril'den 11 Ocak'tan beri haber alınamıyordu.

Remzi Diril'in annesi Şimoni'nin cansız bedeni bugün köye yakın bir dere yatağında bulundu.

70 gündür kayıp olan yaşlı çifti arama faaliyetleri mevsim koşullarından dolayı aksamıştı.

BBC Türkçe'ye konuşan Remzi Diril, annesinin cesedinin, olaydan sonra köyde kalan ağabeyi ve kardeşi tarafından bulunduğunu söyledi:

"Abim, kardeşim oradaydı. Abim sabah keçileri otlatmaya götürüyor, nehrin kenarında şişmiş bir ceset görüyor. Cesedin anneme ait olduğunu anlıyor. Babamın cesedini de nehirde aramışlar ama şu ana kadar bulunamadı. Annemin cesedi şu an köyde, yarın köye gidiyorum.

Remzi Diril, annesinin ölüm sebebinin otopsiden sonra belli olacağını ancak "öldürüldüğünü düşündüklerini" söyledi.

Diril, "Biz anne ve babamın kaybolduktan sonra öldürüldüğünü düşünüyoruz ve babamı da sağ bulacağımıza inanmıyoruz artık. Ama kimlerin, neden yaptığını bilmiyoruz" dedi.

Köylü çiftin kaybolması ile ilgili ortaya çeşitli iddialar atıldı

6'sı kız, 5'i erkek 11 çocukları olan Hurmuz ve Şimoni Diril çifti, beş yıl önce İstanbul'dan temelli olarak, Şırnak ve Siirt sınırında bulunan köylerine taşındı.

Asurice adı Mehri olan Kovankaya Köyü ile en yakın köyün arasındaki mesafenin 25 km olduğu belirtiliyordu.

Bazı haberlerde çiftin fidye için kaçırıldığı iddia edildi. Remzi Diril bu iddiaya karşı çıkıyor ve bu tür söylentilerin bilgi kirliliğine neden olduğunu belirtiyor. Diril, olayla ilgili bir diğer iddianın da "Keldani çiftini PKK'nın kaçırdığı" yönünde olduğunu ifade ediyor.

Remzi Diril'in anlattığına göre 1989'da köyleri boşaltıldığında İstanbul'a taşınan Diril ailesi, 1992'de köye geri döndü ama köy 1994'te tekrar boşaltıldı.

Diril, "O tarihten sonra 2011'de köye gidip ilkbahar ve yaz aylarında yaklaşık beş ay orada kalmaya başladık. 2014'ten beri de köyde yerleşik olmaya başladık, anne ve babam o tarihten beri yaz kış hep köyde yaşıyor. Yazın köydeki hane sayısı beş altıya yükseliyor ama orada kalıcı olan anne, babam ve bir komşumuz" diyor.

Kovankaya'da 90'lar

Kovankaya, köy boşaltmalar sonrası kayıp vakalarının da yaşandığı bir yer.

Şimoni Diril'in amcasının torunları da 1994'ten bu yana kayıp. 1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril'den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Kayıp iki çocuğun hikâyesi, Cumartesi Anneleri'nin 628. haftasında da kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki'nin, 1989'da köyleri boşaltılınca İstanbul'a taşındığını, daha sonra kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994'te İstanbul'dan Şırnak'a doğru giderken gözaltına alındıklarını ve daha sonra kendilerinden haber alınamadığını duyurmuştu.

Her iki çocuk için başlatılan soruşturma takipsizlikle kapatıldı, Zeki Diril'in ailesi AİHM'e başvurdu ve Zeki'nin kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye'yi oybirliği ile mahkûm etti.

Keldaniler kimdir?

Türkiye'de özellikle ülke dışına göçlerle sayıları azalan Keldaniler, tarihte Babil İmparatorluğu'nun hâkim sınıfı olarak biliniyor. Batı Sami kavimlerinden Aramilerin bir kolu olan, Asurlular ve Süryanilerle aynı kavimden olan Keldaniler, bazı bilimsel araştırmalarda Doğu Süryanileri olarak adlandırılıyor.

Süryani olup, 431 yılında toplanan "Efes Konsülü" kararını tanımayan ve aforoz edilen dönemin İstanbul Patriği Nestorius'un görüşünü kabul edenlere Nesturi ya da Asurî deniliyor.

1553 yılı itibarı ile Nasturilerin bir bölümü Katolikliği benimser ve Papa'nın otoritesini kabul ederler. Katolikliği benimseyen Doğu Kilisesi Hristiyanlarına Keldani deniyor. Bazı kaynaklarda ise Keldani adının Güney Mezopotamya halkı olan Kaldeilerden geldiği yazılıyor.

Şırnak Üniveristesi Araştırma öğretim görevlisi Kasım Ertaş'ın araştırmasına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Keldanilere ait dokuz köy bulunuyor ve sekizi Şırnak ili sınırları içerisinde yer alıyor. Geznex, Hozi ve Mehri (Mer) Köyü ise Beytüşşebap ilçesine bağlı köyler.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz