tatlidede

Altın Vize Niye Çıkmaz?

Altın vize nedir? Hangi ülkeler altın vize veriyor? Altın vizenin avantajları nelerdir? Altın vize niye çıkmaz? Vatandaşlık altın vizeyle alınabilir mi?
  • 08.04.2023 10:22
Altın Vize Niye Çıkmaz?

Altın vize ya da göçmen yatırımcı adıyla da bilinen vize türü iş adamları ve yatırımcılar için son derece önem arz etmektedir. Son yıllarda oldukça popüler olan bu vize türünün ülkeden ülkeye değişen şartları bulunmaktadır. Uygulanan şartların taşınmaması durumunda alınamaz. Altın vize niye çıkmaz? Sorularıyla karşılaşılmasına neden olur. Yatırım yapılarak vatandaşlık ve oturum izni hakkı olan altın vize;

  • Başvuranın 18 yaşından küçük olması durumunda,
  • Adli sicil kaydında herhangi bir suç kaydının bulunması durumunda,
  • Yatırım yapacağı yatırım bedelini meşru yollardan kazanmaması, ya da kazancını belgeleyemediği durumlarda,
  • Başvurduğu ülkede kendi ve ailesinin geçimini sağlayacak yeterli nakdi değere sahip olmaması durumunda,
  • Minimum yatırım değerini karşılamayacak halde olması gibi durumlarda altın vize başvurunuz olumsuz sonuçlanır.

Altın Vize Hangi Ülkelerde Geçerli?

Portekiz, İspanya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs gibi ülkeler yatırım yoluyla oturum izni veren ülkelerin başında gelmektedir. Yardımsever ve sıcakkanlı insanları, doğası, iklimi, ekonomik özellikleriyle yüzlerce insanı kendine çekebilmeyi başarmıştır.

Altın vizeden yararlanabilmek için başvurulan ülkeden yatırım yoluyla gayrimenkul satın almak veya devlet hisse veya tahvillerine yatırım yapmanız gerekmektedir. Altın vize niye çıkmaz? Endişenizden uzaklaşıp vize veren ülkelerin programlarına uymanızı öneririz. Zira Avrupa’da vatandaşlık edinmenin en kısa yoludur. Çoğu ülke vize alındıktan 5 ile 10 yıl arasında daimi oturma izni ve vatandaşlık vermektedir. Ancak başvuru yapan kişilerin ülkelerin istediği şartları yerine getirmesi ve ülkede kalınması gereken minimum sürelere uymuş olması gerekmektedir.

Avrupa ülkelerinin yanında Amerika, Kanada ve bazı ülkelerde uygulamaya devam etmektedir. Almanya ise gayrimenkul yatırımı yerine ülkeye direkt yatırım yolu ile oturum vizesi uygulamaktadır. Yurt dışındaki şirketinizi Almanya2ya taşıyabilir veya şube açabilirsiniz. Farklı bir seçenek olarak da Almanya’da yeni şirket kurmanız olasıdır.

Her ülkenin sağladığı avantajlar farklı olsa da, başvuru kabul eden ülke şayet Schengen üyesi ise başvuran 26 Schengen ülkesinde ve Avrupa Birliği ülkesinde vizesiz seyahat hakkına sahip olur. Aldığı vize sayesinde başvurduğu ülkede oturma, çalışma, eğitim hakkını kazanmış olur. Aile bireyleri de başvuranın haklarından yararlanabilir.

Altın Vizenin Avantajları

Avrupa Birliği üyesi olmayan bir vatandaş, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşamak, oturmak ve yatırım yapmak için vizeye başvurabilmektedir. Böyle bir vize çıkarmak hem sizi hem de ailenizi kapsayacak çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Altın vize sahibi biri olarak Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olabilir, 25’in üzerinde Schengen ülkesine dilediğiniz gibi seyahat edebilirsiniz.

Alınan vize sayesinde ek olarak yeni başvuru ve işleme gerek kalmadan bulunulan ülkede çalışma hakkı da verilmektedir. Altın vize kartı ile söz konusu ülkede çalışabilmenin yanında kişiler isterse kendi işlerini kurup işletme yapabilmektedir.

Portekiz gibi bazı ülkeler oturma izninin yanı sıra, eğitim ce sağlık hizmetini de ücretsiz olarak sağlamaktadır. Portekiz, altın vize ile ülkeye giriş yapmış kişilerin 6 aydan fazla ikamet etmesi halinde belirli programlara dâhil olan kişilerin 10 yıla kadar vergiden muaf olmasını da sağlamaktadır. Bu avantajların ışığında altın vize niye çıkmaz? Sorusu yerine nasıl bu fırsattan yararlanabilirim heyecanında olmak daha iyi olacaktır.

Altın vize veren ülkelerden olan İspanya’nın sağladığı avantajlar ise; Fiziken İspanya’da bulunmadan tüm Schengen ülkelerine vizesiz seyahat özgürlüğü, çifte vergilendirmeden muafiyet, kurallara uyulması halinde 10 yıl içerisinde vatandaşlığa başvurma hakkı, İspanya’da barınma, yaşama, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi birçok avantaj sunmaktadır.

Altın Vize Ne demek?

Altın vize ile Avrupa Birliğinin ve hayallerinin kapısını açmak isteyenlere büyük kolaylık ve ayrıcalıklar sağlanmaktadır. Kendiniz ve aileniz için atacağınız birkaç adım ile kısa sürede altın vizeye sahip olabilir, farklı ülkelerin sağlık, eğitim ve oturma haklarından yararlanabilirsiniz.

Altın vize aslında bir yatırım aracı olarak da görülebilir. Yatırımlarınızı birçok Avrupa ülkesinde değerlendirerek son yıllarda birçok kişinin de tercih ettiği bu yöntem ile altın pasaport sahibi olabilirsiniz. Yapmanız gereken altın vize veren ülkeleri takip edip programlarına uygun şekilde başvurunuzu yapmaktır. Yatırım için ülkelerin farklı şart ve koşulları vardır. Bu nedenle öncelikle hangi ülkeden vize almak istediğinize karar verip, önceden belirlediğiniz altın vize programına başvuru yapmalısınız. Böylece Altın vize niye çıkmaz diye endişelenmeden doğru yatırımı yapabilirsiniz.

Altın Vize Almanın Şartları Nelerdir?

Altın vize sahibi olmak için öncelikle altın vize niye çıkmaz sorusunun detaylarını dikkatle araştırmış olmanız gerekmektedir. En önemli şartının adli sicil kaydının olmaması gerekir.

Ülkelerin belirlemiş olduğu ortalama olarak 1 gün ile 6 ay arasında değişen, başvuru yapılan ülkede yaşama zorunluluğunu kabul etmiş olmalısınız. Mesela Portekiz için ülkede yaşama süreniz 7 günken, İspanya içim 6 aydır.

Yatırımınızı ülkelerin belirlediği oranlarda, aralıklarda ve süreçlerde yapacak olmanız gerekmektedir. Bu adımınız sizin en önemli adımınız olmaktadır. Altın vize sahibi olduktan sonra aldığınız oturum izni ile bulunduğunuz ülkenin vatandaşlığına kabul edilme hakkını da sağlamış bulunursunuz.

Ülkeden ülkeye kriterler değişse de ortak şartlar;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Sicil kaydının olmaması,
  • Gerekli yatırım şartlarını karşılıyor olmak,
  • Başvurulan ülkede kendi ve ailesinin geçimini sağlayacak yeterli nakde sahip olmak,
  • Sahip olduğu menkul ve gayrimenkul değerlerin kaynağının yasal olduğunu ispatlamak olarak sayabiliriz.

Bazı ülkelerde bu kurallar daha katıdır. Mesela bir ülke için sicil kaydının olmaması yeterliyken, diğer bir ülke için herhangi bir suç için soruşturma dahi geçirmemiş olma şartı koymaktadır. Bir ülke gayrimenkul yatırımıyla daimi oturma izni ve vatandaşlık hakkı verirken, diğer bir ülke sadece 5 yıl oturum izni vermektedir.  Yıl sonunda yenileme veya vatandaşlık hakkı için başvuru seçenekleri sunmaktadır.

Portekiz Altın Vize Kalkıyor mu?

Altın vize dolayısıyla Portekiz’de yükselen konut kiraları hükümet tarafından önlem alınmak zorunda kalındı. Sadece yoksul kesimi değil artık tüm yurttaşları etkilediği belirtilen konut fiyatları yüzünden altın vize uygulamasının sonlandırıldığı duyuruldu.

Kazanılmış hakların kaybedilmeyeceğini ancak belirli şartlara bağlanması konusuna açıklık getirildi. Altın vize uygulaması başladığından bu yana 6,8 milyar € yatırım aldığı ve paranın büyük kısmı gayrimenkule gittiği belirtildi. Yatırımcıların gayrimenkul talebi yüzünden ülkede konut fiyatlarının da, kira bedellerinin de çok fazla arttığı gözlemlendi. Bu da ülkede yaşam koşullarını zorlaştırdığı öne sürüldü.

Portekiz’in yanında İngiltere de altın vize uygulamasını sonlandıracağını duyurdu. Gerekçe olarak da kaynağı belli olmayan Rus milyonerlerinin ülkeye girişinden endişe ettiğini belirtti. Kaynağı belirsiz paranın ülkede güvenlik riski oluşturacağı öne sürüldü.

Vize için yaptığımız gayrimenkul yatırımını ne kadar süre satamayız?

Bu süre başvurduğunuz ülkenin kurallarına göre belirlense de genel olarak 5 yıl boyunca gayrimenkulünüzü satmama zorunluluğunuz vardır. 5 yıl bitiminde dilerseniz satabilir, dilerseniz kiralayabilirsiniz.

Altın vize avantajlarından aile bireyleri yararlanabilir mi?

Evet. Eşiniz ve 29 yaşından küçük, maddi açıdan size bağımlı çocuklarınız ve 55 yaşından büyük ebeveynleriniz tüm haklardan yararlanabilir.

Kaynak; https://notteglobal.com/tr/altin-vize-neden-cikmaz/

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz