tatlidede

AstraZeneca aşısı niçin geri gönderildi? Hangi ülkenin? Neden Durduruldu?

Bütün dünyada gözler aşı firmalarından gelen müjdeli haberlere çevrilmişken, AstraZeneca'nın Covid-19 aşısından kötü bir haber geldi. Türkiye'ye gelişi bizzat Sağlık bakanı Fahrettin Koca tarafından engellenen Covid_19 aşısının ciddi anlamda yan etkileri ortaya çıktı.
  • 16.03.2021 16:30
AstraZeneca aşısı niçin geri gönderildi? Hangi ülkenin? Neden Durduruldu?

Merkezi İngiltere'de bulunan İngiliz-İsveç ortak yapımı ilaç ve biyoloji şirketinin Cambridge'de ürettiği AstraZeneca koronavirüs aşısının, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekcesiyle 21 ülkede dağıtım ve aşılam çalışmaları tamamen durduruldu.

Virüsten korunma adına büyük bir heyecanla beklenen aşılardan biri olan AstraZeneca'nın Covid-19 aşısı, son zamanlarda görülen yan etkileri nedeniyle dünya genelinde artık vatandaşlar bütün aşılara endişe ile bakmaya başladı.

Pfizer-BioNTech ve Çin aşısına göre muhafazası ve dağıtımı daha kolay olduğu için birçok ülke tarafından tercih edilen  AstraZeneca aşının kullanımını geçici olarak durdurdu.

AstraZeneca Hakkında?

  • 16 ülkede üretim yapan ve 100'ü aşkın ülkede satış yapan AstraZeneca  2012 yılında reçeteli ilaç satışları ve onlarca ülkede gerçekleştirdiği çalışmalar ile Pfizer, Sanofi, Novartis, Merck & Co., Roche ve GlaxoSmithKline'den sonra dünyanın en büyük 7. ilaç şirketidir.
  • Onkoloji, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve solunum olmak üzere birçok önemli tıbbi alan için ilaç üreten AstraZeneca Şirketi İsveç merkezli Astra AB ve İngiltere merkezli Zeneca Group'un birleşmesi ile 1999 yılında kuruldu.
  • Bugüne kadar 2006'da Cambridge Antibody Technology'de, 2007'de MedImmune'de, 2013'te Spirogen'de ve 2014'te Definiens'da birçok yeniliğe imza atarak yeni oluşumları bünyesine kattı.
  • 26,1 milyar dolarlık sağlık hizmeti hacmi olan AstraZeneca'nın Londra Borsası'nda bir birincil listesi ve FTSE 100 Endeksi'nde de üç listesi yer alıyor. New York Stock Exchange ve OMX'de ikincil listeye sahiptir.

NEDEN DURDURULDU?

21 ülkede AstraZeneca'nın durdurma gerekçesi; aşının kanda pıhtılaşma yaratıp derin damar tıkanıklığı ve Akciğer Embolisi gibi hastalıkların riskini artırıyor olabileceği kuşkusu.

ŞİRKET NE DİYOR?

AstraZeneca firmasıysa, söz konusu vakalarla aşı arasında doğrudan bir bağlantının bulunmadığını vurguluyor. Firma, bu oranın, söz konusu şikâyetlerin normal nüfusta görülme oranından yüksek olmadığını vurguladı.

DERİN VEN TROMBOZU, PULMONER EMBOLİ NEDİR?

Derin ven trombozu, özetle, kan akışının azalmasına bağlı olarak damarlarda kan pıhtısının oluşması anlamına geliyor. Genellikle bacaklarda görülen bu durumda, pıhtının koparak kendi başına damarlarda hareket edip bir organa kan akışını tıkama ihtimali bulunuyor. Bu duruma da emboli adı veriliyor. Pulmoner emboli ise kalpten akciğere giden damarların pıhtı tarafından tıkanması anlamına geliyor. Pulmoner emboli, akciğerdeki oksijen seviyelerini etkiliyor ve potansiyel olarak öldürücü olabiliyor. Baş dönmesi, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve öksürük gibi semptomlarla kendini gösterebiliyor.

Sağlık Bakanı Koca haklı çıktı! ARALIK AYINDA UYARMIŞTI

Bakan Dr. Fahrettin Koca, Aralık ayında yaptığı açıklamada, "Moderna ve AstraZeneca aşısını neden alamadık?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum. Vatandaşıma, 'Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum' diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi."

SERT ELEŞTİRİLERE MARUZ KALMIŞTI
Bakan Koca'nın bu açıklamasına bazı bilim insanlarından tepkiler gelmişti. Aşıların güvenlik bilgilerinden habersiz olduğu ileri sürülen Bakan Koca, sert eleştirilere maruz kalmıştı. Ancak, şimdilerde Bakan Koca'yı doğrular nitelikte gelişmeler yaşanıyor. 'AstraZeneca' aşısının kullanımı İrlanda, Norveç, Endonezya, Avusturya, İzlanda, Lüksemburg, Litvanya, Romanya, Hollanda, Bulgaristan, İtalya, Portekiz, İspanya, Danimarka, Fransa ve Almanya'da geçici olarak durduruldu.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz