tatlidede

Bağ bozumu bereketi ile başladı

Mardin genelinde hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ile bağ bozumu erken başlarken, toplanan üzümler, kışın tüketilmesi için pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapılıyor. Mardin'de ağustos ayının ikinci yarısında başlayan ve iklim şartlarına göre ekim ayının sonuna kadar süren, antik çağlardan bu yana bölgede devam eden bağ bozumu döneminde 7'den 70'e tüm aile fertlerinin katılımıyla bağlardan üzümler toplanıyor.
  • 27.08.2021 16:30
Bağ bozumu bereketi ile başladı

Midyat, Savur, Dargeçit, Ömerli, Mazıdağı, Nusyabin, Artuklu ve Yeşilli dağ köylerinde üzüm bağlarında hasat dönemi bu yıl erken başladı.

Ağustos ayından başlayarak kasım ayının sonuna kadar organik koşullarda yetiştirilen 23 çeşit üzüm, kadim kentte ağızları tatlandırıyor.

MAZRONANIN ANAVATANI

Uçsuz bucaksız üzüm bağlarıyla ünlü Tor / Turabdin bölgesi kendine has aromasıyla dünyanın en ünlü mazrona üzümünün ana vatanı aynı zamanda. Tarihî dokusu ve göz alıcı doğasının yanı sıra, bölge binlerce yıldır kullanılan teknikleri yerinde gözlemleyebileceğiniz ve pekmez, kuru üzüm, pestil, cevizli sucuk, üretim sürecine tanıklık edebileceğiniz yerler arasında.

Mezopotamya'nın bereketli topraklarından alınan onlarca ürünle asırlarca birçok medeniyetin geçim kaynağı olan Mardin, üzüm üretiminde Türkiye'de ilk 5 il arasında yer alıyor.

Bağdaki üzüm salkımları, bağ bıçağı ve bağ makaslarıyla kesildikten sonra sepet ve tenekelere dolduruldu, daha sonra da suyunun çıkarılacağı alana getirilerek, torbalara konuldu.

Torbalardaki üzümün ezilmesi ile elde edilen suyu, bu kez kazanlarda kaynatılarak pekmez haline getirildi. Üzüm suyunun bir kısmı ise bazı mayalar katılarak pestil ve cevizli ve sade sucuk haline getirilmeye başlandı.

KIŞ SEZONU İÇİN ÜRETİYORLAR

Kış aylarında tüketilmek için hazırlanan pestil, bademli ve cevizli sucuk, misafirlere ikram edilen gıdalar arasında yer alıyor.

Bağda üzüm toplayan Sevim Dede topladıkları üzümlerle çıkardıkları şireyi tarladan eve götürüp kaynattıklarını söyledi. Köyde geçim kaynaklarının yaptıkları organik pekmez olduklarını anlatan Dede, pekmezin güzel, besleyici ve şifa kaynağı bir besin olduğunu söyledi.

Topladıkları üzümden 2 aşamadan geçen şirenin pekmez haline geldiğini belirten Dede, pestil, cevizli ve bademli sucuk, kesme ve pekmez yaptıklarını belirtti.

4 SAAT BOYUNCA KAYNATIYORLAR

Midyat'ın Narlı Köyünde kış hazırlıklarına başladıklarını belirten köy sakinlerinden Muhiyettin Belke, "Gelenek ve göreneklerimizde olduğu gibi, kış aylarında yöre insanının gıdası olarak da kabul gören uzun kış gecelerinin çerezi, meyvesi ya da gıdası olarak bilinen pestil, sucuk ve pekmezin tadı çok farklı oluyor. Sabah erken saatler ailece bağa gelip ilk başta üzüm topluyoruz. Üzümlerimizi topladıktan sonra torbalara koyarak ezip şiresini çıkarıyoruz. Daha sonra bu şire kazanlarda 4 saat boyunca kaynadıktan sonra pekmez oluyor. Pekmez olduktan sonra bidonlara doldurup kış hazırlığımızı yapıyoruz. Yaptığımız pekmez kesinlikle organiktir. Hiçbir katkı maddesi içinde yoktur" dedi.

MAHŞERE DENİLİYOR
Bağ bozumunun bölge kültüründe "mahsere" olarak bilindiğini belirten ve evinin avlusunda üzüm şiresi kaynatan Mahmut Ertaş da üzümden yaptıkları ürünleri kış aylarında misafirlerine ikram ettiklerini belirterek, "Bu coğrafya, Arapçada üzümün işlendiği yer anlamını taşıyan 'Mahserte' olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla yüzyıllarca burada üzüm üretimi yapılmış. Mezrone belki de dünyanın en güzel aromalı üzümü. Bu üzüm Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer almış" diye konuştu.

Ertaş, 45 yıldır sürdürdüğü, bu geleneği kendi çocuklarına da aktaracağını belriterek, çocuklarının bağa gidip üzümü getirdiğini, kendisinin ise eşiyle üzüm şiresini kaynatıp pekmez haline getirdiğini söyledi.

Sabahın erken saatinden itibaren şireyi kaynatmaya başladıklarını dile getiren Ertaş, gün boyunca dinlemeye fırsat bulamadıklarını aktardı.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz