tatlidede

Bağışıklık Güçlendiren Besinler

Bağışıklık sistemi, hastalıklara sebep olan mikroorganizmalara karşı bizi savunmak için olağanüstü bir iş çıkartır.
Bağışıklık Güçlendiren Besinler

Beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli bir kısmını oluşturur. Ne yazık ki çoğumuz gün içerisinde yeterli miktarda taze meyve ve sebze tüketmemekteyiz. Bağışıklık sistemini uyarıcı vitamin ve mineral açısından zengin besinlere beslenmemizde sık sık uygun porsiyonlarda yer vermeliyiz. Bağışıklık sistemimiz için bazı besinleri beslenmemize ekleyerek, mikroplara karşı güçlü bir kalkan oluşturabiliriz.

Sarımsak

Antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliği sayesinde zararlı mikroorganizmaların çoğuna karşı gelir. Sarımsağın en iyi özelliklerinden biri de sentetik antibiyotiklerin aksine bakteri, virüs veya mantarların sarımsağa karşı direnç oluşturmamasıdır. Ayrıca alisin denen antikanserojen bir kimyasal da içerir. Alisin düşük LDL seviyesi, düşük kolesterol, düşük kan basıncı ve düşük homosistein seviyesi de sağlayarak kalp sağlığını da korur.

Mantar

İçerdiği C ve B vitamini, kalsiyum ve yüksek protein sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Mantarda bulunan beta-glukan adlı güçlü bileşikler uzun süre bağışıklığı koruyucu etkiye sahiptir. Kahvaltıda yapacağınız mantarlı bir omletle bağışıklığınız için ilk adımı atabilirsiniz.

Yaban Mersini ve Ahududu

Yaban mersini ve ahududunun diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında orak değeri oldukça fazladır. Orak değeri bir gıdanın antioksidan kapasitesini ifade eder ve serbest radikaller üzerinde etkilidir. İyi birer bağışıklık güçlendiricilerdir. Yaban mersini aynı zamanda rengini veren antosiyanin gibi güçlü fitokimyasallar açısından zengindir.

Hindistan Cevizi

Tiroit ve metabolizmamız için mükemmel olan Hindistan cevizi vücudumuzda monolaurine çevrilen laurik asit açısından da zengindir. Monolaurin anne sütünde bulunan ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren bir bileşiktir. Yapılan araştırmalar iyi bir bağışıklık sistemi için laurik asidin vazgeçilmez olduğu konusunda hemfikirdir.

Bitter Çikolata

Bitter çikolata, lezzetinin yanı sıra vücuda yararlı olan teobromin isimli maddeleri içerir. Teobrominler antioksidandır ve antioksidanlar vücudu serbest radikal denen zararlı atıklardan korur.

Fermente Gıdalar

İyi bakterilerin bağışıklık üzerinde güçlü, yararlı etkileri vardır. Zararlı mikroorganizmalara karşı ilk savunma oluştururlar ve antikor üretimine yardımcı olurlar. Fermente gıdaların en sağlıklı ve yararlı olanlarından biri kefirdir. Kefir enzim yönünden ve dost bakteriler açsından bağırsaklarımız için zengin bir besindir. Kefir dışında yoğurt, turşu ve zeytin de fermente gıdalara örnektir.

Portakal

C ve A vitamini vücutta hücreleri koruyucu özelliğe sahip antioksidan vitaminler arasında yer alır. Kışın bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besinlerden biridir. Ancak portakal suyu yerine portakalın kendisini tüketmeye özen gösterin. Bu hem lif hem de şeker alımı açısından daha sağlıklı bir tercih. 

Yorum Yaz