tatlidede

Bakan Yardımcısı Kaymakçı, Mardin TSO'da sorunları dinledi

Çeşitli temaz ve ziyaretlerde bulunmak üzere Mardin'e gelen Dışişleri Bakan Yardımcı Faruk Kaymakcı, Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığını ziyaret etti.
  • 21.11.2022 16:52
Bakan Yardımcısı Kaymakçı, Mardin TSO'da sorunları dinledi

Çeşitli ziyaret ve programlara katılmak üzere Mardin'de bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve aynı zamanda AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını ziyaret etti.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, Kızıltepe Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sabahattin Evrensel tarafından karşılanan Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı'ya Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı da eşlik etti.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevine seçilen Başkan Hatip Çelik ve Yönetim kurulu Üyelerine seçildikleri yeni görevlerinde üstün muvaffakiyetler dileyen Bakan Yardımcısı Kaymakçı, Bölge illerinde yaptığı inclemelerde gerek bakan yardımcılığı görevi gerekse de ikinci görevi olan AB Başkanlığı görevi nedeniyle sahada karılaşılan sorunları yerinde görmek, yapılması gereken çalışmaları not etmek açısından önemsediklerini söyledi.

"AB'NİN VE NATO'NUN GÜNEY SINIRI MARDİN'DİR"

Mardin'in sanayisini ve ticari hacmini önemsediklerini kaydeden Bakan Kaymakçı, "Mardinli Sanayicinin ve tüccarın şehirin kalkınması ve ticari hacmine verdiği değeri ve sorumluluğu bizim için çok önemli. Mardinli yatırımcı, proje odaklı çalışmalıdır. Bugün sınır komşularımız olan Irak'ta, İran'da ve Suriye'de belki iç karışıklıktan dolayı istikrarsızlıktan söz edilebilir ancak bu komşularda sorunlar bittiğinde bizim için ilk yatırım alanı olacağını bilmemiz gerekiyor. Onun için yerelin bu anlamdaki katkılarını, potansiyelini çok önemsiyoruz. Buradaki herkesin her tücaarın, her sanayicinin ve bu yatırımcılardan sorumlu olan kurum ve kuruluşların proje odaklı çalışmaları gerektiğinin altını kalın harflerle çizmemiz gerekiyor. Yapacağımız projelerle Avrupa Birliğine ve Nato'ya güney sınırlarının Mardin olduğu gösterip hatırlatacak kadar güçlü projelerimiz  olmalıdır. Bizler size ve yatırımcılarımıza güveniyoruz. Önünüze çıkan sorun ve sıkıntıları ortadan kaldırmak, ilgili diğer bakanlıklarla istişarelerimizi arttırıp, söz konusu olan olası sorunları ortadan kaldırmak bizim görevimizdir. Hep birlikte bölgemiz ve ülkemiz için çalışmalıyız. Daha fazla gorüşüp; ülkemizin ve bölgemizin kalkınması için daha güçlü proje, daha fazla ihracat ve tabi daha fazla istihdam için çalışmalıyız" diye konuştu.

"Irak ile Yaşanan Vize Sorununa Çözüm Bekliyoruz"

Mardin'in sanayi ve ticaret yönü sınır komşularıyla gerçekleştirilen ticaretle ilgili Bakan Yardımcısı Kaymakçı'ya bilgiler veren Başkan Çelik, Irak'la yaşanan vize sorunu nedeniyle her iki ülkenin yatırımcılarının ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Irak'ta 45 bine aşkın çalışan ve 2 bin 700'e aşkın da Türk Şirketin bulunduğunu hatırlatan Başkan Çelik, "Mardin mezopotamyanın bereketli  ve münbit toprakları üzerine kurulu bir şekir. Bu kadim şehrin ticaretinin önemli ayaklarından biri gıda üretimi ve bu gıda üretimi üzerinden ilerleyen bir sanayisi söz konusu. İhracatımızın önemli ayaklarından biri komşumuz olan Irak ile yapılmaktadır. Irak'ta son dönemlerde ıç sıkıntılar var evet ama aynı zamanda ticaretin bu sıkıntılardan en az hasarla etkilenmesini bekliyoruz. Sanayici ve tüccarlarımız Irak'a geçişlerde vize sorunu yaşıyor. Aynı şekilde Irak'tan gelen tüccar da benzer sorunla karşılaşıyor. Buna biran önce her iki ülkenin karşılıklı olarak çözüm bulmasını bekliyoruz. Nusaybin sınır kapısının gerekli güvenlik tedbirlerinin sağlanmasıyla birlikte yeniden faal hale getirilmesi öncelikli ve elzem konuların başında geliyor. Bir diğer taraftan; Mardin'de istihdamda önemli bir alan haline gelen Tekstil sektörünü önemsiyoruz. Bunu özellikle şehrimizdeki işsizlik sorununun çözümüne önemli bir kapı araladığını görüyoruz. Tekstilcilerimize hem pazar oluşumunda hem de yatırım imkanı açılması ve donanım desteği anlamında desteklenmelerini bekliyoruz. Mardin'de bugün 400'e yakın tekstil atölyemiz var, bu atölyelerde istihdam edilen 25 bin çalışanımız var. Bu sektörde hükümetimizin de vereceği desteklerle atölye sayımızı 2023-24'te ikiye katlayıp, istihdam edilen insan sayısını da 50 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu konuda Mardin Tekstil Kent projemizi oluşturmak üzere çalışmalarımıza destek verilmesi en büyük beklentilerimizin arasında yer almaktadır."dedi.

"Yurt dışından direkt uçuş için gümrük kurulmalı"

Mardin'in inanç, kültür turizmi bağlamında önemli bir şekir olduğunu kaydeden Başkan Çelik, "Turizm şehri iddiası olup, kalesi ziyarete kapalı olan tek şehrin Mardin olduğuna işaret etti.

Mardinli turizm yatırımcılarının en büyük beklentisinin şehre gelecek yabancı turistlerin direk seferlerle Mardin'e inmesi olduğunu kaydeden Başkan Hatip Çelik, Uluslar Arası kimliği bulunan ancak direk seferin bulunmadığı Mardin Hava Limanı'nda hem sefer sayısının arttırılması hem de yurt dışına düzenlenecek karşılıklı seferlerin altyapısının oluşturulmas, bunun için de öncelikli olarak her hava limanında bulunan gümrük biriminin oluşturularak, ilgili görevlendirmeler ve alt yapının oluşturulması gerektiğini kaydetti. 

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik ve meclis üyelerinin kendisine ilettiği sorunları dinleyen Bakan Kaymakçı, çözüm için ilgili birimlerle görüşeceğinin sözlerini ekledi.

MARDİNLİFE/ÖZEL HABER

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz