tatlidede

Bayramda Sağlıklı Beslenmek

Şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Sevdiklerinizle ve aile büyüklerinizle beraber mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Bayramda Sağlıklı Beslenmek

Ramazan ayı vesilesiyle yapmaya çalıştığımız; yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, küslükleri ortadan kaldırma, ihtiyaç sahiplerini düşünme gibi insani hasletleri bayramda zirveye taşımayı umuyoruz. Bayram vesilesiyle sürdürmemiz gereken diğer bir Ramazan alışkanlığı ise sağlıklı beslenmek olmalıdır.

Ramazanda uyguladığımız acıkmadan yememek, ara atıştırmalıklardan kaçınmak, temiz ve içeriğinden emin olduğumuz gıdaları tüketmek, tıka basa yemekten kaçınmak, yemekte israftan uzak durmak, yemek sonrasında hareketlilik gibi sağlıklı beslenme uygulamalarını bütün yıla yaymamız için Bayram önemli bir imtihan mahiyetindedir.

Bayramlarda ziyaret ve ikram geleneklerimiz çok güzeldir. Fakat ikramların içeriğinde ve ölçüsünde dikkatli olmalıyız. Doğal, sağlıklı ve porsiyonu makul ölçülü olan ikramları tercih etmeliyiz. Bol şerbetli, işlenmiş katı yağların kullanıldığı, şeker yerine yapay ve kimyasal tatlandırıcıların tercih edildiği ikramlardan uzak durmalıyız. Şekerlemelerde ise hem doğal şeker kullanılmış hem de kimyasal boya içermeyen ürünleri tercih etmeliyiz. Az ve öz ikramda bulunarak, kaliteli ve sağlıklı gıda ürünlerinin tüketimine öncelik vermeliyiz.

Sağlıklı zeytinyağlı sarmalar, lezzetli ev yapımı sütlü tatlılar, ailece yemek yenilen doğal içerikli sofralar bayramı daha tatlı ve doğal bir beslenme biçimine dönüştürecektir. Özellikle birçok kimyasal katkı maddesi içeren gazlı, işlenmiş ve yapay içeceklerden, koruyucu, kıvam arttırıcı, yapay renklendirici gibi içerikleri olan tatlı ve şekerlemelerden uzak durmamız sağlığımız için çok önemlidir.

Hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları olanların bayramda sağlıklı beslenme, porsiyon ölçülerini kaçırmama ve benzeri hususlarda daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

Gıda boyalarının, kimyasal yapay tatlandırıcıların ve benzeri katkı maddelerinin özellikle çocuklarda davranış bozukluklarına, hiperaktiviteye, öğrenme ve hafızada zayıflamaya, doku ve organ bozukluklarına, alerjiye, astıma ve başka birçok ciddi hastalığa yol açabildiğini unutmayalım. Çocuklarımızın sağlığı için doğal ve ölçülü besleneceğimiz, ihtiyaç sahiplerini sevindireceğimiz huzurlu ve mutlu bir bayram diliyorum.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz