tatlidede

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Günümüzde birçok insan diyetisyenlik mesleğinin ve diyetisyenliğin sadece kilo alıp verdirmeden olduğunu sanmaktadır. Bunun nedeni ise diyetisyenlik mesleğinin insanlara tam olarak anlatılamamasıdır.

Diyetisyenlik sadece insanların kilo alıp vermesine yardımcı olmaz, aynı zamanda yeni bir yaşam tarzı benimsetmeye çalışır. Toplumumuzda geçmişten gelen doğru bilinen yanlışlar hala devam etmektedir. Örneğin yemek yerken kişi ne kadar doymuş olursa olsun tabağını bitirmeye zorlanır ve tıka basa yemesine neden olur. Bu da kişide mide rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.

Şeker hastası bir insan çaydaki şekeri kısar, şekerli yiyeceklerden uzak durur fakat meyve tüketimini kısıtlamaz.

Meyvenin içindeki glikozu hesaba katmaz, bu da hastalığının ilerlemesine neden olabilmektedir.

Çölyak hastalığından haberi olmayan bir aile çölyak hastası çocukları olduğu zaman kulaktan dolma bilgilerle sadece ekmek tüketiminin zararlı olduğunu düşünüp farklı gıdalar vermeye başlar, ama verdikleri gıdanın içinde gluten olup olmadığını bilmediği için çocuk kötüleşebilir ve geri dönmez sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunun gibi birçok örnek vardır. Koah hastalıkları, gebe annelerde beslenme, emziren annelerde beslenme, metabolik hastalıklarda beslenme bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Günümüzdeki birçok hastalığın temelinde yanlış beslenme vardır. Bu noktada devreye diyetisyen girmektedir. Kişinin hastalığına veya rahatsızlığına göre kan tahlillerine ve ilgili doktordan aldıkları bilgiye göre kişinin iyileşmesi veya hastalığının daha ilerlememesi için diyet programları yazılmaktadır. Sadece hastalıklar için değil bütün spor branşları için de diyetisyen vazgeçilmezdir.

Spor dalına ve sporcunun branşına göre enerji hesaplamaları yapılıp diyet listesi hazırlanır. Bu liste sadece birkaç gün veya aylık değildir. Sporcunun spor hayatı boyunca uygulaması gereken bir diyet listesidir.

Sporcu, eğer sporu yaşam tarzı olarak benimsemişse antrenman öncesinde, esnasında ve sonrasında yazılan diyete uymak zorundadır. Sporcu diyeti harfiyen uyguladığı zaman performansında yükseliş olmaktadır. Fakat sporcu diyet yapmadığı zaman tıkanmalar, performansta düşüklük ve kas kayıplarına kadar kötü sonuçları olmaktadır.

Diyetisyenlikle ilgili yazılacak birçok şey vardır. İnsanoğlu hayat var olduğundan beri yanlışıyla doğrusuyla beslenme aktivitesi içerisindedir.

Biz diyetisyenlerin görevi bu yanlışları ve özellikle de doğru bilinen yanlışları düzeltmektir. Kısaca diyetisyenlik sadece kilo aldırıp verdirmek değil doğumumuzdan hatta anne karnına düştüğümüz zamandan ölümümüze kadar her alanda ihtiyaç duyulan çok önemli bir meslektir.

Yorum Yaz