matesis
dedas

Bir füze parası ne kadar? Bir füze kaça satılıyor? Bir füze ne kadar paraya

Dünyada devam eden savaşlara İsrail ve Hamas arasındaki savaş ta ekleyince silah pazarındaki fiyatlar merak konusu oldu. İŞTE kısa, orta ve uzun menzilli füzeler hakkında bilgi ve fiyatları.
  • 10.11.2023 23:37
Bir füze parası ne kadar? Bir füze kaça satılıyor? Bir füze ne kadar paraya

Savaş ve çatışma için roketlerden farklı olarak sadece atmosferde çalışan çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silahlar olan füzeler hava savaşı ve hava savunma savaşı'nın önemli parçasıdır. Çoğunluka roket motoruna sahip olan füzelerin jet motoru da bulunabilmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 280+ kilometre menzilli BORA Taktik Balistik Füzesi, halihazırda Türkiye'nin en uzun menzilli karadan karaya füze sistemi olarak biliniyor. Bu füzenin fiyatı 10 bin dolardan başlıyor.

Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.

Mekanizması üç parçalı sistemden oluşan füzeler radar, kontrol-komuta ünitesi ve fırlatıcıdan oluşuyor. 

Hipersonik Füze Nedir?

Geleneksel savunma sistemleri, son zamanlarda önemi artan hipersonik füzeler karşısında yetersiz kalmaktadır. Çeşitli ülkelerin çalışmalarına ağırlık verdiği hipersonik füzelerin hızı, savunma sistemleri karşısında büyük bir üstünlük sağlamaktadır ve durdurulamamaktadır.

5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır. Üretilen bazı füzelerin, 10 mach’a kadar çıkabildiği iddia edilmektedir.

Hipersonik füzeler işlevsel olduklarında, savunma sistemleri ile atak sistemlerindeki çok büyük bir fark açılacaktır. Hipersonik bir füzeyi yakalayabilecek veya etkisiz hale getirebilecek füze savunma sistemi günümüzde bulunmamaktadır. Bu sebeple ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına bu denli ağırlık vermektedirler.

Şu ana kadar resmi olarak açıklanan operasyonel bir hipersonik füze bulunmamaktadır. Çalışmalar sır gibi saklanmaktadır fakat bazı füzelerin test edildiği hükümetler tarafından açıklanmıştır.

Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.

Subsonik füzeler ve süpersonik füzelerden de kısaca bahsetmek gerekirse; subsonik füzeler yaklaşık 0,9 mach hıza sahip olan füzelerdir. Subsonik füzelerin etkisiz hale getirilmesi basittir fakat yine de günümüzde yüksek etkiye sahiptir. Süpersonik füzeler ise 2 ve 3 mach dolaylarında hıza sahiptir. Bu hızıyla ses hızını geçmektedir.

GÜDÜMLÜ FÜZE NEDİR?

Güdümü füzelerin hedefi yakalama mantığı radyo sinyallerine dayanmaktadır. Hedefi sinyal yollayarak takip edip, yaklaştığında da ısı alıcıları ile ısıyı bulup hedefe kilitlenmektedirler. Bu işlemler büyük füzelerde operatörlerle hedefe belli bir mesafe elle kumanda ile yaklaşıp ardında füzeyi kendi başına bırakarak tamamlamaktadır.

LAZER FÜZE NEDİR?

Lazer güdümlü sistemler çalışırken, ilk önce hedef belirlenir ve aynı zamanda füze fırlatılmaya hazırlanır. Hedef genelde bir uçakta pilot ile, kara kuvvetleri saldırısında tank silah subayı ile işaretlenir. Lazer hedefe saniyeler içinde belli bir noktada ısı verir. Bu ısının derecesi aynı anda füzedeki sisteme yüklenir ve füze yola çıkar. Kaçırma olasılığı yapılan tatbikatlar sonucu sıfır olarak belirlenmiştir.Üretilen bazı füzelerin belli hedefleri vardır. Örneğin bazıları havadan havaya füze vurmak için, bazıları tank, bazıları ise uçakları vurmak için üretilmişti

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir.  Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler.  Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir. R-7 ilk kıtalararası balistik füzedir.

KIZILÖTESİ FÜZELER

Kızılötesi güdümlü füzeler, hedefin ısıl izinin takip ederek ateşlendiği uçaktan bağımsız hareket eder. Bu sistemin dezavantajı ise, kızılötesi güdümlü füzeler, çok düşük aralıktaki ısı farklarını ayırabildikleri için karşı tedbirlerden kaçınabilmekte; böyle yüksek isabet oranları yakalayabilmektedirler.

Düşman bombardıman uçaklarının uzun menzillerden önlenebilmesi amacına yönelik tasarlanan radar güdümlü füzeler ise; hedeflerine ulaşmak için başlangıçta fırlatıldıkları platformunu radarın aydınlatmasına ihtiyaç duymuşlardır. Bu güdüm sisteminde prensip, uçağın radararından gönderilen radar dalgalarının hedeften yansıyarak dönüş yolunda aynı süreçte ateşlenmiş olan füzenin yarı aktif tarayıcısı tarafından izlenmesi ve hedefe ulaşmasıdır. Burdaki en büyük sorun füzeyi ateşleyen uçağın sürekli olarak hedefi aydınlatmak zorunda kalması, dolayısıyla yerine belli ettiği için kendisinin de bir hedef haline dönüşmesidir. Bu soruna cevap vermek amacıyla geliştirilen aktif radar güdümlü füzeler, fırlatıldıktan sonra ateşlendikleri platformun radarını eş zamanlı kullanarak hedefe belli bir mesafe kala kadar seyirlerini gerçekleştirmektedir.Ancak füzeyi ateşleyen uçağın radarı, hedefin radar izini sürekli takip etmek zorundadır. Ayrıca, füzeyle uçak arasında bir veri yolu üzerinde sürekli iletişim kurulması da gerekmektedir. Bu durum da güdüm sistemini elektronik karşı tedbirlere karşı açık hale getirmektedir.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz