matesis
dedas

Narsist nedir, ne anlama gelir? Narsist kişilik bozukluğu nedir? Narsisizm ne anlama gelir?

Masumiyet dizisinde İlker Ilgaz karakterine narsist kişilik bozukluğu teşhisi konuyor. Peki Narsist ne demek? Narsist kişilik bozukluğu nedir? Narsizm ne anlama gelmektedir? Narsist kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir? Narsist kişilerin özellikleri nelerdir? İşte detaylar...
  • 15.06.2021 16:09
Narsist nedir, ne anlama gelir? Narsist kişilik bozukluğu nedir? Narsisizm ne anlama gelir?

Masumiyet dizisinde zengin ailenin tek oğlunu canlandıran İlker Ilgaz, yaşadığı travmatik olaylardan sonra terapiste gider. Terapist narsist kişilik bozukluğu teşhisi koyar. Narsist ne demek? Narsizm ne demek? Narsizm ne anlama gelmektedir? Narsist kişilik bozukluğu nedir?

Narsisizm Nedir, Ne Demektir?

Narsizm, aşırı derecede ukala olma ve kendini gerektiğinden fazla sevme durumuna denir. Aşırıya kaçılmadığı müddetçe insan sağlığı için gerekli olan bu durum belirli bir düzeyden sonra psikolojik rahatsızlığa dönüşebilir. Narsist kişiler genellikle çevresinde bulunan insanlar ile yeteri kadar empati kuramadığı ve onların duygu düşüncelerini önemsemediği için büyük bir sorun olarak nitelendirilir. Buradan anlayabileceğiniz üzere neredeyse her insan narsist olmakla birlikte sadece aşırıya kaçıldığı durumlarda tehlikeli bir hal alır.

NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU NE DEMEK?

Bebek dış dünya ile ilişki kuramadığı erken bebeklik döneminde gerçek bir narsisizm durumu içindedir. Libido dış dünyaya yönlendirilmemiştir. Bebeğin nesneleri 'ben olmayan nesneler' olarak algılaması aylar alır. 'ben' ve 'ben olmayan' arasında bir ayrım yapamaz. Dış dünyaya ilgi duymuyordur ve dış dünyada bile değildir. Bebek için tek gerçek kendisidir. Acıkması, susaması, üşümesi bebek için tek gerçekliktir. Bu durum 'birincil narsisizm' olarak tanımlanır.

Bebek büyüdükçe dış dünya ile ilişkileri artar ve dış dünya kurallarını öğrenir. Giderek libidosunu nesnelere yönlendirir; nesne sevgisi ve giderek nesnel düşünce ağırlık kazanır. İnsan her ne kadar libidosuna nesne bulabilse de mutlaka görece olarak bir ölçüde narsisist kalır. Bu durumu 'ikincil narsisizm' olarak tanımlanmıştır.

Narsisizm insan için yaşamını sürdürebilmesi açısından bir ölçüde gereklidir. Bazı durumlarda; kişinin narsisizmi toplum için, hatta kendi akıl sağlığı için makul oranlarda değilse; kişi akıl hastalıklarıyla karşılaşabilir. Önemli psikiyatrik rahatsızlıklar olan nevroz, paranoya hatta psikozda narsisizm etkileri görülmektedir. Birincil narsisizmde bebek dış dünyanın ayrımına varmamışken; ikincil narsisizmde dış dünya gerçekliğini yitirmiştir.

Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi gösteremeyen kişilerdir. Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında, gereken ilgiyi göremediklerinde aynı Narkissos gibi erirler, çökerler. Başkalarının hakkına saygı göstermeden ve gerçeklerle bağdaşmasa bile daima kendilerini haklı göstererek ve o hedefi, gerekli emeği vermeden bile hakketmiş sayarak en önde, en gözde ve tek olmak isterler. Kendilerini başkalarının yerine koyamaz ve başkalarını anlayamazlar.

Sanki her şey sadece kendileri için vardır ve ne olursa olsun her şeyin kendi amaçlarına hizmet etmesi gerekir. Başkalarının fikir ve hareketleri kendi amaçlarına hizmet ediyorsa vardır, aksi halde bu fikir ve hareketler tahammül edilemez düşüncelerdir. Gerçekle bağdaşmayan, başkalarının zararına olup sadece kendi çıkarlarına uygun, kendi plan ve hedeflerine hitap eden maddi ve manevi kazanç sağlayabilecek plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında öfkelerine hakim olamaz, saldırganlaşır, çöker, hatta ağır psikotik tablolara girerler.

Yorum Yaz